Πότε, γιατί και πώς να κάνετε τη μετάβαση

Πρέπει να σκεφτείτε σοφά προτού λάβετε αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση μιας μονολιθικής εφαρμογής σε ένα αντίστοιχο μικροϋπηρεσιών. Η παράβλεψη της κατάλληλης στιγμής για να κάνετε το βήμα μετάβασης μπορεί να σας ωθήσει πολύ πίσω από τον ανταγωνισμό.

Τα τελευταία χρόνια, η στροφή από τη μονολιθική στην αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών έχει γίνει δημοφιλής τάση στην ανάπτυξη λογισμικού. Καθώς οι οργανισμοί προσπαθούν να βελτιώσουν την επεκτασιμότητα και την ευελιξία των εφαρμογών τους, η μετάβαση από μια μονολιθική σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής επιλογή. Αλλά τι ακριβώς είναι αυτή η μετάβαση και γιατί μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για τον οργανισμό σας;

Αυτό το άρθρο διερευνά τις διαφορές μεταξύ μονολιθικών, αρχιτεκτονικών N-tier και microservices. Συζητά επίσης πότε και πώς να μεταφερθεί σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών.

Ας βουτήξουμε! 😀

Τι είναι η Μονολιθική Αρχιτεκτονική;

Η μονολιθική αρχιτεκτονική είναι ένα μοτίβο σχεδιασμού λογισμικού στο οποίο μια ολόκληρη εφαρμογή δημιουργείται ως μια ενιαία, αυτόνομη μονάδα. Σε μια μονολιθική αρχιτεκτονική, όλα τα στοιχεία της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της διεπαφής χρήστη, της επιχειρηματικής λογικής και της αποθήκευσης δεδομένων, συνδυάζονται σε μια ενιαία βάση κώδικα.

Πλεονεκτήματα 👍

  • Απλότητα: Μια μονολιθική αρχιτεκτονική είναι εύκολο να κατανοηθεί και να λειτουργήσει.
  • Εύκολη ανάπτυξη: Μια μονολιθική εφαρμογή είναι μια ενιαία μονάδα, καθιστώντας εύκολη την ανάπτυξη.
  • Βελτιωμένη απόδοση: Η επικοινωνία μεταξύ των εξαρτημάτων σε μια μονολιθική εφαρμογή είναι ταχύτερη, οδηγώντας σε βελτιωμένη απόδοση.
  • Εξοικονόμηση κόστους: Μια μονολιθική αρχιτεκτονική μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρή από άλλες αρχιτεκτονικές.
  • Εξοικείωση: Πολλοί προγραμματιστές είναι εξοικειωμένοι με τις μονολιθικές αρχιτεκτονικές και μπορεί να προτιμούν αυτήν την προσέγγιση.

Μειονεκτήματα 👎

  • Θέματα ευελιξίας: Η αλλαγή ενός στοιχείου μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα σε μια μονολιθική αρχιτεκτονική.
  • Δυσκολίες κλιμάκωσης: Η κλιμάκωση μιας μονολιθικής εφαρμογής απαιτεί κλιμάκωση ολόκληρου του συστήματος.
  • Υψηλότερο κόστος συντήρησης: Η διατήρηση μιας μονολιθικής αρχιτεκτονικής μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα καθώς η εφαρμογή μεγαλώνει και γίνεται πιο περίπλοκη.
  • Περιορισμένη επαναχρησιμοποίηση κώδικα: Μπορεί να μην είναι εύκολο να επαναχρησιμοποιηθεί ο κώδικας σε διαφορετικά μέρη της εφαρμογής σε μια μονολιθική αρχιτεκτονική.

Τι είναι η Πολυεπίπεδη Αρχιτεκτονική;

Στην αρχιτεκτονική πολλαπλών επιπέδων, χωρίζουμε ένα σύστημα σε πολλά επίπεδα ή επίπεδα. Αυτά τα στρώματα συνεργάζονται για να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία. Πρώτον, κάθε επίπεδο είναι υπεύθυνο για μια συγκεκριμένη πτυχή του συστήματος. Στη συνέχεια, επικοινωνούν μεταξύ τους για να ολοκληρώσουν μια εργασία.

Συνολικά, αυτή η αρχιτεκτονική λειτουργεί στον διαχωρισμό των ανησυχιών και χρησιμοποιεί επίπεδα για κάθε συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, η παρακάτω εικόνα δείχνει μια αρχιτεκτονική 3 επιπέδων για μια τυπική εφαρμογή MVC. Το επίπεδο μοντέλου χειρίζεται τις πηγές δεδομένων και η προβολή χρησιμεύει ως επίπεδο παρουσίασης. Ο ελεγκτής λειτουργεί ως χειριστής μεταξύ του μοντέλου και των επιπέδων προβολής.

Μια τυπική αρχιτεκτονική MVC 3 επιπέδων

Πλεονεκτήματα 👍

  • Βελτιωμένη ασφάλεια: Τα διαφορετικά επίπεδα εφαρμογών δυσκολεύουν τους εισβολείς να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ή λειτουργίες.
  • Καλύτερη επεκτασιμότητα: Οι βαθμίδες μπορούν να κλιμακωθούν ανεξάρτητα, καθιστώντας ευκολότερο τον χειρισμό των αυξήσεων στη χρήση ή του φορτίου στο σύστημα.
  • Βελτιωμένη δυνατότητα συντήρησης: Ο διαχωρισμός των ανησυχιών σε μια αρχιτεκτονική πολλαπλών επιπέδων απλοποιεί τη συντήρηση και τις ενημερώσεις διαφορετικών τμημάτων εφαρμογής.
  • Βελτιωμένη ευελιξία: Η αρθρωτή αρχιτεκτονική επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στην προσθήκη ή αλλαγή λειτουργιών. Επιπλέον, οι ενοποιήσεις με άλλα συστήματα είναι επίσης ευκολότερες.
  • Ενισχυμένη επαναχρησιμοποίηση κώδικα: Η σχεδίαση με επίπεδα υποστηρίζει αρθρωτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο επίπεδο επιχειρηματικής λογικής με διαφορετικά επίπεδα παρουσίασης.

Μειονεκτήματα 👎

  • Αυξημένη πολυπλοκότητα: Η χρήση πολλαπλών επιπέδων μπορεί να προσθέσει πολυπλοκότητα στο σύστημα, καθιστώντας το πιο δύσκολο να κατανοηθεί και να διατηρηθεί.
  • Αυξημένος χρόνος ανάπτυξης: Η κατασκευή μιας αρχιτεκτονικής πολλαπλών επιπέδων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια αρχιτεκτονική ενός επιπέδου λόγω των πρόσθετων επιπέδων και της επικοινωνίας μεταξύ τους.
  • Αυξημένες προσπάθειες ανάπτυξης και διαμόρφωσης: Η ανάπτυξη και η διαμόρφωση ενός συστήματος πολλαπλών επιπέδων μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα και πολύπλοκη από ένα σύστημα μονού επιπέδου.
  • Αυξημένες απαιτήσεις υλικού και υποδομής: Μια αρχιτεκτονική πολλαπλών επιπέδων μπορεί να απαιτεί περισσότερους πόρους υλικού και υποδομής για να λειτουργεί σωστά.
  • Αυξημένες προσπάθειες δοκιμών: Η δοκιμή ενός συστήματος πολλαπλών επιπέδων μπορεί να είναι πιο περίπλοκη και χρονοβόρα λόγω των πρόσθετων επιπέδων και της επικοινωνίας μεταξύ τους.
  Τρόπος χρήσης πολλαπλών προφίλ χρηστών στον Microsoft Edge

Τι είναι η Αρχιτεκτονική Microservices;

Η αρχιτεκτονική Microservices αναλύει μια εφαρμογή σε μικρές, ανεξάρτητες υπηρεσίες που επικοινωνούν μέσω API.

Μικροϋπηρεσίες

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και επεκτασιμότητα, καθώς κάθε υπηρεσία μπορεί να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί ανεξάρτητα. Επιπλέον, η κλιμάκωση προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με τη ζήτηση γίνεται ευκολότερη. Επομένως, η αρχιτεκτονική των μικροϋπηρεσιών είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για περιβάλλοντα που βασίζονται σε σύννεφο, όπου οι πόροι μπορούν να κατανεμηθούν γρήγορα και να κατανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Πλεονεκτήματα 👍

  • Επεκτασιμότητα: Οι Microservices μπορούν να κλιμακωθούν ανεξάρτητα, κάτι που σας επιτρέπει να κλιμακώνετε συγκεκριμένα μέρη της εφαρμογής σας όπως απαιτείται.
  • Ανθεκτικότητα: Εάν μια μικρουπηρεσία αποτύχει, οι άλλες υπηρεσίες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αυτό βελτιώνει τη συνολική ανθεκτικότητα της εφαρμογής.
  • Modularity: Μπορείτε να αναπτύξετε, να δοκιμάσετε και να αναπτύξετε κάθε microservice ανεξάρτητα. Επομένως, η τροποποίηση ή η ενημέρωση των μεμονωμένων υπηρεσιών γίνεται πιο διαχειρίσιμη.
  • Ευελιξία: Με τις microservices, έχετε την ευελιξία να επιλέξετε διαφορετικές τεχνολογίες για διαφορετικές υπηρεσίες. Έτσι, σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τα καλύτερα εργαλεία για κάθε εργασία.
  • Ευκολία ανάπτυξης: Μπορείτε να αναπτύξετε μικροϋπηρεσίες ανεξάρτητα, γεγονός που διευκολύνει την ανάπτυξη νέων εκδόσεων της εφαρμογής.

Μειονεκτήματα 👎

  • Αυξημένη πολυπλοκότητα: Η διαχείριση πολλαπλών ανεξάρτητων υπηρεσιών μπορεί να είναι πιο περίπλοκη.
  • Υψηλότερες απαιτήσεις πόρων: Η εκτέλεση πολλών υπηρεσιών μπορεί να απαιτεί περισσότερους πόρους και υποδομή.
  • Αυξημένο κόστος επικοινωνίας: Η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών απαιτεί API.
  • Αυξημένη πολυπλοκότητα δοκιμών και ανάπτυξης: Η δοκιμή και η ανάπτυξη πολλών υπηρεσιών μπορεί να είναι περίπλοκη.

Μονολιθική έναντι πολυεπίπεδων έναντι μικροϋπηρεσιών

Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει όλες τις σημαντικές διαφορές: –

Comparison MetricMonolithic ArchitectureMulti-tier ArchitectureMicroservices ArchitectureComplexitySimplestMore ComplexMost ComplexNetwork TrafficMinimalMinimal (as long as tiers are on the same network)MaximumDevelopment TimeLesserMore than monolithicMore than multi-tierReuse of CodeLesserMaximumMinimumDependency on DevOpsNoNoHighDifficulty in Global Testing & DebuggingNoNoYesEase Level in ScalabilityLowMediumHighDeployment TimeLessHighLessEase level in maintenance and updatingLowMediumHighTime to MarketSlowerSlowerFasterFault tolerance επίπεδοΧαμηλόΧαμηλόΥψηλό επίπεδο αρθρωτότηταςΧαμηλόΜεσαίο Υψηλό επίπεδο ανεξαρτησίας ανάπτυξης ΧαμηλόΧαμηλόΥψηλόΣύγκριση Μονολιθικές, Πολυεπίπεδες και Αρχιτεκτονικές Μικροϋπηρεσιών

Monolithic to Microservices: Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για μια μετάβαση

Δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, καθώς η απόφαση για τη μετάβαση από μια μονολιθική σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους της εφαρμογής σας. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αποφασίζετε εάν θα κάνετε τη μετάβαση:

  • Μέγεθος και πολυπλοκότητα της εφαρμογής: Μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη και τη συντήρηση, εάν η εφαρμογή σας είναι μεγάλη και πολύπλοκη, με πολλά διασυνδεδεμένα στοιχεία. Ωστόσο, μια μονολιθική αρχιτεκτονική μπορεί να είναι επαρκής εάν η εφαρμογή σας είναι σχετικά μικρή και απλή.
  • Απαιτούμενο επίπεδο επεκτασιμότητας: Εάν η εφαρμογή σας πρέπει να κλιμακωθεί γρήγορα και εύκολα για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Καθώς οι μικροϋπηρεσίες μπορούν να κλιμακωθούν ανεξάρτητα, μπορείτε να κλιμακώσετε συγκεκριμένα τμήματα της εφαρμογής σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.
  • Απαιτούμενο επίπεδο ευελιξίας: Εάν πρέπει να μπορείτε να τροποποιήσετε ή να ενημερώσετε μεμονωμένα στοιχεία της εφαρμογής σας χωρίς να επηρεαστεί ολόκληρη η εφαρμογή, μια αρχιτεκτονική microservices μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε microservice μπορεί να αναπτυχθεί, να δοκιμαστεί και να αναπτυχθεί ανεξάρτητα.
  • Διαθέσιμοι πόροι για ανάπτυξη και συντήρηση: Εάν έχετε μια μεγάλη ομάδα με τις δεξιότητες και τους πόρους για να αναπτύξετε και να διατηρήσετε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών, μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για την εφαρμογή σας. Ωστόσο, μια μονολιθική αρχιτεκτονική μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμη εάν η ομάδα σας είναι μικρή ή δεν διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες.

Monolithic to Microservices: The Successful Journeys

Τελικά, η απόφαση για μετάβαση από μια μονολιθική σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους της εφαρμογής σας. Είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε αρχιτεκτονικού στυλ και να επιλέξετε αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της εφαρμογής σας.

  Καθορίστε τον επιχειρηματικό σας στόχο με αυτά τα 6 πρότυπα χαρτογράφησης στρατηγικής

Μπορεί να περιμένετε πρακτικές περιπτωσιολογικές μελέτες να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες λαμβάνουν αποφάσεις για τη μετανάστευση. Ας συζητήσουμε τις περιπτωσιολογικές μελέτες του Amazon και του Netflix για να μάθουμε πώς εντόπισαν την κατάλληλη στιγμή για τη μετανάστευση.

Μελέτη περίπτωσης Amazon

Η Amazon είναι ένας πολύ γνωστός γίγαντας λιανικής που αρχικά χρησιμοποιούσε μια μονολιθική αρχιτεκτονική για τον ιστότοπό της. Ωστόσο, καθώς η βάση κώδικα μεγάλωνε και ο αριθμός των προγραμματιστών που εργάζονταν στην πλατφόρμα αυξανόταν, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να ξεμπερδέψετε τις εξαρτήσεις και να κάνετε αλλαγές ή ενημερώσεις στην πλατφόρμα. Αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις ανάπτυξης και προκλήσεις κωδικοποίησης και δυσκόλεψε επίσης την εταιρεία να κλιμακώσει την πλατφόρμα για να καλύψει τις ανάγκες της ταχέως αναπτυσσόμενης πελατειακής της βάσης.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Amazon διέσπασε τις μονολιθικές εφαρμογές της σε μικρότερες εφαρμογές που εκτελούνται ανεξάρτητα, ειδικά για υπηρεσίες. Αυτό περιελάμβανε την ανάλυση του πηγαίου κώδικα και την εξαγωγή μονάδων κώδικα που εξυπηρετούσαν έναν μόνο λειτουργικό σκοπό, την περιτύλιξή τους σε μια διεπαφή υπηρεσίας ιστού και την ανάθεση της ιδιοκτησίας κάθε υπηρεσίας σε μια ομάδα προγραμματιστών.

Πηγή: Γράφημα εξάρτησης υπηρεσιών Amazon σε πραγματικό χρόνο

Η προσέγγιση των microservices επέτρεψε στην Amazon να κάνει εύκολα αλλαγές και ενημερώσεις στην πλατφόρμα της. Επιπλέον, επέτρεψε την κλιμάκωση κατά παραγγελία συγκεκριμένων εξαρτημάτων. Παρά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η μετάβαση, τα οφέλη της αρχιτεκτονικής των μικροϋπηρεσιών ήταν σημαντικά. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon χειρίζεται πλέον πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις προϊόντων καθημερινά και περιλαμβάνει εκατομμύρια προϊόντα από εκατοντάδες χιλιάδες πωλητές.

Μελέτη περίπτωσης Netflix

Το Netflix είναι μια πολύ δημοφιλής και γνωστή εταιρεία στις μέρες μας. Είναι διαθέσιμο σε 190 χώρες και έχει πάνω από 223 εκατομμύρια χρήστες επί πληρωμή από το 2022.

Το 2008, το Netflix αντιμετώπισε μια μεγάλη καταστροφή της βάσης δεδομένων και το ζήτημα παρέμεινε για 3 μεγάλες ημέρες. Αυτό ήταν το σημείο όπου η εταιρεία αντιλήφθηκε ζητήματα αστοχιών ενός σημείου μονολιθικού σχεδιασμού. Έτσι, το Netflix σταδιακά μετανάστευσε από τη μονολιθική στην αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών cloud χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες web της Amazon.

Το Netflix χρειάστηκε χρόνια για να μεταφέρει τις εφαρμογές του που απευθύνονται σε πελάτες και όχι. Ωστόσο, τα οφέλη είναι τεράστια. Οι μηνιαίες ώρες παρακολούθησης της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1000 φορές απότομα μεταξύ 2008 και 2015 ~ με αποτέλεσμα υψηλά έσοδα και κέρδη.

Πώς να μετεγκαταστήσετε την εφαρμογή σας από το Monolithic στην Αρχιτεκτονική Microservices με μη αυτόματο τρόπο

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη μετεγκατάσταση (εγχειρίδιο) της εφαρμογής σας από μια μονολιθική σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών:

  • Προσδιορίστε τις επιχειρηματικές δυνατότητες της εφαρμογής σας: Το πρώτο βήμα στη διαδικασία μετεγκατάστασης είναι να προσδιορίσετε τις διαφορετικές επιχειρηματικές δυνατότητες της εφαρμογής σας. Αυτό το βήμα περιλαμβάνει την ανάλυση του κατά πόσον αυτές οι δυνατότητες μπορούν να εφαρμοστούν ως ανεξάρτητες μικροϋπηρεσίες.
  • Διαχωρισμός της εφαρμογής σε μικροϋπηρεσίες: Αφού προσδιορίσετε τις επιχειρηματικές δυνατότητες της εφαρμογής σας, μπορείτε να αρχίσετε να χωρίζετε την εφαρμογή σε μικροϋπηρεσίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανακατασκευή της βάσης κώδικα για να διαχωριστούν οι διαφορετικές δυνατότητες σε ανεξάρτητες υπηρεσίες.
  • Σχεδιάστε τις διεπαφές μεταξύ των μικροϋπηρεσιών: Κάθε μικρουπηρεσία θα πρέπει να επικοινωνεί με τις άλλες μικροϋπηρεσίες μέσω καλά καθορισμένων διεπαφών ή API. Είναι σημαντικό να σχεδιάσετε αυτές τις διεπαφές προσεκτικά για να διασφαλίσετε ότι είναι εύκολες στη χρήση και τη συντήρηση.
  • Εφαρμογή των μικρουπηρεσιών: Αφού χωρίσετε την εφαρμογή σε μικροϋπηρεσίες και σχεδιάσετε τις διεπαφές μεταξύ τους, μπορείτε να ξεκινήσετε την εφαρμογή τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων υπηρεσιών ή την ανακατασκευή υπάρχοντος κώδικα ώστε να ταιριάζει στην αρχιτεκτονική των μικροϋπηρεσιών.
  • Δοκιμάστε και αναπτύξτε τις μικροϋπηρεσίες: Αφού εφαρμόσετε τις μικροϋπηρεσίες, είναι απαραίτητο να τις δοκιμάσετε διεξοδικά για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν όπως αναμένεται. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναπτύξετε τις μικροϋπηρεσίες στην παραγωγή, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.
  • Μεταφορά δεδομένων: Εάν η εφαρμογή σας χρησιμοποιεί βάση δεδομένων ή άλλο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων, πρέπει να μετεγκαταστήσετε τα δεδομένα από τη μονολιθική εφαρμογή στις μικροϋπηρεσίες. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να σχεδιάσετε νέα μοντέλα δεδομένων ή να αναδιαμορφώσετε τα υπάρχοντα δεδομένα ώστε να ταιριάζουν στην αρχιτεκτονική των μικροϋπηρεσιών.
  • Συνολικά, η μετάβαση από μια μονολιθική σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών μπορεί να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα. Είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε προσεκτικά και να εκτελέσετε τη μετάβαση για να διασφαλίσετε την επιτυχία.

      Πώς να προσθέσετε ένα υδατογράφημα στα Έγγραφα Google

    Εύχρηστα εργαλεία για μονολιθική μετάβαση σε μικροϋπηρεσίες

    Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία αποσύνθεσης μιας μονολιθικής εφαρμογής σε μικροϋπηρεσίες. Για παράδειγμα, το Mono2Micro, το Decomposition Tool και το Decomposer της IBM είναι τα πιο δημοφιλή εργαλεία που βοηθούν στη διαδικασία αποσύνθεσης.

    Αυτά τα εργαλεία παρέχουν ένα σύνολο αυτοματοποιημένων ή ημι-αυτόματων μηχανισμών για την αναγνώριση μικροϋπηρεσιών και την αναπαράσταση του κώδικα. Επιπλέον, βοηθούν στη δημιουργία και διαχείριση της υποδομής που απαιτείται για τη φιλοξενία των μικροϋπηρεσιών.

    Αυτόματη αποσύνθεση για τη μετανάστευση μονολιθικών σε μικροϋπηρεσίες: Μια φουτουριστική τάση

    Η τελευταία έκρηξη στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση έχει φέρει επανάσταση στις παραδοσιακές προσεγγίσεις για την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Δεν θα ήταν υπέροχο αν οι μηχανές μπορούσαν να κάνουν τις σύνθετες εργασίες αποσύνθεσης μονολιθικών σε μικροϋπηρεσίες;

    Αν και μπορεί να φαίνεται εύκολο να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στην αποσύνθεση μιας μονολιθικής εφαρμογής σε μικροϋπηρεσίες. Ωστόσο, είναι ένας δρόμος γεμάτος προκλήσεις. Γι’ αυτό βρίσκετε μόνο μερικές ολοκληρωμένες μελέτες σχετικά με αυτήν την εργασία.

    Abdullah et. al. πρότεινε μια προσέγγιση μάθησης χωρίς επίβλεψη για αυτόματη αποσύνθεση εφαρμογών Ιστού σε μικροϋπηρεσίες. Το παρακάτω εννοιολογικό διάγραμμα δείχνει τη συνολική λειτουργία της διαδικασίας αυτόματης αποσύνθεσης.

    Πηγή: Abdullah, M., Iqbal, W., & Erradi, A. (2019). Προσέγγιση μάθησης χωρίς επίβλεψη για αυτόματη αποσύνθεση εφαρμογών Ιστού σε μικροϋπηρεσίες. Journal of Systems and Software, 151, 243-257.

    Η διαδικασία αυτόματης αποσύνθεσης ακολουθεί τρία απλά βήματα.

    Βήμα 01: Πρόσβαση στα αρχεία καταγραφής πρόσβασης URI

    Κάθε ιστοσελίδα σε έναν ιστότοπο έχει ένα μοναδικό ενιαίο αναγνωριστικό πόρων (URI). Ευτυχώς, οι διακομιστές Ιστού που φιλοξενούν τέτοιες εφαρμογές διατηρούν αρχεία καταγραφής πρόσβασης (π.χ. χρόνο απόκρισης και μέγεθος εγγράφου) σε αυτά τα URI. Το πρώτο βήμα είναι να συγκεντρώσετε αυτά τα αρχεία καταγραφής πρόσβασης.

    Βήμα 02: Εφαρμόστε τον αλγόριθμο ομαδοποίησης ML

    Ένας αλγόριθμος ομαδοποίησης είναι μια μέθοδος μηχανικής εκμάθησης χωρίς επίβλεψη που, δεδομένου ενός συνόλου σημείων δεδομένων, δημιουργεί συμπλέγματα K με σημεία δεδομένων παρόμοιας φύσης. Αυτός ο αλγόριθμος ομαδοποίησης, όταν τροφοδοτείται με τα δεδομένα καταγραφής ιστορικού πρόσβασης, δημιουργεί συμπλέγματα URI με παρόμοιο χρόνο πρόσβασης και μέγεθος εγγράφου απόκρισης.

    Βήμα 03: Συμπλέγματα για ανάπτυξη μικροϋπηρεσιών

    Μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρουπηρεσία για κάθε σύμπλεγμα URI. Στη συνέχεια, μπορείτε να αναπτύξετε αυτές τις μικροϋπηρεσίες σε οποιαδήποτε υποδομή cloud.

    Σημείωση: Αυτή η τεχνική αυτόματης αποσύνθεσης είναι συγκεκριμένη για μονολιθικές εφαρμογές web και παρουσιάζεται μόνο για να σας δώσει μια ιδέα για τις τελευταίες τάσεις της εποχής.

    Βέλτιστες πρακτικές για τη μετάβαση από τη μονολιθική στην αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών

    Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη μετάβαση από μια μονολιθική σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών:

    • Ξεκινήστε από μικρό: Συχνά είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μεταφέροντας ένα μικρό, αυτόνομο μέρος της εφαρμογής σε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών. Αυτό σας επιτρέπει να μάθετε από τη διαδικασία και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές πριν αντιμετωπίσετε τα μεγαλύτερα τμήματα της εφαρμογής.
    • Προσδιορίστε τις κατάλληλες μικροϋπηρεσίες: Προσδιορίστε προσεκτικά τις επιχειρηματικές δυνατότητες της εφαρμογής σας. Απαιτεί επίσης να καθοριστεί εάν αυτές οι δυνατότητες είναι εφαρμόσιμες ως ανεξάρτητες μικροϋπηρεσίες.
    • Σχεδιάστε σαφείς διεπαφές: Βεβαιωθείτε ότι οι διεπαφές μεταξύ των μικροϋπηρεσιών είναι καλά καθορισμένες και εύχρηστες. Αυτό θα διευκολύνει την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μικροϋπηρεσιών.
    • Χρήση κοντέινερ: Τα κοντέινερ μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη και τη διαχείριση των μικροϋπηρεσιών, επιτρέποντάς σας να συσκευάσετε τη μικρουπηρεσία και τις εξαρτήσεις της μαζί σε μια ενιαία, αυτόνομη μονάδα.
    • Χρησιμοποιήστε μια υποδομή φιλική προς τις μικροϋπηρεσίες: Για να υποστηρίξετε μια αρχιτεκτονική μικροϋπηρεσιών, θα χρειαστείτε μια υποδομή που να μπορεί να χειριστεί την αυξημένη πολυπλοκότητα και την κίνηση που δημιουργείται από τις μικροϋπηρεσίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογιών όπως πλέγματα υπηρεσιών, πύλες API και κατανεμημένη ανίχνευση.
    • Δοκιμή διεξοδικά: Ελέγξτε διεξοδικά τις μικροϋπηρεσίες για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν όπως αναμένεται και ότι οι διεπαφές μεταξύ τους λειτουργούν σωστά.
    • Παρακολούθηση και διαχείριση των μικροϋπηρεσιών: Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την απόδοση και την υγεία τους και να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα εάν προκύψουν προβλήματα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων όπως η ανάλυση αρχείων καταγραφής, η παρακολούθηση απόδοσης και η παρακολούθηση σφαλμάτων.

    Εν ολίγοις, ο προσεκτικός σχεδιασμός και η εκτέλεση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη μετανάστευση. Ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η μετανάστευση θα εξελιχθεί ομαλά, εκπληρώνοντας τον ίδιο τον σκοπό.

    συμπέρασμα

    Η αρχιτεκτονική των Microservices είναι η πιο ευέλικτη και επεκτάσιμη αρχιτεκτονική για τη σύγχρονη εποχή του cloud computing. Σας επιτρέπει να κλιμακώνετε συγκεκριμένα τμήματα της εφαρμογής όπως απαιτείται και να τροποποιείτε ή να ενημερώνετε μεμονωμένες υπηρεσίες χωρίς να επηρεάζετε ολόκληρη την εφαρμογή. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι πιο περίπλοκο να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί.

    Τελικά, η επιλογή του στυλ αρχιτεκτονικής θα εξαρτηθεί από τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους στόχους της εφαρμογής σας. Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της εφαρμογής, το απαιτούμενο επίπεδο επεκτασιμότητας και ευελιξίας και τους διαθέσιμους πόρους για ανάπτυξη και συντήρηση.