Σφάλμα 502: Αιτίες και τεχνικές αντιμετώπισης προβλημάτων

Το 502 Bad Gateway Error υποδεικνύει ότι ο διακομιστής Διαδικτύου έχει επιστρέψει μια μη έγκυρη απόκριση όταν προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα.

Ωστόσο, αυτό το σφάλμα μπορεί επίσης να προκύψει ως αποτέλεσμα προβλημάτων υπολογιστή.

Δεν είστε σίγουροι τι σημαίνει η 502 bad gateway ή πώς να το λύσετε;

Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την επίλυση του σφάλματος 502 Bad Gateway. Μάθετε τι σημαίνει, πώς να το αναγνωρίσετε και πώς να το λύσετε.

Τι είναι το σφάλμα 502 Bad Gateway;

Όταν προσπαθείτε να ανοίξετε μια ιστοσελίδα, ο υπολογιστής σας στέλνει ένα αίτημα σε έναν διακομιστή ιστού για πρόσβαση σε αυτήν τη σελίδα. Όταν ο διακομιστής λάβει το μήνυμά σας, ολοκληρώνει το αίτημά σας και επιστρέφει το περιεχόμενο με μια κεφαλίδα HTTP και κωδικό κατάστασης HTTP. Η επικοινωνία μεταξύ του συστήματός σας και του διακομιστή web ενδέχεται να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα ως αποτέλεσμα αυτού.

Οι κωδικοί κατάστασης HTTP εύρους 500, όπως 500, 501, 503, 504 και ούτω καθεξής υποδεικνύουν σφάλματα διακομιστή μεταξύ αυτών των σφαλμάτων δικτύου.

Το σφάλμα 502 είναι ένας από τους κωδικούς κατάστασης, ο οποίος υποδεικνύει ότι ο διακομιστής web στον οποίο έχετε συνδεθεί λειτουργεί ως διακομιστής μεσολάβησης για δεδομένα που αναμεταδίδονται από άλλο διακομιστή, αλλά αυτός ο διακομιστής έχει επιστρέψει μια μη έγκυρη απόκριση.

Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα, το πρόγραμμα περιήγησης, τον διακομιστή web και τον κεντρικό υπολογιστή, το σφάλμα 502 Bad Gateway μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οι παρακάτω είναι οι πιο συχνές μορφές του προσωρινού σφάλματος HTTP 502 Bad Gateway:

  • HTTP Error 502 Bad Gateway
  • 502 Σφάλμα διακομιστή μεσολάβησης
  • 502 Bad Gateway NGINX
  • Σφάλμα Διακομιστή
  • Η υπηρεσία Gateway 502 είναι προσωρινά υπερφορτωμένη
  • HTTP 502
  • Προσωρινό σφάλμα 502
  Τι σημαίνει «IDK» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Ακολουθεί ένα παράδειγμα για το πώς το εμφανίζει η Google.

Άλλες υπηρεσίες, όπως το Twitter, ενδέχεται να εμφανίζουν ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα ως απόκριση σε ένα σφάλμα 502 Bad Gateway, όπως “Το Twitter έχει υπερβεί τη χωρητικότητα”. Αυτό φαίνεται να είναι λίγο πιο φιλικό προς το χρήστη.

Αιτίες του σφάλματος 502 Bad Gateway

Ας εξετάσουμε τι προκαλεί ένα κακό σφάλμα 502 προτού εξετάσουμε πώς να το επιλύσουμε. Το σφάλμα πύλης 502 είναι ένα προσωρινό σφάλμα που μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους. Τα παρακάτω είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες.

  • Λόγω της ξαφνικής αύξησης της κυκλοφορίας (υπερφόρτωση διακομιστή)
  • Όταν το τείχος προστασίας μπλοκάρει το αίτημα
  • Όταν η διεύθυνση τομέα δεν είναι επιλύσιμη
  • Χρονικά όρια λογισμικού διακομιστή (Η επιστροφή ενός αιτήματος από έναν διακομιστή web διαρκεί περισσότερο από τον προβλεπόμενο.)
  • Ορισμένες επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης μπορεί επίσης μερικές φορές να οδηγήσουν σε σφάλματα, κυρίως μια επέκταση AdBlock.

Πώς να διορθώσετε το σφάλμα 502;

Ένα σφάλμα κακής πύλης 502 συνήθως υποδεικνύει πρόβλημα δικτύου/διακομιστή. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να είναι θέμα πελάτη. Αυτές οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με το αν το πρόβλημα βρίσκεται στο τέλος μας ή στους διακομιστές προέλευσης. Εάν ο διακομιστής προέλευσης προκαλεί το πρόβλημα, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά ως χρήστης, αλλά θα πρέπει να ελέγξουμε και να επιβεβαιώσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι στο τέλος μας.

Εάν είστε χρήστης, δοκιμάστε τα εξής:

Δοκιμάστε να φορτώσετε ξανά τη σελίδα.

Όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα κακής πύλης 502, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να περιμένετε λίγα λεπτά και μετά να φορτώσετε ξανά τον ιστότοπο. Αυτό συμβαίνει επειδή ένας προσωρινά υπερφορτωμένος διακομιστής θα μπορούσε να έχει προκαλέσει το πρόβλημα.

  8 τέλειες εφαρμογές σχεδίου διατροφής που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

Ελέγξτε αν ο ιστότοπος δεν λειτουργεί για άλλους.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη σύνδεση σε έναν ιστότοπο (για οποιονδήποτε λόγο), μπορείτε να δείτε εάν είστε μόνο εσείς ή εάν και άλλα άτομα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εργαλεία για αυτό, όπως down.com.

Αυτή η μέθοδος θα σας δείξει πού βρίσκεται το πρόβλημα και θα σας βοηθήσει να το επιλύσετε. Εάν ο ιστότοπος είναι εκτός λειτουργίας για όλους, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Θα πρέπει απλώς να περιμένετε μέχρι να επιλυθεί.

Δοκιμάστε άλλο πρόγραμμα περιήγησης

Το σφάλμα 502 Bad Gateway μπορεί επίσης να οφείλεται σε πρόβλημα με το πρόγραμμα περιήγησής σας. Η χρήση διαφορετικού προγράμματος περιήγησης για να δείτε αν λειτουργεί είναι μια εύκολη μέθοδος για να το δοκιμάσετε. Το Google Chrome, το Mozilla Firefox, το Apple Safari ή ο Microsoft Edge είναι όλες οι επιλογές. Εάν το σφάλμα εμφανιστεί και στο νέο πρόγραμμα περιήγησης, θα γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα προγράμματος περιήγησης και θα πρέπει να δοκιμάσετε μια διαφορετική λύση.

Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης προγράμματος περιήγησης

Εάν η εναλλαγή σε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης λύσει το πρόβλημα, το κύριο πρόγραμμα περιήγησής σας ενδέχεται να έχει αποθηκεύσει προσωρινά παλιά ή κατεστραμμένα αρχεία που δημιουργούν το σφάλμα 502. Η προσπάθεια ανοίγματος του ιστότοπου μετά την κατάργηση αυτών των αποθηκευμένων αρχείων ενδέχεται να επιλύσει το πρόβλημα.

Ελέγξτε τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης

Εάν έχετε εγκατεστημένες επεκτάσεις στο πρόγραμμα περιήγησής σας, μία ή περισσότερες από αυτές μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Απενεργοποιήστε όλες τις επεκτάσεις σας και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στη σελίδα. Εάν το σφάλμα εξαφανιστεί μετά από αυτό, πιθανότατα είναι μια προσθήκη ή επέκταση που προκαλεί το πρόβλημα. Για να εντοπίσετε τον παραβάτη, ενεργοποιήστε τις προσθήκες σας μία προς μία μετά από αυτό.

Επανεκκινήστε τις Συσκευές

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει τον έλεγχο ιστότοπου και έχετε διαπιστώσει ότι ο ιστότοπος είναι απενεργοποιημένος μόνο για εσάς και έχετε δοκιμάσει διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης με το ίδιο αποτέλεσμα, γνωρίζετε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται στον διακομιστή ή στο πρόγραμμα περιήγησης. Μάλλον πρόκειται για πρόβλημα με τη συσκευή σας.

  Πώς να φέρετε όλες τις συνομιλίες σας σε μία με τον Ferdi

Πιθανότατα, ο υπολογιστής σας ή ο εξοπλισμός δικτύου σας (Wi-Fi, δρομολογητής κ.λπ.) αντιμετωπίζουν κάποια περίεργα και προσωρινά προβλήματα. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με επανεκκίνηση του υπολογιστή και του εξοπλισμού δικτύου.

Αλλαγή διακομιστών DNS

Τα ζητήματα DNS μπορεί περιστασιακά να οδηγήσουν σε σφάλματα 502. Η αλλαγή διακομιστών DNS δεν είναι καλή ιδέα, αλλά είναι ένας τρόπος ελέγχου για σφάλματα. Ο ISP σας πιθανότατα θα ρυθμίσει τους διακομιστές DNS, εκτός εάν τους τροποποιήσετε μόνοι σας. Μπορείτε να τα αλλάξετε σε διακομιστές DNS τρίτων όπως το Open DNS ή Google DNS, το οποίο μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα. Υπάρχουν επίσης άλλα οφέλη από τη μετάβαση σε διακομιστές DNS, όπως βελτιωμένη ταχύτητα και αξιοπιστία.

Εάν είστε κάτοχος Sysadmin ή ιστότοπου, δοκιμάστε τα εξής:

Είναι ο διακομιστής υποστήριξης λειτουργικός;

  • Ελέγξτε εάν λειτουργεί ο διακομιστής υποστήριξης (π.χ. PHP, NodeJS, Tomcat, κ.λπ.); Εάν όχι, ξεκινήστε το.
  • Εάν ο διακομιστής υποστήριξης εκτελείται, ίσως είναι αναρτημένος; Ή, δεν είναι σε κατάσταση για να εξυπηρετήσει οποιοδήποτε αίτημα;
  • Μπορεί ο διακομιστής ιστού να μιλήσει με διακομιστή υποστήριξης; Ίσως πρόβλημα με το τείχος προστασίας;

Βλέπετε, μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι και ο καλύτερος τρόπος εντοπισμού σφαλμάτων είναι να ελέγξετε τα αρχεία καταγραφής του διακομιστή web και του διακομιστή υποστήριξης για να δείτε γιατί δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το αίτημα. Μόλις μάθετε τι προκαλεί το πρόβλημα, μπορείτε να το διορθώσετε.

Απενεργοποιήστε προσωρινά το CDN ή το τείχος προστασίας.

Τα δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN) είναι η διαφανής ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου για τη διανομή περιεχομένου. Το σφάλμα 502 bad Gateway θα μπορούσε να προκληθεί από ένα CDN. Χρησιμοποιείτε ένα CDN από μια υπηρεσία τρίτου μέρους.

Εάν η αλλαγή των διαμορφώσεων του Τείχους προστασίας και του CD δεν βοηθά, εξετάστε το ενδεχόμενο να τα απενεργοποιήσετε προσωρινά και να επανεκκινήσετε τον ιστότοπο. Αυτή η διαδικασία δεν είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματική, αλλά αξίζει μια ματιά για να δείτε ποιο είναι το πρόβλημα.

Τελειώνοντας 👨‍💻

Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε τι σημαίνει το πρόβλημα 502 Bad Gateway, τις πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς να το επιλύσετε.

Το 502 είναι ένα σφάλμα που παρουσιάζεται όταν οι διακομιστές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Εφαρμόζοντας τις παραπάνω τεχνικές, θα πρέπει να κατανοήσετε καλύτερα το πρόβλημα και πώς να το διορθώσετε.