Μόλις ενημερώθηκε στο iOS 13; Αλλάξτε αυτές τις οκτώ ρυθμίσεις τώρα

Γνωρίζατε ότι μπορείτε πλέον να απορρίψετε όλες τις άγνωστες κλήσεις στο iPhone σας για να αποκλείσετε το τηλεμάρκετινγκ και τις τηλεφωνικές κλήσεις απάτης; Αυτή είναι μόνο μία από τις χρήσιμες νέες ρυθμίσεις που συμπεριέλαβε η Apple στην ενημέρωση iOS 13 του Σεπτεμβρίου για iPhone και iPad.

Απενεργοποιήστε το Shake-to-Undo

Το iOS 13 περιλαμβάνει μερικές ισχυρές κρυφές χειρονομίες επεξεργασίας κειμένου. Πολλές από αυτές τις χειρονομίες λειτουργούν οπουδήποτε στο λειτουργικό σύστημα, όχι μόνο κατά την επεξεργασία κειμένου. Τώρα μπορείτε να αναιρέσετε τις αλλαγές με:

Σύρετε προς τα αριστερά στην οθόνη με τρία δάχτυλα ή
Πατώντας δύο φορές την οθόνη με τρία δάχτυλα

Μπορείτε επιτέλους να αποχαιρετήσετε τη λιγότερο χρήσιμη “χειρονομία” της Apple – ανακινήστε για να αναιρέσετε. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Προσβασιμότητα > Αγγίξτε και απενεργοποιήστε το “Shake to Undo”. Αυτή η επιλογή υπήρχε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στο iOS 13, η Apple έδωσε επιτέλους κάποιες εναλλακτικές χειρονομίες.

Μπορείτε επίσης να επαναλάβετε μια αλλαγή σύροντας προς τα δεξιά στην οθόνη με τρία δάχτυλα. Χρησιμοποιήστε αυτές τις νέες κινήσεις για να αναιρέσετε ή να επαναλάβετε αλλαγές, όπως η μετακίνηση ενός μηνύματος email σε λάθος φάκελο και σε εφαρμογές τρίτων που υποστηρίζουν τη λειτουργία αναίρεσης και επανάληψης.

Ενεργοποίηση Dark Mode (Αυτόματα)

Όταν κάνετε αναβάθμιση, το iOS 13 ρωτά εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε την ολοκαίνουργια Dark Mode. Εάν βιαστείτε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αρχικής ρύθμισης, μπορεί να το χάσατε ή ίσως θέλετε να δοκιμάσετε να κάνετε αυτόματη εναλλαγή μεταξύ φωτεινών και σκούρων θεμάτων.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Οθόνη & Φωτεινότητα για εναλλαγή της Σκοτεινής Λειτουργίας. Ενεργοποιήστε την επιλογή «Αυτόματη» για αυτόματη εναλλαγή μεταξύ Φωτός και Σκούρο κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου, όπως μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Night Shift κατά τη δύση του ηλίου και να το απενεργοποιήσετε κατά την ανατολή του ηλίου. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα εδώ, εάν διατηρείτε ασυνήθιστες ώρες και εξακολουθείτε να θέλετε να χρησιμοποιείτε και τα δύο θέματα.

Οι εφαρμογές τρίτων μπορούν να εντοπίσουν εάν είναι ενεργοποιημένη ή όχι η Dark Mode και να εμφανίσουν το περιεχόμενό τους ανάλογα. Εάν διαθέτετε οθόνη OLED (μοντέλα iPhone X, iPhone XS και iPhone 11 Pro), τότε η σκοτεινή λειτουργία μπορεί να βελτιώσει ακόμη και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, καθώς οι οθόνες OLED στην πραγματικότητα «σβήνουν» τα pixel όταν εμφανίζονται μαύρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οθόνες OLED έχουν βαθύτερα επίπεδα μαύρου από τις αντίστοιχες οθόνες LCD.

  Σύρετε μέσα από τις κάρτες οδηγιών όταν ακολουθείτε μια συνταγή [iOS]

Σίγαση κλήσεων από άγνωστους καλούντες

Είστε από εκείνους τους ανθρώπους που δεν απαντούν σε ένα τηλεφώνημα από άγνωστους καλούντες; Δεν είσαι μόνος. Η Apple έχει πλέον προσθέσει μια επιλογή στο iOS 13 για αυτόματη απόρριψη όλων των κλήσεων από αριθμούς που δεν βρίσκονται στη λίστα επαφών σας. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία στις Ρυθμίσεις > Τηλέφωνο > Σίγαση άγνωστων καλούντων.

Όταν λαμβάνετε μια κλήση από έναν άγνωστο αριθμό, το iPhone σας δεν θα χτυπήσει όπως συνήθως. Ο αριθμός θα αποθηκευτεί στη λίστα με τους πρόσφατους καλούντες στην εφαρμογή Τηλέφωνο και ο καλών θα κληθεί να αφήσει ένα μήνυμα. Το άτομο που καλεί θα ακούσει τον τυπικό αριθμό κουδουνισμάτων πριν μεταφερθεί στον τηλεφωνητή.

Αυτό δεν επηρεάζει μόνο αριθμούς που δεν αποκαλύπτονται (συχνά φέρουν την ένδειξη “Άγνωστος καλούντος”). Ισχύει για όλους τους αριθμούς που δεν βρίσκονται στη λίστα επαφών σας. Το iPhone σας θα εξακολουθεί να επιτρέπει στους αριθμούς στη λίστα επαφών σας, τους αριθμούς που καλέσατε πρόσφατα και τις “Προτάσεις Siri” με βάση τη χρήση του τηλεφώνου σας.

Νέα δικαιώματα δεδομένων τοποθεσίας

Το iOS 13 καθιστά ακόμα πιο εύκολο από ποτέ τον έλεγχο του τρόπου κοινής χρήσης των δεδομένων τοποθεσίας σας. Θα λαμβάνετε περιοδικές υπενθυμίσεις ότι οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τα δεδομένα τοποθεσίας σας στο παρασκήνιο και θα ερωτηθείτε εάν θέλετε να συνεχίσετε να τους επιτρέπετε να το κάνουν. Επίσης, οι εφαρμογές δεν μπορούν πλέον να ζητούν μόνιμη πρόσβαση στην τοποθεσία σας την πρώτη φορά που τις ανοίγετε.

Μπορείτε να ξεπεράσετε τις ειδοποιήσεις ελέγχοντας τις ρυθμίσεις απορρήτου σας σήμερα. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Υπηρεσίες τοποθεσίας και κάντε κύλιση προς τα κάτω για να δείτε μια λίστα με τις εφαρμογές που έχουν ζητήσει τα δεδομένα τοποθεσίας σας. Πατήστε το καθένα και επιλέξτε μεταξύ Ποτέ, Ρωτήστε την επόμενη φορά, Κατά τη χρήση της εφαρμογής και Πάντα.

Το “Ask Next Time” είναι μια καλή επιλογή για τις περισσότερες εφαρμογές, καθώς σας επιτρέπει να επιλέξετε “Allow Once” όταν η εφαρμογή ζητά δεδομένα τοποθεσίας. Το πιο συντηρητικό “While Using the App” είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή για εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνά, ιδιαίτερα εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Twitter.

Θα πρέπει πάντα να σκέφτεστε δύο φορές προτού παραχωρήσετε σε μια εφαρμογή άδεια να χρησιμοποιεί την άδειά σας “Πάντα”. Οι εφαρμογές με γραφικά στοιχεία και συνοδευτικά Apple Watch απαιτούν μόνο “Κατά τη χρήση της εφαρμογής” για τη λήψη σχετικών δεδομένων. Κάθε εφαρμογή θα πρέπει να βάζει μια μικρή περιγραφή κάτω από αυτές τις επιλογές για να εξηγεί ποιες λειτουργίες απαιτούν πρόσβαση στην τοποθεσία σας ανά πάσα στιγμή.

  Πώς να διορθώσετε κατεστραμμένες εφαρμογές στο iOS 12 Public Beta

Ελέγξτε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στο Bluetooth

Το iOS 13 εισάγει έναν νέο έλεγχο απορρήτου που σας επιτρέπει να υπαγορεύετε ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Bluetooth. Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα Bluetooth για να σαρώσουν το περιβάλλον για συσκευές και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για την προβολή σχετικών διαφημίσεων.

Για να καταπολεμηθεί αυτό, οι εφαρμογές πρέπει τώρα να ζητούν άδεια χρήσης Bluetooth. Καθώς χρησιμοποιείτε εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση Bluetooth, θα σας ζητηθεί να χορηγήσετε ή να αρνηθείτε την άδεια. Να είστε συνετοί όταν δίνετε τη συγκατάθεσή σας. Εάν μια εφαρμογή έχει μικρή ανάγκη πρόσβασης στο Bluetooth, απορρίψτε αυτό το αίτημα.

Μπορείτε να ελέγξετε τα υπάρχοντα προνόμιά σας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Bluetooth. Εάν χρησιμοποιείτε το Facebook, τότε θα πρέπει ήδη να παραχωρήσετε ή να αρνηθείτε την πρόσβαση στο Bluetooth και μπορείτε να ελέγξετε την απόφασή σας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Bluetooth.

Αφαιρέστε τα δεδομένα τοποθεσίας από τις εικόνες κατά την κοινή χρήση

Οι φωτογραφίες είναι κάτι περισσότερο από αρχεία εικόνας. Περιέχουν επίσης μεταδεδομένα που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τη φωτογραφία, συμπεριλαμβανομένης της κάμερας και του φακού που χρησιμοποιήθηκαν, τις ρυθμίσεις της κάμερας, καθώς και δεδομένα τοποθεσίας. Εάν έχετε παραχωρήσει στην Κάμερα πρόσβαση στις Υπηρεσίες τοποθεσίας σας στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας, οι συντεταγμένες GPS καταγράφονται σε κάθε φωτογραφία που κάνετε κλικ.

Για την ιστορία, δεν προτείνουμε να αρνηθείτε την πρόσβαση της εφαρμογής Κάμερα στην τοποθεσία σας. Η δυνατότητα προβολής των εικόνων σας σε χάρτη ή ομαδοποίησής τους κατά τόπο είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της φωτογραφίας μέσω κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, η κοινή χρήση αυτών των επιπλέον πληροφοριών με ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να είναι πρόβλημα.

Ευτυχώς, μπορείτε πλέον να αφαιρέσετε τα δεδομένα τοποθεσίας από τις φωτογραφίες σας όταν τις μοιράζεστε:

Εκκινήστε το Photos και επιλέξτε τις εικόνες που θέλετε να μοιραστείτε.
Πατήστε το κουμπί Κοινή χρήση για να εμφανιστεί μια λίστα παραληπτών και ενεργειών.
Στο επάνω μέρος της οθόνης όπου γράφει «Επιλέχτηκε 1 φωτογραφία», πατήστε Επιλογές.
Καταργήστε την επιλογή “Τοποθεσία” και πατήστε Τέλος.

Θα πρέπει να το κάνετε αυτό κάθε φορά που μοιράζεστε φωτογραφίες.

Απενεργοποιήστε τη βελτιστοποιημένη φόρτιση μπαταρίας για να φτάσετε στο 100%

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη απόδοση της μπαταρίας, η Apple εισήγαγε μια νέα ρύθμιση στο iOS 13 που ονομάζεται Optimized Battery Charging. Η δυνατότητα, η οποία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, χρησιμοποιεί μηχανική εκμάθηση για να αποτρέψει τη φόρτιση της συσκευής σας άνω του 80% μέχρι να τη χρειαστείτε.

Προηγουμένως, το iOS φόρτιζε τη συσκευή σας στο 100%, της επέτρεπε να αποφορτιστεί και, στη συνέχεια, φόρτιζε ξανά έως και 100%. Με τον καιρό αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της μπαταρίας, κάτι που ελπίζει να καθυστερήσει το Optimized Charging. Ωστόσο, εάν έχετε λίγο ασταθές χρονοδιάγραμμα ή η μπαταρία του iPhone σας είναι ήδη σε άθλια κατάσταση, ίσως θέλετε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία.

  Εγγραφή, επεξεργασία, απόδοση και αποστολή βίντεο από συσκευή iOS

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Μπαταρία > Υγεία μπαταρίας και καταργήστε την επιλογή “Βελτιστοποιημένη φόρτιση μπαταρίας” για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία. Συνιστούμε στους περισσότερους χρήστες να αφήσουν αυτήν τη ρύθμιση μόνη της. Εάν το iPhone σας αρνείται να φορτίσει στο 100% προκαλεί προβλήματα με το πρόγραμμά σας, τότε μπορεί να θέλετε να το απενεργοποιήσετε.

Πάρτε τον έλεγχο του Safari με τον πίνακα ρυθμίσεων ιστότοπου

Το Safari στο iOS 13 έχει μερικές αξιοσημείωτες αλλαγές. Το κουμπί “AA” στην επάνω αριστερή γωνία της οθόνης δεν χρησιμοποιείται πλέον αποκλειστικά για τη λειτουργία Reader. Αγγίξτε το και θα δείτε τη δυνατότητα αλλαγής μεγεθών γραμματοσειράς, Εμφάνιση Προβολής Αναγνώστη, αίτημα για επιτραπέζια έκδοση του ιστότοπου που περιηγείστε και αποκρύψτε εντελώς τη γραμμή εργαλείων για μια εμπειρία πλήρους οθόνης.

Θα βρείτε επίσης μια επιλογή που ονομάζεται Ρυθμίσεις ιστότοπου. Πατήστε σε αυτό και θα μπορείτε να ρυθμίσετε προεπιλεγμένες συμπεριφορές για πολλούς από τους αγαπημένους σας ιστότοπους. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να ζητάτε πάντα τον ιστότοπο για επιτραπέζιους υπολογιστές, καθώς και την αυτόματη χρήση της προβολής Reader όπου είναι δυνατόν.

Εδώ μπορείτε επίσης να ελέγξετε τις άδειες ανά ιστότοπο. Μπορείτε να παραχωρήσετε ή να αρνηθείτε οριστικά την πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο και την τοποθεσία σας. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα βολικό αν σας έχει βαρεθεί το Google να ζητά επανειλημμένα την τοποθεσία σας κατά τη διεξαγωγή αναζητήσεων. Αφήστε αυτές τις ρυθμίσεις στο “Ask” για να σας ζητούνται κάθε φορά.

Άλλες αλλαγές στο iOS 13 που πρέπει να ελέγξετε

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που πρέπει να παρακολουθείτε στο iOS 13, επομένως είναι σίγουρο ότι κάτι θα χάσατε. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η νέα επιλογή «Σύνδεση με την Apple», η οποία παρέχει μια απλή σύνδεση που χρησιμοποιεί το Apple ID σας χωρίς να δίνει περιττές προσωπικές πληροφορίες. Είναι σαν Σύνδεση με Facebook ή Σύνδεση με Google, εκτός από το ότι επικεντρώνεται περισσότερο στο απόρρητο από αυτές τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να κοινοποιήσετε μια ανώνυμη, μίας χρήσης διεύθυνση email με κάθε υπηρεσία στην οποία συνδέεστε. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται σε αυτήν τη διεύθυνση θα προωθούνται στην κύρια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, αλλά η υπηρεσία δεν θα μάθει την πραγματική σας διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ανοίξτε το App Store και θα δείτε μια νέα καρτέλα για το Apple Arcade. Η νέα συνδρομητική υπηρεσία παιχνιδιών κοστίζει 4,99 $ ανά μήνα με δωρεάν δοκιμή διάρκειας ενός μήνα και τελικά θα παρέχει πρόσβαση σε παιχνίδια «100+» για λήψη και απόλαυση. Η υπηρεσία είναι σε καλή τιμή, τα παιχνίδια είναι υψηλής ποιότητας και δεν επιτρέπονται μικροσυναλλαγές ή δωρεάν οικονομίες παιχνιδιού.

Υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε για το iOS 13. Δείτε την πλήρη λίστα με τις νέες δυνατότητες και τις αλλαγές στην τελευταία ενημέρωση της Apple.