Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 5G και 5GHz Wi-Fi;

Το Wi-Fi 5G και 5 GHz χρησιμοποιούνται και τα δύο για ασύρματη συνδεσιμότητα, αλλά δεν έχουν τίποτα άλλο κοινό. Όποιος αναφέρεται στο “5G Wi-Fi” σημαίνει στην πραγματικότητα Wi-Fi 5 GHz, το οποίο είναι διαφορετικό από το πρότυπο κινητής τηλεφωνίας 5G.

Το 5G είναι το νέο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας

Σύντομα θα ακούσετε πολλά περισσότερα για το 5G. Είναι ένα πρότυπο κινητής τηλεφωνίας και είναι ο διάδοχος του 4G LTE και του 3G. Το 5G σημαίνει «πέμπτη γενιά», καθώς είναι η πέμπτη γενιά αυτού του προτύπου κινητής τηλεφωνίας.

Το 5G έχει σχεδιαστεί για να είναι πολύ πιο γρήγορο και να έχει χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο από το 4G LTE. Θα αρχίσετε να βλέπετε τα πρώτα smartphone 5G το 2019 και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η AT&T, η T-Mobile, η Sprint και η Verizon θα αναπτύξουν τα δίκτυά τους κινητής τηλεφωνίας 5G. Το 5G θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο στο σπίτι παρέχοντας επίσης ασύρματη γρήγορη ευρυζωνική υπηρεσία Διαδικτύου.

Ενώ το 5G είναι ένα συναρπαστικό νέο πρότυπο, δεν έχει καμία σχέση με το Wi-Fi. Το 5G χρησιμοποιείται για συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Τα μελλοντικά smartphone μπορεί να υποστηρίζουν 5G και 5 GHz Wi-Fi, αλλά τα τρέχοντα smartphone υποστηρίζουν 4G LTE και 5 GHz Wi-Fi.

  Ubuntu: ελέγξτε την έκδοση του πυρήνα [Guide]

Τα 5 GHz είναι μία από τις δύο ζώνες για Wi-Fi

Το Wi-Fi έχει δύο ζώνες συχνοτήτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: 2,4 GHz και 5 GHz. Τα 5 GHz είναι το νεότερο. Ήρθε σε ευρεία χρήση με το πρότυπο Wi-Fi 802.11n, το οποίο δημοσιεύτηκε αρχικά το 2009. Εξακολουθεί να αποτελεί μέρος των σύγχρονων προτύπων Wi-Fi όπως το 802.11ac και το Wi-Fi 6.

Το Wi-Fi 5 GHz είναι υπέροχο. Προσφέρει περισσότερα μη επικαλυπτόμενα κανάλια, γεγονός που το καθιστά πολύ λιγότερο συμφορημένο. Είναι εξαιρετικό σε μέρη με μεγάλη συμφόρηση Wi-Fi, όπως πολυκατοικίες όπου κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του δρομολογητή και δίκτυο Wi-Fi. Το Wi-Fi 5 GHz είναι επίσης ταχύτερο από το Wi-Fi 2,4 GHz.

Όμως, παρά τις χαμηλότερες ταχύτητες και την αυξημένη συμφόρηση, το Wi-Fi 2,4 GHz εξακολουθεί να έχει τα πλεονεκτήματά του. Τα 2,4 GHz καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή από τα 5 GHz και είναι καλύτερο να περνάει μέσα από τοίχους χάρη στα μεγαλύτερα ραδιοκύματα του. Αυτά τα μικρότερα ραδιοκύματα 5 GHz κάνουν πιο γρήγορη σύνδεση, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τόσο πολύ έδαφος.

Εάν διαθέτετε ακόμη και έναν αρκετά σύγχρονο δρομολογητή, είναι πιθανώς ένας δρομολογητής διπλής ζώνης που υποστηρίζει ταυτόχρονα Wi-Fi 5 GHz και 2,4 GHz.

Έχουμε δει ανθρώπους να χρησιμοποιούν τον όρο “5G Wi-Fi” για να αναφερθούν σε Wi-Fi 5 GHz, αλλά αυτό είναι λάθος. Σημαίνουν “5 GHz Wi-Fi.”

  Πώς να επαναφέρετε τις προτιμήσεις του Windows Spotlight στα Windows 10

Γιατί ορισμένα δίκτυα Wi-Fi λένε ότι είναι “5G”;

Για να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο μπερδεμένα, οι άνθρωποι μερικές φορές ονομάζουν τα δίκτυά τους όπως “My Network” και “My Network – 5G”. Αυτό είναι αρκετά παραπλανητικό, αλλά δεν ήταν πολύ μπερδεμένο πριν εμφανιστεί το 5G. Εδώ, το “5G” είναι απλώς σύντομο για “5 GHz”.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι δρομολογητές Wi-Fi που υποστηρίζουν Wi-Fi 5 GHz μπορούν να διαμορφωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί οι δρομολογητές μπορούν να φιλοξενήσουν ταυτόχρονα ένα δίκτυο 2,4 GHz και 5 GHz, κάτι που είναι χρήσιμο για παλαιότερες συσκευές που υποστηρίζουν μόνο 2,4 GHz ή μεγαλύτερες περιοχές όπου οι συσκευές ενδέχεται να μετακινηθούν εκτός εύρους 5 GHz αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται εντός εύρους 2,4 GHz.

Εάν και τα δύο δίκτυα Wi-Fi έχουν το ίδιο όνομα – για παράδειγμα, εάν και τα δύο δίκτυα 2,4 GHz και 5 GHz ονομάζονται “My Network” – κάθε συνδεδεμένο smartphone, φορητός υπολογιστής ή άλλη συσκευή θα εναλλάσσεται αυτόματα μεταξύ των δικτύων, επιλέγοντας το 5 Δίκτυο GHz και απόθεση στο δίκτυο 2,4 GHz όταν είναι απαραίτητο. Αυτός είναι ο στόχος πάντως. Στην πραγματικότητα, πολλές συσκευές δεν το κάνουν σωστά και μπορεί απλώς να συνδεθούν στο δίκτυο 2,4 GHz ή να προσπαθήσουν να συνδεθούν στο δίκτυο των 5 GHz και να αποτύχουν.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν κοινόχρηστο φάκελο VMWare στο Ubuntu

Γι’ αυτό οι άνθρωποι συχνά διαμορφώνουν τους δρομολογητές τους ώστε να έχουν δύο ξεχωριστά ονόματα δικτύου Wi-Fi. Κάποιος θα μπορούσε να ονομαστεί κάτι σαν “Το δίκτυό μου – 2,4 GHz” και ένα άλλο κάτι σαν “Το δίκτυό μου – 5 GHz”. Και οι δύο φιλοξενούνται από τον ίδιο δρομολογητή, αλλά το ένα είναι 2,4 GHz και το άλλο 5 GHz. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε σε ποιο δίκτυο θέλετε να συνδεθείτε στις συσκευές σας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε ενημερωτικά ονόματα όπως αυτό – μπορείτε να ονομάσετε ένα “Lime” και ένα “Lemon”, αν θέλετε.

Γιατί οι άνθρωποι λένε “5G Wi-Fi”;

Το 5G είναι ένα αρκετά νέο πρότυπο. Μερικοί άνθρωποι άρχισαν να αποκαλούν το Wi-Fi 5 GHz “5G Wi-Fi” την εποχή που το 3G και το 4G LTE ήταν τα κυρίαρχα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας.

Ποτέ δεν ονομάστηκε έτσι επίσημα, αλλά ήταν ένα μικρότερο όνομα που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι. Είναι όπως τόσοι πολλοί άνθρωποι αποκαλούσαν το iPod Touch «iTouch». Αυτό δεν ήταν το επίσημο όνομα, αλλά όλοι ήξεραν για τι πράγμα μιλούσαν.

Όμως, τώρα που το 5G βρίσκεται στο κατώφλι της κυκλοφορίας σε καταναλωτικές συσκευές, το “5G Wi-Fi” είναι απλώς μπερδεμένο και ασαφές. Κάθε φορά που βλέπετε τον όρο “5G” να σχετίζεται με το Wi-Fi, πιθανότατα αναφέρεται απλώς σε Wi-Fi 5 GHz.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το “5G” θα αναφέρεται στο νέο πρότυπο κινητής τηλεφωνίας. Και, καθώς το 5G εξαπλώνεται, οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να είναι λίγο πιο ακριβείς για να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση.

Πίστωση εικόνας: areebarbar/Shutterstock.com, Tadej Pibernik/Shutterstock.com, Mayuree Moonihurun/Shutterstock.com.