Κορυφαίες διανομές Linux το 2024, κατάταξη

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

Βασικά Takeaways

  • Το Ubuntu είναι μια αξιόπιστη επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους χρήστες Linux, με μακροζωία και φιλόξενη κοινότητα.
  • Το Debian, μια διανομή με γνώμονα την κοινότητα, έχει πιστούς οπαδούς παρόλο που είναι πιο δύσκολη η εγκατάσταση και η συντήρηση.
  • Οι γρήγορες εκδόσεις και η δέσμευση του Fedora στο ελεύθερο λογισμικό το καθιστούν μια σταθερή εναλλακτική λύση στο Ubuntu.

Έχω χρησιμοποιήσει πολλές διανομές Linux όλα αυτά τα χρόνια, μερικές φορές ακόμη και περισσότερες από μία ταυτόχρονα. Αλλά το Ubuntu παραμένει η πρώτη μου επιλογή. Θα εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό και πώς το Ubuntu συγκρίνεται με τις άλλες μεγάλες διαθέσιμες διανομές.

1. Ubuntu

Το Ubuntu υπάρχει εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, διατηρώντας το είδος της μακροζωίας που έχουν λίγες διανομές Linux. Ο προγραμματιστής του Ubuntu, η Canonical, πρέπει να κάνει κάτι σωστά.

Από το ντεμπούτο του το 2024, οι δημιουργοί και οι θαυμαστές του ανέφεραν το Ubuntu ως την τέλεια διανομή για αρχάριους. Το Ubuntu προσφέρει μια απλή διαδικασία ρύθμισης γραφικών, σταθερότητα για όσους θέλουν απλώς να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και άφθονη ηλεκτρονική υποστήριξη.

Αν και είναι ακόμα δημοφιλές, δεν είναι χωρίς διαμάχες. Η αλλαγή που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην κοινότητα του Ubuntu είναι το snaps, ένας νέος διαχειριστής πακέτων. Οι χρήστες έχουν επικρίνει την απόδοση των snaps με ορισμένες εφαρμογές όπως ο Firefox.

Παρά τις αλλαγές, το Ubuntu παραμένει κορυφαία επιλογή για χρήστες Linux, συμπεριλαμβανομένων τόσο των αρχαρίων όσο και των έμπειρων οδηγών Linux.

Κατεβάστε: Ubuntu

2. Debian

Το Debian είναι μια από τις παλαιότερες διανομές Linux που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως. Το Debian ήταν η βάση για το Ubuntu. Έτυχε επίσης να είναι η πρώτη διανομή που εγκατέστησα σε σκληρό δίσκο υπολογιστή τη δεκαετία του 2000.

Μια βασική διαφορά από το Ubuntu είναι ότι το Debian είναι ένα κοινοτικό έργο, ενώ το Ubuntu υποστηρίζεται από την Canonical.

Το Debian έχει τη φήμη ότι είναι πιο δύσκολο στην εγκατάσταση από το Ubuntu. Φαίνεται λιγότερο εκλεπτυσμένο από το Ubuntu και προϋποθέτει περισσότερες τεχνικές γνώσεις. Ωστόσο, με περισσότερα από 30 χρόνια στη ζώνη του, το Debian διατηρεί πιστούς ακόλουθους.

  Πώς να διαχειριστείτε τα προγράμματα εκκίνησης στο Ubuntu Linux

Το Debian έχει τρεις διαθέσιμες εκδόσεις: Stable, που τείνει να έχει παλαιότερα πακέτα, Testing, που διαθέτει νεότερα πακέτα και το bleeding-edge Unstable.

Κατεβάστε: Debian

3. Fedora

Το Fedora δημιουργήθηκε αφού η Red Hat αποφάσισε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην επιχειρηματική αγορά. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Fedora είναι το γρήγορο πρόγραμμα κυκλοφορίας του, με νέα έκδοση κάθε έξι μήνες. Είναι επίσης γνωστό ότι επιμένει στο ελεύθερο λογισμικό, αρνείται ιδιόκτητες εφαρμογές και κωδικοποιητές σε αντίθεση με το Ubuntu.

Κατεβάστε: Σταθμός εργασίας Fedora

4. Arch Linux

Ο Arch ήταν ο αγαπημένος του χάκερ εδώ και αρκετό καιρό. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι δύο: είναι μια διανομή κυλιόμενης κυκλοφορίας και επίσης μια μινιμαλιστική. Το νεότερο λογισμικό απευθύνεται σε προγραμματιστές και ισχυρούς χρήστες. Ο μινιμαλισμός του Arch απευθύνεται επίσης στους ειδικούς του Linux που δεν χρειάζονται τόσο πολύ κράτημα στο χέρι.

Αλλά αυτός ο πολύ μινιμαλισμός είναι το κύριο μειονέκτημα του Arch. Είναι τόσο περιορισμένο που δεν έχει πρόγραμμα εγκατάστασης—ή, τουλάχιστον, δεν είχε για πολύ καιρό. Ο κύριος τρόπος για να εγκαταστήσετε το Arch είναι να εκδώσετε πολλές απόκρυφες εντολές τερματικού για να ρυθμίσετε τα διαμερίσματα σας και να κατεβάσετε τα πακέτα σας. Τούτου λεχθέντος, η ποιότητα του wiki του Arch είναι τόσο καλή που ακόμη και άτομα που χρησιμοποιούν άλλες διανομές βασίζονται σε αυτό για πληροφορίες σχετικά με τα πιο τεχνικά μέρη του Linux.

Το αντάλλαγμα είναι ότι αποκτάτε ένα σύστημα Linux που είναι πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας. Πρέπει να αποφασίσετε εάν η ανταμοιβή ανταμείβει την προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός συστήματος Arch.

Σε αντίθεση με το Ubuntu, αυτή η διανομή δεν είναι κατάλληλη για αρχάριους. Επειδή τα πάντα είναι τόσο χειροκίνητα, είναι εύκολο να μπερδευτείτε αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία στο Linux.

Κατεβάστε: Arch Linux

5. Pop!_OS

Το Pop!_OS, είναι μια διανομή που βασίζεται στο Ubuntu και συντηρείται από το System76, έναν κατασκευαστή υπολογιστών με προεγκατεστημένο Linux. Παρά τη συσχέτισή του με υπολογιστές System76, μπορεί να τρέξει σε άλλα συστήματα, αν και οι δυνατότητες του είναι προσαρμοσμένες σε μηχανές System76.

Αυτή η διανομή απευθύνεται σε δημιουργικούς επαγγελματίες και επιστημονικούς χρήστες, δύο ομάδες χρηστών που συχνά επιλέγουν Mac.

  Πώς να ρυθμίσετε το Rclone για Linux

Κατεβάστε: Pop!_OS

6. EndeavourOS

Το EndeavourOS είναι μια περιστροφή στο Arch που στοχεύει να απαλύνει τον πόνο από την εγκατάστασή του. Όπως και το Arch, βασίζεται σε τερματικό και βασίζεται σε μοντέλο κυλιόμενης κυκλοφορίας, αλλά έρχεται με GUI από προεπιλογή.

Κατεβάστε: EndeavourOS

7. Zorin OS

Το Zorin OS στοχεύει να προσφέρει στους χρήστες Windows και Mac μια φιλική ράμπα στον κόσμο του Linux. Εάν αυτή η ιδέα ακούγεται παρόμοια με το Ubuntu, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το Zorin βασίζεται στο Ubuntu. Το Zorin προσθέτει τη δυνατότητα προσαρμογής της διεπαφής σε χρήστες που είναι πιο εξοικειωμένοι με τα κύρια ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα. Προσφέρει ακόμη και μια ελαφριά έκδοση για παλαιότερα μηχανήματα.

Μια σημαντική διαφορά από το Ubuntu είναι η ύπαρξη μιας πληρωμένης έκδοσης “Pro”. Το Zorin OS υπόσχεται πιο προηγμένο λογισμικό, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλά από τα χαρακτηριστικά του δωρεάν σε άλλες διανομές, συμπεριλαμβανομένου του Ubuntu.

Κατεβάστε: Zorin OS

8. OpenSUSE

Όπως και το Debian, το OpenSUSE είναι ένα άλλο σύστημα που υπάρχει σχεδόν όσο το ίδιο το Linux. Ξεκίνησε ως μια τροποποιημένη έκδοση του Slackware, πριν προχωρήσει στη δική του κατεύθυνση. Το OpenSUSE είναι το δωρεάν αντίστοιχο του SUSE Enterprise Linux.

Έχει μερικά δικά του εξαιρετικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου διαχείρισης YaST, και είναι μια καλή εναλλακτική λύση στο Ubuntu.

Το OpenSUSE είναι διαθέσιμο στο σταθερό Tumbleweed Leap and Rolling-release.

Κατεβάστε: OpenSUSE Leap

9. Kali Linux

Όπως το Ubuntu, το Kali βασίζεται στο Debian. Αλλά το Kali Linux έχει μια πολύ πιο εξειδικευμένη περίπτωση χρήσης από το Debian και το Ubuntu.

Το Kali Linux εστιάζει στην ασφάλεια, το ηθικό hacking και τις δοκιμές διείσδυσης. Ενώ είναι ένα πλήρες σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή, τα εργαλεία που περιλαμβάνει επικεντρώνονται στη δοκιμή απομακρυσμένων συστημάτων για τρύπες ασφαλείας που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι χάκερ.

Κατεβάστε: Kali Linux

10. Rocky Linux

Το Rocky Linux δημιουργήθηκε όταν η Red Hat ανακοίνωσε ότι θα διακόψει το CentOS υπέρ της κυλιόμενης κυκλοφορίας CentOS Stream σε μια προφανή προσπάθεια να μετακινηθούν οι χρήστες στο Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Το Rocky Linux παραμένει ένα σύστημα που βασίζεται στην κοινότητα. Προορίζεται κυρίως για διακομιστές και δεν έχει πολλά να προσφέρει στους επιτραπέζιους χρήστες.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα περιήγησης ιστού που βασίζεται σε κείμενο W3M στο Linux

Κατεβάστε: Rocky Linux

11. AlmaLinux

Το AlmaLinux είναι μια άλλη δωρεάν διανομή Linux που στοχεύει να είναι μια δωρεάν αντικατάσταση της RHEL. Είναι επίσης προσανατολισμένο κυρίως σε διακομιστές, ιδιαίτερα φιλοξενία ιστοσελίδων. Η Alma και ο Rocky αξίζει να μάθετε εάν σκέφτεστε να κάνετε καριέρα στον τομέα της πληροφορικής, καθώς πολλοί εταιρικοί διακομιστές βασίζονται στον RHEL.

Κατεβάστε: AlmaLinux

Γιατί το Ubuntu εξακολουθεί να είναι το καλύτερο στοίχημά σας

Γιατί το Ubuntu παραμένει δημοφιλές για σχεδόν 20 χρόνια; Γιατί είχε αυτή την ισχύ παρά τις τόσες άλλες διανομές που έρχονται και φεύγουν; Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι.

Ευκολία στη χρήση

Από την αρχή, το Ubuntu επικεντρώθηκε στην εύκολη εγκατάσταση και χρήση. Πίσω στην εποχή των CD-R, θα έγραφες απλώς το ISO και θα επανεκκινούσες. Ενώ μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών, η επιφάνεια εργασίας ήταν διαισθητική για κάποιον που ήταν συνηθισμένος σε Windows ή macOS.

Ένα βασικό πράγμα που το Ubuntu έκανε σωστά ήταν η δυνατότητα να το δοκιμάσει χωρίς να δεσμευτεί πλήρως. Ενώ μπορείτε να εξαλείψετε το λειτουργικό σας σύστημα και να χρησιμοποιήσετε το Ubuntu αντ ‘αυτού, μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε τα Windows για την εκτέλεση συγκεκριμένων εφαρμογών ή παιχνιδιών.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χωρίσετε την προσωπικότητα του μηχανήματος σας. Μπορείτε να εκτελέσετε ένα ζωντανό περιβάλλον από ένα USB stick ή οπτικό δίσκο. Ή μπορείτε να εκτελέσετε μια εικονική μηχανή. Ή μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu στο Υποσύστημα Windows για Linux και να το εκτελέσετε παράλληλα με τα Windows. Εάν χρησιμοποιείτε WSL 2, μπορείτε να εκτελέσετε έναν πραγματικό πυρήνα Linux.

Εξαιρετική υποστήριξη υλικού

Ένας άλλος λόγος για τη μακροζωία του Ubuntu είναι ότι υποστηρίζει υλικό σε τρέχουσα χρήση. Φυσικά, μπορείτε να αποκτήσετε το Ubuntu για έναν τυπικό υπολογιστή, αλλά η υποστήριξη αρχιτεκτονικής του είναι ευρύτερη. Μια επιχείρηση που εκτελεί διακομιστές IBM POWER μπορεί να αποκτήσει το Ubuntu ή μπορείτε να εγκαταστήσετε το Ubuntu σε ένα Raspberry Pi που λειτουργεί με ARM.

Ακόμη και με την αυξανόμενη εστίαση της Canonical στην επιχείρηση, το Ubuntu διατηρεί τις χομπίστες του. Η φιλική του κοινότητα, η οποία φιλοξενεί χρήστες όλων των επιπέδων δεξιοτήτων, βοηθά στην αποφυγή των εμποδίων εγκατάστασης ενός εντελώς διαφορετικού λειτουργικού συστήματος.

Ενώ η κοινότητα του Linux μπορεί να προσελκύει κατηγορίες για ελιτισμό, το Ubuntu ήταν ένα από τα πρώτα που εφάρμοσε έναν κώδικα συμπεριφοράς για όποιον θέλει να συνεισφέρει, και αυτός περιλαμβάνει κανάλια υποστήριξης κοινότητας.

Είναι όλοι αυτοί οι λόγοι και περισσότεροι που το Ubuntu είναι μια διανομή στην οποία επιστρέφουμε εγώ και πολλοί άλλοι χρήστες Linux. Για μένα, απλά λειτουργεί. Είναι το αντίστοιχο Linux ενός άνετου ζευγαριού παπουτσιών.