Πώς η σκοτεινή λειτουργία μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε τηλέφωνα OLED

Γνωρίζατε ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν χρησιμοποιείτε εφαρμογές με πιο σκούρες διεπαφές; Είναι αλήθεια! Λοιπόν, μερικές φορές – είναι περίπλοκο. Εξαρτάται από την τεχνολογία στην οθόνη σας και από το εάν το λογισμικό του τηλεφώνου σας την εκμεταλλεύεται ή όχι.

Είναι όλα για την OLED

Είναι προφανές ότι οι φωτεινότερες οθόνες καταναλώνουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και η χειροκίνητη μείωση της φωτεινότητας είναι ένας καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε περισσότερη μπαταρία από οποιαδήποτε κινητή συσκευή. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Ως επί το πλείστον, οι οθόνες των τηλεφώνων χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά είδη τεχνολογίας για τις οθόνες τους: LCD (οθόνη υγρών κρυστάλλων) και OLED (οργανική δίοδος εκπομπής φωτός).

Οι οθόνες LCD κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό και αποτελούν την κύρια τεχνολογία για ηλεκτρονικές οθόνες όλων των ειδών από τότε που μετατράπηκαν από μεγάλες, κουτιού οθόνες CRT και τηλεοράσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι σημερινές οθόνες LCD χρησιμοποιούν μια δίοδο εκπομπής φωτός (ένα μικροσκοπικό φως με ηλεκτρική ενέργεια) για να ακτινοβολεί το φως μέσα από ένα έγχρωμο πλέγμα pixel, το καθένα από τα οποία περιέχει κόκκινα, πράσινα και μπλε κελιά. Αυτός ο συνδυασμός τεχνολογίας ονομάζεται LED-LCD, ή μερικές φορές απλώς «οθόνη LED» για συντομία. Αυτό κάνει το επόμενο λίγο μπερδεμένο.

Ένα οργανικό LED (OLED) χρησιμοποιεί μια διαδικασία κατασκευής που συνδυάζει τόσο το πλέγμα των εικονοστοιχείων όσο και τον οπίσθιο φωτισμό σε ένα μόνο στοιχείο: κάθε εικονοστοιχείο εκπέμπει το δικό του φως. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτό, όπως ανώτερη αναλογία αντίθεσης, πιο ζωντανός κορεσμός χρωμάτων και καλύτερη απόδοση. Αλλά για τους σκοπούς μας, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι εάν ένα pixel σε μια οθόνη OLED εμφανίζει ένα εντελώς μαύρο χρώμα, στην πραγματικότητα είναι απενεργοποιημένο – αυτό το τμήμα της οθόνης δεν αντλεί καθόλου ηλεκτρισμό. Αυτή είναι μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με μια πιο παλιομοδίτικη οθόνη LCD (και LED-LCD), η οποία πρέπει να τροφοδοτεί ολόκληρη την οθόνη ανεξάρτητα από την εικόνα που εμφανίζει.

Ένα κοντινό πλάνο της μήτρας RGB σε μια οθόνη OLED.

Οι κατασκευαστές τηλεφώνων το γνωρίζουν αυτό και έχουν αρχίσει να το εκμεταλλεύονται. Η Motorola ξεκίνησε την τάση με το Moto X το 2012. Το τηλέφωνο χρησιμοποιούσε μια λειτουργία οθόνης “πάντα ενεργή” για να εμφανίζει ειδοποιήσεις, ένα ρολόι και έναν μετρητή μπαταρίας, με μικρό λευκό κείμενο σε μια κατά τα άλλα μαύρη οθόνη. Η πάντα ανοιχτή οθόνη καταναλώνει μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτήν τη λειτουργία, λιγότερο από 1% την ώρα, χάρη στα πλεονεκτήματα ισχύος των σκοτεινών διεπαφών σε ένα πάνελ OLED. Παρόμοια εργαλεία ειδοποιήσεων με πάντα ενεργή οθόνη είναι πλέον κοινά σε τηλέφωνα Android.

  Πώς να ελέγξετε την ισχύ του σήματος Wi-Fi

Πόση διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορούν να εξοικονομήσουν οι σκοτεινές διεπαφές;

Έχοντας μια σχεδόν ολόμαυρη οθόνη μπορεί να εξοικονομήσει έναν τόνο μπαταρίας. Αλλά φυσικά, η χρήση μιας συμβατικής εφαρμογής σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της οθόνης εμφανίζει κείμενο ή εικόνες και οι OLED δεν έχουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας εκτός εάν το pixel που δείχνουν είναι εντελώς μαύρο. Λοιπόν πόση ενέργεια μπορείτε να εξοικονομήσετε;

Περισσότερο από όσο νομίζεις. Η Google διερεύνησε αυτήν την ερώτηση καθώς ανέπτυξε μια πιο σκοτεινή εμφάνιση για το Android γενικά και τις δικές της εφαρμογές ειδικότερα. Σύμφωνα με μια παρουσίαση που έκανε η Google στους προγραμματιστές στο συνέδριό της, η νέα σκοτεινή λειτουργία στο YouTube μπορεί να εξοικονομήσει μεταξύ 15% και 60% της διάρκειας ζωής της μπαταρίας έναντι της τυπικής διεπαφής χρήστη με λευκό φόντο, ανάλογα με τη συνολική ρύθμιση φωτεινότητας της οθόνης.

Αυτή είναι μια δραματική βελτίωση—αρκεί που η Google περιλαμβάνει πλέον μια σκοτεινή λειτουργία στο ίδιο το Android και την προσθέτει και σε άλλες εφαρμογές. Δεν είναι ακατάλληλο να πούμε ότι, εάν οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά σκοτεινιάζουν, όπως και η γενική διεπαφή χρήστη σας, μπορεί να δείτε αύξηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας κατά τριάντα λεπτά έως μία ώρα σε σχέση με τη χρήση μιας τυπικής ημέρας. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο να φέρετε ένα Uber στο τέλος του βραδιού ή να αρκεστείτε σε ό,τι ταξί τυχαίνει να περνάτε. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από το ότι το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί οθόνη OLED αντί για LCD.

Το τηλέφωνό μου χρησιμοποιεί οθόνη OLED;

Τα περισσότερα από τα πιο ακριβά κινητά τηλέφωνα στην αγορά το 2018 χρησιμοποιούν οθόνες OLED, για διάφορους λόγους. Η Samsung είναι μεγάλος υποστηρικτής της χρήσης τους, κολλώντας τα σχεδόν σε κάθε τηλέφωνο με την επωνυμία Galaxy (ακόμα και σε ορισμένα tablet) εδώ και αρκετά χρόνια. Η σειρά τηλεφώνων Android Pixel της Google χρησιμοποιεί πάνελ OLED, όπως και ναυαρχίδες από την LG, τη Motorola, τη Sony και την OnePlus. Τα iPhone X, XS και XS Max χρησιμοποιούν πάνελ OLED, αλλά τα παλαιότερα iPhone και το φθηνότερο iPhone XR δεν χρησιμοποιούν.

Τα κορυφαία τηλέφωνα της Apple, της Google και της Samsung χρησιμοποιούν οθόνες OLED.

  Πού είναι το αντίγραφο ασφαλείας του iPhone ή του iPad μου σε υπολογιστή ή Mac;

Εάν δεν είστε σίγουροι αν το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί οθόνη LCD ή OLED, κάντε μια γρήγορη αναζήτηση στο Google. Αναζητήστε το συγκεκριμένο μοντέλο και τις «προδιαγραφές» σας, που θα σας προσφέρουν μια πλήρη λίστα τεχνικών προδιαγραφών στο πρώτο ή το δεύτερο αποτέλεσμα. Εάν έχει επισημανθεί ως “OLED”, τότε αυτή είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η οθόνη σας και μπορεί να εξοικονομήσει μπαταρία με πιο σκούρες εφαρμογές. Εάν λέει “LED” (χωρίς το O) ή “LCD”, τότε δεν θα ωφεληθεί πολύ από μια πιο σκοτεινή διεπαφή χρήστη.

Α, και ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα ακόμη πιο περίπλοκο αρκτικόλεξο, AMOLED (ενεργής μήτρας οργανική δίοδος εκπομπής φωτός). Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου, το AMOLED και το OLED είναι το ίδιο.

Χρήση πιο σκοτεινών εφαρμογών και διεπαφών

Δεδομένου ότι η εξοικονόμηση μπαταρίας για αυτές τις πιο σκοτεινές εφαρμογές εξακολουθεί να μελετάται και να ποσοτικοποιείται, η επιλογή των εφαρμογών που προσφέρουν τη δυνατότητα εξακολουθεί να μην είναι μεγάλη. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές Android που προσφέρουν διαφορετικά θέματα στους χρήστες τους, πολλές με επιλογές “μαύρες”, “νύχτες” ή ακόμα και “OLED”, αλλά αυτό λείπει σε πολλές από τις μεγάλες εφαρμογές για κινητά όπως το Facebook ή το WhatsApp.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Google φαίνεται να ηγείται της χρέωσης μεταξύ των μεγάλων προγραμματιστών λογισμικού για κινητά. Σε μεμονωμένες εφαρμογές Google σε Android και iOS, αναζητήστε το “Dark Theme” στο κύριο μενού ρυθμίσεων της εφαρμογής και ενεργοποιήστε την εναλλαγή. Οι τρέχουσες εφαρμογές Google που διαθέτουν σκοτεινή λειτουργία περιλαμβάνουν το Τηλέφωνο, τις Επαφές, το YouTube, τις Ειδήσεις και τα Μηνύματα και πολλά άλλα θα προστεθούν σύντομα.

Η εφαρμογή πρώτου κατασκευαστή για κινητά του Twitter προσφέρει μια επιλογή σκοτεινής λειτουργίας. Για να το ενεργοποιήσετε, πατήστε το εικονίδιο του προφίλ σας. Στο Android, πατήστε «Νυχτερινή λειτουργία». Στο iOS, πατήστε το εικονίδιο του φεγγαριού στο κάτω μέρος του εικονιδίου του μισοφέγγαρου.

Η επίσημη εφαρμογή Reddit για κινητά διαθέτει μια νυχτερινή λειτουργία, η οποία είναι ειδικά χαρακτηρισμένη ως ευεργετική για οθόνες AMOLED, η οποία είναι προσβάσιμη από το κύριο μενού ρυθμίσεών της. Το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγραμμα περιήγησης ιστού πρώτου κατασκευαστή της Samsung, την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και πολλές μικρότερες εφαρμογές.

Το ίδιο το λειτουργικό σύστημα Android προσφέρει ένα “Σκοτεινό” θέμα συσκευής από την έκδοση 9.0 (Pie): είναι προσβάσιμο από το μενού Θέμα συσκευής στις Ρυθμίσεις οθόνης. Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι στη στοκ έκδοση Android της Google, που εμφανίζεται στα τηλέφωνα Pixel και σε λίγα άλλα: ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας αναβαθμιστεί σε Android 9.0, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει ενεργοποιημένη αυτήν την επιλογή. Περιορίζεται επίσης σε μερικά μόνο τμήματα της διεπαφής, αν και ένα πιο εκτενές θέμα ενδέχεται να έρχεται σε μελλοντική ενημέρωση. Μια λιγότερο εύχρηστη εναλλακτική είναι να ενεργοποιήσετε την επιλογή Αντεστραμμένα χρώματα, στην οποία θα πρέπει να έχουν πρόσβαση τα περισσότερα νέα τηλέφωνα—αν και αυτό απλώς θα αλλάξει το χρώμα σε ολόκληρη τη συσκευή σας και δεν είναι τόσο χρήσιμο όσο ένα ειδικό θέμα.

  Πώς να μοιραστείτε πράγματα από το OneDrive

Τα τηλέφωνα Samsung διαθέτουν βασική υποστήριξη θεμάτων, αλλά όχι σκοτεινή ή νυχτερινή λειτουργία τη στιγμή της γραφής. Ωστόσο, την επερχόμενη αναθεώρηση της διεπαφής “One”., που θα κυκλοφορήσει σύντομα σε ενημερώσεις λογισμικού για τα πιο πρόσφατα τηλέφωνα και αναμένεται να κυκλοφορήσει ως προεπιλογή στο Galaxy S10, θα πρέπει να έχει μια επιλογή νυχτερινής/σκοτεινής λειτουργίας από την κυκλοφορία.

Τι γίνεται με το iPhone; Οι επιλογές θεμάτων της Apple είναι περιορισμένες και δεν επιτρέπει σε εφαρμογές τρίτων να κάνουν αλλαγές διεπαφής εκτός των δικών τους παραθύρων. Όμως, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει κάνει μεγάλα βήματα στο σκοτεινό θέμα της για macOS στην επιφάνεια εργασίας, μια πιο σκοτεινή επιλογή φαίνεται σαν μια πιθανή συμπερίληψη σε μια μελλοντική ενημέρωση. Στο μεταξύ, το iPhone μπορεί να αντιστρέψει τα χρώματά του με τον ίδιο τρόπο που το Android μπορεί.

Θέλετε ακόμα περισσότερη εξοικονόμηση μπαταρίας; Μπορείτε να αλλάξετε το φόντο της αρχικής οθόνης του τηλεφώνου σας σε επίπεδο μαύρο για να επωφεληθείτε ακόμη και όταν περιηγείστε σε εφαρμογές ή γραφικά στοιχεία. Ακολουθεί ένας σύνδεσμος για ένα επίπεδο μαύρο JPG (0,0,0 στην κλίμακα RGB) εάν δεν έχετε την επιλογή για σταθερό μαύρο στον εκκινητή σας.

Τι γίνεται αν δεν έχω τηλέφωνο OLED;

Εάν το τηλέφωνό σας χρησιμοποιεί οθόνη LCD, δεν θα δείτε τη δραματική εξοικονόμηση ενέργειας που θα κάνατε με ένα πάνελ OLED. Αλλά μπορείτε ακόμα να επωφεληθείτε από αυτή τη νέα συλλογή σκοτεινών λειτουργιών—εξάλλου, τίποτα δεν σας εμποδίζει να τις ενεργοποιήσετε.

Μια μικρή εξοικονόμηση στη συνολική φωτεινότητα μπορεί να έχει αμελητέα επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, ακόμη και με μια οθόνη LCD, αλλά υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Εάν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για ώρες την ημέρα (όσες είναι, δεν κρίνουμε), η χρήση μιας πιο σκοτεινής συνολικής διεπαφής μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών ή να αποκοιμηθείτε γρηγορότερα όταν τελικά είστε έτοιμοι να το βάλετε κάτω. Οι εφαρμογές φίλτρου μπλε φωτός και τα εργαλεία λειτουργικού συστήματος μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Με αυτά τα λόγια, ίσως θελήσετε να ελέγξετε την επόμενη αγορά τηλεφώνου σας για να βεβαιωθείτε ότι διαθέτει οθόνη OLED. Τόσο για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας (με τις κατάλληλες ρυθμίσεις που εφαρμόζονται) όσο και για τη γενική χρήση, είναι μια μεγάλη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πίστωση εικόνας: FCG/Shutterstock