Πώς να τραβήξετε φωτογραφίες που είναι πάντα στο επίκεντρο

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι είναι η εστίαση στα καρφώματα. Είναι πάντα ενοχλητικό όταν πιστεύετε ότι τραβήξατε μια καλή εικόνα στην τοποθεσία και μετά πηγαίνετε σπίτι για να διαπιστώσετε ότι το θέμα σας είναι ελαφρώς θολό. Δείτε πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι φωτογραφίες σας είναι πάντα στο επίκεντρο.

Η εστίαση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη φωτογραφία. Είναι ένα μεγάλο μέρος της λήψης ευκρινών εικόνων και επίσης ένας τρόπος για να καθοδηγήσετε τα μάτια του θεατή. Οι άνθρωποι έλκονται αυτόματα στις ευκρινείς περιοχές μιας εικόνας. Αν χάσετε την εστίαση, κάτι θα φαίνεται ανεπαίσθητα λάθος, όπως σε αυτό το πλάνο μου.

Μπέρδεψα και εστίασα στα χέρια του άντρα. Λατρεύω αυτή τη λήψη κατά τα άλλα, αλλά, δυστυχώς, επειδή η εστίαση είναι απενεργοποιημένη, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τη χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα των αποτυχιών μου! Ας φροντίσουμε να μην συμβεί το ίδιο και σε εσάς.

Επιλέξτε το σωστό διάφραγμα

Η εστίαση και το βάθος πεδίου σχετίζονται. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος πεδίου, τόσο μεγαλύτερη είναι η εστίαση της εικόνας σας. Αυτό σημαίνει ότι το διάφραγμα είναι ένα μεγάλο μέρος της εστίασης – ή πραγματικά, ένα μεγάλο μέρος του πόσο εύκολο είναι να εστιάσετε.

Οι φωτορεπόρτερ και οι φωτογράφοι δρόμου έχουν ένα ρητό: «f/8 και να είσαι εκεί». Με άλλα λόγια, στο f/8 με κανονικό φακό, εφόσον δεν εστιάσετε στο φόντο ή στο ακραίο προσκήνιο, όλα στη λήψη σας θα είναι εστιασμένα.

Αντίθετα, εάν χρησιμοποιείτε μακρύ φακό και ευρύ διάφραγμα όπως f/1,8, το βάθος πεδίου μπορεί να είναι μόλις λίγα εκατοστά. Το εξετάσαμε πλήρως στο άρθρο μου σχετικά με τον τρόπο εστίασης με φακούς μεγάλου διαφράγματος.

  Το Slingshot κυκλοφόρησε και απαιτεί τον αριθμό τηλεφώνου σας

Εάν θέλετε η εικόνα σας να είναι εστιασμένη, πρέπει να επιλέξετε το σωστό σωστό διάφραγμα για την εργασία. Αν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ευρύ διάφραγμα για δημιουργικούς λόγους ή λόγους έκθεσης, θα πρέπει να επιλέξετε κάτι μεταξύ f/8 και f/16. Κάνει τα πράγματα απείρως πιο εύκολα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ευρύ διάφραγμα, προχωρήστε αμέσως, απλώς να ξέρετε ότι θα χρειαστεί να εργαστείτε λίγο πιο σκληρά για να διατηρήσετε ευκρινείς τις εικόνες σας.

Αποφασίστε εάν θα χρησιμοποιήσετε χειροκίνητη ή αυτόματη εστίαση

Υπάρχουν πλεονεκτήματα τόσο στη χειροκίνητη όσο και στην αυτόματη εστίαση, ειδικά όταν αναλαμβάνετε τον έλεγχο της αυτόματης εστίασης, όπως υποστηρίζουμε εδώ στο How-To Geek. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχετε προεπιλεγμένη αυτόματη εστίαση εκτός εάν:

Τραβάτε χρησιμοποιώντας τρίποδο και θέλετε να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη απόσταση και όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Φωτογραφίζεις τα αστέρια.
Είναι πολύ σκοτεινό ώστε η αυτόματη εστίαση της φωτογραφικής μηχανής σας να βρίσκει αξιόπιστα την εστίαση.
Τραβάτε μια στημένη φωτογραφία δράσης και θέλετε να εστιάσετε εκ των προτέρων στο σημείο όπου όλα πρόκειται να συμβούν.
Εστιάζετε μέσα από κάτι σαν ένα χωράφι με γρασίδι, ένα δέντρο, κουρτίνες ή οτιδήποτε άλλο που θα προκαλέσει αυτόματη εστίαση.
Η αυτόματη εστίαση απέτυχε.

Λατρεύω τη χειροκίνητη εστίαση και τη χρησιμοποιώ πολύ για τοπία, αλλά είναι πολύ αργή για να τη χρησιμοποιήσω τις περισσότερες φορές.

Εάν εστιάζετε χειροκίνητα…

Εάν αποφασίσατε να εστιάσετε χειροκίνητα, έχουμε ένα άρθρο που σας καθοδηγεί στον σωστό τρόπο να το κάνετε. Η κύρια λύση είναι να χρησιμοποιήσετε την οθόνη Live View της κάμεράς σας και να κάνετε μεγέθυνση στο 10x (ή όσο μακριά μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση). Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να βεβαιωθείτε ότι οι μικρότερες λεπτομέρειες είναι σε ευκρινή εστίαση.

  Πώς να ανοίξετε τον Πίνακα Ελέγχου στα Windows 11

Εάν χρησιμοποιείτε την αυτόματη εστίαση…

Εάν χρησιμοποιείτε αυτόματη εστίαση, έχετε να πάρετε μερικές ακόμη αποφάσεις. Πρέπει να αποφασίσετε ποιο σημείο αυτόματης εστίασης ή συνδυασμό σημείων αυτόματης εστίασης και ποια λειτουργία αυτόματης εστίασης θα χρησιμοποιήσετε.

Η κάμερά σας θα σας δώσει την επιλογή να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο σημείο αυτόματης εστίασης, μια ομάδα από αυτά ή ολόκληρο τον αισθητήρα αυτόματης εστίασης για να βρείτε την εστίαση. Γενικά, μια μικρή ομάδα σημείων αυτόματης εστίασης θα σας δώσει την καλύτερη ισορροπία, καθώς μπορείτε να την τοποθετήσετε πάνω από το θέμα σας και να αφήσετε την κάμερα να κάνει τα υπόλοιπα, χωρίς να φοβάστε ότι θα βρει εστίαση σε κάτι τυχαίο στο φόντο.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μόνο σημείο αυτόματης εστίασης εάν φωτογραφίζετε με φακό μεγάλου διαφράγματος και χρειάζεστε ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα για να εστιάζετε, όπως το μάτι του θέματός σας ή ένα μικρό πουλί σε ένα δέντρο.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ολόκληρο τον αισθητήρα αυτόματης εστίασης όταν πρέπει να είστε ευέλικτοι, όπως όταν κάνετε φωτογραφία δρόμου. Εάν δεν είστε σίγουροι που θα είναι το επόμενο θέμα σας, δεν πειράζει να αφήσετε την κάμερα να αποφασίσει για ένα διαφορετικό σημείο εστίασης για κάθε λήψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείτε διάφραγμα f/8.

Για περισσότερα σχετικά με τα σημεία αυτόματης εστίασης, ανατρέξτε στον οδηγό μας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την αυτόματη εστίαση.

Πρέπει επίσης να αποφασίσετε ποια λειτουργία αυτόματης εστίασης θα χρησιμοποιήσετε. Οι τρεις επιλογές είναι:

Μονή αυτόματη εστίαση (One-shot AF ή AF-S), η οποία βρίσκει την εστίαση και στη συνέχεια παραμένει κλειδωμένη.
Συνεχής αυτόματη εστίαση (AI Servo ή AF-C), η οποία συνεχίζει να προσπαθεί να βρει εστίαση.
Υβριδική αυτόματη εστίαση (AI Focus ή AF-A), η οποία λειτουργεί σαν μονή αυτόματη εστίαση μέχρι να μετακινηθεί το θέμα σας και στη συνέχεια λειτουργεί σαν συνεχής αυτόματη εστίαση.

  Windows 10 Security PSA: Ενεργοποίηση αυτόματων ενημερώσεων καταστήματος

Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε τη συνεχή λειτουργία και την αυτόματη εστίαση με το κουμπί πίσω, αλλά αυτό είναι ένα προηγμένο κόλπο. Αν μόλις ξεκινάτε, η υβριδική λειτουργία είναι η απλούστερη και πιο ευέλικτη στη χρήση. Εάν γνωρίζετε ότι φωτογραφίζετε θέματα που κινούνται συνεχώς, μεταβείτε σε συνεχή. Εάν φωτογραφίζετε τοπία ή άλλα θέματα που δεν οδηγούν πουθενά γρήγορα, μπορείτε να μεταβείτε σε single.

Μερικές φορές, όταν χρησιμοποιείτε αυτόματη εστίαση, το θέμα σας δεν θα πέσει ακριβώς κάτω από το σημείο αυτόματης εστίασης ή την ομάδα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Εάν συμβεί αυτό, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία μονής εστίασης, τοποθετήστε το θέμα απευθείας κάτω από το σημείο αυτόματης εστίασης που χρησιμοποιείτε, πατήστε το κουμπί κλείστρου μισό για να εστιάσετε στο θέμα σας και, στη συνέχεια, κρατήστε το κουμπί κλείστρου μισοπατημένο για να διατηρήσετε την εστίαση κλειδωμένη, συνθέστε ξανά την εικόνα σας και πατήστε πλήρως το κουμπί κλείστρου για να τραβήξετε τη φωτογραφία.

Ελέγξτε μετά τη λήψη

Η εστίαση είναι ένα από τα λίγα πράγματα που πραγματικά δεν μπορείτε να διορθώσετε στο σπίτι. Δεν έχει σημασία αν χάσατε την εστίαση κατά μερικά εκατοστά, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να κάνετε πολλά με μια θολή εικόνα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε τη φωτογραφία ακριβώς στην τοποθεσία.

Κάθε λίγα λεπτά, αφιερώστε χρόνο για να ανατρέξετε στις φωτογραφίες που τραβήξατε χρησιμοποιώντας την οθόνη της φωτογραφικής μηχανής σας. Εάν υπάρχουν φωτογραφίες όπου χρησιμοποιούσατε ευρύ διάφραγμα ή μπορεί να χάσατε την εστίαση για κάποιο άλλο λόγο, κάντε μεγέθυνση στο 10x και ελέγξτε. η οθόνη είναι πολύ μικρή για να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα χωρίς μεγέθυνση. Εάν η φωτογραφία δεν είναι ευκρινής, μπορείτε πάντα να τραβήξετε ξανά τη φωτογραφία. Αν είναι, τότε ξέρεις ότι είσαι ασφαλής.

Το να μπορείς να εστιάζεις αξιόπιστα είναι μια σημαντική δεξιότητα για τους φωτογράφους. Ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις, πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι με τις φωτογραφίες που θέλατε να τραβήξετε.

Συντελεστές εικόνας: Κανόνας.