Τι είναι το Edge Computing και ποιες είναι οι εφαρμογές του;

Το Edge computing στοχεύει στη βελτιστοποίηση των εφαρμογών ιστού και των συσκευών Διαδικτύου και στην ελαχιστοποίηση της χρήσης εύρους ζώνης και της καθυστέρησης στις επικοινωνίες. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους πίσω από την ταχεία δημοτικότητά του στον ψηφιακό χώρο.

Ένας πλεονάζων όγκος δεδομένων παράγεται καθημερινά από επιχειρήσεις, επιχειρήσεις, εργοστάσια, νοσοκομεία, τράπεζες και άλλες εγκατεστημένες εγκαταστάσεις.

Ως εκ τούτου, έχει γίνει πιο κρίσιμο να διαχειρίζεται, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα αποτελεσματικά. Είναι ιδιαίτερα εμφανές στην περίπτωση των ευαίσθητων στο χρόνο επιχειρήσεων να επεξεργάζονται δεδομένα γρήγορα και αποτελεσματικά για ελάχιστους κινδύνους ασφαλείας και ταχύτερες επιχειρηματικές λειτουργίες.

Για αυτό, το Edge computing μπορεί να βοηθήσει.

Αλλά τι είναι αυτό; Δεν φτάνει το σύννεφο;

Ας ξεκαθαρίσουμε αυτές τις αμφιβολίες κατανοώντας λεπτομερώς τον υπολογισμό Edge.

Τι είναι το Edge Computing;

Το Edge computing είναι η σύγχρονη, κατανεμημένη αρχιτεκτονική υπολογιστών που φέρνει την αποθήκευση δεδομένων και τον υπολογισμό πιο κοντά στην πηγή δεδομένων. Αυτό βοηθά στην εξοικονόμηση εύρους ζώνης και στη βελτίωση του χρόνου απόκρισης.

Με απλά λόγια, το edge computing περιλαμβάνει λιγότερες διεργασίες που εκτελούνται στο cloud. Μετακινεί επίσης αυτές τις υπολογιστικές διαδικασίες σε συσκευές αιχμής, όπως συσκευές IoT, διακομιστές αιχμής ή υπολογιστές χρηστών. Αυτός ο τρόπος να φέρεις τον υπολογισμό πιο κοντά ή στην άκρη του δικτύου μειώνει την επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων μεταξύ διακομιστή και πελάτη. Επομένως, μειώνει τη χρήση εύρους ζώνης και την καθυστέρηση.

Το Edge computing είναι ουσιαστικά μια αρχιτεκτονική αντί για μια τεχνολογία αυτή καθεαυτή. Είναι υπολογισμός συγκεκριμένης τοποθεσίας που δεν βασίζεται στο cloud για την εκτέλεση της εργασίας. Ωστόσο, ποτέ δεν σημαίνει ότι το σύννεφο δεν θα υπάρχει. απλά γίνεται πιο κοντά.

The Origin of Edge Computing

Το Edge computing ξεκίνησε ως έννοια στα δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN) που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1990 για την παράδοση βίντεο και περιεχομένου ιστού χρησιμοποιώντας διακομιστές αιχμής που αναπτύσσονται πιο κοντά στους χρήστες. Στη δεκαετία του 2000, αυτά τα δίκτυα εξελίχθηκαν και άρχισαν να φιλοξενούν εφαρμογές και στοιχεία εφαρμογών απευθείας στους διακομιστές edge.

Έτσι εμφανίστηκε εμπορικά η πρώτη χρήση του edge computing. Τελικά, αναπτύχθηκαν λύσεις και υπηρεσίες υπολογιστών αιχμής για να φιλοξενήσουν εφαρμογές όπως καλάθια αγορών, συγκέντρωση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, εισαγωγή διαφημίσεων και άλλα.

Edge Computing Architecture

Οι εργασίες υπολογιστών απαιτούν μια σωστή αρχιτεκτονική. Και δεν υπάρχει πολιτική “ένα μέγεθος για όλους” εδώ. Οι διαφορετικοί τύποι υπολογιστικών εργασιών χρειάζονται διαφορετική αρχιτεκτονική.

Ο υπολογισμός άκρων, με τα χρόνια, έχει γίνει μια σημαντική αρχιτεκτονική για την υποστήριξη κατανεμημένων υπολογιστών και την ανάπτυξη πόρων αποθήκευσης και υπολογισμού κοντά στην ίδια γεωγραφική τοποθεσία με την πηγή.

Αν και χρησιμοποιεί αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική, η οποία μπορεί να είναι προκλητική και απαιτεί συνεχή έλεγχο και παρακολούθηση, ο υπολογισμός άκρων εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικός στην επίλυση προηγμένων προβλημάτων δικτύου, όπως η μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων σε λιγότερο χρόνο από άλλες μεθόδους υπολογισμού.

Η μοναδική αρχιτεκτονική του edge computing στοχεύει στην επίλυση τριών κύριων προκλήσεων δικτύου – καθυστέρηση, εύρος ζώνης και συμφόρηση δικτύου.

Αφάνεια

Αναφέρεται στη στιγμή που ένα πακέτο δεδομένων μεταβαίνει από ένα σημείο του δικτύου σε ένα άλλο. Η χαμηλότερη καθυστέρηση βοηθά στη δημιουργία μιας πιο φανταστικής εμπειρίας χρήστη, αλλά η πρόκληση είναι η απόσταση μεταξύ ενός χρήστη (πελάτη) που υποβάλλει το αίτημα και του διακομιστή που παρακολουθεί το αίτημα. Η καθυστέρηση μπορεί να αυξηθεί με μεγαλύτερες γεωγραφικές αποστάσεις και συμφόρηση δικτύου, γεγονός που καθυστερεί τον χρόνο απόκρισης του διακομιστή.

Τοποθετώντας τον υπολογισμό πιο κοντά στην πηγή δεδομένων, στην πραγματικότητα μειώνετε τη φυσική απόσταση μεταξύ του διακομιστή και του πελάτη για να επιτρέψετε ταχύτερους χρόνους απόκρισης.

εύρος ζώνης

Είναι η ποσότητα δεδομένων που μεταφέρει ένα δίκτυο με την πάροδο του χρόνου και μετράται σε bit/δευτερόλεπτο. Περιορίζεται σε όλα τα δίκτυα, ειδικά για ασύρματες επικοινωνίες. Επομένως, ένας περιορισμένος αριθμός συσκευών μπορεί να ανταλλάσσει δεδομένα σε ένα δίκτυο. Και αν θέλετε να αυξήσετε αυτό το εύρος ζώνης, ίσως χρειαστεί να πληρώσετε επιπλέον. Επιπλέον, ο έλεγχος της χρήσης εύρους ζώνης είναι επίσης δύσκολος στο δίκτυο που συνδέει μεγάλο αριθμό συσκευών.

Το Edge computing λύνει αυτό το πρόβλημα. Καθώς όλοι οι υπολογισμοί γίνονται κοντά ή στην πηγή δεδομένων, όπως υπολογιστές, κάμερες web, κ.λπ., το εύρος ζώνης παρέχεται μόνο για χρήση τους, μειώνοντας τη σπατάλη.

  10 ταινίες που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτή την ημέρα των Ευχαριστιών

Συμφόρηση

Το Διαδίκτυο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια συσκευές που ανταλλάσσουν δεδομένα σε όλο τον κόσμο. Αυτό μπορεί να είναι συντριπτικό για το δίκτυο και να έχει ως αποτέλεσμα υψηλή συμφόρηση δικτύου και καθυστερήσεις απόκρισης. Επιπλέον, μπορεί επίσης να συμβούν διακοπές δικτύου και να αυξήσουν τη συμφόρηση περισσότερο για να διαταράξουν την επικοινωνία μεταξύ των χρηστών.

Η ανάπτυξη διακομιστών και αποθήκευσης δεδομένων στην ή κοντά στην τοποθεσία όπου δημιουργούνται τα δεδομένα, ο υπολογισμός άκρων επιτρέπει σε πολλές συσκευές να λειτουργούν σε ένα πιο αποτελεσματικό και μικρότερο LAN όπου οι τοπικές συσκευές που παράγουν δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαθέσιμο εύρος ζώνης. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει σημαντικά τη συμφόρηση και την καθυστέρηση.

Πώς λειτουργεί το Edge Computing;

Η ιδέα του υπολογιστικού άκρου δεν είναι εντελώς νέα. χρονολογείται από δεκαετίες που σχετίζονται με την απομακρυσμένη πληροφορική. Για παράδειγμα, τα υποκαταστήματα και οι απομακρυσμένοι χώροι εργασίας τοποθέτησαν υπολογιστικούς πόρους σε μια τοποθεσία όπου μπορούν να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη αντί να βασίζονται σε μια κεντρική τοποθεσία.

Στην παραδοσιακή πληροφορική, όπου τα δεδομένα παράγονταν από την πλευρά του πελάτη (όπως ο υπολογιστής ενός χρήστη), μεταφέρθηκαν στο Διαδίκτυο στο εταιρικό LAN για την αποθήκευση δεδομένων και την επεξεργασία τους χρησιμοποιώντας μια εταιρική εφαρμογή. Στη συνέχεια, η έξοδος αποστέλλεται πίσω, ταξιδεύοντας μέσω του Διαδικτύου, για να φτάσει στη συσκευή του πελάτη.

Τώρα, οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες πληροφορικής έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα των κεντρικών κέντρων δεδομένων και έχουν αγκαλιάσει την υποδομή αιχμής. Εδώ, οι πόροι υπολογιστών και αποθήκευσης μετακινούνται από ένα κέντρο δεδομένων στη θέση όπου ο χρήστης δημιουργεί τα δεδομένα (ή την πηγή δεδομένων).

Αυτό σημαίνει ότι φέρνετε το κέντρο δεδομένων κοντά στην πηγή δεδομένων και όχι το αντίστροφο. Απαιτεί ένα μερικό ράφι ταχυτήτων που βοηθά στη λειτουργία σε απομακρυσμένο LAN και συλλέγει τα δεδομένα τοπικά για την επεξεργασία του. Μερικοί μπορεί να αναπτύξουν τον εξοπλισμό σε θωρακισμένα περιβλήματα για να τον προστατεύσουν από υψηλή θερμοκρασία, υγρασία, υγρασία και άλλες κλιματικές συνθήκες.

Η διαδικασία υπολογισμού αιχμής περιλαμβάνει κανονικοποίηση και ανάλυση δεδομένων για την εύρεση επιχειρηματικής ευφυΐας, στέλνοντας μόνο τα σχετικά δεδομένα μετά την ανάλυση στο κύριο κέντρο δεδομένων. Επιπλέον, η επιχειρηματική ευφυΐα εδώ μπορεί να σημαίνει:

  • Βιντεοπαρακολούθηση σε καταστήματα λιανικής
  • Στοιχεία πωλήσεων
  • Προγνωστική ανάλυση για επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων,
  • Εξασφαλίστε τη σωστή λειτουργία της συσκευής και πολλά άλλα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

Τα οφέλη του υπολογιστικού άκρου είναι τα εξής:

#1. Ταχύτεροι χρόνοι απόκρισης

Η ανάπτυξη διεργασιών υπολογισμού σε ή κοντά στις συσκευές ακμών βοηθά στη μείωση του λανθάνοντος χρόνου, όπως εξηγήθηκε παραπάνω.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένας υπάλληλος θέλει να στείλει κάποιο επείγον μήνυμα σε έναν άλλο υπάλληλο στις εγκαταστάσεις της ίδιας εταιρείας. Απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αποστολή του μηνύματος καθώς δρομολογείται έξω από το κτίριο και επικοινωνεί με έναν απομακρυσμένο διακομιστή που βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο και στη συνέχεια επιστρέφει ως ληφθέν μήνυμα.

Με το Edge computing, ο δρομολογητής είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές δεδομένων εντός του γραφείου, μειώνοντας σημαντικά τις καθυστερήσεις. Εξοικονομεί επίσης εύρος ζώνης σε μεγάλο βαθμό.

#2. Απόδοση κόστους

Το Edge computing βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων και εύρους ζώνης διακομιστή, το οποίο με τη σειρά του εξοικονομεί κόστος. Εάν αναπτύξετε πόρους cloud για την υποστήριξη μεγάλου αριθμού συσκευών σε γραφεία ή σπίτια με έξυπνες συσκευές, το κόστος γίνεται υψηλότερο. Αλλά ο υπολογισμός ακμών μπορεί να μειώσει αυτή τη δαπάνη μετακινώντας το τμήμα υπολογισμού όλων αυτών των συσκευών στην άκρη.

#3. Ασφάλεια Δεδομένων και Απόρρητο

Η μετακίνηση δεδομένων σε διακομιστές που βρίσκονται σε διεθνές επίπεδο συνοδεύεται από ζητήματα απορρήτου, ασφάλειας και περισσότερα νομικά ζητήματα. Εάν γίνει αεροπειρατεία και πέσει σε λάθος χέρια, μπορεί να προκαλέσει βαθιές ανησυχίες.

Το Edge computing διατηρεί τα δεδομένα πιο κοντά στην πηγή τους, εντός των ορίων της νομοθεσίας περί δεδομένων όπως η HIPAA και ο GDPR. Βοηθά στην τοπική επεξεργασία δεδομένων και στην αποφυγή μεταφοράς ευαίσθητων δεδομένων στο cloud ή σε ένα κέντρο δεδομένων. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα σας παραμένουν ασφαλή στις εγκαταστάσεις σας.

Επιπλέον, τα δεδομένα που πηγαίνουν στο cloud ή σε απομακρυσμένους διακομιστές μπορούν επίσης να κρυπτογραφηθούν με την εφαρμογή υπολογιστών ακμών. Με αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα γίνονται πιο ασφαλή από κυβερνοεπιθέσεις.

#4. Εύκολη Συντήρηση

Ο υπολογισμός άκρων απαιτεί ελάχιστη προσπάθεια και κόστος για τη συντήρηση των συσκευών και συστημάτων αιχμής. Καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για την επεξεργασία δεδομένων και οι ανάγκες ψύξης για τη διατήρηση της λειτουργίας των συστημάτων στη βέλτιστη απόδοση είναι επίσης μικρότερες.

Μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα του υπολογιστικού άκρου είναι:

#1. Περιορισμένη εμβέλεια

Η εφαρμογή υπολογιστών αιχμής θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική, αλλά ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής του είναι περιορισμένα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι έλκονται από το cloud.

#2. Συνδεσιμότητα

Το Edge computing πρέπει να έχει καλή συνδεσιμότητα για την αποτελεσματική επεξεργασία δεδομένων. Και αν χαθεί η συνδεσιμότητα, απαιτείται σταθερός σχεδιασμός αποτυχίας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προκύπτουν.

  Πώς να απενεργοποιήσετε την εκμάθηση νέων λέξεων με τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης του SwiftKey

#3. Παραθυράκια ασφαλείας

Με την αυξημένη χρήση των έξυπνων συσκευών, αυξάνεται ο φορέας κινδύνου των εισβολέων να διακινδυνεύουν τις συσκευές.

Εφαρμογές Edge Computing

Το Edge computing βρίσκει εφαρμογές σε διάφορους κλάδους. Χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση, επεξεργασία, φιλτράρισμα και ανάλυση δεδομένων κοντά ή στην άκρη του δικτύου. Μερικοί από τους τομείς στους οποίους εφαρμόζεται είναι:

Συσκευές IoT

Είναι μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι το edge computing και το IoT είναι το ίδιο. Στην πραγματικότητα, το edge computing είναι μια αρχιτεκτονική, ενώ το IoT είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί υπολογιστική άκρη.

Έξυπνες συσκευές όπως smartphone, έξυπνοι θερμοστάτες, έξυπνα οχήματα, έξυπνες κλειδαριές, έξυπνα ρολόγια κ.λπ., συνδέονται στο διαδίκτυο και επωφελούνται από τον κώδικα που εκτελείται σε αυτές τις ίδιες τις συσκευές αντί στο cloud για αποτελεσματική χρήση.

Βελτιστοποίηση δικτύου

Το Edge computing βοηθά στη βελτιστοποίηση του δικτύου μετρώντας και βελτιώνοντας την απόδοσή του σε ολόκληρο τον ιστό για τους χρήστες. Βρίσκει μια διαδρομή δικτύου με τη χαμηλότερη καθυστέρηση και τη μεγαλύτερη αξιοπιστία για την κίνηση των χρηστών. Επιπλέον, μπορεί επίσης να καθαρίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση για βέλτιστη απόδοση.

Φροντίδα υγείας

Ένας τεράστιος όγκος δεδομένων παράγεται από τον κλάδο της υγείας. Περιλαμβάνει δεδομένα ασθενών από ιατρικό εξοπλισμό, αισθητήρες και συσκευές.

Επομένως, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη διαχείρισης, επεξεργασίας και αποθήκευσης των δεδομένων. Το Edge computing βοηθάει εδώ εφαρμόζοντας μηχανική εκμάθηση και αυτοματοποίηση για πρόσβαση σε δεδομένα. Βοηθά στον εντοπισμό προβληματικών δεδομένων που απαιτούν άμεση προσοχή από τους κλινικούς ιατρούς για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών και την εξάλειψη περιστατικών υγείας.

Επιπλέον, το edge computing χρησιμοποιείται σε συστήματα ιατρικής παρακολούθησης για γρήγορη απόκριση σε πραγματικό χρόνο αντί να περιμένει να ενεργήσει ένας διακομιστής cloud.

Λιανεμποριο

Οι επιχειρήσεις λιανικής παράγουν επίσης μεγάλα κομμάτια δεδομένων από την παρακολούθηση αποθεμάτων, τις πωλήσεις, την επιτήρηση και άλλες επιχειρηματικές πληροφορίες. Η χρήση υπολογιστών αιχμής δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συλλέγουν και να αναλύουν αυτά τα δεδομένα και να βρίσκουν επιχειρηματικές ευκαιρίες όπως πρόβλεψη πωλήσεων, βελτιστοποίηση παραγγελιών προμηθευτών, διεξαγωγή αποτελεσματικών καμπανιών και πολλά άλλα.

Βιομηχανοποίηση

Το Edge computing χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα για την παρακολούθηση των διαδικασιών παραγωγής και την εφαρμογή μηχανικής μάθησης και ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τον εντοπισμό σφαλμάτων παραγωγής. Υποστηρίζει επίσης τους περιβαλλοντικούς αισθητήρες που θα ενσωματωθούν σε εργοστάσια παραγωγής.

Επιπλέον, το edge computing παρέχει πληροφορίες για τα εξαρτήματα σε απόθεμα και πόσο χρόνο θα διαρκούσαν. Βοηθά τον κατασκευαστή να λαμβάνει ακριβείς και ταχύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις σχετικά με τις λειτουργίες και το εργοστάσιο.

Κατασκευή

Ο κατασκευαστικός κλάδος χρησιμοποιεί υπολογιστές αιχμής κυρίως για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που λαμβάνονται από συσκευές ασφαλείας, κάμερες, αισθητήρες κ.λπ. Βοηθά τις επιχειρήσεις να επισκόπηση των συνθηκών ασφάλειας στο χώρο εργασίας και διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι ακολουθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Μεταφορά

Ο τομέας των μεταφορών, ειδικά τα αυτόνομα οχήματα, παράγει terabytes δεδομένων καθημερινά. Τα αυτόνομα οχήματα χρειάζονται δεδομένα για συλλογή και ανάλυση ενώ κινούνται, σε πραγματικό χρόνο, κάτι που απαιτεί βαρύ υπολογισμό. Χρειάζονται επίσης δεδομένα για την κατάσταση του οχήματος, την ταχύτητα, την τοποθεσία, τις συνθήκες δρόμου και κυκλοφορίας και τα κοντινά οχήματα.

Για να το χειριστεί αυτό, τα ίδια τα οχήματα γίνονται το πλεονέκτημα όπου γίνεται ο υπολογισμός. Ως αποτέλεσμα, τα δεδομένα επεξεργάζονται με επιταχυνόμενη ταχύτητα για να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων.

Γεωργία

Στη γεωργία, το edge computing χρησιμοποιείται σε αισθητήρες για την παρακολούθηση της πυκνότητας των θρεπτικών συστατικών και της χρήσης του νερού και τη βελτιστοποίηση της συγκομιδής. Για αυτό, ο αισθητήρας συλλέγει δεδομένα για τις συνθήκες περιβάλλοντος, θερμοκρασίας και εδάφους. Αναλύει τα αποτελέσματά τους για να συμβάλει στην ενίσχυση της απόδοσης των καλλιεργειών και να διασφαλίσει τη συγκομιδή τους στις πιο ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ενέργεια

Ο υπολογισμός αιχμής είναι χρήσιμος και στον ενεργειακό τομέα για την παρακολούθηση της ασφάλειας με επιχειρήσεις κοινής ωφελείας φυσικού αερίου και πετρελαίου. Οι αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς την υγρασία και την πίεση. Επιπλέον, δεν πρέπει να χάσει τη συνδεσιμότητα γιατί αν συμβεί κάτι λάθος, όπως ένας υπερθέρμανση σωλήνα πετρελαίου δεν ανιχνευθεί, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές. Η πρόκληση είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις εγκαταστάσεις βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η συνδεσιμότητα είναι κακή.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη υπολογιστών αιχμής σε αυτά τα συστήματα ή κοντά σε αυτά προσφέρει μεγαλύτερη συνδεσιμότητα και δυνατότητες συνεχούς παρακολούθησης. Το Edge computing μπορεί επίσης να προσδιορίσει δυσλειτουργίες εξοπλισμού σε πραγματικό χρόνο. Οι αισθητήρες μπορούν να παρακολουθούν την ενέργεια που παράγεται από όλα τα μηχανήματα, όπως ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα αιολικών πάρκων και πολλά άλλα με έλεγχο δικτύου για να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους και στην αποδοτική παραγωγή ενέργειας.

Άλλες εφαρμογές υπολογιστών αιχμής είναι για τηλεδιάσκεψη που καταναλώνει μεγάλα εύρη ζώνης, αποτελεσματική προσωρινή αποθήκευση με κώδικα που εκτελείται σε δίκτυα αιχμής CDN, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως τράπεζες για ασφάλεια και πολλά άλλα.

Far Edge εναντίον Near Edge

Ο υπολογισμός ακμών περιλαμβάνει τόσους πολλούς όρους, όπως κοντινή άκρη, μακρινή ακμή, κ.λπ., που μερικές φορές γίνεται σύγχυση. Ας καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ της μακρινής και της κοντινής άκρης.

  Πώς να κατεβάσετε μηνύματα κειμένου από το iPhone

Μακρινή άκρη

Είναι η υποδομή που αναπτύσσεται πιο μακριά από ένα κέντρο δεδομένων cloud ενώ βρίσκεται πιο κοντά στους χρήστες.

Για παράδειγμα, η υποδομή Far Edge για μια υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να βρίσκεται κοντά στους σταθμούς βάσης των πύργων κινητής τηλεφωνίας.

Το Far Edge computing αναπτύσσεται σε επιχειρήσεις, εργοστάσια, εμπορικά κέντρα κ.λπ. Οι εφαρμογές που εκτελούνται σε αυτήν την υποδομή χρειάζονται υψηλή απόδοση, επεκτασιμότητα και χαμηλό λανθάνοντα χρόνο, κάτι που είναι εξαιρετικό για ροή βίντεο, AR/VR, παιχνίδια βίντεο κ.λπ. Βάσει φιλοξενίας εφαρμογές, είναι γνωστό ως:

  • Ένα Enterprise Edge που φιλοξενεί εταιρικές εφαρμογές
  • IoT Edge που φιλοξενεί εφαρμογές IoT

Κοντά στην άκρη

Είναι η υπολογιστική υποδομή που αναπτύσσεται μεταξύ των κέντρων δεδομένων cloud και του Far Edge. Φιλοξενεί γενικές εφαρμογές και υπηρεσίες, σε αντίθεση με το Far Edge που φιλοξενεί συγκεκριμένες εφαρμογές.

Για παράδειγμα, η υποδομή Near Edge μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή αποθήκευση CDN, τον υπολογισμό ομίχλης κ.λπ. Επίσης, ο υπολογισμός ομίχλης τοποθετεί αποθηκευτικό χώρο και πόρους υπολογιστή εντός ή κοντά στα δεδομένα, ενδέχεται να μην βρίσκονται στα δεδομένα. Είναι μια μέση λύση μεταξύ ενός κέντρου δεδομένων cloud που βρίσκεται μακριά και της άκρης που βρίσκεται στην πηγή με περιορισμένους πόρους.

Edge Computing εναντίον Cloud Computing (Ομοιότητες και διαφορές)

Τόσο το Edge όσο και το Cloud computing περιλαμβάνουν κατανεμημένους υπολογισμούς και ανάπτυξη πόρων αποθήκευσης και υπολογισμού με βάση τα δεδομένα που παράγονται. Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι το ίδιο.

Να πώς διαφέρουν.

  • Ανάπτυξη: Το Cloud computing αναπτύσσει πόρους σε παγκόσμιες τοποθεσίες με υψηλή επεκτασιμότητα για την εκτέλεση διαδικασιών. Μπορεί να περιλαμβάνει κεντρικούς υπολογιστές πιο κοντά στην(τις) πηγή(ες) δεδομένων αλλά όχι στην άκρη ενός δικτύου. Από την άλλη πλευρά, το edge computing αναπτύσσει πόρους όπου παράγονται τα δεδομένα.
  • Συγκεντροποίηση/Αποκέντρωση: Χρησιμοποιώντας τη συγκέντρωση, το cloud προσφέρει αποτελεσματικούς και επεκτάσιμους πόρους με ασφάλεια και έλεγχο. Το Edge computing είναι αποκεντρωμένο και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εκείνων των ανησυχιών και των περιπτώσεων χρήσης που δεν παρέχονται στην προσέγγιση συγκεντροποίησης του cloud computing.
  • Αρχιτεκτονική: Η αρχιτεκτονική του υπολογιστικού νέφους αποτελείται από πολλά στοιχεία χαλαρής σύζευξης. Παρέχει εφαρμογές και υπηρεσίες στο μοντέλο pay-as-you-go. Ωστόσο, το edge computing εκτείνεται πάνω από το cloud computing και παρέχει μια πιο σταθερή αρχιτεκτονική.
  • Προγραμματισμός: Η ανάπτυξη εφαρμογών στο cloud είναι κατάλληλη και χρησιμοποιεί μία ή λιγότερες γλώσσες προγραμματισμού. Το Edge computing ενδέχεται να απαιτεί διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού για την ανάπτυξη εφαρμογών.
  • Χρόνος απόκρισης: Ο μέσος χρόνος απόκρισης είναι συνήθως μεγαλύτερος στο cloud computing σε σύγκριση με τον υπολογιστικό άκρο. Ως εκ τούτου, το edge computing προσφέρει μια ταχύτερη υπολογιστική διαδικασία.
  • Εύρος ζώνης: Το Cloud computing καταναλώνει περισσότερο εύρος ζώνης και ισχύ λόγω της μεγαλύτερης απόστασης μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή, ενώ ο υπολογισμός αιχμής απαιτεί συγκριτικά χαμηλότερο εύρος ζώνης και ισχύ.

Ποια είναι τα οφέλη του Edge Computing έναντι του Cloud Computing;

Η διαδικασία στο edge computing είναι πιο αποτελεσματική από το cloud computing, καθώς το τελευταίο απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ανακτήσει τα δεδομένα που έχει ζητήσει ένας χρήστης. Το cloud computing μπορεί να καθυστερήσει την αναμετάδοση πληροφοριών σε ένα κέντρο δεδομένων, γεγονός που επιβραδύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να προκαλέσει καθυστέρηση.

Ως αποτέλεσμα, οι οργανισμοί μπορεί να υποστούν απώλειες όσον αφορά το κόστος, το εύρος ζώνης, την ασφάλεια δεδομένων, ακόμη και τους επαγγελματικούς κινδύνους, ειδικά στην περίπτωση της κατασκευής και της κατασκευής. Ακολουθούν μερικά πλεονεκτήματα του Edge over Cloud.

  • Η ζήτηση για μια ταχύτερη, ασφαλέστερη και αξιόπιστη αρχιτεκτονική έχει διαδώσει την ανάπτυξη του υπολογιστικού άκρου, κάνοντας τους οργανισμούς να επιλέγουν τον υπολογισμό αιχμής έναντι του υπολογιστικού νέφους. Έτσι, στους τομείς που χρειάζονται πληροφορίες ευαίσθητες στο χρόνο, οι υπολογιστές άκρων κάνουν θαύματα.
  • Όταν η υπολογιστική διαδικασία εκτελείται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, ο υπολογισμός άκρων λειτουργεί καλύτερα λόγω της ελάχιστης έως καθόλου συνδεσιμότητας που επιτρέπει μια κεντρική προσέγγιση. Θα βοηθήσει με την τοπική αποθήκευση, λειτουργώντας ως κέντρο μικρο δεδομένων.
  • Το Edge computing είναι μια καλύτερη λύση για την υποστήριξη έξυπνων και εξειδικευμένων συσκευών που εκτελούν ειδικές λειτουργίες και διαφέρουν από τις κανονικές συσκευές.
  • Το Edge computing μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη χρήση εύρους ζώνης, το υψηλό κόστος, την ασφάλεια και την κατανάλωση ενέργειας στους περισσότερους τομείς σε σύγκριση με το cloud computing.

Τρέχοντες πάροχοι Edge Computing

Για να αναπτύξετε το edge computing γρήγορα και εύκολα στην επιχείρηση ή την επιχείρησή σας, χρειάζεστε έναν πάροχο υπηρεσιών edge computing. Βοηθούν στην επεξεργασία των δεδομένων και στη μετάδοσή τους αποτελεσματικά, προσφέρουν μια ισχυρή υποδομή πληροφορικής και διαχειρίζονται τεράστια δεδομένα που παράγονται από τις συσκευές αιχμής.

Ακολουθούν μερικοί από τους αξιόλογους παρόχους υπολογιστών αιχμής:

#1. Υπηρεσίες Ιστού της Amazon

AWS προσφέρει συνεπή εμπειρία με ένα μοντέλο cloud-edge και παρέχει λύσεις και υπηρεσίες για IoT, ML, AI, analytics, ρομποτική, αποθήκευση και υπολογισμούς.

#2. Μικρή και στενή κοιλάδα

Μικρή και στενή κοιλάδα παρέχει ενορχήστρωση και διαχείριση υπολογιστών αιχμής μέσω του OpenManage Mobile. Η Dell είναι ιδανική για ψηφιακές πόλεις, λιανοπωλητές, κατασκευαστές και άλλους.

#3. ClearBlade

ClearBlade κυκλοφόρησε την Edge Native Intelligent Asset Application που επιτρέπει σε έναν συντηρητή edge να δημιουργεί συσκευές ειδοποίησης και να συνδέεται με συσκευές IoT χωρίς κωδικοποίηση.

Άλλοι αξιόλογοι πάροχοι υπολογιστών αιχμής είναι οι Cloudflare, StackPath, Intel, EdgeConnex και άλλοι.

Τελευταίες λέξεις 👩‍🏫

Το Edge computing μπορεί να είναι μια αποτελεσματική, αξιόπιστη και οικονομική επιλογή για σύγχρονες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες και λύσεις από ποτέ. Είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα για την υποστήριξη της κουλτούρας της απομακρυσμένης εργασίας για τη διευκόλυνση της ταχύτερης επεξεργασίας και επικοινωνίας δεδομένων.