Τι σημαίνει «IDK» και πώς το χρησιμοποιείτε;

Ένα φανταστικό πράγμα για την κοινότητα του Διαδικτύου είναι το πόσο γρήγορα ξεπερνά τα όρια της γλώσσας. Λέξεις, φράσεις και #hashtags που γεννήθηκαν στο Twitter εμφανίζονται συνεχώς ως απάντηση στις ειδήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το IDK είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται στην άτυπη επικοινωνία και τα μιμίδια.

“Δεν γνωρίζω”

Το IDK είναι συντομογραφία της φράσης “Δεν ξέρω” και μπορεί να γράφεται με κεφαλαία ή χωρίς κεφαλαία. Σύμφωνα με Γραμματικά, η συντομογραφία κυκλοφορεί από κάπου γύρω στο 2002 (ή και νωρίτερα), όταν εμφανίστηκε στο κείμενο talk. Επί Αστικό Λεξικό, η φράση ορίζεται ως η συντομογραφία για το “Δεν ξέρω” σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε το 2003.

Η συντομογραφία χρησιμοποιείται και κατανοείται πιο συχνά από τις νεότερες γενιές (σκεφτείτε τις γενιές Y και Z), αλλά μην στοιχηματίζετε ότι κάποιος που δεν είναι τόσο γνώστης της τεχνολογίας ή του κειμένου θα καταλάβει τι σημαίνει η φράση.

  Γιατί δεν πρέπει να αγοράσετε ένα πλήρως ψηφιακό PS5 ή Xbox επόμενης γενιάς

Σύμφωνα με Google Trends, το IDK χρησιμοποιείται συχνότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία και τη Μολδαβία. Η χρήση του όρου άρχισε πραγματικά να εκτοξεύεται στα ύψη στον Ιστό το 2007. Η δημοτικότητα της συντομογραφίας αυξήθηκε ξανά με μια άλλη σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας με εστίαση στα μιμίδια, αντανακλώντας πιθανώς τη σύγχυση και την αβεβαιότητα των ανθρώπων για την κατάσταση της κοινωνίας κατά τη διάρκεια του κλειδώματος- περίοδος πτώσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το IDK

Το IDK θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συντομογραφία για το “δεν ξέρω” σε κείμενο και σε άμεσο μήνυμα για να εκφράσετε την αβεβαιότητα όταν προσπαθείτε να βρείτε μια απάντηση σε μια ερώτηση ή όταν προσπαθείτε να περιγράψετε κάτι άγνωστο.

Ακολουθούν μερικοί σωστοί τρόποι χρήσης του IDK σε κείμενο:

  Παρασκευάζετε πάντα το τέλειο φλιτζάνι τσάι με χρονοδιακόπτη για να το κάνετε σωστά

IDK τι σημαίνει αυτό.
IDK σχετικά με αυτό.
Θα έπρεπε να πάρω ψωμί, αλλά δεν ξέρω αν το κατάστημα είναι ανοιχτό τώρα.

Εάν νιώθετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, το να πείτε το IDK δυνατά σε μια ομάδα φίλων θα προκαλέσει πολλά γέλια και αυτοπροκαλούμενη αμηχανία (απλώς μην το κάνετε δημόσια εκτός και αν δεν ντρέπεστε.)

Το νόημα και η σημασιολογία του έχουν παραμείνει τα ίδια, αλλά μερικές παραλλαγές έχουν εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου.

«IDEK» και άλλες παραλλαγές

Υπάρχουν μερικές παραλλαγές του IDK που είναι κοινές σε πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων. Όλες αυτές οι παραλλαγές μπορούν να γράφονται με κεφαλαία ή χωρίς κεφαλαία. Το IDK μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γρήγορη απόκριση σε μηνύματα, αλλά η διαδικτυακή αργκό θα πρέπει να αποφεύγεται σε πολλές επαγγελματικές ρυθμίσεις.

Μια κοινή παραλλαγή είναι το “IDEK” ή “δεν ξέρω καν”. Για παράδειγμα, “IDEK ποιος είναι αυτός.”

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συντομογραφία “IDW” ή “Δεν θέλω”, για να δείξετε ότι δεν θέλετε κάτι ή όταν δεν θέλετε να κάνετε κάτι. Για παράδειγμα, “IDW για να πάει στο πάρκο.”

  Πώς να δημιουργήσετε δημοσκοπήσεις σε συσκέψεις Zoom

Χρησιμοποιήστε «IDTS» ή «Δεν νομίζω», για να εκφράσετε λεπτές αμφιβολίες και αβεβαιότητα. Για παράδειγμα, εάν δεν είστε σίγουροι εάν τα κλειδιά βρίσκονται στο σπίτι ή όχι, απαντήστε με “IDTS”.

Το “IDC” ή “Δεν με νοιάζει”, δεν πρέπει να συγχέεται με το IDK, ωστόσο, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στην ίδια πρόταση.

Για παράδειγμα:

Άτομο 1: “Ποιος ήταν αυτός;”
Άτομο 2: “idk and idc”

Το αντίθετο του IDK είναι το IK (το ξέρω), το οποίο είναι μια άλλη δημοφιλής διαδικτυακή συντομογραφία που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε μηνύματα κειμένου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το “IKR” που μεταφράζεται σε “Ξέρω, σωστά;” και εφαρμόζεται συνήθως σε ειρωνικά πλαίσια.

Υπάρχει ένας τόνος διαδικτυακής αργκό που το IDEK, και αν είστε περίεργοι για άλλες συντομογραφίες και ακρωνύμια στο Διαδίκτυο, ρίξτε μια ματιά στα κομμάτια μας στο GG και στο IRL.