Τι είναι η κυβερνοκατασκοπεία και πώς να την αποτρέψετε

Η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για άτομα, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. Μάθετε για αυτό εδώ για να προετοιμαστείτε ενάντια στην κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο.

Καθώς η τεχνολογία των πληροφοριών αναπτύσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Η κυβερνοκατασκοπεία είναι ένα από τα πιο σκοτεινά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, όπου κανείς δεν είναι ασφαλής από κακούς ηθοποιούς.

Η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο δεν περιορίζεται μόνο σε οργανισμούς. Έχει επίσης αγγίξει μεμονωμένους χρήστες του Διαδικτύου. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστείτε, διαφορετικά τα δεδομένα σας ενδέχεται να βρουν τον δρόμο τους προς τον σκοτεινό ιστό προς πώληση σε χρόνο μηδέν.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η Κυβερνοκατασκοπεία;

Η κυβερνοκατασκοπεία είναι ένας τύπος εγκλήματος στον κυβερνοχώρο όπου οι χάκερ αποκτούν απαρατήρητη πρόσβαση σε ψηφιακά συστήματα που είναι πάντα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

Χρησιμοποιώντας σκοτεινές τακτικές, οι κακοί ηθοποιοί κλέβουν ως επί το πλείστον προσωπικά και επαγγελματικά δεδομένα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν χρήματα στον σκοτεινό ιστό, να κερδίσουν ανταγωνιστικά κέρδη έναντι των επιχειρηματικών αντιπάλων ή να αμαυρώσουν τη φήμη των πολιτικών αντιπάλων.

Έχει πολλά ονόματα όπως κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, διαδικτυακή ευφυΐα, διαδικτυακή υποκλοπή, κυβερνοκατασκοπεία και πολλά άλλα. Ανεξάρτητα από αυτά τα ονόματα, ο στόχος είναι η κλοπή απόρρητων ή ιδιωτικών δεδομένων από εταιρεία ή άτομο.

Στη συνέχεια, πουλήστε τα δεδομένα σε έναν αντίπαλο του στόχου, χρησιμοποιήστε τα δεδομένα για να κλέψετε χρήματα/κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία ή να αποσταθεροποιήσετε κυβερνήσεις, ένοπλες δυνάμεις κ.λπ.

Ο στόχος τέτοιων επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι να παραμείνουν κρυφές όσο το δυνατόν περισσότερο και να επισκιάσουν κάθε συναλλαγή σας ή του οργανισμού σας στο διαδίκτυο. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή ή παρατηρηθεί ένα κατάλληλο μυστικό περιουσιακό στοιχείο, κλέψτε το και μεταφέρετέ το στο θησαυροφυλάκιο δεδομένων της ομάδας κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο.

Οι ειδικοί στην ανίχνευση, την πρόληψη και την έρευνα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο συνήθως αποκαλούν τέτοιες επιθέσεις hacking προηγμένες επίμονες απειλές (APTs).

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι ομάδες hacking εξοπλισμένες με προηγμένους αλγόριθμους και συστήματα ηλεκτρονικών επιτήρησης αποκτούν μη ανιχνεύσιμη πρόσβαση σε κυβερνητικές, επιχειρήσεις και μεμονωμένες συσκευές για μήνες, χρόνια και δεκαετίες. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, χτυπούν για να προκαλέσουν κάποιο ή όλα τα ακόλουθα:

  • Διακοπή της επικοινωνίας και των λειτουργιών κοινής ωφέλειας σε μια τοποθεσία ή περιοχή
  • Κλείστε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις μονάδες παραγωγής και καταστρέψτε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται
  • Απενεργοποιήστε τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές κάρτες, τις χρεωστικές κάρτες και πολλά άλλα για να σας φέρουν σε οικονομική δυσπραγία
  • Σιφόνι χρήματα που δεν εντοπίζονται από επαγγελματικούς ή προσωπικούς λογαριασμούς

Διαφορά μεταξύ κυβερνοκατασκοπείας και κυβερνοπολέμου

Τόσο η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο όσο και ο διαδικτυακός πόλεμος είναι εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται άτομα μέσω του Διαδικτύου και των συσκευών υπολογιστών. Ωστόσο, εδώ είναι οι ακόλουθες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο:

  • Η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να στοχεύσει ένα άτομο, έναν συγκεκριμένο οργανισμό, μια κυβέρνηση ή ολόκληρη τη χώρα. Αντίθετα, ο κυβερνοπόλεμος στοχεύει πάντα ολόκληρη τη χώρα.
  • Η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο θα μπορούσε να έχει κίνητρα από προσωπικές, επιχειρηματικές ή κυβερνητικές αντιπαλότητες. Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνοπόλεμος παίρνει πάντα το καύσιμο του από τη σύγκρουση μεταξύ δύο ή περισσότερων χωρών.
  • Η διαδικτυακή υποκλοπή θα μπορούσε να φέρει χορηγούς από μεμονωμένα έως κυβερνητικά επίπεδα. Αντίθετα, μια αντίπαλη κυβέρνηση χορηγεί ως επί το πλείστον τον κυβερνοπόλεμο ενάντια στο αντίπαλο έθνος.
  • Η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο είναι κρυφή και μη ανιχνεύσιμη. Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνοπόλεμος είναι δυνατός και ο στόχος του είναι να καταστρέψει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τις τηλεπικοινωνίες, τα αμυντικά συστήματα, την οικονομία και πολλά άλλα.
  Πώς να χρησιμοποιήσετε το iPad σας ως δευτερεύουσα οθόνη Mac χωρίς Sidecar

Στόχοι Κυβερνοκατασκοπείας

#1. Τα άτομα

Οι κατάσκοποι στον κυβερνοχώρο μπορούν να στοχεύουν μεμονωμένους χρήστες του Διαδικτύου για διάφορους λόγους. Το πιο προφανές είναι η προσωπική αντιπαλότητα. Για παράδειγμα, κάποιος έχει προσλάβει μια ομάδα χάκερ για να βλάψει τη φήμη και τα οικονομικά ενός ατόμου.

Μερικές φορές, ξένα αντίπαλα κράτη μπορεί να στοχοποιήσουν διανοούμενους άλλου κράτους και να αποσπάσουν ερευνητικά ή συμβουλευτικά έγγραφα από αυτά για να προκαλέσουν βλάβη.

#2. Επιχειρήσεις

Η κυβερνοκατασκοπεία σε ιδιωτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε εταιρικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Οι ανταγωνιστές των επιχειρήσεων προσλαμβάνουν χάκερ από τον σκοτεινό ιστό για να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες από άλλες εταιρείες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ακόλουθα είναι ο κύριος στόχος για την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο:

  • Εσωτερικές πληροφορίες της εταιρείας όπως ιεραρχία, email του Διευθύνοντος Συμβούλου κ.λπ.
  • Εμπορικά μυστικά, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καταχωρίσεις IPO, επιχειρηματικές συμφωνίες, προσφορές προσφορών και πολλά άλλα
  • Έγγραφα, αρχεία, πολυμέσα και άλλα δεδομένα σχετικά με τη βάση πελατών μιας επιχείρησης, τιμές για πελάτες, ιδέες για νέα προϊόντα κ.λπ.
  • Η αναφορά πληροφοριών αγοράς μιας επιχείρησης που αγοράστηκε ή εκπονήθηκε εσωτερικά είναι ένας κερδοφόρος στόχος για μια άλλη ανταγωνιστική εταιρεία
  • Εργαστηριακούς υπολογιστές και βάσεις δεδομένων που αποθηκεύουν δεδομένα για την έρευνα και την ανάπτυξη
  • Μισθολογική δομή αντίπαλης εταιρείας για να κλέψει τους ταλαντούχους υπαλλήλους της
  • Ανακάλυψη των πολιτικών και κοινωνικών δεσμών των επιχειρήσεων
  • Πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα ιδιόκτητου λογισμικού που αναπτύχθηκε από μια αντίπαλη εταιρεία

#3. Κυβερνήσεις

Σε μεγάλη κλίμακα, η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο στοχεύει κυρίως κυβερνήσεις. Σε κυβερνήσεις, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Βόρεια Κορέα κ.λπ., είναι τα δημοφιλή ονόματα στο φάσμα της κυβερνοκατασκοπείας.

Σε εθνικό επίπεδο, οι κύριοι στόχοι της διαδικτυακής υποκλοπής είναι:

  • Επιχειρησιακές μονάδες των κυβερνήσεων όπως υπουργεία, διοίκηση, σύστημα δικαιοσύνης κ.λπ.
  • Κόμβοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας, αγωγοί φυσικού αερίου, πυρηνικοί αντιδραστήρες, δορυφορικοί σταθμοί, μετεωρολογικοί σταθμοί, υποδομές ελέγχου κυκλοφορίας κ.λπ.
  • Κυβερνητικά μυστικά που θα μπορούσαν να την αποσταθεροποιήσουν
  • Εκλογικές διαδικασίες

#4. Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ)

Οι ΜΚΟ συνήθως εργάζονται σε δημόσιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, οι ομάδες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο στοχεύουν συχνά τέτοιες οντότητες για να κλέψουν δημόσια δεδομένα. Δεδομένου ότι τέτοιες υπηρεσίες συνήθως δεν επενδύουν πολύ στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, γίνονται ευκολότεροι στόχοι για τη μακροπρόθεσμη κλοπή δεδομένων.

Παραδείγματα: Κυβερνοκατασκοπεία

SEABORGIUM

Το 2022 η Microsoft ανέφερε ότι, μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η ομάδα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο SEABORGIUM διεξάγει κατασκοπευτικές εκστρατείες εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ. Η ομάδα προσπάθησε να κλέψει αμυντικές πληροφορίες, αμυντικές επιχειρήσεις και διακυβερνητικές δραστηριότητες σε χώρες του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει τη Ρωσία.

Τιτανική βροχή

Από το 2003 έως το 2007, Κινέζοι στρατιωτικοί χάκερ διεξήγαγαν εκστρατείες κατασκοπείας σε περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως υπουργεία Εξωτερικών, Υπουργεία Άμυνας, ομοσπονδιακές κυβερνητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

GhostNet Ops

Η ομάδα κατασκοπείας GhostNet βρήκε μια παραβίαση σε δικτυωμένους υπολογιστές των γραφείων του Δαλάι Λάμα το 2009. Χρησιμοποίησαν αυτήν την πρόσβαση για να κατασκοπεύσουν ξένες πρεσβείες που επικοινωνούσαν με μολυσμένους υπολογιστές. Μια καναδική ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι το GhostNet έχει μολύνει υπολογιστές σε 103 χώρες.

  Πώς να ελέγξετε εάν το κλειδί προϊόντος του Office 2016 είναι αυθεντικό

Έρευνα COVID-19

Μια ομάδα Κινέζων χάκερ πραγματοποίησε κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο σε πολλά ισπανικά εργαστήρια που εργάζονταν σε εμβόλια Covid-19. Η ομάδα χρησιμοποίησε μια επίθεση SQL injection για να εισέλθει στη βάση δεδομένων του εργαστηρίου. Στη συνέχεια, το κακόβουλο λογισμικό μετέδωσε δεδομένα έρευνας στην ομάδα μέσω ενός προσαρμοσμένου κελύφους ιστού.

Συμβάν General Electric (GE).

Οι κινεζικές εταιρείες, συγκεκριμένα η Nanjing Tianyi Avi Tech Co. Ltd., η Liaoning Tianyi Aviation Technology Co. Ltd., και ένας Κινέζος Xiaoqing Zheng κατηγορήθηκαν από το τμήμα δικαιοσύνης των ΗΠΑ για κλοπή μυστικών τεχνολογίας στροβίλων από την General Electric, ΗΠΑ.

Πώς επηρεάζει η Κυβερνοκατασκοπεία το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων;

Δεδομένου του διαφορετικού και μυστικού τρόπου λειτουργίας της, η μείωση του τρόπου λειτουργίας της κυβερνοκατασκοπείας είναι πρόκληση. Μπορεί να είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που διευθύνουν αντίπαλες εταιρείες ή κυβερνήσεις για να στοχεύσουν ένα άτομο, μια μικρή ομάδα επαγγελματιών ή ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, τα ακόλουθα είναι ο κύριος τρόπος δράσης για την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων:

#1. Stealthy Hacking Tactics

Ταυτόχρονα, η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο στοχεύει να βρει μια παραβίαση στο σύστημα στόχο για να αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και να κάνει ό,τι μπορεί η ομάδα hacking για να κρύψει τη δραστηριότητά της από τη μολυσμένη συσκευή.

Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της επίθεσης, η ομάδα hacking θα αφαιρέσει το ιστορικό της μέχρι το επίπεδο των byte και bit δεδομένων, έτσι ώστε η εγκληματολογία δεδομένων να μην μπορεί να εντοπίσει την επίθεση.

Για να το πετύχουν αυτό, οι ομάδες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν προσαρμοσμένο κακόβουλο λογισμικό και εφαρμογές που μιμούνται δημοφιλές λογισμικό, όπως πύλες τραπεζών, εφαρμογές γραφικού σχεδιασμού, εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου κ.λπ. Χρησιμοποιούν επίσης εργαλεία επίθεσης zero-day που οι εφαρμογές προστασίας από ιούς δεν μπορούν να εντοπίσουν.

#2. Μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικές ή επιχειρηματικές ταυτότητες

Η διαδικτυακή υποκλοπή στοχεύει πάντα σε ύπουλη πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών και βάσεις δεδομένων. Αυτά τα ψηφιακά συστήματα συχνά φιλοξενούν κρίσιμα δεδομένα, όπως αναφέρεται παρακάτω:

  • Προσωπικά έγγραφα ταυτότητας, τραπεζικά έγγραφα KYC και κωδικοί πρόσβασης λογαριασμού
  • Εμπορικά μυστικά του οργανισμού, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, εκθέσεις έρευνας και ανάπτυξης, επερχόμενα προϊόντα, λογιστικά στοιχεία επιχειρήσεων κ.λπ.
  • Τα σχέδια της κυβέρνησης για ένοπλες δυνάμεις, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λπ.

#3. Κλέψτε εμπιστευτικά και πολύτιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία

Η κυβερνοκατασκοπεία επίσης κλέβει αργά και σταθερά δεδομένα από τον υπολογιστή-στόχο. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια δεδομένα για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, όπως η κλοπή χρημάτων ή το κλείσιμο ενός εργοστασίου παραγωγής του αντιπάλου.

Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να υπάρχουν μακροπρόθεσμα σχέδια όπως η αμαύρωση της φήμης ενός ατόμου στην κοινωνία, η διαφθορά μιας επιχείρησης για τα καλά ή η πτώση των αντίπαλων κυβερνήσεων.

#4. Ενέργειες με κίνητρο

Η βάση τέτοιων επιθέσεων είναι πάντα ισχυρά κίνητρα, όπως αναφέρονται παρακάτω:

  • Η σύγκρουση μεταξύ δύο ατόμων, συνήθως VIP αναστήματος
  • Ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματικών φορέων
  • Σύγκρουση μεταξύ χωρών

Οι ομάδες κυβερνοκατασκοπείας χρησιμοποιούν τις παραπάνω τακτικές για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά ή επαγγελματικά σας μυστικά. Στη συνέχεια, έβαλαν τα δεδομένα για υποβολή προσφορών στον σκοτεινό ιστό. Εναλλακτικά, η ίδια η ομάδα χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να βλάψει τον τρόπο ζωής, τα οικονομικά, τα περιουσιακά στοιχεία ή ακόμα και τη ζωή. Αυτό ισχύει για ένα άτομο, επιχείρηση ή κυβέρνηση.

Πώς να μάθετε εάν είστε θύμα κυβερνοκατασκοπείας

Είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσετε την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο από την επιχείρησή σας, εκτός εάν προσλάβετε έναν ειδικό. Δείτε πώς πρέπει να σχεδιάσετε την ανίχνευση υποκλοπής στον κυβερνοχώρο:

  • Εγκαταστήστε εφαρμογές αισθητήρων που βασίζονται σε λογισμικό που εντοπίζουν ανωμαλίες σε εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας. Εξετάστε τις ανωμαλίες για να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις.
  • Δημιουργήστε μια βάση δεδομένων δεικτών συμβιβασμού (IOC) και σαρώστε τους σταθμούς εργασίας σας έναντι τέτοιων δεικτών.
  • Αναπτύξτε μια εφαρμογή διαχείρισης πληροφοριών ασφαλείας και συμβάντων (SEIM) σε όλους τους επιχειρηματικούς σταθμούς εργασίας
  • Συγκεντρώστε αναφορά πληροφοριών απειλών από διάφορους προγραμματιστές προστασίας από ιούς και σαρώστε τα συστήματά σας για αυτές τις απειλές.
  • Προσλάβετε ανεξάρτητους ή εσωτερικούς κυνηγούς επικηρυγμένων για κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο που θα σαρώνουν συχνά τους υπολογιστές του οργανισμού σας για μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό και λογισμικό υποκλοπής.
  • Χρησιμοποιήστε ιστότοπους όπως το Have I been pwned για να σαρώσετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  6 καλύτερες πλατφόρμες για πρόσληψη ανεξάρτητων χειριστών εισαγωγής δεδομένων

Πώς να αποτρέψετε την κυβερνοκατασκοπεία

Υιοθετήστε την Πολιτική Μηδενικής Εμπιστοσύνης

Εφαρμόστε μια πολιτική μηδενικής εμπιστοσύνης σε ολόκληρο τον οργανισμό όσον αφορά τα επιχειρηματικά δεδομένα. Εδώ, η ομάδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πρέπει να θεωρήσει ότι κάθε εσωτερική και εξωτερική συσκευή που συνδέεται με την επιχείρηση έχει παραβιαστεί. Θα πρέπει να είναι ευθύνη του υπαλλήλου να αποδείξει ότι η συσκευή δεν έχει μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό, λογισμικό υποκλοπής spyware, trojan και άλλα.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους υπαλλήλους σας

Εσείς και η ομάδα σας πρέπει να περάσετε από συνεχείς εκπαιδευτικές συνεδρίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ο τομέας της πληροφορικής εξελίσσεται καθημερινά, επομένως πρέπει να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες τακτικές της διαδικτυακής υποκλοπής.

Δημιουργήστε μια κουλτούρα ασφάλειας

Σε μια επιχείρηση ή έναν κυβερνητικό οργανισμό, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα ασφάλειας ψηφιακών δεδομένων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασής τους με κανέναν, να χρησιμοποιούν εταιρικά email για προσωπικές απαιτήσεις, να αφήνουν τους υπολογιστές ξεκλείδωτους ή να διακόπτουν τις ενημερώσεις ασφαλείας για συσκευές.

Να επιτρέπεται η ελάχιστη πρόσβαση

Δώστε την ελάχιστη δυνατή πρόσβαση στα δεδομένα της επιχείρησής σας. Χρησιμοποιήστε εξελιγμένες πλατφόρμες αποθήκευσης cloud για να δώσετε άμεση πρόσβαση στα απαιτούμενα επιχειρηματικά δεδομένα και να ανακαλέσετε την πρόσβαση όταν ολοκληρωθεί η εργασία.

Εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων

Σε ολόκληρο τον οργανισμό, για κάθε είδους πρόσβαση στο σύστημα και στις εγκαταστάσεις, χρησιμοποιήστε πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων. Αυτό βοηθά στην παρακολούθηση της λογοδοσίας και της πηγής της παραβίασης της ασφάλειας.

Αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης πιο συχνά

Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε τους κωδικούς πρόσβασης λογαριασμού στο διαδίκτυο κάθε εβδομάδα, δεκαπενθήμερο ή μήνα. Επίσης, επιβάλετε μια επιχειρηματική πολιτική ώστε οι εργαζόμενοι να ακολουθούν και αυτή την υγιεινή ψηφιακής ασφάλειας.

Σταματήστε το ηλεκτρονικό ψάρεμα και τα ανεπιθύμητα μηνύματα μέσω email

Χρησιμοποιήστε προηγμένα πρωτόκολλα ασφαλείας email, όπως εγγραφές DKIM για τον έλεγχο ταυτότητας των εισερχόμενων email. Εάν ορισμένα εισερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν επιτρέπουν τον έλεγχο ταυτότητας DKIM, κάντε sandbox για αυτά τα μηνύματα στο διακομιστή email σας.

Εάν έχετε τους πόρους, ελέγξτε μη αυτόματα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν τα ανακατευθύνετε στους υπαλλήλους. Ή απλώς αποκλείστε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν επαληθεύουν την αυθεντικότητά τους μέσω υπογραφών DKIM.

Ελέγξτε τον πηγαίο κώδικα λογισμικού

Πριν εγκαταστήσετε οποιοδήποτε λογισμικό, προσλάβετε έναν μηχανικό λογισμικού για να ελέγξει τον πηγαίο κώδικα από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ένας επιχειρηματικός αντίπαλος δεν σαμποτάρει παραδόσεις λογισμικού για να προκαλέσει ζημιά στους σταθμούς εργασίας ή τα μηχανήματα της επιχείρησής σας.

Σταματήστε τη χρήση πειρατικού λογισμικού

Το πειρατικό λογισμικό περιέχει σπασμένους πηγαίους κώδικες που δεν ζητούν επικύρωση κώδικα κατά την εγκατάσταση. Ως εκ τούτου, αυτά είναι τα πιο εύκολα οχήματα για την παράδοση κακόβουλου λογισμικού, spyware και trojans. Μείνετε μακριά από τέτοιες εφαρμογές σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας βάσεων δεδομένων

Πρέπει να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των βάσεων δεδομένων της επιχείρησής σας σε πολλά κέντρα δεδομένων σε διαφορετικές χώρες. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε επιχειρηματικά δεδομένα από μια εφεδρική πηγή σε περίπτωση που πέσετε θύματα υπερβολικής κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο που ακολουθείται από κυβερνοπόλεμο.

Τυλίγοντας

Οι ειδικευμένοι χάκερ ή οι έμπιστοι άνθρωποι είναι πάντα εκεί έξω για να βλάψουν κυβερνητικούς οργανισμούς, επιχειρηματικές οντότητες, ακόμη και ιδιώτες μέσω της κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο. Οι διαδικτυακοί κακοί ηθοποιοί το κάνουν αυτό από χρηματική απληστία ή για να κερδίσουν έναν επιχειρηματικό διαγωνισμό.

Εάν θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας σε προσωπικό ή οργανωτικό επίπεδο, πρέπει να εξοικειωθείτε με τα βασικά στοιχεία της κυβερνοκατασκοπείας. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε τις παραπάνω συμβουλές ανίχνευσης και πρόληψης κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο για να είστε καλά προετοιμασμένοι για τυχόν μελλοντικές απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ειδικά για κλοπή επαγγελματικών ή προσωπικών δεδομένων.