Πώς να εγγράψετε ένα CD ή DVD στα Windows 10

Μερικές φορές χρειάζεται να εγγράψετε ένα CD ή DVD για να μοιραστείτε αρχεία με άλλους, να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ή να μεταφέρετε πληροφορίες μεταξύ μηχανημάτων. Αν και τώρα προτιμούμε να χρησιμοποιούμε μονάδες USB και μεταφορές δικτύου για αυτούς τους σκοπούς, τα Windows 10 εξακολουθούν να διευκολύνουν την εγγραφή (“εγγραφή”) ενός δίσκου CD-R ή DVD-R. Δείτε πώς να το κάνετε.

Πρώτον: Τα βασικά

Πριν ξεκινήσουμε, θα υποθέσουμε ότι έχετε μια μονάδα οπτικού μέσου που μπορεί να εγγράψει στον τύπο δίσκου που επιλέγετε. Θα μπορούσε να είναι μια εσωτερική μονάδα δίσκου ή μια που συνδέεται στον υπολογιστή σας μέσω USB. Θα υποθέσουμε επίσης ότι έχετε εγκαταστήσει τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης. Ευτυχώς, τα Windows 10 λειτουργούν με τις περισσότερες μονάδες CD-R/W και DVD-R/W αυτόματα μέσω του Plug and Play, επομένως μπορεί να μην χρειαστεί καν να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης.

Θα χρειαστείτε επίσης μερικούς κενούς δίσκους CD-R, CD-RW, DVD-R ή DVD-RW που λειτουργούν με τη μονάδα σας. Και DVD 4,7 GB (ή 8,5 GB DVD διπλής στρώσης) διαθέτουν δραματικά περισσότερα δεδομένα από τα CD, τα οποία συνήθως χωρούν μόνο περίπου 700 MB. Εδώ είναι τι είναι διαφορετικό σχετικά με τις εγγράψιμες και επανεγγράψιμες εκδόσεις των μέσων.

CD-R, DVD-R: Αυτοί οι τύποι δίσκων επιτρέπουν μόνο την εγγραφή δεδομένων στο δίσκο. Δεν μπορούν να διαγραφούν φυσικά, παρόλο που τα Windows μπορούν να αγνοήσουν τα “διαγραμμένα” αρχεία στο δίσκο, εάν επιλέξετε ένα Live File System (δείτε “Πώς να εγγράψετε ένα CD ή DVD με ένα ζωντανό σύστημα αρχείων” παρακάτω).
CD-RW, DVD-RW: Αυτοί οι τύποι δίσκων επιτρέπουν την εγγραφή και τη διαγραφή δεδομένων από το δίσκο, αν και μπορούν να διαγραφούν μόνο ορισμένες φορές (συνήθως περίπου 1.000), που διαφέρει ανάλογα με την επωνυμία μέσων.

  Πώς να αποτρέψετε τον ύπνο στα Windows 10

Όταν επιλέγετε μέσα, δώστε προσοχή στη συμβατότητα της μονάδας δίσκου: Οι περισσότερες εγγράψιμες μονάδες DVD μπορούν επίσης να εγγράψουν δίσκους CD-R, αλλά οι μονάδες CD-R δεν μπορούν να εγγράψουν δίσκους DVD-R. Επίσης, δεν μπορείτε να διαβάσετε DVD σε μονάδα CD-ROM.

Επιλέγοντας πώς τα Windows γράφουν το δίσκο

Ας αρχίσουμε. Συνδεθείτε στο μηχάνημα Windows και τοποθετήστε ένα κενό εγγράψιμο CD ή DVD στη μονάδα οπτικού δίσκου. Μόλις το τοποθετήσετε, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο με τίτλο «Εγγραφή δίσκου». Αυτό το παράθυρο διαλόγου σάς ρωτά πώς θέλετε τα Windows να χειρίζονται τη σύνταξη του δίσκου. Εδώ είναι οι επιλογές και τι σημαίνουν.

Όπως μια μονάδα flash USB: Αυτό σας επιτρέπει να γράφετε και να διαγράφετε αρχεία στο δίσκο on-the-fly χρησιμοποιώντας ένα ζωντανό σύστημα αρχείων χωρίς ποτέ να χρειαστεί να οριστικοποιήσετε ή να «κυριαρχήσετε» τον δίσκο. Εάν χρησιμοποιείτε δίσκο CD-R ή DVD-R μόνο για εγγραφή και διαγράψετε ένα αρχείο, το αρχείο δεν θα εμφανίζεται πλέον στα Windows, αλλά θα εξακολουθεί να καταλαμβάνεται χώρος στο δίσκο. Αλλά εάν χρησιμοποιείτε έναν επανεγγράψιμο δίσκο, μπορείτε να διαγράψετε αρχεία καθώς προχωράτε χωρίς να χρειάζεται να σκουπίσετε ολόκληρο τον δίσκο ταυτόχρονα. Ένα μειονέκτημα είναι ότι οι δίσκοι που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο συνήθως δεν είναι συμβατοί με μηχανήματα παλαιότερα από τα Windows XP.
Με συσκευή αναπαραγωγής CD/DVD: Αυτή είναι μια πιο παραδοσιακή μέθοδος “mastering” δίσκων. Όταν αντιγράφετε αρχεία στη μονάδα δίσκου, αυτά αντιγράφονται προσωρινά πρώτα σε μια περιοχή σταδιοποίησης του σκληρού σας δίσκου και, στη συνέχεια, εγγράφονται στο δίσκο ταυτόχρονα όταν επιλέγετε “Εγγραφή” στην Εξερεύνηση αρχείων. Το θετικό είναι ότι οι δίσκοι που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο είναι πιο συμβατοί με παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Όταν αποφασίσετε για τη μέθοδο εγγραφής, επιλέξτε την. Στη συνέχεια, εισαγάγετε έναν τίτλο δίσκου και κάντε κλικ στο «Επόμενο».

  Πώς να απενεργοποιήσετε τον ήχο εκκίνησης στα Windows 10

Στα Windows 10, επιλέξτε μια μέθοδο εγγραφής δίσκου, μετά πληκτρολογήστε έναν τίτλο και κάντε κλικ

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από την επιλογή που έχετε επιλέξει. Θα χειριστούμε το καθένα ξεχωριστά παρακάτω.

Πώς να εγγράψετε ένα CD ή DVD με ένα ζωντανό σύστημα αρχείων (“Όπως μια μονάδα flash USB”)

Εάν επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε το δίσκο σας “Σαν μονάδα flash USB” στο τελευταίο μενού, τότε η εγγραφή στο μέσο CD ή DVD δεν απαιτεί επιπλέον βήματα. Θα ανοίξει ένα παράθυρο File Explorer στη μονάδα οπτικού δίσκου και για να γράψετε σε αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αντιγράψετε αρχεία απευθείας στη μονάδα δίσκου στον File Explorer. Μπορείτε να σύρετε και να αποθέσετε αρχεία στο παράθυρο ή να τα αντιγράψετε και να τα επικολλήσετε εκεί.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να διαγράψετε αρχεία χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, αλλά εάν χρησιμοποιείτε δίσκο CD-R ή DVD-R, τα διαγράφετε μόνο λογικά. Τα “διαγραμμένα” δεδομένα εξακολουθούν να εγγράφονται στον δίσκο, αλλά γίνονται απρόσιτα. Έτσι, για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε 700 MB δωρεάν και αντιγράφετε 10 MB δεδομένων στο δίσκο. Τώρα έχετε 690 MB δωρεάν. Εάν διαγράψετε τα 10 MB δεδομένων, θα έχετε μόνο 690 MB δωρεάν.

Από την άλλη πλευρά, εάν χρησιμοποιείτε μια επανεγγράψιμη μορφή δίσκου, τα Windows θα χειριστούν τη διαγραφή των αρχείων εν κινήσει και μπορείτε να ανακτήσετε χώρο αποθήκευσης δίσκου από τη διαγραφή αρχείων.

Μόλις θέλετε να βγάλετε το δίσκο, τα Windows θα ολοκληρώσουν οριστικά πριν η μονάδα φτύσει το δίσκο. Μετά από αυτό, μπορείτε να το επανατοποθετήσετε και να το ξαναγράψετε ή να το διαβάσετε σε άλλο μηχάνημα.

Πώς να εγγράψετε ένα Mastered CD ή DVD (“με συσκευή αναπαραγωγής CD/DVD”)

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το δίσκο σας “με συσκευή αναπαραγωγής CD/DVD” στο τελευταίο μενού, η μονάδα οπτικού δίσκου θα ανοίξει σε ένα παράθυρο της Εξερεύνησης αρχείων. Στο παράθυρο, θα δείτε μια κεφαλίδα με την ένδειξη “Files Ready to Be Written to the Disc.”

  Πώς να επανεκκινήσετε την αρίθμηση στιγμιότυπων οθόνης στα Windows 10

Καθώς σύρετε και αποθέτετε (ή αντιγράφετε και επικολλάτε) αρχεία σε αυτό το παράθυρο, θα εμφανίζονται σε αυτό το παράθυρο, το οποίο είναι ουσιαστικά μια περιοχή σταδίου για έναν τελικό κατακτημένο δίσκο. Τα αρχεία δεν θα εγγραφούν φυσικά στον πραγματικό δίσκο μέχρι να επιλέξετε να εγγράψετε τον δίσκο στην Εξερεύνηση αρχείων.

Μόλις ολοκληρώσετε την αντιγραφή όλων όσων θέλετε να γράψετε στο δίσκο, επιλέξτε “Drive Tools” στο μενού της γραμμής εργαλείων του παραθύρου File Explorer και, στη συνέχεια, επιλέξτε “Finish Burning”.

(Μπορείτε επίσης να κάνετε δεξί κλικ στο εικονίδιο της μονάδας οπτικού δίσκου στην Εξερεύνηση αρχείων και να επιλέξετε «Εγγραφή σε δίσκο».)

Για να εγγράψετε αρχεία σε δίσκο, επιλέξτε

Θα εμφανιστεί ένας οδηγός “Εγγραφή σε δίσκο”. Εισαγάγετε έναν τίτλο για το δίσκο και, στη συνέχεια, επιλέξτε ταχύτητα εγγραφής. Συνήθως είναι ασφαλές να επιλέξετε την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Επόμενο”.

Στον Οδηγό εγγραφής δίσκου των Windows 10, εισαγάγετε έναν τίτλο δίσκου και κάντε κλικ

Στη συνέχεια, θα δείτε μια γραμμή προόδου και έναν εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης καθώς τα αρχεία εγγράφονται στο δίσκο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο δίσκος θα εξαχθεί αυτόματα από τη μονάδα οπτικών μέσων και ο οδηγός θα σας ρωτήσει εάν θέλετε να εγγράψετε τα ίδια αρχεία σε άλλο δίσκο. Εάν ναι, επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο “Ναι, εγγραφή αυτών των αρχείων σε άλλο δίσκο” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Επόμενο”. Θα μπεις ξανά στην ίδια διαδικασία.

Εάν έχετε ολοκληρώσει την εγγραφή δίσκων προς το παρόν, απλώς κάντε κλικ στο «Τέλος».

Όταν ολοκληρώσετε την εγγραφή δίσκων στα Windows 10, κάντε κλικ

Μετά από αυτό, το CD ή το DVD που εγγράψατε πρόσφατα είναι έτοιμο για χρήση.

Λάβετε υπόψη ότι η επιστήμη έχει δείξει ότι οι εγγράψιμοι δίσκοι CD και DVD δεν αποτελούν αρχειακό μέσο, ​​πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα οπτικά μέσα χαμηλής ποιότητας να χάσουν τα δεδομένα σας μόνο αν κάθεστε σε ένα ράφι για πολλά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, δεν συνιστούμε τη χρήση τους για μακροπρόθεσμα αντίγραφα ασφαλείας—αντ’ αυτού, σκεφτείτε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή μια υπηρεσία cloud. Αλλά οι οπτικοί δίσκοι μπορούν να είναι καλοί σε λίγο, αρκεί να κατανοήσετε τους κινδύνους.