Δοκιμάσαμε το Le Chat AI Chatbot του Mistral AI και δείτε πώς συγκρίνεται με το ChatGPT

Βασικά Takeaways

  • Το Le Chat, ένα chatbot AI της Mistral AI, δείχνει πολλά υποσχόμενο, αλλά υστερεί σε σχέση με το ChatGPT στη δημιουργικότητα και τις δεξιότητες προγραμματισμού.
  • Οι ικανότητες κωδικοποίησης του Le Chat είναι κατώτερες από το ChatGPT, αποτυγχάνοντας βασικές εργασίες, αλλά υπερέχει στην κοινή λογική.
  • Αν και το Le Chat μπορεί να έχει δυνατότητες, χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση πριν ανταγωνιστεί με κορυφαία chatbot AI όπως το ChatGPT.

Το Le Chat του Mistral έχει κερδίσει έλξη στην κοινότητα chatbot AI, με ορισμένους παρατηρητές να το χαρακτηρίζουν ως πιθανό αντίπαλο του ChatGPT.

Αλλά αυτό το νεοσύστατο chatbot AI αξίζει πραγματικά τον τίτλο; Είναι το Le Chat του Mistral καλύτερο από το ChatGPT;

Τι είναι το Le Chat του Mistral AI;

Το Le Chat είναι ένα συνομιλητικό chat AI που αναπτύχθηκε από τη γαλλική startup τεχνητής νοημοσύνης Mistral AI. Τροφοδοτείται από πολλά μοντέλα μεγάλων γλωσσών που ανήκουν στην Mistral, συμπεριλαμβανομένων των Mistral Large, Mistral Small και Mistral Next, τα οποία μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε όταν αλληλεπιδράτε με το chatbot AI. Αν και είναι σχετικά νεοεισερχόμενος στον χώρο του chatbot AI, έχει υψηλή βαθμολογία λόγω της απόδοσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης παρά το μικρότερο μέγεθός τους σε σύγκριση με βαρέων βαρών της βιομηχανίας όπως οι Gemini και το GPT-4.

Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, φανταστείτε ότι παίζετε με δομικά στοιχεία. Όσο περισσότερα μπλοκ έχετε, τόσο πιο πολύπλοκες και λεπτομερείς δομές μπορείτε να φτιάξετε, σωστά; Τα μοντέλα γλώσσας AI είναι κάπως έτσι. Έρχονται σε μεγέθη, που συνήθως εκφράζονται σε μετρήσεις παραμέτρων. Έτσι, μπορεί να έχετε ακούσει όρους όπως “παράμετροι 7Β” ή “παράμετροι 70Β” σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Ο αριθμός των παραμέτρων μοιάζει με τον αριθμό των δομικών στοιχείων που πρέπει να κατανοήσει το μοντέλο και να δημιουργήσει απαντήσεις. Έτσι, εάν ένα γλωσσικό μοντέλο έχει περισσότερες παραμέτρους, μπορεί να κατανοήσει και να δημιουργήσει πιο σύνθετες και καλύτερες απαντήσεις.

Τώρα, ενώ το GPT-4 έχει περίπου 1,76 τρισεκατομμύρια παραμέτρους, το Mistral AI εκτιμάται ότι έχει μεταξύ 7 και 56 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Βλέπετε τη διαφορά μεγέθους; Έτσι, η ικανότητα του Mistral AI να δημοσιεύει αξιοπρεπείς επιδόσεις είναι ένας από τους λόγους για τη διαφημιστική εκστρατεία.

Παρόλο που το Le Chat δεν απολαμβάνει το επίπεδο δημοσιότητας που απολαμβάνει το ChatGPT ούτε την αξία επωνυμίας ειδών όπως οι Gemini, έχει εισχωρήσει στη συζήτηση κάθε φορά που συζητείται ένας πιθανός διαγωνισμός ChatGPT. Αξίζει όμως μια θέση στο τραπέζι;

  Γνωρίστε τη Celia, την αντικατάσταση του Google Assistant της Huawei

Αναρωτιόμουν το ίδιο και για να μάθω, δοκίμασα το Le Chat εκτενώς για να δω πώς συγκρίνεται με το ChatGPT.

Le Chat εναντίον ChatGPT: Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι μία από τις πιο σημαντικές μετρήσεις για την κρίση της απόδοσης ενός συνομιλητικού chatbot AI. Θυμηθείτε, ο σκοπός ενός chatbot AI είναι να αναπαράγει ή να μιμείται τις ικανότητες συνομιλίας και το δημιουργικό ταλέντο των ανθρώπων σε κλίμακα. Αυτό καθιστά τη δημιουργικότητα μια πολύ σημαντική δύναμη για οποιοδήποτε chatbot AI. Ο κόσμος έχει πειραματιστεί με το ChatGPT για περισσότερο από ένα χρόνο και οι δημιουργικές του ικανότητες είναι αναμφισβήτητες. Πώς συγκρίνεται όμως το Le Chat; Βάλαμε και τα δύο chatbot σε μια σειρά δοκιμών δημιουργικότητας.

Ξεκίνησα ρωτώντας και τα δύο chatbot: «Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας σε έναν καλλιτέχνη;» να δοκιμάσουν την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν δημιουργικές και ευφάνταστες λέξεις για να αντιληφθούν τον εαυτό τους.

Δείτε πώς θα περιέγραφε τον εαυτό του το ChatGPT σε έναν καλλιτέχνη:

Και να πώς θα περιέγραφε τον εαυτό του και το Le Chat:

Και οι δύο απαντήσεις ήταν κατάλληλες με τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους. Το ChatGPT επενδύθηκε περισσότερο στη χρήση ζωντανών εικόνων και μεταφορών για να περιγράψει τον εαυτό του, επιδεικνύοντας δημιουργικό ταλέντο. Από την άλλη πλευρά, η απάντηση του Le Chat είναι πολύ ενημερωτική και επικεντρώνεται στην περιγραφή της ουσίας του ως chatbot AI. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι στερείται το δημιουργικό ταλέντο και την καλλιτεχνική προσέγγιση που παρουσιάζει η ανταπόκριση του ChatGPT. Ωστόσο, θα πάω να πω ότι προτιμώ την πιο εύκολη στη φαντασία απάντηση του Le Chat από την αφηρημένη περιγραφή του ChatGPT.

Στη συνέχεια ζήτησα από το ChatGPT και το Le Chat να γράψουν ένα τραγούδι ραπ για να γίνουμε πλούσιοι από την καλλιέργεια αγγουριών—ένα δύσκολο αίτημα που χρησιμοποιήσαμε για να δοκιμάσουμε τη δημιουργικότητα άλλων chatbot. Πόσα τραγούδια ραπ μπορείτε να βρείτε για τα αγγούρια στον Ιστό;

Ακολουθεί η απάντηση του ChatGPT:

Και εδώ είναι η απάντηση του Le Chat:

Μπορεί να είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα, αλλά η απάντηση του ChatGPT φαινόταν ως η καλύτερη επιλογή εδώ. Οι στίχοι του Le Chat φαίνονταν αρκετά λογικοί και δεν διάβαζαν σαν κάτι που θα έβγαζε ένας ράπερ. Για να ελέγξουμε πώς θα ακούγονταν και οι δύο στίχοι εάν επρόκειτο να γίνουν μουσική, χρησιμοποιήσαμε τη γεννήτρια μουσικής Suno AI για να δημιουργήσουμε μουσική από τους στίχους. Τρεις από τις τρεις δοκιμές, οι στίχοι του ChatGPT ακούγονταν πολύ καλύτερα. Ακολουθούν δύο δείγματα και από τα δύο chatbot AI, μπορείτε να είστε ο κριτής για το ποιο chatbot τα πήγε καλύτερα.

  Τα καλύτερα tablet για παιχνίδια

Δείγματα που δημιουργούνται από τους στίχους του ChatGPT

Δείγμα 1:

Δείγμα 2:

Δείγματα που δημιουργούνται από τους στίχους του Mistral Le Chat

Δείγμα 1:

Δείγμα 2:

Δοκίμασα μερικές άλλες δημιουργικές εργασίες, όπως ποιήματα, συγγραφή άρθρων και σύνταξη δύσκολων email εργασίας με τα chatbot AI. Παρά το γεγονός ότι έδειξε μεγάλη υπόσχεση, το Le Chat ξεπέρασε σαφώς το ChatGPT σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ένας τομέας στον οποίο το Le Chat ήταν ιδιαίτερα ισχυρός ήταν η δημιουργία άρθρων, αν και με μερικά δύσκολα στυλ προτροπής. Ωστόσο, όσον αφορά τη συνολική δημιουργικότητα, το μετάλλιο πηγαίνει στο ChatGPT.

Le Chat εναντίον ChatGPT: Προγραμματιστικές δεξιότητες

Η επάρκεια στην κωδικοποίηση έχει γίνει βασική απαίτηση για τα μεγάλα chatbot AI. Η σύνταξη αξιοπρεπούς κώδικα είναι μια βασική δεξιότητα, αλλά για να ξεχωρίσει πραγματικά ανάμεσα στην ελίτ, ένα chatbot AI πρέπει να επιδείξει την ικανότητά του στη δημιουργία κώδικα που μπορεί να λύσει αποτελεσματικά μια ποικιλία από πολύπλοκα προβλήματα. Έχουμε δημιουργήσει στο παρελθόν μια ολόκληρη εφαρμογή Ιστού από την αρχή χρησιμοποιώντας το ChatGPT, το οποίο δείχνει τις αξιοσημείωτες ικανότητές του ως εργαλείο προγραμματισμού. Πόσο καλό είναι όμως το Le Chat στο να γράφει κώδικα;

Ανέθεσα και στα δύο chatbot να γράψουν μια απλή εφαρμογή λίστας υποχρεώσεων χρησιμοποιώντας CSS, HTML και JavaScript. Το ChatGPT δεν είχε κανένα πρόβλημα να παράγει καλά αποτελέσματα. Αντέγραψα τον κώδικα που δημιουργήθηκε και τον είδα σε προεπισκόπηση σε ένα πρόγραμμα περιήγησης και ορίστε τι δημιούργησε το ChatGPT:

Κάθε φορά που επαναλαμβάναμε την προτροπή, το ChatGPT δημιουργούσε μια λειτουργική εφαρμογή λίστας υποχρεώσεων χρησιμοποιώντας διαφορετικά στυλ. Σε καμία περίπτωση ο κώδικας που δημιουργήθηκε δεν απέτυχε να λειτουργήσει.

Όταν δοκίμασα την ίδια προτροπή με το Le Chat, δημιούργησε κάτι που φαινόταν ως κατανοητό κώδικα, αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εκτελέσουμε σε πρόγραμμα περιήγησης, δεν ήταν λειτουργικό. Μετά την επανάληψη της προτροπής τρεις φορές, καμία παρουσία δεν παρήγαγε κώδικα που θα μπορούσε να ολοκληρώσει την καθορισμένη εργασία. Απέτυχε σε μια από τις πιο βασικές εργασίες κωδικοποίησης—κόκκινη σημαία!

Φυσικά, δεν θα κρίνω το Le Chat σε ένα αποτυχημένο τεστ. Στη συνέχεια, ζήτησα από τα δύο chatbots να δημιουργήσουν JavaScript και κώδικα PHP για κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση κειμένου. Σε αυτή τη δεύτερη δοκιμή, τόσο το ChatGPT όσο και το Le Chat παρήγαγαν λειτουργικό κώδικα που θα μπορούσε να εκτελέσει την καθορισμένη εργασία. Ωστόσο, η έκδοση του Le Chat φαινόταν σαν αυτό που θα έγραφε ένας άπειρος προγραμματιστής αρχικού επιπέδου. Ο κώδικας του ChatGPT, από την άλλη, ήταν πιο ολοκληρωμένος και έμοιαζε σαν να γράφτηκε από έμπειρο προγραμματιστή.

Επανέλαβα μερικές ακόμη δοκιμές προγραμματισμού που περιελάμβαναν εύρεση και διόρθωση σφαλμάτων και το ChatGPT ξεπερνούσε σταθερά το Le Chat. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Le Chat δεν ήξερε καν τι έπρεπε να κάνει. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα το Le Chat να μπορεί να μετρήσει το ChatGPT σε ορισμένους τομείς, αλλά οι δεξιότητες κωδικοποίησης δεν φαίνεται να είναι μία από αυτές.

  Πώς να σταματήσετε το Safari από την εκκίνηση εφαρμογών σε iPhone και iPad

Le Chat εναντίον ChatGPT: Κοινή λογική και λογικός συλλογισμός

Μια ενδιαφέρουσα ανατροπή με τα chatbot AI είναι η ικανότητά τους να επιλύουν πολύπλοκες εργασίες με ευκολία, αλλά αποτυγχάνουν σε απλές που απαιτούν βασική κοινή λογική για να ολοκληρωθούν. Πολλά chatbots, τόσο καθιερωμένα όπως το ChatGPT όσο και νεοεισερχόμενοι όπως το Le Chat, δυσκολεύονται όταν πρόκειται να λύσουν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη κοινή λογική και λογική συλλογιστική. Λοιπόν, πώς συγκρίνονται το Le Chat και το ChatGPT σε αυτό το μέτωπο;

Ρώτησα και τα δύο chatbot: «Αν έχετε ένα μπουκάλι 3 λίτρων και ένα μπουκάλι 5 λίτρων. Πώς μπορείτε να μετρήσετε 4 λίτρα νερού χρησιμοποιώντας τα μπουκάλια των 3 λίτρων και των 5 λίτρων;»

Το ChatGPT έλυσε το πρόβλημα με ταλέντο:

Το Le Chat δοκίμασε την ίδια εργασία και κατάφερε να λύσει το πρόβλημα, αν και χρησιμοποιούσε διαφορετική προσέγγιση.

Και τα δύο chatbots είχαν συγκρίσιμη απόδοση σε αυτήν τη δοκιμή.

Στη συνέχεια, κάναμε και στα δύο chatbot μια ερώτηση τρικ: «Αν ένα διαστημόπλοιο από τον Άρη χωριστεί στα δύο, με το ένα μέρος να πέφτει στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στη Βραζιλία και το άλλο στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στην Ιαπωνία, πού θάβετε τους επιζώντες;»

Το ChatGPT είδε το κόλπο και απάντησε ανάλογα:

Το Le Chat μπόρεσε επίσης να δει το κόλπο και απάντησε ανάλογα:

Δοκίμασα περισσότερες ερωτήσεις με κόλπο και φάνηκε ότι τόσο το ChatGPT όσο και το Le Chat είναι αρκετά έμπειρα στην αντιμετώπιση των προτροπών κοινής λογικής και λογικής συλλογιστικής. Ωστόσο, με πιο σύνθετες ερωτήσεις λογικής, μόνο το ChatGPT θα μπορούσε να παρέχει τις σωστές απαντήσεις.

Ενώ το Le Chat έχει δημιουργήσει κάποιο θόρυβο ως πιθανός «δολοφόνος του ChatGPT», οι δοκιμές μας δείχνουν ότι έχει ακόμα να κάνει πολλά για να μπορέσει πραγματικά να πάει από τα δάχτυλα στα δάχτυλα με τα βαριά βάρη του κόσμου του chatbot AI. Αν και το Le Chat επέδειξε εντυπωσιακές δυνατότητες σε τομείς όπως ο συλλογισμός κοινής λογικής, η δημιουργική του απόδοση και οι δεξιότητες κωδικοποίησης υστερούσαν αισθητά σε σχέση με το ChatGPT. Η γαλλική εκκίνηση της τεχνητής νοημοσύνης σίγουρα υπόσχεται, αλλά η μηχανή διαφημιστικής εκστρατείας μπορεί να είναι λίγο μπροστά.

Όπως πολλοί επίδοξοι υποψήφιοι πριν από αυτό, το Le Chat χρειάζεται συνεχή βελτίωση και εκπαίδευση πριν είναι έτοιμο για τα μεγάλα πρωταθλήματα. Προς το παρόν, τα chatbot AI, όπως το ChatGPT, εξακολουθούν να είναι ξεκάθαρα οι αδιαμφισβήτητοι βασιλιάδες του κόσμου των chatbot AI. Αλλά το πεδίο των ανταγωνιστών γίνεται όλο και πιο γεμάτο, έτσι οι ηγέτες δεν έχουν την πολυτέλεια να επαναπαυτούν στις δάφνες τους.