Πώς να εγκαταστήσετε το εργαλείο επεξεργασίας εικόνας RawTherapee σε Linux

Χρειάζεστε ένα κατάλληλο εργαλείο επεξεργασίας εικόνας στον υπολογιστή σας Linux; Ρίξτε μια ματιά στο εργαλείο επεξεργασίας εικόνας RawTherapee. Είναι μια εφαρμογή που ειδικεύεται στην ανάλυση, την επεξεργασία, την προσθήκη ετικετών και τη διαχείριση πολλών τύπων ψηφιακών φωτογραφιών.

Το RawTherapee έχει εξαιρετική υποστήριξη Linux και έχει λεπτομερείς οδηγίες για όλες τις κύριες διανομές Linux. Για να το εγκαταστήσετε, πρέπει να εκτελείτε Ubuntu, Debian, Arch Linux, Fedora ή OpenSUSE. Εναλλακτικά, εάν δεν χρησιμοποιείτε καμία από αυτές τις διανομές, θα πρέπει να μπορείτε να εκτελέσετε και να εκτελέσετε πράγματα όπως το AppImages.

Σημείωση: εκτός από την εκτέλεση σε Linux, RawTherapee έχει επίσης έκδοση Windows και Mac OS.

Ubuntu

Το εργαλείο επεξεργασίας φωτογραφιών RawTherapee έχει αρκετά καλή υποστήριξη για το Ubuntu και τα παράγωγά του με τη μορφή λογισμικού PPA. Για να ενεργοποιήσετε αυτό το προσωπικό αρχείο πακέτων, θα χρειαστεί να ανοίξετε ένα παράθυρο τερματικού. Στο παράθυρο τερματικού, επικολλήστε την ακόλουθη εντολή.

sudo add-apt-repository ppa:dhor/myway

Οι PPA εγκαθίστανται εύκολα στο Ubuntu, αλλά δεν είναι πλήρως λειτουργικές έως ότου το σύστημα έχει την ευκαιρία να τις προσθέσει στον κατάλογο λογισμικού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να εκτελέσετε την εντολή ενημέρωσης.

sudo apt update

Η εκτέλεση της εντολής ενημέρωσης επιτρέπει στο Ubuntu να ελέγχει όλες τις πηγές λογισμικού για νέα πακέτα, να ενημερώνει τα αρχεία έκδοσης κ.λπ. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η εντολή, το RawTherapee PPA θα είναι πλήρως προσβάσιμο. Ωστόσο, πριν συνεχίσετε, θα πρέπει να ολοκληρώσετε την ενημέρωση, με την εντολή αναβάθμισης.

sudo apt upgrade -y

Το Ubuntu είναι ενημερωμένο και η εφαρμογή είναι έτοιμη για εγκατάσταση. Πιάστε το με την εντολή εγκατάστασης.

sudo apt install rawtherapee

Debian

Το RawTherapee έχει μια αρκετά καλή κοινότητα και ως εκ τούτου, το πρόγραμμα υποστηρίζει πολλές διαφορετικές διανομές Linux — συμπεριλαμβανομένου του Debian.

  Πώς να ελέγξετε την ασφάλεια του συστήματος Linux με το Lynis

Η εγκατάσταση του λογισμικού στο Debian απαιτεί αλληλεπίδραση με την υπηρεσία OpenSUSE Build. Επίσημα, μόνο το Debian Stable και το Old Stable (έκδοση 8) λειτουργούν. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, ανοίξτε ένα τερματικό και προσθέστε το αποθετήριο λογισμικού στις πηγές λογισμικού σας.

Debian 9

sudo echo 'deb https://download.opensuse.org/repositories/home:/rawtherapee/Debian_9.0/ /' >> /etc/apt/sources.list.d/rawtherapee.list

Debian 8

sudo echo 'deb https://download.opensuse.org/repositories/home:/rawtherapee/Debian_8.0/ /' >> /etc/apt/sources.list.d/rawtherapee.list

Με την προέλευση λογισμικού που έχει προστεθεί στο Debian, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε την εντολή ενημέρωσης. Η ενημέρωση επιτρέπει στο σύστημα να ελέγχει εάν το νέο αποθετήριο λογισμικού είναι προσβάσιμο.

sudo apt-get update

Η εκτέλεση της εντολής ενημέρωσης στο Debian θα επιτρέψει στο σύστημα να ρυθμίσει νέες πηγές λογισμικού. Επιπλέον, θα ελέγξει για τυχόν ενημερώσεις λογισμικού, τις οποίες μπορείτε να εγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας την εντολή αναβάθμισης.

sudo apt-get upgrade -y

Με τα πάντα ενημερωμένα στο Debian, εγκαταστήστε το RawTherapee.

sudo apt-get install rawtherapee

Arch Linux

Οι χρήστες του Arch Linux έχουν μερικούς τρόπους εγκατάστασης του εργαλείου επεξεργασίας εικόνας RawTherapee. Σε αυτό το σεμινάριο, θα επικεντρωθούμε στο αποθετήριο λογισμικού τρίτων που παρέχουν οι προγραμματιστές. Το αποθετήριο λογισμικού τρίτων είναι ανώτερο από την έκδοση AUR, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν συνεχείς ενημερώσεις, χωρίς να χρειάζεται να ασχολούνται με τη μεταγλώττιση πακέτων.

  Πώς να προγραμματίσετε τον τερματισμό λειτουργίας στο Linux

Σημείωση: θέλετε να αποκτήσετε την έκδοση AUR; Αρπαξε το εδώ.

Χρησιμοποιώντας το Nano, ανοίξτε το αρχείο διαμόρφωσης Pacman. Επικολλήστε τον παρακάτω κώδικα σε αυτό, στο κάτω μέρος του αρχείου.

[home_rawtherapee_Arch_Extra]
SigLevel = Ποτέ
Διακομιστής = https://download.opensuse.org/repositories/home:/rawtherapee/Arch_Extra/$arch

Αποθηκεύστε το αρχείο σε Nano με Ctrl + O και βγείτε από το πρόγραμμα επεξεργασίας πατώντας Ctrl + X. Αφού φύγετε από το Nano, συγχρονίστε ξανά το Pacman για να ενεργοποιήσετε το νέο αποθετήριο λογισμικού RawTherapee.

sudo pacman -Syyuu

Τέλος, εγκαταστήστε το RawTherapee χρησιμοποιώντας το εργαλείο Pacman.

sudo pacman -S rawtherapee

Μαλακό καπέλλο

Η εφαρμογή RawTherapee μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί στο Fedora Linux και οι χρήστες μπορούν να αναμένουν τακτικές ενημερώσεις χάρη στην υπηρεσία OpenSUSE Build. Επίσημα, Το RawTherapee υποστηρίζει κάθε έκδοση του Fedoraαπό την έκδοση 25 έως την 28. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο μέλλον θα το ενημερώσουν με υποστήριξη και για μελλοντικές εκδόσεις.

Για να ρυθμίσετε το αποθετήριο RawTherapee Fedora, ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή.

Σημείωση: αλλάξτε το X στην έκδοση του Fedora στην οποία θέλετε να εκτελείται το RawTherapee.

sudo dnf config-manager --add-repo https://download.opensuse.org/repositories/home:rawtherapee/Fedora_X/home:rawtherapee.repo

Ολοκληρώστε τη διαδικασία εγκατάστασης εγκαθιστώντας την εφαρμογή RawTherapee στον υπολογιστή σας Fedora Linux.

sudo dnf install rawtherapee

OpenSUSE

Είστε χρήστης του OpenSUSE που θέλετε να εγκαταστήσετε το εργαλείο επεξεργασίας εικόνας RawTherapee; Ευτυχώς για εσάς, είναι εξαιρετικά εύκολο στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί πρώτα να προσθέσετε το αποθετήριο λογισμικού τρίτων.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Signal Privacy Messenger στο Linux

OpenSUSE Leap 15.0

sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/home:rawtherapee/openSUSE_Leap_15.0/home:rawtherapee.repo

OpenSUSE Leap 42.3

sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/home:rawtherapee/openSUSE_Leap_42.3/home:rawtherapee.repo

OpenSUSE Tumbleweed

sudo zypper addrepo https://download.opensuse.org/repositories/home:rawtherapee/openSUSE_Tumbleweed/home:rawtherapee.repo

Αφού προσθέσετε τις νέες πηγές λογισμικού, εκτελέστε την εντολή ανανέωσης zypper.

sudo zypper refresh

Τέλος, εγκαταστήστε το RawTherapee στο OpenSUSE με:

sudo zypper install rawtherapee

Γενικές οδηγίες Linux μέσω AppImage

Το RawTherapee έχει υποστήριξη για σχεδόν κάθε κύρια έκδοση του Linux. Τούτου λεχθέντος, δεν μπορούν να τα καλύψουν όλα. Για να το αντισταθμίσουν, οι προγραμματιστές διαθέτουν ένα AppImage. Αυτό το AppImage μπορεί να εκτελέσει την εφαρμογή φωτογραφίας RawTherapee σε όλες τις εκδόσεις του Linux, ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες διανομής. Εάν βρίσκεστε σε μια σκοτεινή διανομή Linux που δεν απολαμβάνει υποστήριξη πρώτης κατηγορίας, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Για να λειτουργήσει το AppImage, κατεβάστε το αρχείο και αλλάξτε τα δικαιώματα του, ώστε να μπορεί να εκτελεστεί ως πρόγραμμα.

wget https://rawtherapee.com/releases_head/linux/RawTherapee-releases-5.4.AppImage
sudo chmod +x RawTherapee-releases-5.4.AppImage

Στη συνέχεια, δημιουργήστε έναν νέο φάκελο AppImage, για να αποτρέψετε τη διαγραφή του εκτελέσιμου αρχείου RawTherapee.

mkdir -p ~/AppImages

Μετακινήστε το RawTherapee στον νέο φάκελο και εκτελέστε το AppImage για πρώτη φορά.

mv RawTherapee-releases-5.4.AppImage ~/AppImages

cd ~/AppImages/
./RawTherapee-releases-5.4.AppImage

Η εκτέλεση του RawTherappee από το τερματικό θα ξεκινήσει αμέσως την εφαρμογή.