Καθορίστε τον επιχειρηματικό σας στόχο με αυτά τα 6 πρότυπα χαρτογράφησης στρατηγικής

Το πρώτο βήμα προς την επίτευξη ενός στόχου είναι η ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την επίτευξή του. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί, χωρίς στρατηγική, τείνουμε να χάνουμε πολλά σημαντικά καθήκοντα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη ενός στόχου.

Αν και μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε μια λίστα υποχρεώσεων, θα δημιουργήσουμε περισσότερη σύγχυση όταν έχετε πολλές εργασίες στο πιάτο σας. Πρέπει να εστιάσετε στην ευρύτερη εικόνα και, ταυτόχρονα, θα πρέπει να γνωρίζετε όλες τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε με χρονολογική σειρά. Εδώ, ο χάρτης στρατηγικής έρχεται στη σκηνή, ο οποίος σας βοηθά να επιτύχετε τον στόχο σας και να ολοκληρώσετε όλες τις εργασίες στο δρόμο για να το κάνετε.

Λοιπόν, τι είναι ένας Χάρτης Στρατηγικής;

Ο Χάρτης Στρατηγικής είναι ένα εργαλείο οπτικοποίησης που είναι χρήσιμο όταν χρειάζεται να συγκεντρώσετε τους πρωταρχικούς στόχους του οργανισμού ή της ομάδας σας, για να είμαστε συγκεκριμένοι, εάν διαφέρουν για μεμονωμένες ομάδες. Ο χάρτης στρατηγικής απεικονίζει πώς σχετίζονται τα αντικείμενα μεταξύ τους και ποια βήματα πρέπει να εκτελέσουν για να πραγματοποιήσουν τον στόχο.

Γενικά, αυτοί οι χάρτες ορίζονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που διεξάγονται για να συζητηθούν οι στόχοι του οργανισμού, ο οργανισμός είναι χρήσιμος για την επαλήθευση των διαφορετικών ορόσημων που τίθενται σε όλο το έργο. Ένας καλός χάρτης στρατηγικής περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες χωρίς να χάνει καμία και απεικονίζει τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της εταιρείας και των προοπτικών πελατών.

Οφέλη από τη χαρτογράφηση στρατηγικής

Η περιγραφή και η χαρτογράφηση των στρατηγικών και των στόχων θα ωφελήσει την επιχείρησή σας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Ένας χάρτης στρατηγικής σάς βοηθά να αναλύσετε την απόδοση του οργανισμού σας και σας επιτρέπει να βουτήξετε βαθύτερα στα επιμέρους στοιχεία της στρατηγικής όταν χρειάζεται.
  • Το έγγραφο σάς δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίσετε τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε για να επιτύχετε τους βραχυπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι με τη σειρά τους σας βοηθούν να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.
  • Ένας χάρτης στρατηγικής σάς βοηθά να αναλύσετε τις εργασίες σε μικρά κομμάτια, διευκολύνοντας την εύκολη ιεράρχηση αυτών των εργασιών. Στη συνέχεια, μπορείτε να καθορίσετε ποιες μικρές εργασίες θα πρέπει να αναθέσετε σε ποιο μέλος της ομάδας.
  • Η δημιουργία χαρτών στρατηγικής σε μια πλατφόρμα που βασίζεται σε cloud συγκεντρώνει όλα τα μέλη της ομάδας που μπορούν να κάνουν την πολύτιμη συνεισφορά τους στο έγγραφο. Ομοίως, ο χάρτης στρατηγικής κοινοποιεί την πρόοδο που σημειώθηκε από τον οργανισμό σε κάθε μέλος που κατανοεί ξεκάθαρα τον ρόλο του στην υλοποίηση των φιλοδοξιών.
  • Η πλήρης στρατηγική ορατή στο σύνολό της σάς δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσετε τις αδυναμίες και τους κινδύνους που εμπεριέχονται στην υλοποίηση του στόχου.
  Πώς να αποκτήσετε συνταγές για DIY γοργόνες από τον Pascal στο "Animal Crossing: New Horizons"

Βασικές αρχές χαρτογράφησης στρατηγικής

Ας δούμε τις αρχές της χαρτογράφησης στρατηγικής που πρέπει να έχετε κατά νου πριν αναπτύξετε τον χάρτη στρατηγικής για τον οργανισμό σας.

Ισορροπήστε τις αντιφατικές δυνάμεις

Ο χάρτης στρατηγικής λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες της επιχείρησης και των πελατών σας, επομένως πρέπει να διασφαλίσετε ότι η επιχειρηματική στρατηγική πρέπει να εξισορροπεί τις ανάγκες των πελατών με την καλή θέληση της εταιρείας σας.

Διαφοροποιήστε μια πρόταση αξίας πελάτη

Η επιχειρηματική στρατηγική σας δεν πρέπει μόνο να ρίχνει φως στην απόδοση της επιχείρησής σας, αλλά θα πρέπει επίσης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη. Έτσι, όταν είστε πελάτης της επιχειρηματικής στρατηγικής, θα πρέπει να εξηγήσετε πώς οι προσφορές της επιχείρησής σας είναι καλύτερες από αυτές άλλων εταιρειών.

Δημιουργήστε αξία με εσωτερικές επιχειρηματικές διαδικασίες

Κατά την ανάπτυξη ενός χάρτη στρατηγικής, θα πρέπει να ορίσετε τις εσωτερικές επιχειρηματικές διαδικασίες και να εξηγήσετε τι τις ξεχωρίζει από άλλους οργανισμούς.

Σκεφτείτε σε ταυτόχρονα, συμπληρωματικά θέματα

Είναι υποχρεωτικό να διασφαλιστεί ότι οι διάφορες φάσεις του χάρτη στρατηγικής λειτουργούν αρμονικά. Επομένως, πρέπει να λάβετε υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις κατά τον καθορισμό της επιχειρηματικής στρατηγικής.

Εργαστείτε από πάνω προς τα κάτω

Ενώ οι περισσότεροι χάρτες διεργασιών σχεδιάζονται με τρόπο από κάτω προς τα πάνω, ένας χάρτης στρατηγικής δημιουργείται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο από πάνω προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε από τον στόχο που θέλει να επιτύχει ο οργανισμός σας και όχι από το σημείο που βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή.

Προοπτικές που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη χαρτογράφηση μιας επιχειρηματικής στρατηγικής

Εδώ είναι οι τέσσερις διαφορετικές προοπτικές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σκοπεύετε να αναπτύξετε έναν χάρτη στρατηγικής για την επιχείρησή σας.

#1. Οικονομικές Προοπτικές

Κατά το σχεδιασμό ενός χάρτη στρατηγικής, οι οικονομικές προοπτικές γίνονται το επίκεντρο της προσοχής. Για παράδειγμα, ένας οργανισμός μπορεί να βάλει στόχο να αποκτήσει έναν αριθμό ρεκόρ νέων πελατών μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να εργαστείτε προς τα πίσω και να χτίσετε τη στρατηγική έχοντας κατά νου τον τελικό οικονομικό στόχο.

#2. Προοπτική Πελατών

Κατά τη χαρτογράφηση της στρατηγικής, θα πρέπει να εστιάσετε στις απαιτήσεις των πελατών και να προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε αυτές τις απαιτήσεις στα αρχικά στάδια. Είναι επίσης σημαντικό να ορίσετε την πρόταση αξίας για τον πελάτη, η οποία εξηγεί πώς το προϊόν ή η υπηρεσία σας είναι καλύτερο από αυτό του ανταγωνιστή σας.

#3. Εσωτερική προοπτική

Αφού αποφασίσετε για την πρόταση αξίας για τον πελάτη, πρέπει να εργαστείτε στην εσωτερική διαδικασία εργασίας του οργανισμού. Θα πρέπει να σκεφτείτε τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν και τα μέλη της ομάδας που θα εργαστούν σε αυτές τις εργασίες.

#4. Προοπτική μάθησης και ανάπτυξης

Καθορίζοντας όλες αυτές τις λειτουργίες, σταδιακά μαθαίνετε πολλά για τον οργανισμό σας. Με αυτόν τον τρόπο, κατανοείτε τα θέλω και τους στόχους της επιχείρησής σας και στη συνέχεια εφαρμόζετε τη στρατηγική σας για την επίτευξη του στόχου.

  10 ταινίες που πρέπει να παρακολουθήσετε αυτή την ημέρα των Ευχαριστιών

Η σχεδίαση χαρτών στρατηγικής σε στυλό και χαρτί μπορεί να είναι μια δυσκίνητη εργασία. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές πλατφόρμες που βασίζονται σε σύννεφο που παρέχουν πρότυπα χαρτογράφησης στρατηγικής. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να αναπτύξετε τον χάρτη στρατηγικής του οργανισμού σας.

Ας εξερευνήσουμε τις λύσεις.

Creately

Ας ξεκινήσουμε με Creately, μια δημοφιλής πλατφόρμα διαχείρισης εργασίας που χρησιμοποιείται από εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για τον σχεδιασμό διαγραμμάτων που σχετίζονται με την εργασία που απαιτούνται για τη συνεργασία με τα μέλη της ομάδας. Αυτό το λογισμικό χαρτογράφησης στρατηγικής προσφέρει προσχεδιασμένα πρότυπα που σας βοηθούν να βελτιώσετε τις σχεδιαστικές σας δυνατότητες επιτρέποντάς σας να σχεδιάζετε επαγγελματικά πρότυπα στρατηγικής και, με τη σειρά του, να ενισχύσετε την απόδοση της επιχείρησής σας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προτύπου χαρτογράφησης στρατηγικής από την Creately είναι:

  • Η δυνατότητα μεταφοράς και απόθεσης σάς βοηθά να σχεδιάσετε τη στρατηγική για να χαρτογραφήσετε την τρέχουσα και την επιθυμητή κατάσταση του οργανισμού.
  • Τόνοι χρωματικών θεμάτων και προηγμένα εργαλεία μορφοποίησης κειμένου σάς βοηθούν να επισημάνετε τα βασικά σημεία στρατηγικής για να παρέχετε βαθύτερη γνώση του εγγράφου.
  • Το σχέδιο με το ελεύθερο χέρι και οι επισημάνσεις είναι χρήσιμες για να προσθέσετε σχολιασμούς, να κάνετε σημειώσεις και να τονίσετε τα σημαντικά σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.
  • Το πρότυπο περιλάμβανε επίσης προσαρμόσιμους πίνακες που διευκολύνουν ταχύτερες συγκρίσεις μεταξύ διαθεσιμότητας πόρων και απαίτησης.

Το Creatly σάς επιτρέπει να εξάγετε τον χάρτη στρατηγικής που προκύπτει σε μορφές PDF, PNG, SVG και JPEG.

Lucidchart

Lucidchartένα ισχυρό λογισμικό διαγραμμάτων που βασίζεται σε σύννεφο, προσφέρει διαισθητικά και απλά πρότυπα χαρτογράφησης στρατηγικής που σας επιτρέπουν να χαράξετε τη στρατηγική της επιχείρησής σας σε pixel και να εξαλείψετε τη γραφειοκρατία.

Αυτό το πρότυπο χαρτογράφησης στρατηγικής απεικονίζει αποτελεσματικά τη συσχέτιση μεταξύ των φάσεων διαμόρφωσης και επιβολής του στρατηγικού σχεδιασμού. Τα γραφήματα και άλλα οπτικά στοιχεία χαρτογραφούν εποικοδομητικά την αποστολή και το όραμα του οργανισμού σας σε στόχους που μπορούν να υλοποιηθούν.

Αυτό το πρότυπο σάς βοηθά να απεικονίσετε τις συνδέσεις μεταξύ των στρατηγικών στόχων, να παρακολουθείτε την πρόοδο και να αναλύετε τους επιχειρηματικούς στόχους. Μπορείτε να κατεβάσετε αυτό το εύχρηστο πρότυπο χαρτογράφησης στρατηγικής από το Lucidchart και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τα διαγράμματα ροής διεργασιών, τα διαγράμματα κολύμβησης και άλλα στοιχεία για τη στρατηγική οργάνωσης του οργανισμού του οργανισμού.

Praxie

Οι οργανισμοί που θέλουν να αναπτύξουν διορατικά αλλά εντυπωσιακά μοντέλα στρατηγικής για να υποστηρίξουν το επιχειρηματικό μοντέλο ή την πρωτοβουλία τους μπορούν να ανατρέξουν στο πρότυπο διαγράμματος χάρτη στρατηγικής στο Praxie. Αυτό το εύχρηστο πρότυπο σάς επιτρέπει να ορίζετε και να παρακολουθείτε όλους τους πρωταρχικούς και δευτερεύοντες στόχους που η διοίκηση ή τα μέλη της ομάδας σας θέλουν να επιτύχουν.

Σχεδιασμένο επιδέξια από επαγγελματίες σχεδιαστές για να είναι κομψό και διαισθητικό, αυτό το πρότυπο διαγράμματος χάρτη στρατηγικής περιλαμβάνει πολλά γραφικά και άλλα οπτικά στοιχεία, έχοντας κατά νου τη σημασία των χαρτών στρατηγικής να είναι οπτικά ελκυστικοί.

Αυτό το πρότυπο ιστού από την Praxie περιλαμβάνει επίσης τις φόρμες εισαγωγής που βοηθούν τους οργανισμούς να προσθέτουν δεδομένα κειμένου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τους πίνακες εργαλείων προόδου και τη δυνατότητα ενοποίησης δεδομένων για να εισαγάγετε τα υπάρχοντα δεδομένα και άλλα έγγραφα από άλλα εργαλεία. Αυτό το πρότυπο της Praxie είναι επίσης προσβάσιμο από την κινητή συσκευή σας και αποδεικνύεται σωτήριο όταν θέλετε να σχεδιάσετε τους χάρτες στρατηγικής εν κινήσει.

  Πώς να κάνετε συναλλαγές με άλλους παίκτες στο "Animal Crossing: New Horizons"

Mind Manager

Mind Manager είναι δημοφιλές λογισμικό με προεγκατεστημένα πρότυπα χαρτών στρατηγικής, τα οποία μπορείτε να προσαρμόσετε για να σχεδιάσετε επαγγελματικούς χάρτες στρατηγικής. Δεδομένου ότι η δημιουργία του χάρτη στρατηγικής με ένα κανονικό λογισμικό υπολογιστικών φύλλων και λέξεων γίνεται αρκετά περίπλοκη, τα σχεδιασμένα είναι πολύ βασικά και είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, το Mind Manager σάς προσφέρει πολλά πρότυπα χαρτών στρατηγικής που εξαλείφουν την ανάγκη προσθήκης λεπτομερειών αργότερα μετά την εκτύπωση του εγγράφου. Πρέπει να παρέχετε όλα τα απαραίτητα δεδομένα και να προσαρμόσετε τα στοιχεία για να ξεκινήσετε τη σχεδίαση του χάρτη στρατηγικής.

Για να χρησιμοποιήσετε τα προεγκατεστημένα πρότυπα χαρτών στρατηγικής, πρέπει να αγοράσετε ένα πρόγραμμα συνδρομής για την πλατφόρμα. Ωστόσο, μπορείτε να εγγραφείτε για τη δοκιμαστική έκδοση για τριάντα ημέρες πριν αγοράσετε μια συνδρομή.

Canva

Ένας χάρτης στρατηγικής πρέπει να ερευνηθεί καλά, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να υπολείπεται σχεδιαστικά. Όταν περιγράφετε τον χάρτη στρατηγικής, ο καθορισμός της στρατηγικής μπορεί να μην είναι τόσο περίπλοκος για εσάς, αλλά υπάρχουν πιθανότητες να σας λείπουν οι πτυχές του σχεδιασμού.

Για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, Canva φέρνει πολλά πρότυπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε χάρτες στρατηγικής χωρίς να ξοδεύετε χρόνο και ενέργεια μαθαίνοντας πολύπλοκες τεχνικές σχεδιασμού.

Τα εργαλεία μεταφοράς και απόθεσης που είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα διευκολύνουν την εύκολη προσαρμογή και μπορείτε απλά να κάνετε κλικ στο γράφημα για να προσθέσετε τα δεδομένα σας και να καθορίσετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους.

Οπτικό Παράδειγμα

Οπτικό Παράδειγμα είναι μια άλλη δημοφιλής πλατφόρμα που προσφέρει ισχυρά διαδικτυακά πρότυπα που σας επιτρέπουν να δημιουργείτε επαγγελματικούς χάρτες στρατηγικής πιο γρήγορα. Τα επιλεγμένα πρότυπα σε αυτήν την πλατφόρμα είναι ένα πρότυπο βασικών χαρτών στρατηγικής, ο χάρτης στρατηγικής με μια ισορροπημένη κάρτα αποτελεσμάτων και ο χάρτης στρατηγικής ειδικά σχεδιασμένοι για τον τομέα της πληροφορικής.

Αυτά τα πρότυπα χαρτών στρατηγικής υποστηρίζουν τη μεταφορά και απόθεση με έλεγχο ακριβείας, καθιστώντας εύκολη τη χρήση των εύχρηστων εργαλείων σχεδίασης και μορφοποίησης. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε αυτά τα διαγράμματα στρατηγικής στις υποστηριζόμενες εφαρμογές της Microsoft, δηλαδή στο Microsoft Word, MS PowerPoint, OneNote και Outlook.

Το Visual Paradigm υποστηρίζει επίσης τη συνεργασία με το σχέδιο Visio, όπου μπορείτε να σχεδιάσετε τους χάρτες στρατηγικής στο διαδίκτυο. Όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν να συζητήσουν και να προσθέσουν σχόλια σε αυτά τα διαγράμματα στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο.

Μετά την οριστικοποίηση, μπορείτε να εξαγάγετε αυτούς τους χάρτες στρατηγικής σε διανυσματική μορφή ή ως αρχείο εικόνας που μπορεί να δημοσιευτεί αργότερα.

Τυλίγοντας

Εδώ φτάνουμε στο τέλος της λίστας που περιέχει τα καλύτερα πρότυπα χαρτογράφησης στρατηγικής, τα οποία σας επιτρέπουν να ορίσετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους και να τους συζητήσετε με τα μέλη της ομάδας σας.

Αυτά τα πρότυπα όχι μόνο θα σας δώσουν τη δυνατότητα να καθορίσετε τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική και τους στόχους του οργανισμού, αλλά θα σας βοηθήσουν επίσης να μετρήσετε την πρόοδο που έχετε σημειώσει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα πρότυπα που αναφέρονται παραπάνω για να μειώσετε τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για το σχεδιασμό επαγγελματικών χαρτών στρατηγικής για τον οργανισμό σας.

Μπορείτε επίσης να δείτε μερικούς από τους καλύτερους κατασκευαστές Mind Map.