Scala εναντίον Java: Διαφορές και ομοιότητες

Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ Scala και Java, είτε μαθαίνουμε μια νέα γλώσσα προγραμματισμού είτε εφαρμόζουμε στην ανάπτυξη.

Με πολλές γλώσσες που χρησιμοποιούνται και υιοθετούνται στο οικοσύστημα μεγάλων δεδομένων, συχνά παίρνει μια τεκμηριωμένη απόφαση για την επιλογή μιας γλώσσας. Πάρτε για παράδειγμα τη Scala και την Java.

Και οι δύο είναι από τις κορυφαίες γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην αρένα του προγραμματισμού. Για να γνωρίζετε τις διαφορές, τις ομοιότητες και τα βασικά χαρακτηριστικά τους, πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο για ολοκληρωμένη γνώση. Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας την επισκόπηση αυτών των γλωσσών προγραμματισμού.

Μια επισκόπηση της Scala

Η Scala είναι μια γλώσσα γενικής χρήσης που χρησιμοποιείται για προγραμματισμό. Υποστηρίζει αντικειμενοστραφή και λειτουργικό προγραμματισμό ταυτόχρονα. Αυτή η γλώσσα που βασίζεται σε JVM αντλεί την επιρροή της από τα Java, Common Lisp, Haskell, Scheme κ.λπ.

Δεδομένου ότι το Scala έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει ορισμένα μειονεκτήματα στην Java, είναι γεμάτο με πολλές προηγμένες λειτουργίες που δεν θα βρείτε στην Java. Αυτή η γλώσσα δεν εκτελείται μόνο σε Java Virtual Machine αλλά υποστηρίζει επίσης υπάρχοντα προγράμματα Java.

Η Scala πήρε το όνομά της από δύο λέξεις – κλιμακούμενη και γλώσσα. Θέλει να δείξει ότι αυτή η γλώσσα είναι επεκτάσιμη και μπορεί να επεκταθεί ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Το 2004 ήταν η χρονιά που το Scala κυκλοφόρησε δημόσια.

Σχεδιασμένη από τον Martin Odersky, αυτή η γλώσσα δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να γίνει δημοφιλής στην κοινότητα προγραμματιστών λόγω της διαλειτουργικότητας της γλώσσας και της υποστήριξης παραδειγμάτων λειτουργικού προγραμματισμού.

Η χρήση του Scala παρατηρείται συνήθως σε τομείς όπως οι εφαρμογές ιστού, οι εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή, οι εφαρμογές σε επίπεδο επιχείρησης και η ανάλυση δεδομένων. Επιπλέον, πεδία όπως ο κατανεμημένος και ο ταυτόχρονος προγραμματισμός βρίσκουν επίσης αυτή τη γλώσσα εξαιρετικά ωφέλιμη.

Χάρη στη συμβατότητά του με τον Functional Programming (FP) και τον Object-Oriented Programming (OOP), θα βρείτε το Scala την απόλυτη εφαρμογή για διαδικασίες και προγράμματα ροής σε πραγματικό χρόνο. Είτε μηχανική εκμάθηση είτε απλές εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές, αυτή η ευέλικτη γλώσσα προγραμματισμού μπορεί να δημιουργήσει εφαρμογές υψηλής απόδοσης για όλους τους σκοπούς.

Βασικά χαρακτηριστικά του Scala

  • Γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου και σύγχρονη.
  • Η δυνατότητα διαλειτουργικότητας Java επιτρέπει τη χρήση βιβλιοθηκών γραμμένων σε Java.
  • Μια στατιστικά τυποποιημένη γλώσσα που αποτελείται από ένα προηγμένο σύστημα διεπαφής τύπου
  • Υποστηρίζει αντικειμενοστραφή και λειτουργικό προγραμματισμό χωριστά
  • Υποστηρίζει επίσης ένα μείγμα παραδειγμάτων OO και FO.
  • Αυτή η γλώσσα είναι συνοπτική, εκφραστική και ευανάγνωστη.
  • Έρχεται με ενσωματωμένα μοτίβα και βέλτιστες πρακτικές
  • Περιέχει μια καλά σχεδιασμένη δομή κώδικα
  • Λιγότερο boilerplate σε σύγκριση με άλλες γλώσσες.

Μια επισκόπηση της Java

Η Java είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής γλώσσα που αρέσει να χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές. Μερικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν αυτή τη γλώσσα είναι γενικής χρήσης, υψηλού επιπέδου, αντικειμενοστρεφής και βασισμένη στην τάξη.

Ο James Gosling της Sun Microsystems ήταν ο αρχικός προγραμματιστής αυτής της γλώσσας που μπορεί να εκτελεστεί οπουδήποτε μόλις γραφτεί. Η Oracle εξαγόρασε τη Sun Microsystems το 2010 και από τότε κατέχει τη γλώσσα Java.

  Πώς να ξεμπλοκάρετε την κλήση Messenger στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ντουμπάι

Οι ποικίλες δυνατότητες της Java την έκαναν να φτάσει στην κορυφαία φόρμα το 2015. Από τότε διατηρεί σταθερά τη θέση της. Η Java χρησιμοποιείται ευρέως στην ανάπτυξη εφαρμογών Android, σε δυναμικές εφαρμογές Ιστού, σε κέντρα δεδομένων, σε κονσόλες παιχνιδιών και σε υπερυπολογιστές.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα, καμία γλώσσα προγραμματισμού δεν μπορεί να νικήσει την Java, εκτός από τη C και τη C++. Μπορείτε να δείτε την παρουσία του σε επιτραπέζιους υπολογιστές, κινητά, παιχνίδια, βιομηχανικές εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, επιστημονικές εφαρμογές, IoT και εφαρμογές μεγάλων δεδομένων.

Δεδομένου ότι υπάρχει στην αγορά για περισσότερες από δύο δεκαετίες, πολλές επιχειρήσεις, κατασκευαστές, τράπεζες, λιανοπωλητές και χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν εξαρτηθεί από την Java. Επιπλέον, συνεχίζει να εμπνέει την ανάπτυξη πολλών νέων γλωσσών προγραμματισμού.

Συνολικά, η Java δεν είναι απλώς μια άλλη γλώσσα προγραμματισμού. Μπορείτε επίσης να το θεωρήσετε ένα τεράστιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει πολλούς προγραμματιστές, μια υποστηρικτική κοινότητα και τις μεγάλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Java.

Βασικά χαρακτηριστικά της Java

  • Με την Java, είναι εύκολο στην κωδικοποίηση και απλό στη χρήση
  • Μια γλώσσα OOP που έχει μια αρθρωτή προσέγγιση
  • Διαθέτει ένα εκτεταμένο και εμπλουτισμένο σύνολο βιβλιοθηκών και API
  • Μια γλώσσα ανεξάρτητη από πλατφόρμα που μπορεί να εκτελεστεί σε διάφορες πλατφόρμες χρησιμοποιώντας το Java Runtime Environment
  • Ασφαλές και σταθερό, το οποίο είναι επίσης επεκτάσιμο
  • Έχει μια ενεργή κοινότητα προγραμματιστών και ενθουσιωδών
  • Η γλώσσα προγραμματισμού για σχεδόν τα πάντα – εφαρμογές επιστήμης δεδομένων, εφαρμογές ML, IoT, δυναμικές εφαρμογές ιστού, εφαρμογές με επίκεντρο τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο

Scala Vs. Java: Διαφορές

Αυτές οι γλώσσες είναι διαφορετικές μεταξύ τους από διάφορες απόψεις. Στην επόμενη ενότητα, θα ρίξουμε φως σε ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους διαφορών.

Πολυπλοκότητα κώδικα

Καθώς γράφετε σε Scala και Java, θα παρατηρήσετε πόσο περιεκτική είναι η Java σε σύγκριση με τη Scala. Στο Scala, μπορείτε να γράψετε συνοπτικό και συμπαγή κώδικα. Από την άλλη πλευρά, η Java χρειάζεται να γράψετε κώδικες μεγάλης μορφής, ακόμη και για εργασίες ρουτίνας.

Αν και η γλώσσα Scala μπορεί να φαίνεται πιο περίπλοκη από την Java, μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε 20 γραμμές «εύκολου και απλού» κώδικα Java με μία γραμμή «σύνθετης» γλώσσας Scala.

Τύπος

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Scala είναι μια στατικά πληκτρολογημένη γλώσσα ενώ η Java πληκτρολογείται δυναμικά. Ο κύριος περιορισμός μιας δυναμικά πληκτρολογημένης γλώσσας όπως η Java είναι ότι πρέπει να τη δοκιμάσετε για διαφορετικά σενάρια για να μάθετε εάν ο κώδικας στερείται 100% σφαλμάτων. Επομένως, ενδέχεται να συναντήσετε σοβαρά ελαττώματα στον κώδικα Java που δεν εμφανίζονται πριν από τη φάση παραγωγής.

Δομές

Οι προγραμματιστές μπορούν να επωφεληθούν από λειτουργίες όπως η αυτόματη συμπερασματικότητα τύπου και οι κατηγορίες πεζών κατά τη χρήση του Scala. Η προσαρμογή σάς επιτρέπει να μετατρέψετε το Scala σε γλώσσα συγκεκριμένης περιοχής (DSL). Αυτή η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη για Java.

Καμπύλη εκμάθησης

Περιττό να πούμε ότι η Java μαθαίνεται πιο εύκολα. Η καμπύλη εκμάθησης Scala είναι αρκετά απότομη καθώς έχει μια συγκεχυμένη σύνταξη. Επιπλέον, πολλοί μαθητές βρίσκουν το Scala πολύπλοκο και δύσκολο επειδή περιλαμβάνει λιγότερη κωδικοποίηση και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Συγχρονισμός

Η Scala χρησιμοποιεί το μοντέλο ηθοποιού για να απλοποιήσει την επικοινωνία και τον έλεγχο νημάτων. Ορίζοντας κάθε αντικείμενο ως παράγοντα που έχει μοναδική συμπεριφορά, αυτή η γλώσσα βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη νυχτερινή λειτουργία στο Reddit

Ωστόσο, οι προγραμματιστές Java πρέπει να τηρούν το παραδοσιακό μοντέλο ταυτόχρονης χρήσης που βασίζεται σε νήματα. Κατά την εκτέλεση του κώδικα, χωρίζει το πρόγραμμα σε πολλαπλές εργασίες που εκτελούνται ταυτόχρονα.

Διαλειτουργικότητα

Η Scala και η Java είναι διαλειτουργικές γλώσσες. Ενώ εργάζεστε σε έναν κώδικα Scala, μπορείτε να καλέσετε απευθείας λειτουργίες Java μέσα σε αυτόν. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη για τους περισσότερους προγραμματιστές, καθώς αυτές οι γλώσσες εφαρμόζουν τις διεπαφές και τους σχολιασμούς με διαφορετικό τρόπο.

Εργαλεία και πλαίσια

Το Scala βρίσκεται ακόμα στην αναδυόμενη φάση, αλλά ενθαρρύνει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν νέα εργαλεία και πλαίσια για αυτήν τη γλώσσα. Το ScalaTest, το SBT, το ScalaCheck, το Gradle και το Scalaz είναι μερικά δημοφιλή εργαλεία Scala.

Δεδομένου ότι η Java είναι μια πιο ώριμη γλώσσα από τη Scala, έχει μια πιο εμπλουτισμένη γκάμα πακέτων, εργαλείων και IDE για την εκτέλεση διαφόρων λειτουργιών ανάπτυξης. Μερικά από τα δημοφιλή εργαλεία του είναι το Apache Spark, το Eclipse, το Android Studio, το Jenkins και ούτω καθεξής.

Το Scala είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα που μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ποικιλόμορφη κοινότητα που εργάζεται για τη βελτίωση της γλώσσας. Το Scala Center διατηρεί τη γλώσσα και φροντίζει για την τεκμηρίωση.

Λόγω της ηλικίας και της δημοτικότητας της Java, έχει μια πιο ώριμη και σταθερή κοινότητα από τη Scala. Η ευρεία κοινότητα προγραμματιστών Java προέρχεται από όλο τον κόσμο. Μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια από την κοινότητα προγραμματιστών Java.

Χειρισμός σφαλμάτων

Ως προγραμματιστής, ο χειρισμός των σφαλμάτων είναι πολύ πιο ευέλικτος για εσάς, καθώς μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις πολλαπλές προσεγγίσεις. Η Java διαχειρίζεται τα σφάλματα με επιτυχία. Εδώ, θα βρείτε ακόμη και εξαιρέσεις αλυσίδας για συγκεκριμένους τύπους αστοχιών.

Εκτέλεση

Η απόδοση και των δύο γλωσσών εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της εφαρμογής, τις δυνατότητες και άλλες παραμέτρους. Ωστόσο, και τα δύο είναι ισχυρά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους χωρίς καμία δυσκολία.

Το Scala έχει κώδικα με μικρότερη εμφάνιση από την Java και ισχυρά και εκφραστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν εφαρμογές υψηλής απόδοσης για διαφορετικές πλατφόρμες.

Συμβατότητα προς τα πίσω

Η γλώσσα Java είναι συμβατή προς τα πίσω. Εάν γράψετε έναν κώδικα με την πιο πρόσφατη έκδοση Java, μπορείτε να τον εκτελέσετε σε ένα σύστημα που περιέχει μια παλαιότερη έκδοση Java. Από την άλλη πλευρά, το Scala δεν υποστηρίζει συμβατότητα προς τα πίσω.

Υπερφόρτωση χειριστή

Η υποστήριξη της Scala για υπερφόρτωση χειριστή είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό που το ξεχωρίζει από την Java. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει σε έναν προγραμματιστή να υπερφορτώνει οποιονδήποτε χειριστή Java και, εάν χρειάζεται, να δημιουργήσει νέους τελεστές. Από την άλλη πλευρά, η Java δεν υποστηρίζει αυτήν τη δυνατότητα.

Τεμπέλης Αξιολόγηση

Αυτό είναι ένα ενσωματωμένο έξυπνο χαρακτηριστικό της γλώσσας Scala που την κάνει διαφορετική από την Java. Αυτή η λειτουργία “τεμπέλης αξιολόγησης” επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναβάλουν τον χρονοβόρο υπολογισμό μέχρι να είναι απαραίτητος για εκτέλεση.

CriteriaScalaJavaCode Complexity Οι συμπαγείς και συνοπτικοί κώδικες είναι μακροσκελείςTypeStatically-typed Language Δυναμική πληκτρολόγηση γλώσσας Καμπύλη εκμάθησηςΗ απότομη καμπύλη μάθησης είναι πιο δύσκολη στην εκμάθηση από την επίπεδη καμπύλη μάθησης JavaA μπορεί να γίνει κατανοητή εύκολα. βασισμένο μοντέλο ταυτόχρονης λειτουργίαςΔιαλειτουργικότηταΥποστηρίζει διαλειτουργικότητα με JavaSupports διαλειτουργικότητα με ScalaTools και FrameworkScalaTest, SBT, ScalaCheck, Gradle και ScalazApache Spark, Eclipse, Android Studio, JenkinsCommunityΈχει μια αυξανόμενη κοινότηταΔιαθέτει μια ευρεία κοινότητα σφαλμάτων με δυνατότητα ανάπτυξης πολλαπλών μεθόδων για την ανάπτυξη με δυνατότητα ανάπτυξης όλα τα είδη ανάπτυξης εφαρμογών Συμβατότητα προς τα πίσωΔιαθέσιμο στο ScalaΔιαθέσιμο σε JavaOperator OverloadingΥποστηρίζει υπερφόρτωση τελεστών και δημιουργία δημιουργία νέωνΔεν υποστηρίζει υπερφόρτωση χειριστή Lazy EvaluationΔιατίθεται ενσωματωμένο με ScalaΔεν είναι διαθέσιμοScala έναντι Java: Διαφορές με μια ματιά

  Παίξτε παιχνίδια 3DS σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή Citra 3DS

Ποιες είναι οι ομοιότητες μεταξύ Scala και Java

Δεν χρειάζεται να πιστεύουμε ότι αυτές οι δύο γλώσσες έχουν μόνο διαφορές. Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά όπου θα βρείτε ομοιότητες μεταξύ Scala και Java:

#1. Τόσο η Scala όσο και η Java είναι αντικειμενοστρεφείς γλώσσες. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μοντελοποίηση του πραγματικού κόσμου.

#2. Και οι δύο αυτές γλώσσες είναι πολλαπλών παραδειγμάτων. Αυτές είναι ταυτόχρονες και χρησιμοποιούν δηλώσεις για να αλλάξουν την κατάσταση ενός προγράμματος.

#3. Η Scala και η Java εκτελούν Java Virtual Machine ή JVM. Ο πηγαίος κώδικας της Java και της Scala μεταγλωττίζεται σε κώδικα byte που εκτελείται από Java.

# 4. Όσον αφορά την πληκτρολόγηση, και οι δύο είναι γλώσσες με στατική πληκτρολόγηση και επίσης έντονα πληκτρολογημένες. Είναι αρκετά αντίθετο από τη γλώσσα Python, η οποία πληκτρολογείται δυναμικά.

Πόροι μάθησης

Τώρα που έχετε μια καλή ιδέα για το Scala εναντίον Java, μπορείτε να λάβετε βοήθεια από τον ακόλουθο πόρο για να μάθετε μία ή και τις δύο γλώσσες:

Scala for Java Developers: A Practical Primer

Αυτό είναι ένα ιδανικό βιβλίο για προγραμματιστές Java που θέλουν να μάθουν το Scala χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Με τη βοήθεια αυτού του βιβλίου, μπορείτε να κατανοήσετε γρήγορα τις βασικές αρχές της Scala και να κατανοήσετε πώς διαφέρει από την Java.

Σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις σας στη Java για να ξεκινήσετε το ταξίδι λειτουργικού προγραμματισμού σας. Εκτός από το να σας προσφέρει μια πλήρη περιήγηση στο Scala, θα σας διδάξει επίσης τη διαφορά μεταξύ Scala και Java και πώς μπορείτε να υιοθετήσετε αυτήν τη γλώσσα σε μια υπάρχουσα ομάδα Java.

Θα σας βοηθήσει επίσης να εξοικειωθείτε με τις έννοιες και τους ιδιωματισμούς του λειτουργικού προγραμματισμού. Αφού ολοκληρώσετε αυτό το βιβλίο, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να ξεκινήσετε την καριέρα σας με τη Scala.

Java Programming Masterclass: Udemy

Είτε θέλετε να γίνετε προγραμματιστής Java είτε να κερδίσετε πολύτιμη Πιστοποίηση Java, το Java Programming Masterclass από την Udemy είναι εδώ. Το μάθημα περιέχει 401 διαλέξεις που σας βοηθούν να αποκτήσετε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να αποκτήσετε την πρώτη σας εργασία προγραμματισμού Java.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μαθήματος είναι:

  • Πρόσβαση σε πλήρη διάρκεια ζωής σε 80 ώρες βίντεο κατά παραγγελία και τρία άρθρα.
  • Συμβατό με τηλεόραση και smartphone.
  • Πιστοποιητικό από την Udemy με την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος.

Επιπλέον, θα σας διδάξει τις βέλτιστες πρακτικές της βιομηχανίας ανάπτυξης λογισμικού Java. Εκτός από τις βασικές δεξιότητες Java, θα μάθετε να εκτελείτε τη μετάβαση σε Java EE, Spring Framework και ανάπτυξη Android. Πριν λάβετε μέρος στην εξέταση Oracle Java Certificate, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μάθημα προετοιμασίας.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του μαθήματος, οι συμμετέχοντες μπορούν να επιδείξουν την τεχνογνωσία τους στην τελευταία έκδοση της Java σε μελλοντικούς εργοδότες και διευθυντές προσλήψεων. Αυξάνει την απασχολησιμότητά τους και τους θέτει σε θέση να διαπραγματεύονται έναν ανταγωνιστικό μισθό.

Συμπερασματικές Σκέψεις

Είναι προφανές από τη συζήτηση ότι τόσο η Scala όσο και η Java έχουν ισχυρά χαρακτηριστικά, αν και διαφέρουν από πολλές απόψεις. Ενώ η Java είναι δημοφιλής λόγω της ευελιξίας της, η Scala εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση εξέλιξης που δίνει έμφαση στη σταθερότητα.

Δεδομένου ότι η επιλογή της γλώσσας βασίζεται σε μεμονωμένες απαιτήσεις, θα πρέπει να κάνετε τη σωστή επιλογή αφού περάσετε από αυτήν την ανάρτηση.
Εάν ενδιαφέρεστε για περισσότερες συγκρίσεις γλωσσών προγραμματισμού, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο σχετικά με το C εναντίον της C++.