Πώς να υποβαθμίσετε το τηλέφωνό σας Android σε προηγούμενη έκδοση

Δεν εκτιμούν όλοι τις αλλαγές όταν οι νέες εκδόσεις Android εμφανίζονται σε συσκευές. Εάν θέλετε να επιστρέψετε, μερικές φορές είναι δυνατό να υποβαθμίσετε τη συσκευή σας Android σε προηγούμενη έκδοση. Δείτε πώς το κάνετε.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τους κινδύνους. Η υποβάθμιση του τηλεφώνου σας Android δεν υποστηρίζεται γενικά, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και σχεδόν σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων στη συσκευή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του τηλεφώνου σας πριν ξεκινήσετε.

Επιπλέον, αυτή η διαδικασία μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση της συσκευής σας ή ενδεχομένως να την ακυρώσει, καθιστώντας το τηλέφωνό σας τίποτα περισσότερο από ηλεκτρονικά απόβλητα. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ συνιστούμε να συνεχίσετε, εκτός εάν έχετε εμπειρία στην τροποποίηση του υλικολογισμικού της συσκευής σας και κατανοήσετε πλήρως τους κινδύνους που ενέχονται.

Πριν αναβοσβήνει το τηλέφωνό σας

Το πόσο εύκολο είναι για εσάς να υποβαθμίσετε το τηλέφωνό σας Android εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Ορισμένοι κατασκευαστές διευκολύνουν τους χρήστες να «αναβοσβήσουν» εικόνες υλικολογισμικού στις συσκευές τους, ενώ άλλοι το καθιστούν σχεδόν αδύνατο.

Η τυπική διαδικασία για το φλας απαιτεί πρώτα να ξεκλειδώσετε το bootloader σας. Δεν το επιτρέπουν όλα τα τηλέφωνα Android, επομένως θα ελέγξετε μόνοι σας εάν ο κατασκευαστής της συσκευής σας προσφέρει μια επίσημη μέθοδο για το ξεκλείδωμα του bootloader ή αν θα χρειαστεί να βρείτε μια εναλλακτική μέθοδο.

Λάβετε υπόψη ότι το ξεκλείδωμα του bootloader θα διαγράψει τον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης της συσκευής σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του τηλεφώνου σας, διαφορετικά τα δεδομένα σας θα χαθούν για πάντα.

  Επεξεργασία αριθμών και συναρτήσεων Μέσος υπολογισμός και προσθήκη σταθερών [Android]

Με το bootloader ξεκλείδωτο, μπορείτε στη συνέχεια να αναβοσβήσετε τη συσκευή σας σε μια παλαιότερη έκδοση του Android. Προσοχή, καθώς το ξεκλείδωμα του bootloader σας θα ακυρώσει πιθανώς την εγγύησή σας.

Οι πιο εύκολες συσκευές για φλας, με διαφορά, είναι τα τηλέφωνα της σειράς Google Pixel. Η Google παρέχει εργοστασιακές εικόνες για συσκευές Pixel, με διαφορετικές εκδόσεις για Android 9 και 10. Θα χρειαστείτε το Android SDK εγκατεστημένο—με τα εργαλεία Fastboot και Android Debug Bridge (ADB)—για να αναβοσβήνουν συσκευές Google Pixel.

Ωστόσο, είναι μια μικτή τσάντα για άλλους κατασκευαστές συσκευών. Αν δεν τα παρέχει ο κατασκευαστής, θα χρειαστεί να εντοπίσετε εικόνες υλικολογισμικού κατάλληλες για τη συσκευή σας. ο Φόρουμ XDA-Developers είναι ένα καλό μέρος για να βρείτε κατάλληλες υποβαθμισμένες εικόνες υλικολογισμικού για το συγκεκριμένο τηλέφωνο Android σας, αλλά αναζητήστε και επίσημες εικόνες υλικολογισμικού στον ιστότοπο του κατασκευαστή σας.

Το να αναβοσβήνει συσκευές εκτός Google είναι δυνατό με τη μέθοδο Fastboot, αν και υπάρχουν εργαλεία τρίτων για άλλους κατασκευαστές συσκευών Android όπως η Samsung.

Αναβοσβήνει με μη αυτόματο τρόπο με χρήση Fastboot και ADB

Η μόνη «επίσημη» μέθοδος για την υποβάθμιση της συσκευής σας Android είναι η μέθοδος Fastboot. Αν και δεν το ενθαρρύνει κάθε κατασκευαστής, το Εργαλείο Fastboot είναι διαθέσιμο από την Google για χρήση και θα πρέπει να λειτουργεί με επίσημες εικόνες υλικολογισμικού από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές Android.

Για να συνεχίσετε, απλά πρέπει να μπορείτε να ξεκλειδώσετε τον φορτωτή εκκίνησης και να έχετε μια κατάλληλη εικόνα υλικολογισμικού για τη συσκευή και τον πάροχο. Βεβαιωθείτε ότι ο εντοπισμός σφαλμάτων USB είναι ενεργοποιημένος στη συσκευή σας Android πριν ξεκινήσετε.

Εάν έχετε βρει μια κατάλληλη εικόνα υλικολογισμικού, ο φορτωτής εκκίνησης είναι ξεκλειδωμένος και έχετε εγκατεστημένο το Android SDK, συνδέστε το τηλέφωνό σας Android στον υπολογιστή σας. Ενώ τα παρακάτω βήματα αφορούν χρήστες Windows 10, οι εντολές ADB και Fastboot θα πρέπει να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο σε macOS και Linux.

  Η ShortPaste συντομεύει όλες τις διευθύνσεις URL από το πρόχειρο όταν τις επικολλάτε [Android]

Ανοίξτε την εξερεύνηση αρχείων και κατευθυνθείτε στην αποθηκευμένη τοποθεσία της εγκατάστασης του Android SDK. Βεβαιωθείτε ότι τα αρχεία εικόνας Android που χρειάζεστε για να αναβοσβήσετε είναι επίσης εδώ. Αυτά συνήθως έρχονται ως αρχείο ZIP με πολλαπλά αρχεία IMG που βρίσκονται μέσα. Αποσυμπιέστε τα περιεχόμενα σε αυτήν τη θέση.

Στον φάκελο, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο shift στο πληκτρολόγιό σας, κάντε δεξί κλικ μέσα στο παράθυρο και κάντε κλικ στο κουμπί «Άνοιγμα παραθύρου PowerShell εδώ». Σε macOS ή Linux, μεταβείτε σε αυτόν τον φάκελο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Terminal.

Πληκτρολογήστε συσκευές adb στο παράθυρο του Windows PowerShell για να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας Android έχει εντοπιστεί. Εάν είναι, πληκτρολογήστε adb reboot bootloader για να επανεκκινήσετε τη συσκευή σας και να εκκινήσετε στο μενού του bootloader Android.

Εάν οι εντολές ADB δεν λειτουργούν, πληκτρολογήστε .adb.

Τα περισσότερα υλικολογισμικά κατασκευαστών διαθέτουν μια δέσμη ενεργειών “flash-all” που αναβοσβήνει όλα τα σχετικά αρχεία εικόνας στη συσκευή σας. Μόλις η συσκευή σας βρίσκεται σε λειτουργία bootloader, πληκτρολογήστε flash-all για να ξεκινήσει η διαδικασία αναβοσβήνει.

Εάν η δέσμη ενεργειών flash-all δεν λειτουργεί, θα χρειαστεί να αναβοσβήσετε με μη αυτόματο τρόπο τα μεμονωμένα στοιχεία στο φάκελο. Πληκτρολογήστε τις ακόλουθες εντολές στο Windows PowerShell (ή στο Terminal) πατώντας το πλήκτρο Enter μεταξύ κάθε βήματος:

fastboot flash bootloader .img
fastboot reboot-bootloader
ραδιόφωνο flash fastboot .img
fastboot reboot-bootloader
fastboot flash -w ενημέρωση .φερμουάρ

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τηλέφωνό σας θα πρέπει να επανεκκινηθεί. Εάν η διαδικασία αναβοσβήνει με επιτυχία, η συσκευή σας θα εκτελεί τώρα την υποβαθμισμένη εικόνα υλικολογισμικού.

  Οι αυτόματες ρυθμίσεις δημιουργούν προφίλ ήχου βάσει τοποθεσίας [Android]

Χρήση εργαλείων που αναβοσβήνουν τρίτων

Χάρη στην εργασία εθελοντών προγραμματιστών, είναι διαθέσιμα εργαλεία που αναβοσβήνουν τρίτων. Αυτά τα ειδικά για τον κατασκευαστή εργαλεία που αναβοσβήνουν υλικολογισμικό σάς προσφέρουν μια εναλλακτική μέθοδο για να αναβοσβήσετε το υλικολογισμικό σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο Fastboot.

Εάν η συσκευή σας δεν διαθέτει εργαλείο τρίτου κατασκευαστή, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο Fastboot που αναφέρεται παραπάνω.

Οι συσκευές Samsung μπορούν να κάνουν χρήση του Odin για να υποβαθμίσουν τα τηλέφωνά τους. Αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία που αναβοσβήνουν εκτός της επίσημης μεθόδου Fastboot.

Η διεπαφή Odin δεν είναι η πιο φιλική προς τους αρχάριους, αλλά θα σας επιτρέψει να κάνετε φλας σε ορισμένες συσκευές Samsung, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ξεκλειδωμένων τηλεφώνων Galaxy.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κλειδώνουν το bootloader σε συσκευές που πωλούνται μέσω των καταστημάτων του. Αυτοί οι πάροχοι δικτύου μπορεί να είναι απρόθυμοι να επιτρέψουν στους χρήστες να ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνά τους, εκτός εάν το ακουστικό πληρωθεί πλήρως.

Πρόσθετα εργαλεία είναι διαθέσιμα για άλλους κατασκευαστές. Αυτό ανάρτηση στους προγραμματιστές XDA παραθέτει διάφορα εργαλεία που αναβοσβήνουν για συσκευές Motorola, συμπεριλαμβανομένου του προτεινόμενου RSD Lite. Οι κάτοχοι συσκευών Huawei μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Huawei Recovery Updater (HuRuUpdater) αντί.

Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά: Αυτά τα εργαλεία δεν είναι εγγυημένα ότι λειτουργούν και δεν συνοδεύονται από έγκριση από τους κατασκευαστές. Είτε χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο τρίτου κατασκευαστή είτε τη μέθοδο Fastboot, ο κίνδυνος του bricking της συσκευής σας παραμένει ο ίδιος.

Και πάλι, προτού ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας του τηλεφώνου σας προτού κάνετε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναβοσβήσετε τη συσκευή σας, καθώς το τηλέφωνό σας θα σκουπιστεί κατά τη διαδικασία αναβοσβήνει.