Γιατί τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου βλάπτουν τα αυτιά μου;

Το νέο σας ζευγάρι ακουστικών ακύρωσης θορύβου ασκεί μια οδυνηρή αίσθηση «πίεσης» στα αυτιά σας; Αποδεικνύεται ότι το μυαλό σου σε κοροϊδεύει.

Την τελευταία δεκαετία, τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου έχουν γίνει πιο κοινά, πιο προσιτά και πιο αποτελεσματικά. Αλλά καθώς τα ακουστικά γίνονται καλύτερα στο φιλτράρισμα των εξωτερικών ήχων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται ότι προκαλούν πόνο στο αυτί, πονοκεφάλους και αίσθημα «πίεσης» στο εσωτερικό αυτί. Αυτές οι καταγγελίες χρονολογούνται από παλιά πέρα από το 2009, οπότε γιατί δεν έχει επιλυθεί ακόμα αυτό το ζήτημα; Λοιπόν, πρώτα, πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου.

Ακουστικά ANC Ακούστε εξωτερικούς θορύβους και ακυρώστε τους

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα ακουστικά ενεργού ακύρωσης θορύβου (ή ANC) δεν εμποδίζουν τον θόρυβο προστατεύοντας φυσικά το αυτί σας από εξωτερικά ηχητικά κύματα. Δεν είναι σαν τις αφράτες ωτοασπίδες του σκοπευτή. είναι απλά μικρά κομμάτια πλαστικού. Πώς λοιπόν τα ακουστικά ANC ακυρώνουν τον ήχο;

Όπως το φως, ο ήχος ταξιδεύει στον αέρα σε «κύματα». Και όπως οι διαφορετικές συχνότητες φωτός αναγνωρίζονται ως διαφορετικά χρώματα, οι διαφορετικές συχνότητες του ήχου γίνονται αντιληπτές ως διαφορετικά τόνους.

Το θέμα είναι ότι ο ήχος είναι ένα «κύμα πίεσης». Σε αντίθεση με το φως, ο ήχος μπορεί να κινείται μέσα από στερεά αντικείμενα, όπως τοίχους, νερό και ένα πλαστικό ζευγάρι ακουστικών. Τα ηχητικά κύματα χαμηλής συχνότητας είναι ιδιαίτερα καλά στο να κινούνται μέσα σε στερεά αντικείμενα (σκεφτείτε ένα μπάσο τύμπανο), αλλά οι ήχοι υψηλής συχνότητας (όπως ο άσχημος ήχος μιας τηλεόρασης CRT) δεν είναι τόσο καλοί στην κίνηση μέσα σε αντικείμενα.

  Πώς να εγγράψετε ένα CD ή DVD στα Windows 10

Έτσι, τα ακουστικά ANC στοχεύουν στην εξάλειψη των ήχων χαμηλής συχνότητας. Αυτό το κάνουν παρακολουθώντας το περιβάλλον του θορύβου σας με ένα ενσωματωμένο μικρόφωνο, εντοπίζοντας τις συχνότητες των εν λόγω θορύβων και εκτοξεύοντας τα αυτιά σας με ένα κύμα κατά του θορύβου που ακυρώνει τους ανεπιθύμητους εξωτερικούς ήχους.

Αυτό ακούγεται περίπλοκο, αλλά είναι εύκολο να το καταλάβεις. Ένα κύμα κατά του θορύβου είναι βασικά μια κατοπτρική εκδοχή του ήχου που τα ακουστικά σας προσπαθούν να εξαλείψουν. Είναι η ίδια συχνότητα (ύψος) του ανεπιθύμητου θορύβου, αλλά με αντίστροφη πολικότητα (και πάλι, μια έκδοση καθρέφτη). Όταν δύο ήχοι με αντίθετες πολικότητες συναντώνται μεταξύ τους, ακυρώνονται και οι δύο. Είναι περίεργο, αλλά αυτό είναι επιστήμη.

Γιατί τα αυτιά μου νιώθουν «πίεση» σε ένα αεροπλάνο;

Εντάξει, τα ακουστικά ANC ακυρώνουν τον θόρυβο αντλώντας ένα κύμα κατά του θορύβου στα αυτιά σας. Γιατί όμως πονάνε τα αυτιά των ανθρώπων και προκαλούν πονοκεφάλους;

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν την αίσθηση των ακουστικών ANC ως ένα είδος «πίεσης» στα αυτιά, όπως οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση από την άνοδο σε ένα αεροπλάνο ή την κατάδυση βαθιά στον ωκεανό. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η πίεση του αέρα (και η σχέση της με την αντίληψη του ήχου) προτού προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί τα ακουστικά ANC ασκούν «πίεση» στα αυτιά σας.

Η ατμοσφαιρική πίεση (ονομάζεται επίσης πίεση αέρα και βαρομετρική πίεση) είναι η δύναμη που εκτείνεται σε μια επιφάνεια από την ατμόσφαιρά της. Η βαρύτητα από τη Γη μας τραβά συνεχώς την ατμόσφαιρα προς τα κάτω, έτσι ο αέρας σε κλίματα χαμηλού υψομέτρου (το βυθό του ωκεανού) είναι πιο πυκνός από τα κλίματα μεγάλου υψομέτρου (μια κορυφή βουνού ή ένα αεροπλάνο κατά την πτήση).

  Τι είναι το Slack και γιατί το λατρεύουν οι άνθρωποι;

Τώρα, η ατμοσφαιρική πυκνότητα δεν είναι αυτό που προκαλεί επώδυνη πίεση στα αυτιά σας. Αυτό το αίσθημα «πίεσης» προκαλείται από τη διαφορά μεταξύ της πίεσης του αέρα των εσωτερικών αυτιών σας και της πίεσης του αέρα του περιβάλλοντός σας. Εάν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, τότε ο αέρας στα αυτιά σας θέλει να ξεφύγει. Εάν βρίσκεστε σε χαμηλό υψόμετρο και υπό μεγάλη πίεση, τα εσωτερικά αυτιά σας χρειάζονται περισσότερο αέρα για να μην καταρρεύσουν. Όταν «σκάτε» τα αυτιά σας, απλώς εξισώνετε την πίεση του αέρα μέσα στο αυτί με την πίεση του αέρα του περιβάλλοντός σας και η αίσθηση της «πίεσης» φεύγει.

Τα ακουστικά ANC δεν ασκούν «πίεση» στα αυτιά σας

Αλλά ο εγκέφαλός σας δεν βασίζεται μόνο στον πόνο στο αυτί και στους πονοκεφάλους για να προσδιορίσει πότε υπάρχει αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. Εξετάζει επίσης πόσο δονείται το μέσο αυτί σας.

Όταν ανεβαίνετε για πρώτη φορά σε ένα αεροπλάνο, το αυτί σας έχει περισσότερη πυκνότητα αέρα από το περιβάλλον σας. Ως αποτέλεσμα, το εσωτερικό αυτί σας μοιάζει λίγο με μπαλόνι, είναι υπό μεγάλη πίεση και δεν δονείται πολύ. Αυτή η έλλειψη κραδασμών οδηγεί σε μειωμένη ακοή χαμηλής συχνότητας, επομένως ο εγκέφαλός σας τείνει να λειτουργεί με την υπόθεση ότι η απώλεια ακοής χαμηλής συχνότητας υποδηλώνει αλλαγή στην ατμοσφαιρική πίεση. (Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να ακούτε καλύτερα σε ένα αεροπλάνο αφού σκάσετε τα αυτιά σας.)

  Αντιγράψτε μια εικόνα ή τα περιεχόμενα ενός αρχείου κειμένου χωρίς να το ανοίξετε [Windows]

Θυμάστε πώς τα ακουστικά ANC στοχεύουν να ακυρώσουν τους θορύβους περιβάλλοντος χαμηλής συχνότητας, όπως τον ήχο ενός κινητήρα; Μερικές φορές, αυτό μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας ώστε να αντιληφθεί μια αλλαγή στην πίεση του αέρα.

Φυσικά, ο εγκέφαλός σας δεν λαμβάνει στην πραγματικότητα κανένα αίσθημα πόνου ή δυσφορίας. Έτσι, αρχίζει να μιμείται αυτά τα συναισθήματα για να σας ενθαρρύνει να τραβήξετε τα αυτιά σας. Δεδομένου ότι το σκάσιμο των αυτιών σας δεν επιλύει την έλλειψη ήχου περιβάλλοντος χαμηλής συχνότητας, η αίσθηση του πόνου και της πίεσης μπορεί να αυξηθεί μέχρι να βγάλετε τα ακουστικά ANC.

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι κατασκευασμένοι για ακουστικά ANC

Μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται καμία ενόχληση όταν χρησιμοποιούν ακουστικά ANC. Άλλοι συνηθίζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αίσθηση της «πίεσης» που μπορούν να προκαλέσουν τα ακουστικά ANC.

Έτσι, εάν το ολοκαίνουργιο ζευγάρι ακουστικών ANC σας προκαλεί ένα αίσθημα «πίεσης», πόνο στο αυτί, πόνο στο σαγόνι και πονοκεφάλους, τότε οι επιλογές σας για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι ελάχιστες. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά για περίπου 15 λεπτά και να ελπίζετε ότι ο εγκέφαλός σας θα προσαρμοστεί, ή θα μπορούσατε να επιστρέψετε τα ακουστικά και να επανεπενδύσετε τα χρήματά σας σε ακουστικά απομόνωσης ήχου ή μερικά ωτοασπίδες σκοποβολής για να το βάλετε πάνω από ένα κανονικό ζευγάρι ακουστικών.

Απλώς να έχετε κατά νου ότι, ακόμα κι αν ένα αίσθημα πόνου «φτιάχνεται» από τον εγκέφαλό σας, αυτό δεν κάνει τον πόνο λιγότερο αληθινό. Εάν ο εγκέφαλός σας αρνείται να προσαρμοστεί σε ένα ζευγάρι ακουστικών ANC, τότε θα πρέπει να το αφήσετε έτσι. Δεν υπάρχει λόγος να βασανίζετε τον εαυτό σας (ή να βλάπτετε τον εαυτό σας) μόνο και μόνο για να αποκλείσετε τον θόρυβο του περιβάλλοντος ενώ ακούτε podcast.

Πηγές: The Friedel Chronicles/Medium, Βικιπαίδεια, Starkey