Πώς να βελτιώσετε το πρόχειρο του Linux με το CopyQ

Βαρεθήκατε το βαρετό σας πρόχειρο Linux; Ρίξτε μια ματιά στο CopyQ! Είναι ένας ισχυρός διαχειριστής προχείρου που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν δεδομένα για αργότερα, να επεξεργάζονται καταχωρήσεις και ακόμη και να τις κρυπτογραφούν!

Εγκατάσταση Εξαρτήσεων

Δυστυχώς, ο προγραμματιστής της εφαρμογής προχείρου CopyQ δεν έχει προμεταγλωττισμένα δυαδικά αρχεία για Ubuntu, Debian, Fedora ή άλλες μεγάλες διανομές Linux εκεί έξω. Αντίθετα, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα, η δημιουργία από την πηγή είναι ο μόνος τρόπος. Για να δημιουργήσετε το CopyQ από την πηγή, χρειάζεστε τα εργαλεία δημιουργίας.

Το CopyQ έχει πολλά εργαλεία κατασκευής και εξαρτήσεις και κάθε διανομή έχει διαφορετικές ανάγκες. Για να λειτουργήσουν, ανοίξτε ένα τερματικό και πληκτρολογήστε τις ακόλουθες εντολές.

Σημείωση: Οι χρήστες του Arch, ο προγραμματιστής, δεν περιγράφει συγκεκριμένες εξαρτήσεις για τη δημιουργία αυτού του λογισμικού. Πιάσε το Πακέτο AUR αντι αυτου.

Ubuntu

sudo apt install 
  git cmake 
  qtbase5-private-dev 
  qtscript5-dev 
  qttools5-dev 
  qttools5-dev-tools 
  libqt5svg5-dev 
  libqt5x11extras5-dev 
  libxfixes-dev 
  libxtst-dev 
  libqt5svg5

Debian

sudo apt-get install 
  git cmake 
  qtbase5-private-dev 
  qtscript5-dev 
  qttools5-dev 
  qttools5-dev-tools 
  libqt5svg5-dev 
  libqt5x11extras5-dev 
  libxfixes-dev 
  libxtst-dev 
  libqt5svg5

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install 
  gcc-c++ git cmake 
  libXtst-devel libXfixes-devel 
  qt5-qtbase-devel 
  qt5-qtsvg-devel 
  qt5-qttools-devel 
  qt5-qtscript-devel 
  qt5-qtx11extras-devel

OpenSUSE

sudo zypper install 
  gcc-c++ git cmake 
  libXtst-devel libXfixes-devel 
  libqt5-qtbase-common-devel 
  qt5-qtsvg-devel 
  qt5-qttools-devel 
  qt5-qtscript-devel 
  qt5-qtx11extras-devel

Γενικό Linux

Η δημιουργία του CopyQ σε μια διανομή Linux που δεν βασίζεται σε Redhat, Debian ή Ubuntu είναι δυνατή, αν και θα πρέπει να αναζητήσετε τις εξαρτήσεις μόνοι σας.

  Οι 6 καλύτερες διανομές Kodi Linux προς χρήση

Για να βρείτε τις εξαρτήσεις που θα χρειαστείτε, ανατρέξτε στην επίσημη τεκμηρίωση και εγκαταστήστε τα σωστά πακέτα που απαιτούνται για την κατασκευή.

Δημιουργία CopyQ

Έχετε όλες τις κρίσιμες εξαρτήσεις του CopyQ στον υπολογιστή σας Linux. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία εγκατάστασης είναι η λήψη του πηγαίου κώδικα. Στο τερματικό χρησιμοποιήστε την εντολή git clone.

Σημείωση: δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Git; Υπάρχει δυνατότητα λήψης ενός αρχείου Tar του πηγαίου κώδικα του CopyQ SourceForge.

git clone https://github.com/hluk/CopyQ.git

Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, μετακινήστε το τερματικό από τον αρχικό σας κατάλογο στον φάκελο πηγαίου κώδικα CopyQ.

cd CopyQ

Εκτελέστε το cmake και ρυθμίστε τα αρχεία διαμόρφωσης build.

cmake -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr/local .

Μεταγλώττιση του CopyQ με την εντολή make. Λάβετε υπόψη ότι η μεταγλώττιση του πηγαίου κώδικα διαρκεί πολύ. Να είστε υπομονετικοί και αφήστε τον μεταγλωττιστή να δημιουργείται στο παρασκήνιο.

make

Χρησιμοποιώντας την εντολή make install, ολοκληρώστε τη διαδικασία κατασκευής.

sudo make install

Ρύθμιση της καταχώρισης εκκίνησης CopyQ

Μόλις κατασκευαστεί και εγκατασταθεί το CopyQ, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω του προγράμματος εκκίνησης του υπολογιστή σας Linux. Πριν το χρησιμοποιήσετε, είναι καλή ιδέα να ρυθμίσετε μια καταχώρηση αυτόματης εκκίνησης. Η ρύθμιση μιας καταχώρισης εκκίνησης για το CopyQ είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η ιδέα του προγράμματος είναι να παρακολουθεί το πρόχειρό σας ώστε τα δεδομένα να αποθηκεύονται με συνέπεια.

  Πώς να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή Minecraft σε Linux

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ρυθμίσετε μια καταχώρηση εκκίνησης για το CopyQ. Κάθε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Linux το κάνει λίγο διαφορετικά, επομένως θα επικεντρωθούμε στο τερματικό. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας την εντολή CD για να μετακινηθείτε στο φάκελο εφαρμογών στον υπολογιστή σας.

cd /usr/local/share/applications

Δημιουργήστε έναν νέο φάκελο αυτόματης εκκίνησης (αν δεν τον έχετε ήδη) χρησιμοποιώντας το mkdir.

mkdir -p ~/.config/autostart

Αντιγράψτε τη συντόμευση επιφάνειας εργασίας CopyQ στον φάκελο αυτόματης εκκίνησης.

cp com.github.hluk.copyq.desktop ~/.config/autostart

Ενημερώστε τα δικαιώματα για το αρχείο.

cd ~/.config/autostart

sudo chmod +x cp com.github.hluk.copyq.desktop

Χρησιμοποιώντας το CopyQ

Ο διαχειριστής προχείρου CopyQ έχει πολλές δυνατότητες, αλλά στον πυρήνα του, είναι ένας διαχειριστής προχείρου. Για να το χρησιμοποιήσετε, επισημάνετε κάποιο κείμενο, κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε «αντιγραφή». Κάνοντας κλικ στην ενέργεια «αντιγραφή» θα αποθηκευτεί αυτόματα ως καταχώρηση στον διαχειριστή CopyQ. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε τυχόν δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, κάντε κλικ στο εικονίδιο CopyQ στο δίσκο του συστήματός σας.

  Πώς να εγκαταστήσετε το λογισμικό Bluecherry Surveillance σε Linux

Μετακίνηση στο Πρόχειρο

Ανά πάσα στιγμή, εάν θέλετε να μετακινήσετε μια παλιά καταχώρηση στο CopyQ στο πρόχειρό σας, ανατρέξτε στα δεδομένα του προχείρου και κάντε κλικ στο εικονίδιο “μετακίνηση στο πρόχειρο”.

Κρυπτογράφηση καταχώρισης

Εάν έχετε αποθηκεύσει κάποιες ευαίσθητες πληροφορίες στο CopyQ, μην τις διαγράψετε! Αντίθετα, χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα κρυπτογράφησης. Για κρυπτογράφηση, βρείτε μια καταχώρηση στο πρόχειρο και κάντε κλικ στο εικονίδιο κλειδώματος. Με αυτόν τον τρόπο θα καλέσετε το GnuPG και θα κρυπτογραφήσετε αυτόματα τα δεδομένα σας.

Σημείωση: η δυνατότητα κρυπτογράφησης δεν θα λειτουργήσει χωρίς το GnuPG. Εάν ο υπολογιστής σας Linux δεν το διαθέτει, εγκαταστήστε το εδώ.

Επεξεργασία καταχώρισης

Το CopyQ επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται εύκολα τις υπάρχουσες εγγραφές στο πρόχειρο. Για να το κάνετε, επισημάνετε μια καταχώριση στο πρόχειρο με το ποντίκι και κάντε κλικ στο κουμπί επεξεργασίας (ή πατήστε F2).

Δημιουργία Καταχώρισης

Ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό που διαθέτει το CopyQ είναι η ικανότητά του να δημιουργεί νέες καταχωρήσεις στο πρόχειρο χωρίς να χρησιμοποιεί πραγματικά το πρόχειρό σας στο Linux. Αυτή η δυνατότητα είναι “νέο στοιχείο”. Για να το χρησιμοποιήσετε, κάντε κλικ στο κουμπί “νέο στοιχείο”. Από εκεί, γράψτε στο κείμενό σας και κάντε κλικ στο εικονίδιο αποθήκευσης.

Κάνοντας κλικ στην αποθήκευση θα προστεθεί αυτόματα η νέα καταχώρηση του προχείρου στη λίστα των δεδομένων που έχει αποθηκεύσει το CopyQ.