Πώς να βρείτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση σε άδεια στο Android

Όταν έχετε δεκάδες εφαρμογές εγκατεστημένες στο τηλέφωνό σας, είναι εύκολο να χάσετε την παρακολούθηση των δικαιωμάτων στα οποία έχει πρόσβαση καθεμία από αυτές. Επομένως, είναι καλύτερο να διασφαλίσετε ότι μόνο οι εφαρμογές που εμπιστεύεστε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα όπως το μικρόφωνό σας. Δείτε πώς με τον ενσωματωμένο διαχειριστή αδειών του Android.

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο σε τηλέφωνα με Android 10 ή νεότερη έκδοση.

Ανοίξτε το μενού “Ρυθμίσεις” στο τηλέφωνο ή το tablet Android από το συρτάρι εφαρμογών ή πατώντας το εικονίδιο με το γρανάζι στον πίνακα ειδοποιήσεων.

  Πώς να φτιάξετε το δικό σας πακέτο αυτοκόλλητων για WhatsApp σε iPhone και Android

Μεταβείτε στις “Εφαρμογές και ειδοποιήσεις”.

Επιλέξτε “Για προχωρημένους” για να αποκαλύψετε περισσότερες επιλογές και, στη συνέχεια, μεταβείτε στη “Διαχείριση αδειών”.

Οι συσκευές Android έχουν διαφορετικές διατάξεις ρυθμίσεων, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Επομένως, εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε αυτό το μενού, δοκιμάστε να αναζητήσετε τη “Διαχείριση αδειών” από τη γραμμή αναζήτησης στο επάνω μέρος του μενού “Ρυθμίσεις”.

Μέσα στη διαχείριση αδειών, θα βρείτε μια λίστα με όλες τις λειτουργικές μονάδες στις οποίες οι εφαρμογές μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση, όπως αρχεία καταγραφής κλήσεων, τοποθεσία, μικρόφωνο, SMS και πολλά άλλα. Κάτω από το όνομα κάθε άδειας, το Android δείχνει πόσες εφαρμογές έχουν το δικαίωμα να το διαβάσουν.

  Πώς να απενεργοποιήσετε απομακρυσμένα το Smart Lock στο Android

Όταν πατάτε οποιοδήποτε από αυτά τα δικαιώματα, μπορείτε να ελέγξετε ποιες εφαρμογές επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση και ποιες έχετε αρνηθεί.

Σε περίπτωση που ανακαλύψετε μια εφαρμογή με άδεια που υποτίθεται ότι δεν έχει, μπορείτε να την ανακαλέσετε αμέσως πατώντας το όνομα της εφαρμογής στην ενότητα “Επιτρέπεται” και μετά μεταβαίνοντας στην επιλογή “Απόρριψη”.

Από προεπιλογή, το Android δεν εμφανίζει εφαρμογές σε επίπεδο συστήματος σε αυτό το εργαλείο. Για να τις συμπεριλάβετε όπως και οι υπόλοιπες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών, πατήστε το εικονίδιο μενού με τις τρεις κουκκίδες μέσα στη λίστα αδειών και επιλέξτε το κουμπί “Εμφάνιση συστήματος”.

  Πώς να αποκτήσετε τη λειτουργία PIP YouTube σε Android 7 ή παρακάτω

Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι συχνά δεν θα μπορείτε να αρνηθείτε την άδεια σε μια εφαρμογή σε επίπεδο συστήματος, επειδή μπορεί να είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του τηλεφώνου σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ανακαλέσετε την πρόσβαση των Υπηρεσιών Google Play στο ημερολόγιό σας, αλλά δεν μπορείτε να ανακαλέσετε την άδεια “Φυσική δραστηριότητα”, καθώς είναι πιθανώς απαραίτητη για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε τα δικαιώματα εφαρμογών στο Android για να έχετε μια πιο ασφαλή και ιδιωτική εμπειρία.