Οι πολυτιμότερες εταιρείες στον κόσμο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ακόλουθες εταιρείες μπήκαν στη λίστα: είναι όλες γίγαντες στους τομείς τους. Αλλά πόσο αξίζουν *πραγματικά* οι πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου; Και πώς έφτασαν εκεί;

Πίνακας περιεχομένων

μήλο

Δεν είμαι και πολύ κορίτσι της Apple, αλλά ακόμα κι εγώ πρέπει να σέβομαι αυτό που συμβαίνει εδώ. Επί του παρόντος, αξίας άνω των 780 δισεκατομμυρίων λιρών, το αμερικανικό τεχνολογικό μεγαθήριο είναι μακράν το πολυτιμότερο στον κόσμο. Το 2018, έγινε η πρώτη εισηγμένη αμερικανική εταιρεία που αποτιμήθηκε σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, προς έκπληξη κανενός. Η Apple είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής στον κόσμο και η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, μετά τη Samsung και τη Huawei. Ιδρύθηκε το 1976 από τους Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne, η Apple συνεχίζει να κυριαρχεί τόσο στον κλάδο του υλικού όσο και του λογισμικού, με τα πρωτοποριακά iPhone, iPad και τις διαρκώς δημοφιλείς σειρές Mac.

  Πώς να στείλετε ηχητικά μηνύματα χρησιμοποιώντας το Siri στο iPhone

Amazon.com

Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγεις το Amazon, τον μεγαλύτερο ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Εκτός από την κυριαρχία στον κόσμο του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου, η εταιρεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων κατέχει επίσης τα Whole Foods, IMDb, Twitch.tv και Zappos. Η Amazon είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτύου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ, μετά τη Walmart. Η εταιρεία ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο το 1995 και έκτοτε επεκτάθηκε στο να πουλάει τα πάντα. Αλλά οι ρίζες του εξακολουθούν να είναι ορατές, ειδικά από την εισαγωγή του ηλεκτρονικού αναγνώστη Kindle το 2007. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Τζεφ Μπέζος, έχει ονομαστεί ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και η περιουσία του σήμερα ξεπερνά τα 114,3 δισεκατομμύρια λίρες.

Αλφάβητο

Ο πολυεθνικός όμιλος Alphabet Inc κυκλοφορεί μόλις από το 2015, μετά την αναδιάρθρωση της κύριας θυγατρικής του: της Google. Η Google, από την άλλη, υπάρχει από το 1998 και ως μηχανή αναζήτησης έχει γίνει ο ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Η Google διαχειρίζεται επίσης πολλές εφαρμογές παραγωγικότητας και ιστότοπους, όπως το Gmail, το Google Drive και τα Έγγραφα Google. Η Google προσχώρησε επίσης στο πάρτι smartphone, με τη δημοφιλή σειρά συσκευών Pixel. Δημιουργήθηκε για να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της Google και να επιτρέψει μεγαλύτερη αυτονομία στις άλλες θυγατρικές, η Alphabet κατέχει επίσης τις Calico, CapitalG, Chronicle, DeepMind, Google Fiber, GV, Jigsaw, Loon, Sidewalk Labs, Verily και Waymo. Η Alphabet ανήκει στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Λάρι Πέιτζ, και επί του παρόντος η αξία της ξεπερνά τα 596,5 δισεκατομμύρια λίρες.

  Πώς να αποκτήσετε μια διεύθυνση email μιας χρήσης

Microsoft

Γνωστή για το Xbox, το Office και, φυσικά, τα Windows, η Microsoft Corporation έχει περάσει τα τελευταία 43 χρόνια πυροδοτώντας διαφωνίες μεταξύ των οπαδών των υπολογιστών και των χρηστών Mac. Αυτό, και να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός λογισμικού στον κόσμο. Επί του παρόντος, αξίας άνω των 584,7 δισεκατομμυρίων λιρών, η εταιρεία έχει δημιουργήσει τρεις δισεκατομμυριούχους και χιλιάδες εκατομμυριούχους από την IPO της το 1986, συμπεριλαμβανομένου του Bill Gates, ο οποίος θεωρείται σταθερά ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο από το 1987. Η Microsoft είναι επίσης γνωστή για το υψηλό αριθμός συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένων των Hotmail, Mojang, Skype, Nokia και LinkedIn.

  Είναι οι διαδικτυακές υπηρεσίες μεταγραφής ασφαλείς και ιδιωτικές;

Facebook

Αρχικά ονομαζόταν «TheFacebook» και εξυπηρετούσε αποκλειστικά φοιτητές του Χάρβαρντ, το Facebook έγινε γρήγορα ο ηγέτης στην κοινωνική δικτύωση από την κυκλοφορία του το 2004, ξεπερνώντας το MySpace το 2009. Τώρα, το Facebook έχει σχεδόν 2,2 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες. Η εταιρεία βγάζει σχεδόν όλα της τα χρήματά της από διαφημίσεις στον ιστότοπό της, αν και πρόσφατα, το Facebook κάνει προσπάθειες να ενταχθεί στον κόσμο του υλικού με το πρώτο του έξυπνο ηχείο. Η αξία της εταιρείας ήταν ήδη 80,7 δισεκατομμύρια £ όταν πραγματοποίησε την IPO της το 2012, τη μεγαλύτερη αρχική αποτίμηση μέχρι σήμερα. Πρόσφατα, ωστόσο, το Facebook δέχεται μαζικές επικρίσεις λόγω ζητημάτων ασφαλείας, προκαλώντας μείωση της καθαρής θέσης τόσο της εταιρείας όσο και του διευθύνοντος συμβούλου της, Mark Zuckerberg.