Πώς να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε ηθικά την τέχνη AI

Βασικά Takeaways

  • Πολλοί παραγωγοί τέχνης τεχνητής νοημοσύνης εκμεταλλεύονται έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, βλάπτοντας ανθρώπους καλλιτέχνες.
  • Για να χρησιμοποιήσετε ηθικά την τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης, δηλώστε την ως καλλιτέχνες που δημιουργούνται από AI και πιστώστε την.
  • Να είστε προσεκτικοί με τη χρήση της τέχνης AI σε προϊόντα και να υποστηρίζετε κανόνες δίκαιης χρήσης.

Οι γεννήτριες τέχνης AI είναι χρήσιμες, αλλά έχουν κόστος για τους ανθρώπους καλλιτέχνες. Μάθετε ποιος είναι ο αντίκτυπος και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε την τέχνη AI όσο το δυνατόν πιο ηθικά. Υπάρχουν λίγοι επίσημοι κανόνες, επομένως πρέπει να θέσετε τα δικά σας όρια, είτε απλώς παίζετε με την τεχνολογία είτε ελπίζετε να τη χρησιμοποιήσετε επαγγελματικά.

Γιατί το AI Art Generation δεν είναι ηθικό

Οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν μηχανική εκμάθηση για να απορροφήσουν και να κατανοήσουν εικόνες και σχετικά δεδομένα από όλο το διαδίκτυο. Ορισμένες από αυτές τις διαδικτυακές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής ή ψηφιακή τέχνη είναι δωρεάν για χρήση, ενώ άλλες προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, τα οποία οι παραγωγοί και οι προγραμματιστές τους τείνουν να αγνοούν. Δεν ζητούν άδεια, δεν πληρώνουν, ούτε καν αποδίδουν εύσημα στους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα μιμούνται.

Το 2023, καλλιτέχνες και η Getty Images μήνυσαν το Midjourney και το Stability AI γι’ αυτό. Αλλά οι παραγωγοί τέχνης AI εξακολουθούν να ξεφεύγουν από την εκμετάλλευση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Εκτός από την κλοπή τέχνης, η δημιουργία εικόνων με μηχανές τεχνητής νοημοσύνης απομακρύνει τις επιχειρήσεις από τους ανθρώπους καλλιτέχνες. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το μέλλον της τέχνης.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το καλλιτεχνικό τοπίο θα χρειαστεί να προσαρμοστεί, έστω και μόνο για να αποφευχθούν μεγαλύτερες διαταραχές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους σχεδιαστές.

  7 Εργαλεία χαρτογράφησης ροής αξίας (VSM) για αύξηση της αποτελεσματικότητας και των πωλήσεων

Πώς να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε την τεχνητή τεχνητής νοημοσύνης ηθικά

Η συζήτηση γύρω από τις γεννήτριες τέχνης τεχνητής νοημοσύνης θέτει πολλά ερωτήματα, όπως είναι ακόμη και πραγματική τέχνη αν μια τεχνητή νοημοσύνη το έκανε; Τι ορίζει την πρωτοτυπία; Ποιος ευθύνεται για την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από την AI; Ο αλγόριθμος, ο προγραμματιστής του ή ο χρήστης που εισήγαγε την προτροπή;

Η πολυπλοκότητα του προβλήματος είναι γιατί χρειάζεται τόσος χρόνος για να τεθούν όρια και νόμοι για τη χρήση κινητήρων AI. Μέχρι τότε, σημειώστε τις παρακάτω συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπό σας στους καλλιτέχνες όταν δημιουργείτε τέχνη AI.

1. Μην προσπαθήσετε να επωφεληθείτε από την τέχνη που δημιουργείται από AI

Η δημιουργία μιας εκπληκτικής εικόνας με τεχνητή νοημοσύνη και η ανάρτησή της στο Instagram για να δείξουμε απλά στους ανθρώπους είναι σχετικά ακίνδυνη. Το καλλιτεχνικό έργο μπορεί να βασίζεται σε κάτι που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, αλλά δεν επωφεληθείτε ενεργά από την εικόνα πέρα ​​από τη λήψη ορισμένων “μου αρέσει”.

Αυτό που είναι ανήθικο είναι να δηλώνεις καλλιτέχνης, να χρησιμοποιείς την εικόνα σε προϊόντα ή να δημιουργείς έσοδα από αυτήν. Θα επωφεληθείτε από τη δουλειά άλλων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

2. Δηλώστε την τέχνη ως δημιουργημένη από AI κατά την κοινή χρήση της στο Διαδίκτυο

Όσον αφορά το θέμα της ιδιοκτησίας τέχνης τεχνητής νοημοσύνης, είναι καλύτερο να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως τον πάροχο άμεσης επικοινωνίας και όχι ως τον καλλιτέχνη. Ενεργήστε ανάλογα όταν δημοσιεύετε τις εικόνες σας στο διαδίκτυο.

Προσθέστε μια γραμμή ή ένα hashtag για να επισημάνετε μια εικόνα ως δημιουργημένη από AI. Μπορείτε ακόμη να δηλώσετε ότι δεν είστε ο καλλιτέχνης και να αναφέρετε ποιος επηρέασε την τέχνη. Συνολικά, καλύτερα να είσαι ειλικρινής.

3. Δώστε εύσημα στους καλλιτέχνες αν ξέρετε ποιοι είναι

Ορισμένες γεννήτριες τεχνών τεχνητής νοημοσύνης διαθέτουν εύχρηστα κουμπιά με στυλ για τις εικόνες σας, που συχνά φέρουν τα ονόματα συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Άλλες πλατφόρμες έχουν ασαφείς ετικέτες, αλλά οι οποίες διευρύνουν τις προτροπές σας, αναφέροντας μερικές φορές έναν καλλιτέχνη που επηρεάζει.

Οταν χρησιμοποιείτε Νυχτερινό Καφέ, για παράδειγμα, πληκτρολογήστε την προτροπή σας και πατήστε Advanced Prompt Editor. Κάτω από την καρτέλα Τροποποιητές, θα βρείτε την επιλογή Καλλιτέχνες, η οποία παραθέτει πραγματικούς δημιουργούς των οποίων η δουλειά μπορεί να επηρεάσει την τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης σας. Περιλαμβάνουν τους Greg Rutkowski, Jordan Grimmer και Kelly Freas μεταξύ άλλων πηγών.

Το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνετε, ειδικά αν σκοπεύετε να δημιουργήσετε έσοδα από τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης σας, είναι να δώσετε εύσημα στους καλλιτέχνες. Ακόμα καλύτερα, ζητήστε την άδειά τους ή προσφέρετε προμήθεια. Πάρτε την πρωτοβουλία να μειώσετε τις βλάβες των γεννητριών AI.

  Οδηγός και δωρεάν πρότυπα [2022]

Αν και δεν είναι καλή ιδέα να έχετε μια εικόνα που δημιουργείται από AI που μάρκετινγκ της επωνυμίας σας, ελάχιστα σας εμποδίζουν. Πλατφόρμες όπως το Kindle Direct Publishing (KDP) απαιτούν από εσάς να δηλώσετε οποιοδήποτε περιεχόμενο που δημιουργείται από AI σε δημοσιεύσεις, αλλά τέτοιοι κανόνες δεν είναι ευρέως διαδεδομένοι ή επίσημοι νόμοι. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε με δική σας βούληση για να αποφύγετε σοβαρές αντιδράσεις.

Πρώτον, επεξεργαστείτε την εικόνα AI πέρα ​​από την αναγνώριση αντί να διορθώσετε απλώς μικρές λεπτομέρειες της τέχνης Midjourney με το Photoshop. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα μέρος του ή να το έχετε ως αόριστο υπόβαθρο για την αρχική σας τέχνη. Επίσης, δηλώστε τη χρήση εικόνων τεχνητής νοημοσύνης και αποδώστε τα εύσημα εκεί που πρέπει.

5. Δημιουργήστε πρωτότυπη τέχνη με την εικόνα AI ως έμπνευση

Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε μηχανές τέχνης τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να νιώθετε ενοχές είναι να τις έχετε μόνο για δημιουργία ιδεών. Εισαγάγετε μια προτροπή που περιγράφει ξεκάθαρα το όραμά σας, συγκεντρώστε εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που σας εμπνέουν περισσότερο και δημιουργήστε πρωτότυπη τέχνη έχοντας στο μυαλό σας.

Οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικές για μια σειρά πραγμάτων που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ηθική σας. Είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για τη δημιουργία πινάκων όρασης με διεγερτικά γραφικά και μπορείτε να φτιάξετε αστείες κάρτες γενεθλίων και άλλα δώρα. Με άλλα λόγια, η προσωπική χρήση της τέχνης AI είναι ηθικά καλύτερη από το κέρδος από εικόνες που δημιουργούνται από κλεμμένα έργα.

6. Υπερασπιστείτε για ένα δίκαιο σύστημα τέχνης AI

Η λεπτή γραμμή μεταξύ καλής και κακής χρήσης εικόνας τεχνητής νοημοσύνης είναι ατυχής, επειδή οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να παράγει έργα τέχνης και άλλα υλικά είναι τεράστιες.

Η πλήρης απόρριψη της τεχνολογίας θα ήταν λάθος, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τέχνη που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, για να μην αναφέρουμε τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, ακόμη και τους κινηματογραφιστές.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση είναι να προσθέσετε τη φωνή σας στις εκκλήσεις για νόμους που προστατεύουν την ιδιοκτησία των καλλιτεχνών και για τους προγραμματιστές γεννητριών τεχνητής νοημοσύνης να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι κινητήρες τους αποκτούν δεδομένα. Για αρχή, οι εικόνες με μεταδεδομένα πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι εκτός ορίων, εκτός εάν οι καλλιτέχνες δώσουν άδεια και πληρωθούν ανάλογα.

  Μηνιαία επαναλαμβανόμενα έσοδα (MRR) που εξηγούνται σε 5 λεπτά ή λιγότερο

Εν τω μεταξύ, αποφύγετε την ανήθικη χρήση των μηχανών τέχνης τεχνητής νοημοσύνης ή σταματήστε την πλήρη πρόσβαση σε αυτές, κόβοντας μέρος της διαδικτυακής επισκεψιμότητας των πλατφορμών.

7. Μην χρησιμοποιείτε γεννήτριες τέχνης AI

Αυτή είναι η απόλυτη λύση που ζητούν πολλοί καλλιτέχνες για να καταπολεμήσουν τις ανήθικες ενέργειες των μηχανών τεχνητής νοημοσύνης και των δημιουργών τους, οι οποίοι αυξάνουν τους άμεσους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Όταν ένας ιστότοπος χάνει επισκεψιμότητα και πιθανά έσοδα, οι ιδιοκτήτες του δίνουν προσοχή και προσπαθούν να αναπληρώσουν την απώλεια. Έτσι, αν αρκετοί άνθρωποι σταματήσουν να χρησιμοποιούν γεννήτριες τέχνης τεχνητής νοημοσύνης, οι εγκέφαλοι πίσω τους αναγκάζονται να επανεξετάσουν την επιχειρηματική τους στρατηγική.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι αλλαγές θα ωφελήσουν πλήρως τους καλλιτέχνες, αλλά το να είναι ξεκάθαρο γιατί οι χρήστες είναι δυσαρεστημένοι μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία να κατευθύνει προς ένα καλύτερο σύστημα που δεν πατάει στα δάχτυλα κανενός.

Ethical AI Art Generators

Ακολουθούν μερικές από τις πιο ηθικές λύσεις που είναι διαθέσιμες σήμερα για τη δημιουργία εικόνων AI, προστατεύοντας παράλληλα τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

1. Shutterstock

Το Shutterstock Contributor Fund αποζημιώνει οποιονδήποτε καλλιτέχνη στην πλατφόρμα του οποίου το έργο χρησιμοποιείται στη δημιουργία εικόνων AI. Το Shutterstock έχει επίσης αυστηρούς κανόνες σχετικά με το πώς να μην χρησιμοποιείτε την τεχνητή τεχνητής νοημοσύνης του — εάν, για παράδειγμα, διαθέτει διάσημο λογότυπο ή πρόσωπο, δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με κανέναν τρόπο, καθώς παραβιάζει πνευματική ιδιοκτησία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραπλανητικούς σκοπούς.

2. Adobe Firefly

Το Firefly είναι ένας άλλος ηθικός παραγωγός τέχνης τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύει τον αλγόριθμό του μόνο με τις δικές του αδειοδοτημένες εικόνες από την Adobe Stock μαζί με δωρεάν προς χρήση περιεχόμενο από το Διαδίκτυο. Επίσης, αποζημιώνει τους συνεισφέροντες και εργάζεται για τη θέσπιση αυστηρότερων πολιτικών για την υπεύθυνη χρήση των εικόνων AI.

3. Mitsua Diffusion One από το Hugging Face

Το Hugging Face προσφέρει το δικό του μοντέλο κειμένου σε εικόνα για τη δημιουργία τέχνης τεχνητής νοημοσύνης με ηθικό τρόπο. Ονομάζεται Mitsua Diffusion One και εκπαιδεύεται μόνο με εικόνες από το δημόσιο τομέα ή με πνευματικά δικαιώματα που επιτρέπουν δωρεάν χρήση. Η εφαρμογή είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά δεν κοστίζει τίποτα και ανοίγει το δρόμο για καλύτερες γεννήτριες τεχνητής νοημοσύνης.

4. Δημιουργήστε ή βελτιστοποιήστε ένα σταθερό μοντέλο διάχυσης

Μπορείτε να ξεκινήσετε από την αρχή με ένα προσαρμοσμένο μοντέλο Stable Diffusion και να το εκπαιδεύσετε με περιεχόμενο χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Εάν δεν έχετε τα χρήματα ή την υπολογιστική ισχύ για αυτό, μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε ένα προϋπάρχον μοντέλο, όπως π.χ. Stable Diffusion v1.5 στο Hugging Faceκαι βελτιώστε το σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Για περισσότερη ησυχία, βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο είναι ήδη εκπαιδευμένο ηθικά πριν το τελειοποιήσετε.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που ήρθε για να μείνει. Τα επιτεύγματά του είναι χρήσιμα και όμορφα, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα. Η δημιουργία τέχνης AI βλάπτει περισσότερο τους ανθρώπους καλλιτέχνες, επομένως αξιοποιήστε στο έπακρο τις παραπάνω συμβουλές και βρείτε άλλους τρόπους για να κάνετε τις εικόνες τεχνητής νοημοσύνης λιγότερο ανήθικες στη χρήση.