Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Samsung και των τηλεφώνων Android;

Βασικά Takeaways

  • Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά. Η Samsung είναι κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.
  • Η Samsung κατασκευάζει τα τηλέφωνα και τα tablet της με την επωνυμία «Galaxy». Αυτές οι συσκευές λειτουργούν με λειτουργικό σύστημα Android.
  • Η Samsung προσθέτει ένα προσαρμοσμένο δέρμα πάνω από το Android που παρέχει πρόσθετες λειτουργίες, εφαρμογές και υπηρεσίες. Αυτό βοηθά στη διαφοροποίηση των συσκευών Galaxy από τον ανταγωνισμό.

Εάν δεν είστε γνώστες της τεχνολογίας, είναι εύκολο να μπερδευτείτε σχετικά με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, κατασκευαστές, μοντέλα συσκευών και προδιαγραφές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το “Samsung” και το “Android” ως συνώνυμα, κάτι που δεν είναι απολύτως σωστό. Ας καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ των τηλεφώνων Samsung και Android.

Τηλέφωνα Samsung τρέχουν σε λειτουργικό σύστημα Android

Το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα για κινητά, ενώ η Samsung κατασκευάζει τηλέφωνα και tablet που τρέχουν σε Android. Με απλά λόγια, το Android παρέχει την πλατφόρμα στην οποία το τηλέφωνό σας Samsung εκτελεί εφαρμογές και υπηρεσίες.

Όπως ακριβώς τα Windows και το macOS είναι λειτουργικά συστήματα για επιτραπέζιους υπολογιστές, το Android είναι ένα από τα δύο κύρια λειτουργικά συστήματα για κινητές συσκευές. Το άλλο είναι το iOS της Apple, το οποίο τρέχει σε iPhone.

Sharky Photography/Shutterstock

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν και άλλα λειτουργικά συστήματα smartphone, μερικά από τα οποία δεν λειτουργούν και δεν αναπτύσσονται πλέον, συμπεριλαμβανομένων των Windows Mobile, BlackBerry OS και Tizen.

Σημειώστε ότι το Android δεν είναι εταιρεία και δεν κατασκευάζει smartphone, με τον ίδιο τρόπο δεν είναι εταιρεία τα Windows, αλλά η Microsoft είναι.

Οι κατασκευαστές συχνά ενσωματώνουν τις Υπηρεσίες Google Mobile (GMS) μαζί με το Android, το οποίο παρέχει διεπαφές και εφαρμογές με άδεια της Google, όπως η Αναζήτηση Google και το Google Chrome. Ωστόσο, το Android και το GMS δεν συνδέονται εγγενώς. ένα τηλέφωνο θα μπορούσε να τρέχει Android αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ιδιόκτητες διεπαφές και εφαρμογές.

  Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε το Tasker στο Android

Η Google κατέχει και αναπτύσσει το Android, αλλά το ίδιο το λειτουργικό σύστημα είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα για χρήση και προσαρμογή από άλλους προγραμματιστές. Περισσότερα για αυτό σύντομα.

Πώς διαφέρουν τα τηλέφωνα Samsung από άλλες συσκευές Android;

Έχουμε διαπιστώσει ότι το Android είναι ένα λειτουργικό σύστημα, οπότε πώς ταιριάζει η Samsung σε αυτό; Η Samsung είναι μια παγκόσμια εταιρεία ηλεκτρονικών που παράγει εξοπλισμό όπως οθόνες, έξυπνες οικιακές συσκευές και τηλεοράσεις. Επίσης, κατασκευάζει και πουλά smartphones, tablet και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Justin Duino/MakeUseOf

Η Samsung πουλά τα smartphone της με την επωνυμία «Galaxy», η οποία χωρίζεται σε σειρές προϊόντων όπως το Galaxy Z (αναδιπλούμενες συσκευές) και το Galaxy S (συσκευές κορυφαίας βαθμίδας, υψηλής απόδοσης). Αν και η Samsung έχει ασχοληθεί με άλλα λειτουργικά συστήματα για κινητά, όλα τα smartphone Samsung Galaxy τρέχουν επί του παρόντος το λειτουργικό σύστημα Android.

Ένα πράγμα που διαφοροποιεί τα τηλέφωνα Samsung από άλλα τηλέφωνα που λειτουργούν με Android είναι το One UI (παλαιότερα ονομαζόταν Samsung Experience και TouchWiz). Το One UI είναι το προσαρμοσμένο “skin” ή στρώμα λογισμικού που προσθέτει η Samsung πάνω από το Android για να κάνει τις συσκευές Galaxy της να ξεχωρίζουν από άλλες επιλογές.

Το One UI θεωρείται ένα από τα καλύτερα skins Android, καθώς είναι γεμάτο με δυνατότητες, επιλογές προσαρμογής και εφαρμογές και υπηρεσίες Samsung που δεν προσφέρει το Android. Ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες περιλαμβάνουν τα Edge Panels, τις λειτουργίες και τις ρουτίνες, τον ασφαλή φάκελο και τον φωνητικό βοηθό Bixby. Στην πραγματικότητα, πολλές από τις καινοτομίες λογισμικού της Samsung έχουν υιοθετηθεί στην βασική εμπειρία Android.

Είναι όλα τα τηλέφωνα Android ίδια;

Όχι, όλα τα τηλέφωνα Android δεν είναι ίδια. Η Samsung είναι μόνο μία από τις πολλές εταιρείες που χρησιμοποιούν Android για τις συσκευές της. Άλλοι σημαντικοί κατασκευαστές smartphone περιλαμβάνουν τις Google, Sony, Motorola, OnePlus, Xiaomi, Oppo και Vivo.

  Το Cooliris για Android τοποθετεί φωτογραφίες από 15 υπηρεσίες Cloud σε ένα μέρος

bodnar.photo/Shutterstock

Ακριβώς όπως η Samsung, όλοι αυτοί οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphone προσθέτουν το προσαρμοσμένο δέρμα τους πάνω από το Android. Αυτό τους βοηθά να διαφοροποιούν τις συσκευές τους, να ξεχωρίζουν έναντι του ανταγωνισμού και να προσφέρουν κάτι μοναδικό στους πελάτες τους.

Ορισμένα δέρματα Android αφορούν κυρίως την αισθητική, ενώ ορισμένα επικεντρώνονται στην παροχή περισσότερης λειτουργικότητας. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τα Android skins και γιατί οι εταιρείες τα προτιμούν έναντι του stock Android.

Η βασική, αναλλοίωτη εμπειρία Android που αναπτύχθηκε από την Google είναι γνωστή ως “stock Android”. Κάποτε ήταν σπάνιο να βρεις ένα τηλέφωνο που να προσφέρει την στοκ εμπειρία Android. Σήμερα, είναι ελαφρώς πιο συνηθισμένο, ειδικά με τα τηλέφωνα Pixel της Google που ανταγωνίζονται τις προσφορές της Samsung.

Τα τηλέφωνα Samsung εξελίσσονται με Android;

Το Android είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο λειτουργικό σύστημα. Η Google κυκλοφορεί μια νέα κύρια έκδοση κάθε χρόνο. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το Android ονόμασε τις εκδόσεις του με επιδόρπια (Nougat, Oreo, Pie), αλλά τώρα παραμένει σε αριθμητική ονομασία όπως το Android 13 και το Android 14.

Zarif Ali/MakeUseOf

Καθώς το Android εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με το One UI της Samsung. Γενικά, η Samsung κυκλοφορεί μια νέα σημαντική έκδοση One UI για κάθε σημαντική αναβάθμιση Android, αλλά η εταιρεία κυκλοφορεί επίσης μικρές ενημερώσεις εντός αυτού του κύκλου. Για παράδειγμα, η ενημέρωση του One UI 6 με πολλές δυνατότητες βασίζεται στο Android 14, αλλά η νεότερη ενημέρωση One UI 6.1 ξεκλειδώνει τις λειτουργίες Galaxy AI σε παλαιότερα τηλέφωνα Samsung.

Το τηλέφωνό σας Samsung δεν θα λαμβάνει ενημερώσεις Android ή One UI επ’ αόριστον. Η Samsung συνήθως υποστηρίζει τις νεότερες συσκευές της με αυτές τις σημαντικές ενημερώσεις για τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία. Μετά από αυτό, το τηλέφωνό σας θα λαμβάνει μόνο σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας, αν και ακόμη και αυτές θα σταματήσουν τελικά.

  Διορθώστε το Σφάλμα 26 του Pokémon Go στο Android

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Samsung βελτιώνεται όσον αφορά την υποστήριξη λογισμικού, υποσχόμενη επτά χρόνια σημαντικών ενημερώσεων Android και ενημερώσεων ασφαλείας για ολόκληρη τη σειρά Galaxy S24.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα τηλέφωνα Samsung χρησιμοποιούν προσαρμοσμένο δέρμα, δεν θα λαμβάνουν ενημερώσεις τόσο γρήγορα όσο τα τηλέφωνα Google Pixel που διαθέτουν απόθεμα Android. Επίσης, το πόσο γρήγορα λαμβάνετε ενημερώσεις του One UI εξαρτάται από την τοποθεσία και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας.

Η Samsung κάνει τα καλύτερα τηλέφωνα Android;

Samsung

Τώρα που γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ Samsung και Android, θα πρέπει να αγοράσετε ένα τηλέφωνο Samsung που χρησιμοποιεί Android; Αυτό εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, αν και υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο η Samsung πουλά τη συντριπτική πλειοψηφία των τηλεφώνων Android. Σύμφωνα με Statcounterη Samsung κατέχει το 23,69% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς smartphone τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεύτερη μόνο μετά την Apple.

Υπάρχουν πολλά τηλέφωνα Samsung για κάθε προϋπολογισμό. αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, επεκτείνετε τη σειρά Galaxy S για να επωφεληθείτε από το καλύτερο υλικό, αν και η σειρά Galaxy A είναι πιο προσιτή χωρίς πάρα πολλές θυσίες.

Ωστόσο, εάν δεν είστε μεγάλος οπαδός του προσαρμοσμένου δέρματος One UI της Samsung, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε άλλους κατασκευαστές. Τα τηλέφωνα Google Pixel, με την απόθεμα εμπειρία τους στο Android, μπορεί να είναι στο δρόμο σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να απολύσετε εντελώς το Android και να αγοράσετε ένα iPhone—η Apple αναπτύσσει τόσο το υλικό όσο και το λογισμικό με όλη την ποιότητα που θα περιμένατε από την εταιρεία.

Η σειρά Galaxy S γεννήθηκε το 2010, με το πρώτο τηλέφωνο στη σειρά να πωλεί πάνω από 20 εκατομμύρια μονάδες. Αν και η Samsung σκόνταψε στα μισά του δρόμου, η εταιρεία απέσυρε τη μάρκα και δεν ντρέπεται ποτέ να καινοτομήσει. Είτε θέλετε μια επίπεδη οθόνη, μια κυρτή οθόνη ή ένα αναδιπλούμενο τηλέφωνο, η Samsung έχει στο κατάστημα κάτι που θα θέλατε.