Πώς να μοιραστείτε πράγματα από το OneDrive

Εάν έχετε λογαριασμό στο Office 365 (δωρεάν ή επί πληρωμή), τότε έχετε το OneDrive, την εφαρμογή αποθήκευσης cloud της Microsoft. Η αποθήκευση στο cloud είναι ιδανική για κοινή χρήση αρχείων με άλλα άτομα, οπότε ας δούμε πώς λειτουργεί στο OneDrive.

Μπορείτε να κάνετε κοινή χρήση αρχείων OneDrive είτε από το φάκελο OneDrive στον υπολογιστή σας (η “διεπαφή πελάτη”), είτε από τη διεπαφή ιστού του Office 365 ή από την εφαρμογή OneDrive για κινητά. Ποια μέθοδος είναι καλύτερη εξαρτάται από την κατάστασή σας και τις προτιμήσεις σας, αλλά η Microsoft προωθεί τις προσφορές της στο cloud και ότι η ιεράρχηση προτεραιοτήτων εμφανίζεται στη διεπαφή του OneDrive. Για να μην είμαι πολύ ωμά, αλλά η διεπαφή ιστού του Office 365 και η εφαρμογή OneDrive είναι πολύ πιο όμορφα και πιο εκλεπτυσμένα από τη διεπαφή πελάτη. Η διεπαφή πελάτη έχει επίσης τουλάχιστον επτά διαφορετικούς τρόπους κοινής χρήσης, μερικοί από τους οποίους είναι αποκλίσεις από τρόπους κοινής χρήσης πραγμάτων σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Για αυτούς τους λόγους, θα επικεντρωθούμε εδώ στην κοινή χρήση μέσω της εφαρμογής OneDrive και της διεπαφής ιστού OneDrive.

Κοινή χρήση (και κατάργηση κοινής χρήσης) ενός αρχείου μέσω της εφαρμογής OneDrive για κινητά

Η Microsoft προφανώς έχει καταβάλει κάποια προσπάθεια στην εφαρμογή OneDrive, επειδή η επιλογή κοινής χρήσης είναι απλή και περιεκτική. Θα χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή Android για τα παραδείγματά μας εδώ, αλλά η εφαρμογή iOS είναι παρόμοια. Θα επισημάνουμε όταν υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Για να μοιραστείτε ένα αρχείο (ή φάκελο), πατήστε τις τρεις τελείες δίπλα του.

Πατήστε «Κοινή χρήση» από το μενού που εμφανίζεται.

Αυτό ανοίγει τις επιλογές κοινής χρήσης. Από προεπιλογή, το OneDrive επιτρέπει στα άτομα με τα οποία μοιράζεστε ένα αρχείο να επεξεργάζονται αυτό το αρχείο. Μπορείτε να το αλλάξετε σε προβολή μόνο πατώντας το βέλος δίπλα στην επιλογή “Δυνατότητα επεξεργασίας” και αλλάζοντας το σε “Δυνατότητα προβολής”. Μπορείτε επίσης να “Ορίσετε ημερομηνία λήξης”, που σημαίνει ότι το αρχείο θα κοινοποιείται μόνο για μια συγκεκριμένη περίοδο.

  Πώς να λάβετε ειδοποιήσεις Android σε υπολογιστή με Windows 10

Σημείωση: Στην εφαρμογή για κινητά iPhone ή iPad, αυτά λειτουργούν κάπως διαφορετικά. Θα δείτε έναν σύνδεσμο “Προβολή μόνο” στο μενού κοινής χρήσης για να απενεργοποιήσετε την επεξεργασία. Θα δείτε μια επιλογή “Ρυθμίσεις συνδέσμου” που σας επιτρέπει να ορίσετε μια ημερομηνία λήξης.

Αφού ορίσετε αυτές τις επιλογές όπως θέλετε (ή απλώς τις αφήσετε με τις προεπιλογές), μπορείτε να μοιραστείτε το αρχείο σας. Στην κορυφή των επιλογών κοινής χρήσης βρίσκονται οι προεπιλεγμένες επιλογές κοινής χρήσης του OneDrive.

Αυτά παρέχουν τις ακόλουθες μεθόδους κοινής χρήσης:

Αντιγραφή συνδέσμου: Δημιουργεί μια διεύθυνση URL και την αντιγράφει στο πρόχειρο για να την επικολλήσετε όπου θέλετε. Αυτός ο σύνδεσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε.
Πρόσκληση ατόμων: Στέλνει έναν σύνδεσμο προς μία ή περισσότερες διευθύνσεις email που επιλέγετε από τις επαφές σας ή εισάγετε μη αυτόματα. Αυτός ο σύνδεσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τα άτομα στα οποία τον στέλνετε.
Αποστολή αρχείων: Επιτρέπει την αποστολή του αρχείου σε κάποιον. Μπορείτε να στείλετε το αρχείο χρησιμοποιώντας email ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή επικοινωνίας στο τηλέφωνό σας, όπως το Slack ή το WhatsApp. Σε αντίθεση με το “Αντιγραφή συνδέσμου” ή το “Πρόσκληση ατόμων”, που παρέχουν έναν σύνδεσμο στον οποίο μπορούν να κάνουν κλικ οι χρήστες, αυτό θα στείλει ένα αντίγραφο του αρχείου. Οι σύνδεσμοι μπορούν να “αποκοινοποιηθούν” όποτε θέλετε, αλλά μόλις στείλετε σε κάποιον το αρχείο, μπορεί να το διατηρήσει για πάντα, επομένως χρησιμοποιήστε το μόνο εάν δεν σας πειράζει ο παραλήπτης να κρατήσει το αρχείο.
Outlook: Εάν έχετε το Outlook στο τηλέφωνό σας, θα ανοίξει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον σύνδεσμο για να το στείλετε σε κάποιον.

Κάτω από αυτές τις επιλογές βρίσκονται κάθε εφαρμογή και μέθοδος που παρέχει το τηλέφωνό σας για την κοινή χρήση ενός αρχείου, είτε πρόκειται για Slack, WhatsApp, Signal, LINE, Twitter, Facebook, Bluetooth, WiFi Direct, email ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή που έχετε εγκαταστήσει. Πατήστε το κατάλληλο εικονίδιο και ακολουθήστε τις οδηγίες για να μοιραστείτε το αρχείο.

  Προβολή αποθηκευμένων εικόνων από όλα τα προγράμματα περιήγησης Ιστού στον υπολογιστή σας σε ένα μέρος

Για να καταργήσετε την κοινή χρήση ενός αρχείου, πατήστε τις τρεις τελείες δίπλα του και κάντε κλικ στο εικονίδιο πληροφοριών.

Αυτό θα εμφανίσει τις ιδιότητες του αρχείου και θα δείξει με ποιους έχετε μοιραστεί το αρχείο στο κάτω μέρος.

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο «Δυνατότητα επεξεργασίας» (ή «Δυνατότητα προβολής» εάν μοιραστήκατε το αρχείο ως μόνο προβολή) και επιλέξτε «Διακοπή κοινής χρήσης» από το μενού που εμφανίζεται. Κάντε κλικ στο “OK” για να διακόψετε την κοινή χρήση του αρχείου.

Κοινή χρήση (και κατάργηση κοινής χρήσης) ενός αρχείου μέσω της διεπαφής Ιστού O365

Εγγραφή στο Office 365 και μεταβείτε στο OneDrive.

Επιλέξτε το αρχείο που θέλετε να μοιραστείτε και κάντε κλικ στο «Κοινή χρήση» στη γραμμή μενού στο επάνω μέρος.

Αυτό θα εμφανίσει τις επιλογές κοινής χρήσης για το αρχείο και είναι αρκετά παρόμοιες με την εφαρμογή OneDrive—η προεπιλεγμένη επιλογή κοινής χρήσης είναι να επιτρέπει στους χρήστες να επεξεργάζονται ένα αρχείο που μοιράζεστε μαζί τους και μπορείτε να ορίσετε μια ημερομηνία λήξης εάν θέλετε μόνο το αρχείο προς κοινή χρήση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Μια επιλογή που είναι διαθέσιμη μόνο στη διεπαφή ιστού του OneDrive είναι η προστασία του αρχείου με κωδικό πρόσβασης κάνοντας κλικ στο «Ορισμός κωδικού πρόσβασης». Αυτό σημαίνει ότι όταν δημιουργείτε και στέλνετε έναν σύνδεσμο προς το αρχείο, ένα άτομο θα μπορεί να ανοίξει τον σύνδεσμο μόνο εάν έχει τον κωδικό πρόσβασης. Για όσους γνωρίζουν την ασφάλεια, αυτή είναι μια χρήσιμη λειτουργία και σίγουρα αξίζει να τη χρησιμοποιήσετε εάν έχετε κάτι ευαίσθητο να μοιραστείτε.

Οι δύο κύριες επιλογές για την αποστολή του συνδέσμου είναι “Λήψη συνδέσμου” και “Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο”.

Λήψη συνδέσμου: Δημιουργεί έναν σύνδεσμο που μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε όπου θέλετε. Αυτός ο σύνδεσμος θα λειτουργήσει για όποιον τον έχει.
Email: Ανοίγει μια αλληλογραφία web που περιέχει τον σύνδεσμο, όπου μπορείτε να εισαγάγετε μία ή περισσότερες διευθύνσεις email και ένα μήνυμα. Αυτός ο σύνδεσμος θα λειτουργεί μόνο για άτομα που έχουν πρόσβαση σε αυτόν χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις email που καθορίζετε.

  Πώς να προσθέσετε μουσική στην παρουσίασή σας στο PowerPoint

Κάντε κλικ στο “Περισσότερα” για να εμφανίσετε συγκεκριμένες υπηρεσίες στις οποίες μπορείτε να κάνετε κοινή χρήση. Κατά τη στιγμή της σύνταξης, αυτές οι υπηρεσίες περιορίζονται στο Facebook, το Twitter, το LinkedIn και το Weibo και όταν κάνετε κλικ σε μία από αυτές, ανοίγει ένα νέο παράθυρο για να συνδεθείτε σε αυτήν την υπηρεσία και να δημοσιεύσετε ο σύνδεσμος. Το γιατί η Microsoft επέλεξε αυτές τις τέσσερις υπηρεσίες είναι θέμα εικασίας, αν και κατέχει το LinkedIn, και το Facebook, το Twitter και το Weibo πιθανότατα διατηρούν λογαριασμούς μεταξύ τους για ένα αξιοπρεπές κομμάτι του πληθυσμού που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, αλλά γιατί τέσσερις εφαρμογές και όχι πέντε ή έξι , ή περισσότερο? Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά αν θέλετε να μοιραστείτε ένα αρχείο σε διαφορετική εφαρμογή, κάντε κλικ στο “Λήψη συνδέσμου” και επικολλήστε τον σύνδεσμο στην εφαρμογή της επιλογής σας.

Για να καταργήσετε την κοινή χρήση ενός αρχείου, επιλέξτε το και κάντε κλικ στο εικονίδιο πληροφοριών επάνω δεξιά στη σελίδα του OneDrive.

Αυτό θα εμφανίσει τις ιδιότητες του αρχείου. Κάντε κλικ στο «Διαχείριση πρόσβασης» για να δείτε με ποιους έχετε μοιραστεί το αρχείο.

Θα εμφανιστεί μια λίστα με συνδέσμους κοινής χρήσης, που θα δείχνει ποιος έχει πρόσβαση στο αρχείο και ποια δικαιώματα έχει.

Για να αλλάξετε τα δικαιώματα, όπως τη δημιουργία επεξεργάσιμου αρχείου μόνο για προβολή ή την προσθήκη προστασίας με κωδικό πρόσβασης, κάντε κλικ στο βέλος κάτω από τον σύνδεσμο. Για να διακόψετε την κοινή χρήση του αρχείου, κάντε κλικ στο “x” δίπλα στον σύνδεσμο. Θα εμφανιστεί ένα προειδοποιητικό μήνυμα.

Κάντε κλικ στην «Κατάργηση συνδέσμου» για να σταματήσετε την κοινή χρήση του αρχείου. Αυτό θα καταργήσει μόνο αυτόν τον σύνδεσμο, επομένως εάν θέλετε να διακόψετε εντελώς την κοινή χρήση του αρχείου, θα πρέπει να καταργήσετε όλους τους συνδέσμους κοινής χρήσης που έχετε δημιουργήσει για αυτό.