Τι είναι το Fedora Onyx; Μια αμετάβλητη διανομή Linux που βασίζεται σε Budgie

Βασικά Takeaways

  • Το Fedora 39 παρουσιάζει το Fedora Onyx, μια αμετάβλητη εναλλακτική του Silverblue, βασισμένη στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Budgie.
  • Το Budgie είναι ένα περιβάλλον επιτραπέζιου υπολογιστή για δωρεάν λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα, που προσφέρει μια γυμνή εμπειρία επιτραπέζιου υπολογιστή με μια νότα αίσθησης.
  • Το Fedora Onyx διαχωρίζεται από την περιστροφή Fedora Budgie χρησιμοποιώντας το rpm-ostree για ενημερώσεις και προσφέροντας εφαρμογές σε μορφή πακέτου Flatpak.

Ως συνήθως, το Fedora 39 ήρθε με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του GNOME. Αλλά αυτή η έκδοση εισήγαγε επίσης μια νέα αμετάβλητη εναλλακτική λύση στο Silverblue βασισμένη στο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Budgie. Το όνομά του είναι Fedora Onyx.

Πρώτον, Τι είναι το Budgie;

Το Budgie είναι ένα περιβάλλον επιτραπέζιου υπολογιστή για δωρεάν και ανοιχτού κώδικα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορεί από το 2014. Η ανάπτυξη αρχικά επικεντρώθηκε στη διανομή Solus, αλλά οι νεότερες εκδόσεις είναι από την αρχή distro agnostic.

  Πώς να γράψετε σε πολλές μονάδες USB ταυτόχρονα σε Linux με το Gnome MultiWriter

Το Budgie είναι μια συναρπαστική επιλογή για άτομα που τους αρέσουν πιο γυμνοί επιτραπέζιοι υπολογιστές όπως το Xfce, το MATE και το Cinnamon, αλλά θέλουν λίγο περισσότερη αίσθηση.

Τι σημαίνει να είσαι αμετάβλητος;

Μια αμετάβλητη επιφάνεια εργασίας είναι αυτή όπου δεν μπορείτε να κάνετε αλλαγές στα αρχεία συστήματος. Το βασικό σύστημα είναι μόνο για ανάγνωση και αντικαθίσταται με νεότερη έκδοση κάθε φορά που κυκλοφορούν ενημερώσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο υπολογιστής σας δεν καθίσταται μη εκκινήσιμος λόγω ενός μόνο χαλασμένου προγράμματος.

Εάν προκύψουν προβλήματα, μπορείτε να επιστρέψετε στις προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε με ασφάλεια νεότερες εκδόσεις beta ενός περιβάλλοντος διανομής ή επιτραπέζιου υπολογιστή.

Αν και σπάνια βλέπετε τη λέξη “αμετάβλητο” στις διαφημίσεις, πολλά λειτουργικά συστήματα που προσανατολίζονται στον καταναλωτή είναι ήδη αμετάβλητα. Αυτό περιλαμβάνει Android, ChromeOS, iOS και macOS. Η έκδοση του Linux που αποστέλλεται στο Steam Deck της Valve είναι επίσης αμετάβλητη.

  Πώς να εγκαταστήσετε το AppImages στο Linux με τον εύκολο τρόπο

Τι διαφορετικό έχει το Fedora Onyx;

Όποιος αισθάνεται άνετα με το γύρισμα του Fedora Budgie θα βρει πολλά που αισθάνονται οικεία. Με μια ματιά, τα δύο έργα είναι πανομοιότυπα. Στην πραγματικότητα, αν γνωρίζετε καθόλου το Budgie, το Fedora Onyx δεν αλλάζει τον τύπο. Η διεπαφή εδώ είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με αυτήν που θα συναντούσατε αν κατεβάζατε το Solus.

Αυτό που χωρίζει το Fedora Onyx είναι το ίδιο με αυτό που χωρίζει το Fedora Silverblue από το Fedora Workstation.

  • Χρησιμοποιείτε rpm-ostree στο τερματικό για τη διαχείριση ενημερώσεων αντί για dnf.
  • Οι εφαρμογές διατίθενται σε μορφή πακέτου Flatpak. Το Fedora παρέχει ορισμένες εφαρμογές στο δικό του αποθετήριο Flatpak, αλλά μπορείτε να βρείτε πολύ περισσότερες Flathub.
  • Μπορείτε να προσθέσετε εφαρμογές RPM στην εικόνα του συστήματος χρησιμοποιώντας την εντολή εγκατάστασης rpm-ostree και να επανεκκινήσετε το σύστημά σας στη συνέχεια. Οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί με αυτόν τον τρόπο θα εμφανιστούν στο μενού εφαρμογών.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το toolbx για να δημιουργήσετε κοντέινερ όπου εγκαθιστάτε εφαρμογές χρησιμοποιώντας dnf. Οι εφαρμογές που έχουν εγκατασταθεί με αυτόν τον τρόπο δεν θα εμφανίζονται στο μενού εφαρμογών.
  • Μπορείτε εύκολα να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των επιτραπέζιων υπολογιστών Fedora Onyx, Silverblue, Kinote, Sodalite και άλλων επιτραπέζιων υπολογιστών μόνο για Flatpak χωρίς να σπάσουν ή να γεμίσουν τον υπολογιστή σας.
  Πώς να εγκαταστήσετε το εργαλείο επεξεργασίας εικόνας RawTherapee σε Linux

Μπορείς κατεβάστε το Fedora Onyx από τον ιστότοπο του έργου Fedora.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Fedora Onyx;

Το Budgie μπορεί να είναι νεότερο από το MATE και το Xfce, αλλά εξακολουθεί να έχει περισσότερα κοινά με αυτά τα κάπως παλιά περιβάλλοντα επιτραπέζιων υπολογιστών από αυτά που βλέπετε να αποστέλλονται σε σύγχρονους υπολογιστές. Αν σας αρέσει αυτή η παραδοσιακή εμπειρία, το Fedora Onyx είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε μια άνετη διεπαφή ενώ αγκαλιάζετε νεότερες τεχνολογίες από κάτω.