Είναι οι διαδικτυακές υπηρεσίες μεταγραφής ασφαλείς και ιδιωτικές;

Η μεταγραφή ήταν κάποτε μια χειροκίνητη, κουραστική διαδικασία. Γιατροί, δημοσιογράφοι και μια ομάδα διάφορων επαγγελματιών ηχογραφούσαν τις σημειώσεις και τις συνομιλίες τους σε γρατζουνισμένη κασέτα Δικτάφωνου και μετά κάθονταν μπροστά στους υπολογιστές τους για να τις πληκτρολογήσουν.

Γρήγορη μετάβαση στο 2020 και υπάρχει μια ποικιλία υπηρεσιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μετατρέψετε μια εγγραφή ήχου σε κείμενο σε μια οθόνη υπολογιστή. Ωστόσο, ένα ερώτημα παραμένει: Είναι ασφαλή; Μετά από όλα, μπορεί να ανεβάζετε ηχογραφήσεις φωνής ευαίσθητων συνομιλιών και ιδιωτικών φωνητικών μηνυμάτων.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις υπηρεσίες και πώς μπορείτε να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας.

Πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες μεταγραφής ήχου

Οι υπηρεσίες μεταγραφής ήχου τείνουν να χωρίζονται σε τρία στρατόπεδα. Το πρώτο βασίζεται εξ ολοκλήρου σε υπολογιστή και χρησιμοποιεί υπάρχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την επεξεργασία της συνομιλίας. Το δεύτερο είναι το πιο ακριβό γιατί οι άνθρωποι κάνουν βαριά άρση. Το τρίτο είναι ένας συνδυασμός επεξεργασίας υπολογιστή και ανθρώπου.

Οι πιθανότητες είναι ότι είστε πιθανώς πιο εξοικειωμένοι με την πρώτη κατηγορία. Υπηρεσίες μεταγραφής φωνής—όπως αυτές που προσφέρονται από την Google, την Apple και Otter.ai— μετατρέψτε τα αναλογικά κύματα που δημιουργεί η φωνή σας σε ψηφιακή αναπαράσταση. Στη συνέχεια, τα χωρίζει σε μικρά (μερικές φορές, του ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου) τμήματα και τα αντιστοιχίζει σε γνωστά «φωνήματα» ή στοιχεία μιας γλώσσας.

  Πώς να ελέγξετε ποιες εφαρμογές είναι βελτιστοποιημένες για M1 Mac

Αυτοί οι αλγόριθμοι στη συνέχεια προσπαθούν να τους εξετάσουν στο πλαίσιο άλλων φωνημάτων και να τους τοποθετήσουν μέσα από στατιστικά μοντέλα και μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που τελικά παράγουν κείμενο. Επειδή αυτές οι υπηρεσίες μεταγραφής βασίζονται αποκλειστικά σε υπολογιστή, τείνουν να είναι οι πιο φθηνές στην εκτέλεση. Ωστόσο, η ακρίβεια δεν είναι πάντα επίκαιρη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εξαγωγή κειμένου από θορυβώδη περιβάλλοντα ή περιβάλλοντα πολλών ατόμων.

Η μεταγραφή με ανθρώπινη ενέργεια περιλαμβάνει αποκλειστικές πλατφόρμες, όπως π.χ Στροφή μηχανής, που συνδέει τους πελάτες με μια ομάδα προεγκεκριμένων μεταγραφέων. Μπορείτε επίσης να προσλάβετε κάποιον από μια αγορά ανεξάρτητων επαγγελματιών, όπως Upwork ή Fiverr, να μεταγράψω για εσάς.

Τέλος, υπάρχει ο συνδυασμός των δύο. Για να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταγραφής, ορισμένοι ιστότοποι επιτρέπουν στην τεχνητή νοημοσύνη να κάνει την προκαταρκτική εργασία και, στη συνέχεια, κάποιος τακτοποιεί την έξοδο και διορθώνει τυχόν λάθη.

Οι υπηρεσίες μεταγραφής συμπεριφέρονται άσχημα

Τα τελευταία χρόνια, πολλές υπηρεσίες μεταγραφής έχουν υποστεί παραβιάσεις και σκάνδαλα.

Ίσως το παλαιότερο (και, αναμφισβήτητα, το πιο συγκλονιστικό) ήταν το SpinVox, το οποίο, στη δεκαετία του ’00, πρόσφερε μια υπηρεσία που μετέτρεπε τα φωνητικά μηνύματα σε μηνύματα SMS. Εκείνη την εποχή, αυτό θεωρήθηκε ως μια τεχνολογική ανακάλυψη. Η εταιρεία προσέλκυσε γρήγορα θετικούς τύπους, πελάτες και τεράστιες τάφρους χρηματοδότησης.

Το πρόβλημα? Εν αγνοία των πελατών, τα φωνητικά τους μηνύματα ήταν υποβάλλονται σε επεξεργασία από άτομα που εργάζονται από γραφεία σε μέρη όπως το Πακιστάν, ο Μαυρίκιος και η Νότια Αφρική. Ένας από τους γνώστες της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι μόνο το 2 τοις εκατό των φωνητικών μηνυμάτων ήταν μηχανικά επεξεργασμένα και τα υπόλοιπα διαχειρίζονταν περίπου 10.000 εργαζόμενοι υπό εκμετάλλευση.

  Πώς να βρείτε το πλησιέστερο Pokéstop σας χωρίς να κάνετε ένα βήμα

Όταν οι υπάλληλοι σε ένα πακιστανικό γραφείο SpinVox δεν πληρώνονταν, άρχισαν να στέλνουν μηνύματα απευθείας στους πελάτες για να διαμαρτυρηθούν. Τελικά, η αλήθεια αποκαλύφθηκε και το SpinVox έχασε μεγάλο μέρος της αξίας του. Τελικά, τα απομεινάρια της εταιρείας πουλήθηκαν Απόχρωση, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους φωνητικής αναγνώρισης στον κόσμο.

Πιο πρόσφατα, ο δημοσιογράφος για την κυβερνοασφάλεια, Brian Krebs, ανακάλυψε μια σημαντική παραβίαση που σημειώθηκε στο MEDantex, ένας πάροχος υπηρεσιών μεταγραφής φωνής για επαγγελματίες υγείας με έδρα το Κάνσας. Όπως ήταν αναμενόμενο, διέρρευσαν δεδομένα (μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 2007) που περιείχαν ευαίσθητα ιατρικά αρχεία. Τα περιεχόμενα θα μπορούσαν να ληφθούν από μια μη ασφαλή πύλη ως αρχεία Microsoft Word.

Ακόμη και οι υπηρεσίες ψηφιακής μεταγραφής δεν είναι ασφαλείς. Σε τελική ανάλυση, όταν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία που βασίζεται αποκλειστικά σε υπολογιστή, η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει ανθρώπινους εργολάβους για να εκτελέσει ποιοτικό έλεγχο.

Το 2019, ο βελγικός ιστότοπος ειδήσεων, VRT NWS, ανακάλυψε ότι οι εργολάβοι της Google άκουγαν συνομιλίες μεταξύ ατόμων και των έξυπνων βοηθών τους στο Google Home. Ένας εργολάβος παρείχε ακόμη και στο VRT NWS πρόσβαση σε συνομιλίες, πολλές από τις οποίες είχαν βαθιά ευαίσθητη (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σεξουαλικά οικεία) φύση.

  Διακοπή της αυτόματης αναπαραγωγής κινούμενων GIF στο πρόγραμμα περιήγησής σας

Η Amazon, η Apple και η Microsoft χρησιμοποιούσαν επίσης εργολάβους με αυτόν τον τρόπο. Με άλλα λόγια, κάποιος μπορεί να ακούει ηχογραφήσεις φωνής από τον εικονικό σας βοηθό.

Είναι ασφαλείς οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής μεταγραφής;

Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι εάν οι διαδικτυακές υπηρεσίες μεταγραφής είναι ασφαλείς. Δυστυχώς, η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη.

Ο χώρος μεταγραφής φωνής είναι, σε αυτό το σημείο, σε μεγάλο βαθμό ώριμος. Οι πιο κραυγαλέοι κακοί ηθοποιοί έχουν εξαφανιστεί.

Ωστόσο, όταν εμπιστεύεστε τα δεδομένα σας (σε αυτήν την περίπτωση, ιδιωτικές συνομιλίες) σε τρίτο μέρος, βασίζεστε σε αυτό για την προστασία τους. Αυτό ισχύει τόσο για τις διαδικτυακές υπηρεσίες όσο και για τους ανθρώπινους μεταγραφείς.

Τελικά, πρέπει να αναρωτηθείτε δύο πράγματα: Εμπιστεύεστε την υπηρεσία και πόσο ευαίσθητες είναι οι συνομιλίες σας;

Όταν αναζητάτε μια υπηρεσία μεταγραφής, αξίζει πάντα να κάνετε κάποια έρευνα. Έχει καλή φήμη η εταιρεία; Είναι καθιερωμένο; Έχει υποστεί παραβίαση δεδομένων στο παρελθόν; Υπάρχει πολιτική απορρήτου που να διευκρινίζει ρητά πώς θα γίνεται ο χειρισμός και η ασφάλεια των δεδομένων σας;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη συχνά βασίζονται σε υπαλλήλους και τρίτους εργολάβους για να κάνουν ελέγχους ποιότητας. Αν και αυτοί οι έλεγχοι αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα όλων των μεταγραφών, υπάρχει πάντα η πιθανότητα κάποιος να ακούει τη συνομιλία σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που διακόπτει τη συμφωνία. Ωστόσο, εάν η συνομιλία σας είναι βαθιά ιδιωτική ή εμπορικά ευαίσθητη, ίσως θελήσετε να ανοίξετε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και να μεταγράψετε τον παλιομοδίτικο τρόπο.