Προσοχή σε αυτές τις 8 διαδικτυακές απάτες κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο

Γνωρίζατε ότι οι διαδικτυακές απάτες έχουν αυξηθεί με ανησυχητικό ρυθμό πρόσφατα; Εδώ είναι μερικές από τις πιο πρόσφατες διαδικτυακές απάτες που εξαπατούν τους ανθρώπους.

Το Διαδίκτυο ήταν πάντα ένα hotspot για καινοτόμους τρόπους εξαπάτησης ανθρώπων. Δεν ήταν πολύς καιρός πριν Μηνύματα λοταρίας της Νιγηρίας εξαπάτησε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το ηλεκτρονικό ψάρεμα και η κλοπή ταυτότητας ήταν επίσης εκεί για λίγο στο Διαδίκτυο. Εάν βρίσκετε αυτές τις απάτες προχωρημένες, περιμένετε μέχρι να μάθετε για τις διαδικτυακές απάτες που επικρατούν τον τελευταίο καιρό.

Γιατί έχουν αυξηθεί πρόσφατα οι διαδικτυακές απάτες;

Η πανδημία συμπεριφέρθηκε σαν καταλύτης στην ώθηση ενός κολοσσιαίου πληθυσμού στο διαδικτυακό βασίλειο. Ενώ άτομα όλων των ηλικιών έχουν αυξήσει την κλίση τους προς τις διαδικτυακές υπηρεσίες, υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα των χρηστών του Διαδικτύου για πρώτη φορά στην παρούσα μορφή του.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη ευκαιρία για να αναπτυχθούν οι διαδικτυακές απάτες! Οι ήδη ταχέως εξελισσόμενες απάτες έχουν γίνει απερίσκεπτες τον τελευταίο καιρό. Δεν θα είναι παράλογο να πούμε ότι οι διακριτές και φαινομενικά μικρές διαδικτυακές απάτες έχουν εξελιχθεί σε μια πλήρη βιομηχανία με την έναρξη της πανδημίας.

Πώς οι διαδικτυακές απάτες ξεγελούν τους ανθρώπους;

Όταν κάποιος προσπαθεί να σας εξαπατήσει αυτοπροσώπως, είναι ένα ίσο παιχνίδι όπου έχετε παρόμοιο έλεγχο της κατάστασης με τον απατεώνα. Αν κάποιος σας ξεγελάσει για τα χρήματά σας, έχετε ακόμα την επιλογή να αντιμετωπίσετε το άτομο και να πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Ένας διαδικτυακός απατεώνας μπορεί πολύ εύκολα να κρυφτεί στα σκοτεινά μονοπάτια του Διαδικτύου μόλις του δώσετε τα χρήματά σας.

Είναι εξίσου δύσκολο για τους απατεώνες να ξεγελάσουν χρήματα από ανθρώπους, καθώς υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών. Μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με το προϊόν/την υπηρεσία που προσπαθεί να σας προσφέρει ο απατεώνας και να καταστρέψετε την απάτη.

Γι’ αυτό οι απατεώνες προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας προβάλλοντας απίστευτους ισχυρισμούς. Δημιουργούν επίσης μια αίσθηση επείγοντος στο μυαλό σας, η οποία οδηγεί σε κακή λήψη αποφάσεων από το θύμα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μια απάτη είναι να μην ενεργείτε ποτέ βιαστικά σε περιπτώσεις που πληρώνετε ή εγγράφεστε σε κάτι στο διαδίκτυο.

Συνήθεις διαδικτυακές απάτες

Οι διαδικτυακές απάτες συμβαίνουν με διάφορους τρόπους, αλλά οι απάτες που βασίζονται σε εφαρμογές smartphone έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι νέοι χρήστες του διαδικτύου τείνουν να εμπιστεύονται μια εφαρμογή που βρίσκουν στο Google Play Store/ App Store, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μια πληθώρα εφαρμογών απάτης σε αυτές τις πλατφόρμες. Οι εφαρμογές τυχερών παιχνιδιών, γνωριμιών, αγορών και δανεισμού χρημάτων είναι μερικές από τις τυπικές μεθόδους για να ξεγελάσουν τους αρχάριους χρήστες της τεχνολογίας. Εκτός από αυτά, οι απάτες που βασίζονται σε κοινωνική μηχανική που περιλαμβάνουν απευθείας συνομιλία με τον απατεώνα είναι επίσης συχνές.

Ας δούμε μερικές από τις κοινές διαδικτυακές απάτες λεπτομερώς:

Εφαρμογές προσωπικού δανείου

Η πανδημία έχει επηρεάσει σοβαρά την οικονομική κατάσταση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ένα προσωπικό δάνειο έχει γίνει μια πολύ λογική επιλογή για άτομα με διακοπή εισοδήματος ή άμεσες ανάγκες. Η χρηματοδότηση ενός δανείου μέσω τράπεζας είναι μια δυσκίνητη διαδικασία, καθώς απαιτεί τόνους γραφειοκρατίας, δήλωση εξασφαλίσεων, παρουσίαση υποψηφίου και μεγάλο χρόνο αναμονής.

Από την άλλη πλευρά, οι εφαρμογές προσωπικών δανείων ισχυρίζονται ότι χορηγούν δάνεια κάτω των 15 λεπτών από την υποβολή των εγγράφων στις πλατφόρμες τους. Τι πιστεύετε ότι θα επέλεγε ένας άνθρωπος με οικονομικές δυσκολίες; Αυτές οι εφαρμογές προσελκύουν εκατομμύρια χρήστες προβάλλοντας διαφημίσεις στο Διαδίκτυο. Ενώ η διαδικασία δανεισμού χρημάτων είναι εξαιρετικά ομαλή σε τέτοιες εφαρμογές, χρησιμοποιούν όλα τα βρώμικα κόλπα στο βιβλίο για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους και να τους υποχρεώσουν να πληρώσουν απαράδεκτα επιτόκια.

  Πώς να αλλάξετε διεύθυνση στο πρόγραμμα οδήγησης Doordash

Η τεκμηρίωση του δανείου είναι τέτοια που η ανάγνωση και η κατανόηση καθενός από τους όρους είναι σχεδόν αδύνατη για ένα άτομο με περιορισμένες οικονομικές γνώσεις. Επιπλέον, ζητούν όλες τις άδειες από τη συσκευή σας, συμπεριλαμβανομένων άσχετων για μια εφαρμογή δανεισμού χρημάτων.

Υπήρξαν αναφορές όπου αυτές οι εφαρμογές παρενόχλησαν άτομα κάνοντας κλικ σε φωτογραφίες μέσω της κάμερας του smartphone (χρησιμοποιώντας την άδεια της κάμερας) και κοινοποιώντας τις με τις επαφές του θύματος (χρησιμοποιώντας την άδεια επαφής). Επιπλέον, το πρόστιμο αυξάνεται εκθετικά σε σχέση με τα ήδη υψηλά επιτόκια, μόλις παρατήσετε την προθεσμία αποπληρωμής.

Προσοχή σε αυτές τις εφαρμογές απάτης προσωπικών δανείων και βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μόνο εφαρμογές πιστοποιημένες από την κυβέρνηση με καλές κριτικές.

Εφαρμογές αγορών

Ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ένας κλάδος 4,28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Ενώ οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες να φέρουν περισσότερους ανθρώπους κάτω από την ομπρέλα του ηλεκτρονικού εμπορίου, πολλοί ιστότοποι αγορών απάτης χρησιμοποιούν τα κενά του καλού SEO, τις διαφημίσεις και τις απίστευτες τιμές για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους.

Η δημιουργία ενός ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου απάτης με αξιοπρεπή αριθμό επισκεπτών δεν είναι πολύ δύσκολη σήμερα. Οι απατεώνες κατατάσσουν τους ιστότοπούς τους στο Google χρησιμοποιώντας καλές τεχνικές SEO και διαφημίσεις στις μηχανές αναζήτησης. Οι σύνδεσμοι σε αυτούς τους ιστότοπους θα φαίνονται νόμιμοι σε έναν κανονικό χρήστη, εκτός εάν η διεύθυνση URL παρακολουθείται στενά.

Επιπλέον, τα προϊόντα τους είναι συνήθως πολύ φθηνότερα από άλλες δημοφιλείς μάρκες, καθιστώντας τα ακόμα πιο ελκυστικά για τους αγοραστές. Ο ιστότοπος θα σας ζητήσει τις βασικές πληροφορίες σας, όπως αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση, διεύθυνση email και όνομα, όπως και κάθε άλλος ιστότοπος.

Ακόμα κι αν δεν κάνετε την πληρωμή, έχετε ήδη δώσει τα προσωπικά σας στοιχεία σε άτομα με κακόβουλη πρόθεση. Ο ιστότοπος θα σας ανακατευθύνει στη σελίδα πληρωμών στο επόμενο βήμα. Και σωστά το μαντέψατε! Το προϊόν που παραγγείλατε δεν θα φτάσει ποτέ στη διεύθυνσή σας.

Οι αριθμοί επικοινωνίας ή οι διευθύνσεις email δεν θα απαντήσουν και δεν θα βρείτε τρόπο να λάβετε τα χρήματά σας πίσω. Αυτοί οι ιστότοποι απάτης συνήθως ξεγελούν τους ανθρώπους για μικρά χρηματικά ποσά. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και το θύμα δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να πάρει τα χρήματά του πίσω.

Εφαρμογές ταξιδιού

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναζητήσει ερωτήματα όπως «Φτηνά ξενοδοχεία» ή «Φτηνές πτήσεις» στις μηχανές αναζήτησης. Ενώ τα κορυφαία αποτελέσματα αναζήτησης περιέχουν συνήθως αυθεντικούς ιστότοπους, υπάρχουν πολλά αποτελέσματα αναζήτησης με ψιλή ή πληρωμένη αναζήτηση. Αυτοί οι ιστότοποι απάτης έχουν ένα σαφές σχέδιο. να ακυρώσετε τις ταξιδιωτικές σας κρατήσεις και να μην επιστρέψετε ποτέ τα χρήματά σας.

Αυτές οι πλατφόρμες απάτης συνήθως αναφέρουν λόγους όπως οι αυξήσεις των ναύλων την τελευταία στιγμή ή τεχνικά ζητήματα στο τέλος τους για την ακύρωση της κράτησης. Στη συνέχεια, σας δίνουν την επιλογή να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για την ίδια κράτηση ή να ακυρώσετε την κράτηση και να ξεκινήσετε τη διαδικασία επιστροφής χρημάτων.

Μόλις επιλέξετε την επιλογή ακύρωσης όπως θα έκανε κάθε άλλο άτομο που επέλεξε τον ιστότοπο για φτηνές κρατήσεις, παγιδεύεστε σε έναν φαύλο κύκλο να ζητάτε τις επιστροφές χρημάτων σας και να μην λαμβάνετε πίσω τα χρήματά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, η οποία είναι η κύρια πηγή εσόδων για ταξιδιωτικούς ιστότοπους απάτης.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον ασφαλή φάκελο σε τηλέφωνα Samsung

Τυχερά παιχνίδια/ Απάτες στοιχημάτων

Ο τζόγος είναι ένας σοβαρός εθισμός και πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις αποταμιεύσεις τους μέσω του τζόγου. Ενώ υπάρχουν μερικοί νικητές και πολλοί χαμένοι σε ένα συμβατικό παιχνίδι τζόγου, υπάρχει μόνο ένας νικητής σε έναν διαδικτυακό χώρο τζόγου. ο δημιουργός της πλατφόρμας τζόγου. Αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν με μια απλή αρχή. κάντε ένα άτομο να κερδίσει μεγάλα αρχικά και όταν εθιστεί, λεηλατήστε τον μέχρι να μην έχει τίποτα άλλο να χάσει.

Ίσως σκεφτείτε πώς μια πλατφόρμα τζόγου μπορεί να αποφασίσει τη μοίρα ενός παιχνιδιού. ένα παιχνίδι μπορεί να πάει με οποιοδήποτε τρόπο και οι πιθανότητες ενός παίκτη να κερδίσει ή να χάσει είναι τυχαίες. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι ο αλγόριθμος πίσω από αυτές τις πλατφόρμες τζόγου. Ο ειδικά σχεδιασμένος αλγόριθμος αποφασίζει τη μοίρα όλων των παιχνιδιών που παίζονται στην πλατφόρμα και χρησιμοποιεί τον βέλτιστο τρόπο εξαπάτησης ανθρώπων.

Η γενική τάση που συμβαίνει στους περισσότερους χρήστες είναι ότι αρχικά κερδίζουν μεγάλα. Ο παίκτης πιστεύει ότι θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη περισσότερα αν είχε επενδύσει περισσότερα χρήματα. Τότε ξεκινάει ο αλγόριθμος της εφαρμογής και κάνει τον παίκτη να χάσει χρήματα. Στη συνέχεια, ο παίκτης παίζει για να ανακτήσει τις απώλειές του, οι οποίες μετατρέπονται σε περισσότερες απώλειες και ο κύκλος συνεχίζεται. Είναι ασφαλές να πούμε ότι όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες τζόγου χρησιμοποιούν αλγόριθμους που ωφελούν μόνο τους δημιουργούς και η χρήση τους θέτει σοβαρούς κινδύνους για τα χρήματά σας.

Εφαρμογές γνωριμιών

Η λίστα με τις απάτες που σχετίζονται με τις εφαρμογές γνωριμιών είναι αρκετά μεγάλη για να προμηνύει όλες τις άλλες απάτες. Υπάρχουν απάτες κοινωνικής μηχανικής σε νόμιμες εφαρμογές γνωριμιών και, στη συνέχεια, υπάρχουν εφαρμογές γνωριμιών που είναι οι ίδιες απάτη. Και οι δύο αυτές απάτες ξεγελούν χιλιάδες θύματα για να πληρώσουν χρήματα σε απατεώνες.

Δεν είναι μυστικό ότι ακόμη και οι περισσότερες εφαρμογές γνωριμιών έχουν τεράστια ποσά πλαστών προφίλ, τα περισσότερα από τα οποία παγιδεύουν τους ανθρώπους να τους πληρώνουν χρήματα. Οι απατεώνες δοκιμάζουν κάθε κόλπο του βιβλίου για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας και να σας κάνουν να πιστέψετε ότι το άλλο άτομο είναι μέσα σας.

Οι άλλες απάτες είναι όπου η εφαρμογή γνωριμιών είναι η ίδια απάτη. Τέτοιες εφαρμογές προσλαμβάνουν άτομα για να μιλήσουν με τους χρήστες και τους εξαπατούν για να εγγραφούν στα premium προγράμματα τους. Άλλοι ιστότοποι απάτης μπορούν να σας στείλουν κείμενα bot και να σας ζητήσουν να πληρώσετε για περαιτέρω συνομιλίες. Προσοχή σε όλες αυτές τις πλατφόρμες και βεβαιωθείτε ότι δεν θα πληρώσετε ποτέ ένα άτομο που δεν είχατε ποτέ στο διαδίκτυο πριν το γνωρίσετε καλά.

Απάτες εργασίας από το σπίτι

Δεν ακούγεται τέλειο σενάριο για να αποκτήσετε μια δουλειά με βάση το WFH που να πληρώνει καλά και να απαιτεί λίγες δεξιότητες; Αυτό προσφέρουν πολλές απάτες εργασίας από το σπίτι σε άτομα που αναζητούν οικονομική υποστήριξη. Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν δουλειά έχει αυξηθεί εκθετικά λόγω της πανδημίας, η οποία έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες απάτες της WFH.

Η πιο συνηθισμένη απάτη της WFH είναι η απάτη για εργασία εισαγωγής δεδομένων. Ορισμένες από αυτές τις απάτες θα σας ζητούσαν να πληρώσετε κάποια συμβολικά χρήματα για να πάρετε τη δουλειά. Άλλες χειρότερες απάτες περιλαμβάνουν το να σας αναθέσουν ένα έργο και στη συνέχεια να απορρίψετε την εργασία σας επικαλούμενη λάθη. Στη συνέχεια, ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει οικονομικές απώλειες λόγω των εργασιακών σας σφαλμάτων και σας ζητά να του πληρώσετε χρήματα διαφορετικά θα υποβάλουν καταγγελία. Πολλά θύματα έχουν πέσει θύματα τέτοιων τακτικών και έχουν χάσει σημαντικά ποσά.

  Πώς να διαγράψετε έναν λογαριασμό Starbucks

Ακολουθούν μερικοί γνήσιοι ιστότοποι όπου μπορείτε να βρείτε εργασία εξ αποστάσεως.

Διαδικτυακές απάτες MLM (Multi-Level Marketing).

Μια απάτη MLM λειτουργεί τυφλώνοντας τους ανθρώπους να υπόσχονται ένα επιτυχημένο μέλλον. Οι εταιρείες MLM πρέπει να πουλήσουν διαφορετικά προϊόντα, αλλά δεν ακολουθούν τις συμβατικές μεθόδους πώλησης. Ένας παραδοσιακός τρόπος πώλησης περιλαμβάνει την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά και τη διαφήμισή του.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες MLM εξαπατούν τους ανθρώπους να αγοράσουν τα προϊόντα, καθιστώντας τους ψευδοϋπαλλήλους της εταιρείας. Σας ζητείται να φέρετε περισσότερους ανθρώπους στην εταιρεία και να επιμηκύνετε την αλυσίδα, κάνοντας σας γρήγορα πλούσιους.

Πρόσφατα, αυτή η απάτη έχει αλλάξει στο διαδίκτυο, όπου οι απατεώνες χρησιμοποιούν όρους όπως «ψηφιακό μάρκετινγκ» και «μάρκετινγκ θυγατρικών» για να ακούγονται νόμιμοι στα θύματα. Το λιγότερο τεχνικό κοινό πέφτει θύμα τέτοιων ψεύτικων προγραμμάτων με τα ίδια παλιά σχήματα MLM που έχουν ανανεωθεί διαφορετικά. Αυτά τα δόλια συστήματα χρεώνουν στη συνέχεια χρήματα με τη μορφή ποσού εγγραφής και χρησιμοποιούν τα θύματα για να φέρουν περισσότερα θύματα.

Απάτες phishing

Οι απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος ξεγελούν τα θύματα να στείλουν χρήματα ή να μοιραστούν τα οικονομικά διαπιστευτήρια τους με απατεώνες. Αυτές οι απάτες έχουν πολλαπλασιαστεί αφού οι διαδικτυακές πληρωμές έχουν κάνει πολύ πιο εύκολη τη μεταφορά χρημάτων. Οι απατεώνες κρύβονται ως τραπεζικοί υπάλληλοι ή δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να επαληθεύσουν τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας.

Κάποιες άλλες κοινές απάτες phishing συμβαίνουν σε αγορές μεταχειρισμένων όπως το OLX και το eBay. Οι απατεώνες σας ξεγελούν για να τους στείλετε χρήματα κάνοντας σας να πιστεύετε ότι πραγματικά λαμβάνετε τα χρήματα. Προσοχή στις απάτες phishing και μην πείτε τα μυστικά σας διαπιστευτήρια σε κανέναν στο διαδίκτυο.

Πώς να αποτρέψετε μια διαδικτυακή απάτη;

Αφού μάθετε για όλους τους πιο πρόσφατους τρόπους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τους τρόπους πρόληψης διαδικτυακών απατών. Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχετε όταν σερφάρετε στο Διαδίκτυο:

  • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ακόμα κι αν σας τους στείλει ένα γνωστό άτομο.
  • Προστατέψτε τους λογαριασμούς email και social media με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε τα οικονομικά σας διαπιστευτήρια, τους κωδικούς πρόσβασης, τα OTP και οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη πληροφορία με κανέναν.
  • Αφιερώστε χρόνο ενώ πραγματοποιείτε πληρωμές στο διαδίκτυο και φροντίστε να επαληθεύσετε εκ των προτέρων τη γνησιότητα του προϊόντος/της επωνυμίας. Μια απλή αναζήτηση στο Google θα δείξει τις κριτικές οποιουδήποτε διάσημου προϊόντος.
  • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λογισμικό πρόληψης κλοπής ταυτότητας για το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
  • Μην κάνετε λήψη άγνωστων εφαρμογών από το Play Store/ App Store.
  • Μην εκχωρείτε περιττές άδειες συστήματος σε εφαρμογές. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή κάμερας δεν πρέπει να έχει την άδεια επαφής σας.
  • Μην πέφτετε θύματα απίστευτων προσφορών στο διαδίκτυο. Θυμηθείτε, δεν είναι ό,τι λάμπει είναι χρυσός.
  • Επέκταση ασφαλείας του προγράμματος περιήγησης χρήστη για τη διασφάλιση της εμπειρίας περιήγησης.

Πώς να αναφέρετε μια διαδικτυακή απάτη;

Εάν ποτέ πέσετε σε διαδικτυακή απάτη, θα πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στις αρμόδιες αρχές. Σχεδόν κάθε χώρα έχει μια διαδικτυακή πύλη πρόληψης απάτης όπου μπορείτε εύκολα να αναφέρετε τέτοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια, οι αρχές προτείνουν τους καλύτερους τρόπους για να ανακάμψετε από τις απώλειές σας και τρόπους για να αποφύγετε τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στο μέλλον. Ακολουθούν ορισμένες δημοφιλείς αρχές πρόληψης απάτης παγκοσμίως:

Συνοψίζοντας 👮‍♂️

Οι απατεώνες αναζητούν συνεχώς τρόπους για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους στο διαδίκτυο. Είναι καλύτερο να ενημερώνετε συνεχώς τις πληροφορίες σας σχετικά με τις πιο πρόσφατες μεθόδους διαδικτυακής απάτης και να παραμένετε σε εγρήγορση ενώ σερφάρετε στο Διαδίκτυο. Θυμηθείτε να αφιερώσετε το χρόνο σας όταν πληρώνετε για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και συνεχίστε να αναζητάτε τις κόκκινες σημαίες.

Τώρα μπορείτε να ελέγξετε πόσο αξίζουν τα δεδομένα σας στον σκοτεινό ιστό.