Πώς να διατηρήσετε τους φακούς της φωτογραφικής μηχανής σας καθαρούς

Έχω τονίσει ξανά και ξανά εδώ στο How-To Geek: ο φακός είναι εξίσου σημαντικός, αν όχι πιο σημαντικός, από την κάμερα στην οποία είναι συνδεδεμένος. Εάν οι φωτογραφίες σας είναι θολές επειδή υπάρχουν μουτζούρες στο φακό σας, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να το διορθώσετε στη δημοσίευση. Ακόμη και ο καθαρισμός των κηλίδων σκόνης είναι ένας πόνος. Έχοντας αυτό κατά νου, ας δούμε πώς να διατηρείτε καθαρούς τους φακούς της φωτογραφικής μηχανής σας.

Διατηρήστε το καπάκι του φακού ανοιχτό

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη φωτογραφική μηχανή σας, κρατήστε το καπάκι του φακού ανοιχτό. Εάν ο φακός σας είναι εκτός κάμερας, βεβαιωθείτε ότι και τα δύο καλύμματα φακού είναι ανοιχτά. Είναι πραγματικά τόσο απλό: κρατώντας τα καπάκια των φακών στους φακούς σας σημαίνει ότι δεν εκτίθενται σε όλα τα σωματίδια σκόνης στον αέρα και μπορείτε να τα χειριστείτε χωρίς να φοβάστε ότι τα βρώμικα δάχτυλά σας αφήνουν μουτζούρες.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προστατεύετε με ζήλια τους φακούς σας, μόνο να αφαιρείτε το καπάκι του φακού όταν έχετε παρατεταμένη την τέλεια λήψη. Οι φακοί είναι εκπληκτικά ανθεκτικοί —εφόσον δεν εξασκείτε την τεχνική σας στο γήπεδο με αυτούς—και, όπως θα δούμε, καθαρίζονται εύκολα. Αν περιπλανηθείτε σε μια πόλη τραβώντας μερικές φωτογραφίες, η φωτογραφική μηχανή σας θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη και το καπάκι του φακού κλειστό. Απλώς, ενώ η κάμερά σας κάθεται στο σπίτι ή στην τσάντα σας, θα πρέπει να αφήνετε τα καπάκια.

  Πώς να επισημάνετε κείμενο στην παρουσίασή σας στο PowerPoint

Σκέψου όταν σουτάρεις

Η σκόνη και οι μουντζούρες θα προέρχονται από δύο πηγές: από το εξωτερικό περιβάλλον και από εσάς. Αν σκεφτείτε λίγο πού τραβάτε και πώς χειρίζεστε τους φακούς σας, είναι πολύ πιο απλό να τους κρατήσετε καθαρούς.

Το Seaspray είναι διαβόητο μεταξύ των φωτογράφων τοπίου για την ικανότητά του να μουτζουρώνει έναν φακό. Ένα μικρό σταγονίδιο προσγειώνεται στο μπροστινό στοιχείο και, ακόμα κι αν το σκουπίσετε ή το νερό εξατμιστεί, αφήνει πίσω του το αλάτι. Είναι θέμα ενός δευτερολέπτου να το σκουπίσετε, απλά πρέπει να σκεφτείτε για να το κάνετε.

Εάν εργάζεστε σε περιβάλλον με σκόνη, υγρό ή με άλλα σωματίδια, αγνοήστε τις παραπάνω συμβουλές μου σχετικά με τα καπάκια φακών και διατηρήστε τα. Επίσης, αποφύγετε να στρέφετε τον φακό σας απευθείας στον άνεμο/σπρέι/οτιδήποτε άλλο μέχρι να είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε τη λήψη.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα κλειδί των Windows εάν δεν έχετε

Ομοίως, όταν αλλάζετε φακούς ή χειρίζεστε με άλλον τρόπο την κάμερά σας, μην αγγίζετε το μπροστινό στοιχείο. Απλώς κρατήστε τα βρώμικα πόδια σας μακριά από το γυαλί και θα παραμείνει καθαρό! Επίσης, δεν πρέπει να αφήνετε έναν εκτεθειμένο φακό να κάθεται προς τα επάνω: σωματίδια σκόνης στον αέρα θα κατακαθίσουν πάνω τους.

Φέρτε ένα πανί από μικροΐνες

Οι περισσότεροι φωτογράφοι τοπίων διαθέτουν περισσότερα ρούχα από μικροΐνες παρά εσώρουχα. Είναι πραγματικά φθηνά και εξαιρετικά εύχρηστα. Εάν υπάρχει βρωμιά ή μουντζούρες στον φακό σας, απλά πιάστε ένα πανί από την τσάντα σας και σκουπίστε το. Εάν ένα ύφασμα λερωθεί, απλά πιάστε ένα άλλο. Αφού ρυθμίσω τη φωτογραφική μηχανή μου για λήψη τοπίου, κανονικά σκουπίζω γρήγορα τον φακό για κάθε ενδεχόμενο.

Σχεδόν κάθε ύφασμα μικροϊνών θα κάνει. Θα πρότεινα να αγοράσετε ένα σωρό από αυτά—όπως αυτό το πακέτο 30 στο Amazon για 19 $—και να τα αντιμετωπίζουμε ως σχεδόν μιας χρήσης. Πετάξτε μερικές σε οποιεσδήποτε τσάντες έχετε, αφήστε μία στο αυτοκίνητο (είναι καλό και για τον καθαρισμό των γυαλιών ηλίου σας) και διαφορετικά κρατήστε τα διαθέσιμα. Κάθε τόσο περνάτε τα όλα στο πλυντήριό σας.

  Πώς να ενημερώσετε το Ubuntu 18.04 στα Windows 10

Κάνετε τον περιστασιακό σχολαστικό καθαρισμό

Ό,τι κι αν κάνετε, οι φακοί σας θα χρειάζονται περιστασιακά έναν αξιοπρεπή καθαρισμό. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ απλό να το κάνετε και χρειάζεστε μόνο μερικά πράγματα: α φυσητήρας, μαλακή βούρτσα, πανί από μικροΐνες και μαντηλάκι φακών ή στυλό φακού.

Η διαδικασία είναι εύκολη:

Χρησιμοποιήστε τον φυσητήρα αέρα, το πανί από μικροΐνες και τη μαλακή βούρτσα για να καθαρίσετε τυχόν σωματίδια που έχουν κολλήσει στον φακό σας.
Πάρτε το μαντηλάκι φακού ή το στυλό του φακού και, ξεκινώντας από το κέντρο του στοιχείου του φακού, τρίψτε κύκλους προς τα έξω καθαρίζοντας τυχόν μουτζούρες.
Το τελευταίο βήμα είναι να πάρετε τον ανεμιστήρα αέρα και να βουρτσίσετε και να καθαρίσετε καλά και το εσωτερικό των καλυμμάτων των φακών. Δεν έχει νόημα να καθαρίσετε τον φακό σας, εάν το καπάκι του φακού θα πετάξει σκόνη ακριβώς από πάνω του μόλις τελειώσετε.

Το να διατηρείτε τους φακούς σας καθαρούς απαιτεί πολύ λίγη προσπάθεια και οι φωτογραφίες σας θα φαίνονται καλύτερες γι’ αυτό. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο καθαρισμού του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής σας—αν και αυτή η διαδικασία είναι λίγο πιο περίπλοκη.