Ποιος είναι ο Τζακ Ντόρσεϊ;

Ο Τζακ Ντόρσεϊ είναι ένας επιχειρηματίας στο Διαδίκτυο του οποίου η ταπεινή καταγωγή και ο τεράστιος πλούτος του έχουν κερδίσει τη θέση του στο τραπέζι του δισεκατομμυριούχου. Ο 42χρονος Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter and Square έχει επί του παρόντος αξία 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι 85ος στο Forbes 400 και ονομάστηκε «ο πιο κατάλληλος εργένης στον κόσμο» από το Forbes το 2013.

Γεννημένος στο St. Louis Missouri στις 19 Νοεμβρίου 1976, ο Dorsey πέρασε τα νιάτα του ως μοντέλο μόδας και εκκολαπτόμενος προγραμματιστής. Παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Missouri-Rolla για δύο χρόνια, στη συνέχεια μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, για να εγκαταλείψει τις σπουδές του το 1999, ένα εξάμηνο πριν αποφοιτήσει.

Πριν γίνει το αστέρι του Twitter που γνωρίζουμε σήμερα, ο Dorsey ζούσε και εργαζόταν στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, δημιουργώντας λογισμικό για την εξ αποστάσεως αποστολή ταξί και ταχυμεταφορών. Ήταν περίπου εκείνη τη στιγμή που του ήρθε η ιδέα για μια διαδικτυακή υπηρεσία επικοινωνίας κατάστασης.

Jack Dorsey: Twitter

Από την ίδρυσή του πριν από 12 χρόνια, το Twitter έχει μετατραπεί από έναν απλό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης σε έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους του Διαδικτύου για ενημερώσεις ειδήσεων και διασημοτήτων. Ο Ντόρσεϊ είχε για πρώτη φορά την ιδέα για το Twitter το 2000, αλλά μετά από μια συνεδρία καταιγισμού ιδεών με τον ιστότοπο προορισμού αναζήτησης Odeo, η μπάλα για αυτήν την υπηρεσία κοινωνικών μέσων κυκλοφόρησε πραγματικά. Η ιδέα βασίστηκε στο όραμα του Dorsey να μπορεί να στέλνει σύντομα μηνύματα μέσω μικρών κοινοτήτων και εμπνεύστηκε από υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων όπως το AIM και το MSN Messenger.

  Πώς να εξαγάγετε μια ακίνητη εικόνα από μια ζωντανή φωτογραφία στο iPhone

Το πρωτότυπο, το οποίο κατασκευάστηκε σε περίπου δύο εβδομάδες από τον Dorsey και τον συνιδρυτή του Biz Stone, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως εργαλείο επικοινωνίας για τους υπαλλήλους της Odeo. Η υπηρεσία θεωρήθηκε ως ένας συνδυασμός μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου, με έμφαση στη δημοσίευση σύντομων καταστάσεων. Spoiler alert: οι χρήστες το λάτρεψαν.

Η ολοκληρωμένη υπηρεσία έγινε δημόσια στις 15 Ιουλίου 2006, αφού έλαβε την υποστήριξη από τους ιδρυτές της Odeo, τον επιχειρηματία ιστολογίων Evan Williams και τον μηχανικό λογισμικού Noah Glass. Ο ιστότοπος αρχικά ονομαζόταν “twttr”, διαμορφωμένος με παρόμοιο τρόπο με την υπηρεσία φιλοξενίας εικόνων Flickr, αν και το όνομα άλλαξε σε “Twitter” έξι μήνες αργότερα.

Το κουαρτέτο των Dorsey, Stone, Williams και Glass συνέχισε να διαμορφώνει μια μητρική εταιρεία για το Twitter και την Odeo: Obvious Corporation, με τον Dorsey ως CEO. Υπό το Obvious, η ανάπτυξη του Twitter ήταν αργή αλλά σταθερή μέχρι το 2007, όταν το Twitter έγινε η δική του εταιρεία, Twitter Inc. Το Twitter έκανε επίσης το ντεμπούτο του στο South by Southwest Conference το 2007, γεγονός που προκάλεσε τεράστια αύξηση στην καθημερινή επισκεψιμότητα για τον ιστότοπο. Με τη ζωντανή μετάδοση tweets σε γιγαντιαίες τηλεοπτικές οθόνες γύρω από το συνέδριο, το Twitter διαφήμισε με επιτυχία σε χιλιάδες και τριπλασίασε αμέσως την καθημερινή τους χρήση.

  Πώς να ανταλλάξετε τιμές μεταξύ κελιών, σειρών ή στηλών στο MS Excel

Και έτσι, ο ιστότοπος εκτοξεύτηκε στο mainstream, πηγαίνοντας από 400.000 tweets ανά τρίμηνο το 2007, σε 100 εκατομμύρια ανά τρίμηνο το 2008, σε 65 εκατομμύρια ημερησίως το 2011. Στο αποκορύφωμά του τον Αύγουστο του 2014, δημοσιεύτηκαν πάνω από 660 εκατομμύρια tweets αποστέλλεται κάθε μέρα.

Αλλά η ζωή ως Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter δεν ήταν τέλεια. Όπως όλοι οι νέοι ιστότοποι, έτσι και το Twitter βρέθηκε θύμα προβλημάτων διακομιστή και διακοπές λειτουργίας στα χρόνια δημιουργίας του. Αλλά αντί να επικεντρωθεί σε αυτά τα προβλήματα, ο Dorsey ήταν γνωστός για την εγκατάλειψη της δουλειάς υπέρ της «αναψυχής». Σαν hot yoga.

Εξαιτίας αυτής της κραυγαλέας παραμέλησης της δικής του εταιρείας, ο Dorsey αποβλήθηκε το 2008 και αντικαταστάθηκε με τον Williams, ο οποίος με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Dick Costolo το 2011. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ο Dorsey μετακόμισε στον κόσμο του υλικού με την Square.

Αλλά το Twitter δεν τελείωσε με τον ιδρυτή του, όπως φαίνεται. Στις 10 Ιουνίου 2015, ο Costolo ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί και ότι ο Dorsey θα επέστρεφε ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος εν απουσία του. Ο «Προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος» έγινε «μόνιμος Διευθύνων Σύμβουλος» στις 5 Οκτωβρίου, θέση που κατέχει έκτοτε.

Jack Dorsey: Square Inc

Η ιδέα για το Square ήρθε στον Dorsey το 2009, αφού ο φίλος του Jim McKelvey, κατασκευαστής προϊόντων γυαλιού, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει μια πώληση επειδή δεν μπορούσε να δεχτεί πιστωτικές κάρτες. Έτσι το δίδυμο δημιούργησε το Square, μια συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στην υποδοχή ακουστικών ενός κινητού τηλεφώνου και να επεξεργαστεί συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.

  Σημεία αναφοράς υπολογιστών: Πώς λειτουργούν και τι να αναζητήσετε

Η υπηρεσία ξεκίνησε στα τέλη του 2009 σε έναν ελεγχόμενο πιλότο 50.000 χρηστών. Η επιτυχία αυτού του δεκάμηνου οδήγησε στη δημόσια κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 2010. Μέρος της έκκλησης ήταν η έλλειψη μηνιαίων αμοιβών ή συμβάσεων από την υπηρεσία. Το μόνο που απαιτεί η Square είναι μια χρέωση 2,75% ανά κτύπημα και ο βασικός αναγνώστης magstripe είναι δωρεάν.

Τα προϊόντα Later Square Inc. περιλαμβάνουν το Square Stand, το οποίο μετατρέπει ένα iPad σε σύστημα POS, το Contactless και Chip Reader και το Square Register, ένα πλήρες σύστημα POS για ελαφρώς μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Η Square επικρίθηκε νωρίς από τη Verifone για την έλλειψη κρυπτογράφησης της υπηρεσίας, υποστηρίζοντας ότι διευκόλυνε τους προγραμματιστές να «σκιάσουν» τις πιστωτικές κάρτες. Η Square αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά ενίσχυσε την ασφάλειά τους ούτως ή άλλως, και όλα τα μεταγενέστερα προϊόντα της ήταν κρυπτογραφημένα.

Η εταιρεία, η οποία απέφερε έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων λιρών περίπου πέρυσι, εξακολουθεί να διευθύνεται από τον Dorsey, ο οποίος ισορροπεί ως διευθύνων σύμβουλος τόσο του Twitter όσο και της Square με το πάθος του για τη γιόγκα.