Τι είναι το Slack και γιατί το λατρεύουν οι άνθρωποι;

Το Slack είναι μια εφαρμογή συνομιλίας στο χώρο εργασίας που είναι τόσο δημοφιλής, που η εταιρεία που την κατέχει εκτιμήθηκε σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλλον το έχετε δει να αναφέρεται στις ειδήσεις. Αν δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ακόμα, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι το Slack;

Χαλαρότητα είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας στο χώρο εργασίας, «ένα ενιαίο μέρος για μηνύματα, εργαλεία και αρχεία.» Αυτό σημαίνει ότι το Slack είναι ένα σύστημα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων με πολλά πρόσθετα για άλλα εργαλεία στο χώρο εργασίας. Ωστόσο, τα πρόσθετα δεν είναι απαραίτητα για τη χρήση του Slack, επειδή η κύρια λειτουργία είναι να μιλάτε με άλλα άτομα. Υπάρχουν δύο μέθοδοι συνομιλίας στο Slack: κανάλια (ομαδική συνομιλία) και άμεσο μήνυμα ή DM (συζήτηση από άτομο σε άτομο). Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στη διεπαφή χρήστη.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια πράγματα στα οποία πρέπει να προσέξετε στο Slack:

Το όνομα της παρουσίας Slack.
Η λίστα των καναλιών στα οποία είστε μέλος.
Η λίστα των ατόμων στα οποία έχετε στείλει απευθείας μήνυμα.
Το παράθυρο συνομιλίας.

Όταν ένας πελάτης θέλει να αρχίσει να χρησιμοποιεί το Slack, επιλέγει ένα όνομα για την παρουσία του Slack. Αυτό στη συνέχεια γίνεται μέρος της μοναδικής διεύθυνσης URL. Έτσι, εάν ο Wile E. Coyote θέλει να δημιουργήσει μια παρουσία Slack για το ACME Slingshots, η παρουσία του Slack θα είναι https://acmeslingshot.slack.com/. Ο Wile E. μπορεί στη συνέχεια να προσκαλέσει όποιον θέλει να γίνει μέλος της παρουσίας του Slack.

Τα κανάλια στο Slack μπορεί να είναι δημόσια, που σημαίνει ότι κάθε μέλος μπορεί να δει και να συμμετάσχει σε αυτό το κανάλι ή ιδιωτικά, που σημαίνει ότι μόνο τα μέλη αυτού του καναλιού μπορούν να το δουν ή να προσκαλέσουν άλλους να συμμετάσχουν. Τα DM είναι πάντα ιδιωτικά, αν και μπορούν να περιλαμβάνουν έως και 8 άτομα.

Το παράθυρο συνομιλίας είναι όπου συμβαίνει όλη η πραγματική επικοινωνία. Μπορείτε να διαβάσετε οποιαδήποτε απάντηση σε μηνύματα, να χρησιμοποιήσετε αντιδράσεις emoji, να προσθέσετε gif, να δείτε ροές RSS, να ορίσετε υπενθυμίσεις, να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για πρόσθετα και διάφορα άλλα καμπανάκια και σφυρίχτρες. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, εδώ μιλάς στους ανθρώπους.

Τι υπέροχο έχει το Slack;

Όταν εμφανίστηκε το Slack, δεν υπήρχαν πραγματικοί ανταγωνιστές στην αγορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν άλλες εφαρμογές συνομιλίας, αλλά το Slack συνδύασε μια διαισθητική διεπαφή χρήστη τόσο με ομαδικά όσο και από άτομο σε άτομο μηνύματα. Επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να έχουν ένα μέτρο ελέγχου σχετικά με το ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει μέσω του συστήματος πρόσκλησης. Άλλα εργαλεία θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο, αλλά χωρίς την ίδια χρηστικότητα (πυρκαγιά, τώρα το BaseCamp, ήταν προφανές). Κανένας από τους παραδοσιακούς προμηθευτές (Microsoft, Apple, IBM, Sun και ούτω καθεξής) δεν είχε τίποτα συγκρίσιμο με το Slack.

Αυτή η έλλειψη εταιρικού μεγέθους ήταν επίσης ένα όφελος. Το Slack ήταν αρκετά μικρό ώστε να ανταποκρίνεται και να είναι γρήγορο όταν επρόκειτο να προσθέσει νέες δυνατότητες, όπως αντιδράσεις emoji (εξαιρετικές για τους χρήστες) και έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων (ιδανικό για διαχειριστές). Για ορισμένους χρήστες, το γεγονός ότι το Slack δεν ανήκε σε μεγάλο παραδοσιακό πωλητή ήταν αρκετά ωφέλιμο, αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί το Slack είναι τόσο δημοφιλές.

  Πώς να διορθώσετε το ρυθμιστικό μπαταρίας που λείπει στην ενημέρωση των Windows 10 Fall Creators

Το Slack κάνει δύο πράγματα πολύ καλά: σχεδιάζει και κατανοεί τις ανάγκες των χρηστών του. Αυτοί οι δίδυμοι πυλώνες αποτελούν τη βάση των περισσότερων καλών προϊόντων, αλλά είναι εκπληκτικά δύσκολο να γίνουν καλά, όπως αποδεικνύουν πολλές αποτυχημένες εφαρμογές. Το πρόχειρο αρχικό σχέδιο δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή του Slack, Stewart Butterfield (ο ίδιος που ίδρυσε το Flickr στις αρχές της δεκαετίας του 2000) και την ομάδα του, και στη συνέχεια δόθηκε σε ένα τρίτο μέρος που ονομάζεται MetaLab να γυαλίσει. Andrew Wilkinson από το MetaLab εξήγησε:

«Για να τραβήξουμε την προσοχή σε μια γεμάτη αγορά, έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου. Τα περισσότερα εταιρικά λογισμικά μοιάζουν με φτηνό κοστούμι χορού της δεκαετίας του ’70—σιωπηλά μπλουζ και γκρι παντού—έτσι, ξεκινώντας με το λογότυπο, κάναμε το Slack να μοιάζει σαν ένα κανόνι κομφετί. Ηλεκτρικό μπλε, κίτρινα, μοβ και πράσινα παντού. Του δώσαμε τον χρωματικό συνδυασμό ενός βιντεοπαιχνιδιού, όχι ενός προϊόντος εταιρικής συνεργασίας…ζωντανά χρώματα, καμπυλωτό sans-serif γραμματοσειρά, φιλικά εικονίδια και χαμογελαστά πρόσωπα και emoji παντού.”

Στο ίδιο άρθρο, ο Wilkinson μιλάει για το πόσο καλοφτιαγμένο αισθάνεται το Slack όταν το χρησιμοποιείτε—κάτι που κάνει—και πώς το περιεχόμενο, όπως η φόρτωση μηνυμάτων, είναι άτυπο και συχνά αρκετά αστείο, καταλήγοντας: «Είναι ο ίδιος πελάτης εταιρικής συνομιλίας από κάτω , αλλά είναι παιχνιδιάρικο, διασκεδαστικό στη χρήση και όλα αυτά συνδυάζονται για να το κάνουν να νιώσει σαν χαρακτήρας στη ζωή σας.”

Όταν εξετάζετε τα στοιχεία που αποτελούν το Slack, η ευκολία χρήσης και η αξιοπιστία ξεχωρίζουν. Είναι εύκολο για μη τεχνικούς χρήστες να παραλάβουν, ειδικά σε σύγκριση με άλλα εργαλεία ομαδικής συνομιλίας, όπως το Basecamp ή το Microsoft Teams. Επίσης, μπορείτε να περιστρέψετε τη δική σας παρουσία Slack δωρεάν, ακόμη και για προσωπική χρήση. Και αν δεν σας αρέσει η εμφάνιση “confetti cannon”, είναι εύκολο να αλλάξετε τα χρώματα.

Αλλά ο καλός σχεδιασμός δεν είναι πολύ χρήσιμος εάν η λειτουργικότητα δεν είναι εκεί. Η συζήτηση είναι σχετικά εύκολη, γι’ αυτό και οι περισσότερες εφαρμογές συνομιλίας ακολουθούν την ίδια βασική μορφή: ένα παράθυρο για την προβολή της συνομιλίας και ένα μέρος για να πληκτρολογήσετε, είτε από κάτω είτε στο πλάι. Εδώ παίζει ρόλο η προσοχή του Slack στις απαιτήσεις των χρηστών του. Αντί να επανεφεύρουν τον τροχό συνομιλίας, εστίασαν στο τι ήθελαν οι άνθρωποι από μια εφαρμογή συνομιλίας πέρα ​​από τη βασική απαίτηση της αποστολής μηνυμάτων ο ένας στον άλλο.

Ένα από τα πιο εμφανή σημεία πώλησης του Slack ήταν ότι τα ιδιωτικά κανάλια και τα DM δεν μπορούσαν να διαβαστούν από τους διαχειριστές του Slack είτε χωρίς την ανοιχτή συναίνεση των μελών είτε χωρίς να σταλεί μήνυμα σε όλους τους χρήστες που έλεγε ότι είχε γίνει εξαγωγή μηνυμάτων. Αυτό έδωσε μια αίσθηση ιδιωτικότητας και ασφάλειας στους χρήστες που άλλα προϊόντα (ειδικά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) δεν είχαν.

Χάρη πρωτίστως στο Νομοθεσία GDPR που τέθηκε σε ισχύ στην Ευρώπη το 2018, ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει – οι διαχειριστές στα επίπεδα υψηλότερου κόστους μπορούν να πραγματοποιήσουν πλήρη εξαγωγή χωρίς να ενημερώσουν τους χρήστες τους. Αυτό δείχνει πόσοι πολλοί χρήστες αξιολόγησε τις αρχικές ρυθμίσεις απορρήτου, μια καλή απόδειξη του πώς —όταν δεν περιορίζεται από τη νομοθεσία— το Slack κατανοεί τι θέλουν οι χρήστες του.

  Μην ανησυχείτε: Ο πίνακας ελέγχου των Windows 10 είναι ασφαλής (προς το παρόν)

Αποκτούν αυτή την κατανόηση κυρίως από χρησιμοποιώντας το ίδιο το προϊόν κάθε μέρα:

“[W]Μέσα στους τοίχους του Slack HQ στο Σαν Φρανσίσκο, η ομάδα σχεδιασμού μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικά σενάρια χρηστών με τα δικά της τμήματα. Κάθε τμήμα λειτουργεί ως μικρογραφία της ευρύτερης πελατειακής βάσης. Για παράδειγμα, οι σχεδιαστές μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς να βελτιώσουν το Slack για τις ομάδες χρηματοδότησης παρατηρώντας και συλλέγοντας σχόλια από το δικό του οικονομικό τμήμα».

Όπως λέει ένας από τους σχεδιαστές προϊόντων τους στο ίδιο άρθρο: «Τα σχόλια των χρηστών ρέουν επίσης τακτικά από το εξωτερικό της εταιρείας και όλοι εξυπηρετούν εβδομαδιαίες βάρδιες υποστήριξης για καλύτερη ενσυναίσθηση με τους πελάτες».

Πόσες εταιρείες γνωρίζετε όπου όλοι πρέπει να εργάζονται σε τακτική βάρδια υποστήριξης για να βεβαιωθούν ότι κατανοούν τα σημεία πόνου των πελατών;

Ο Slack αποφάσισε επίσης από νωρίς να προωθήσει ένα οικοσύστημα ενσωματώσεων εφαρμογών. Οι χρήστες μπορούν να ενσωματώσουν σχεδόν όποια εφαρμογή θέλουν, από εργαλεία προγραμματισμού, όπως GitHub, Jenkins και StackOverflow, έως επιχειρηματικά εργαλεία, όπως το Google Analytics, το ServiceNow, το MailChimp ή το SalesForce. Υπάρχουν πάνω από 1500 εφαρμογές Το Slack μπορεί να ενσωματωθεί, οπότε αν δεν μπορεί να κάνει κάτι που πρέπει να κάνετε, πιθανότατα υπάρχει μια εφαρμογή που μπορεί. Αυτό μετατρέπει το Slack σε μια ισχυρή εφαρμογή hub που οι χρήστες μπορούν να έχουν ανοιχτή σε μια οθόνη ενώ εργάζονται σε μια άλλη. Ουσιαστικά, το Slack έχει γίνει ένα one-stop-shop για πολλούς χρήστες.

Οι δίδυμοι πυλώνες του σχεδιασμού και της κατανόησης των αναγκών των χρηστών του έχουν κάνει το Slack δημοφιλές. Αυτή η έρευνα παρέχει μια καλή ανάλυση της γνώμης των χρηστών για το Slack και τα ευρήματα είναι σχεδόν καθολικά θετικά.

Το Slack είναι τόσο δημοφιλές που η Atlassian -το αυστραλιανό μεγαθήριο δισεκατομμυρίων δολαρίων πίσω από εξαιρετικά επιτυχημένες εφαρμογές παραγωγικότητας, όπως η Jira και η Confluence – παραδέχτηκε την ήττα το 2018 και πούλησε τις δύο προσπάθειές της σε μια εφαρμογή συνομιλίας, HipChat και Stride, to Slack—base user and all.

Τη στιγμή της γραφής, υπάρχει μια έρευνα εκεί έξω που υποστηρίζει ότι το Microsoft Teams είναι πιο δημοφιλές από το Slack. Αυτή η έρευνα πραγματοποιήθηκε από έναν συνεργάτη της Microsoft και βασίζεται στον αριθμό των εταιρειών που χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο και όχι στην προτίμηση των χρηστών. Το Office 365 είναι, μακράν, το πιο χρησιμοποιούμενο λογισμικό στον επιχειρηματικό κόσμο και το Teams περιλαμβάνεται σε αυτό. Επομένως, περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν το Teams απλώς και μόνο επειδή είναι διαθέσιμο σε αυτές ως μέρος της εταιρικής συνδρομής τους.

Πόσο κοστίζει το Slack;

Μπορείτε να ξεκινήσετε το Slack για Ελεύθερος, αλλά αυτό το σχέδιο σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση μόνο στα 10.000 πιο πρόσφατα μηνύματα. Έχει άλλους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων μόνο δέκα ενσωματώσεων, χωρίς προσκεκλημένους ενός καναλιού ή πολλών καναλιών και περιορισμένες δυνατότητες διαχείρισης.

Μόλις επιβιβαστείτε, το Slack είναι αρκετά ακριβό αν θέλετε την έκδοση Plus. Αυτή η βαθμίδα σάς προσφέρει πράγματα όπως η απλή σύνδεση και οι εξαγωγές συμμόρφωσης, τα οποία είναι απαραίτητα για κάθε επιχείρηση αξιοπρεπούς μεγέθους. Πόσο ακριβό? Περίπου 12 $ ανά χρήστη, ανά μήνα εάν πληρώνετε ετησίως ή 15 $ ανά χρήστη, ανά μήνα, εάν πληρώνετε μηνιαία. Εάν έχετε 1.000 χρήστες και πληρώνετε ετησίως, αυτό είναι 144.000 $. Δεν λέμε ότι δεν αξίζει τον κόπο, αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι αλλαγής.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το "Personal Vault" του OneDrive για να ασφαλίσετε τα αρχεία σας

Λαμβάνετε πολλά πράγματα με τη συνδρομή σας, αλλά ένα πράγμα που δεν λαμβάνετε είναι η δυνατότητα φιλοξενίας των δικών σας δεδομένων. Όλα τα δεδομένα διατηρούνται στους διακομιστές του Slack, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι διακομιστές της Amazon επειδή Το Slack εκτελείται σε AWS. Αυτός είναι, εν μέρει, ο λόγος Η Microsoft έθεσε το Slack στην εσωτερική λίστα των “αποθαρρυμένων” εφαρμογών.; όχι μόνο είναι το Slack ένα από τα της Microsoft επίσημους ανταγωνιστές (και αντίστροφα), αλλά το Microsoft Azure έρχεται αντιμέτωπος με το Amazon Web Services για την αγορά υπηρεσιών cloud πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι απίθανο να είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα για την εταιρεία σας, αλλά ανάλογα με τη νομική σας δικαιοδοσία, τις απαιτήσεις συμμόρφωσης ή τις πολιτικές διαχείρισης δεδομένων, η κατοχή των δεδομένων σας στο AWS Η χρήση εργαλείου τρίτου μέρους ενδέχεται να μην είναι αποδεκτή.

Τι δεν αρέσει;

Εάν η εταιρεία σας μπορεί να καταπιεί το κόστος και δεν πειράζει να μην έχει τον έλεγχο των δεδομένων της, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά προβλήματα με την ίδια την εφαρμογή. Για παράδειγμα, η αποκέντρωση του Slack δίνει στους χρήστες τον έλεγχο των καναλιών που δημιουργούνται, κάτι που είναι υπέροχο μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να ελέγχετε δύο δωδεκάδες κανάλια την ημέρα—εν μέρει για να μετριαστεί το FOMO και εν μέρει επειδή πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει. Αυτό έχει αρνητική επίδραση στο ορισμένοι χρήστες, και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί, όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι βρίσκουν το Slack ως εργαλείο που χρονοβόρα παρά παραγωγικό. Εάν είστε εσείς, μπορείτε να επιλέξετε να απενεργοποιήσετε το Slack για λίγο.

Ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όμως, είναι ότι το Slack δεν διαθέτει δυνατότητα σίγασης ή αποκλεισμού:

«Αφηρημένα, αυτό είναι λογικό: το Slack βλέπει τον εαυτό του ως οργανωτικό εργαλείο και αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται στους χώρους εργασίας. Επομένως, η πολιτική στο χώρο εργασίας και ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο χώρος εργασίας χειρίζεται την παρενόχληση είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται η παρενόχληση στο Slack.»

Εάν με την πρώτη ματιά, αυτή η απαίτηση φαίνεται περίεργη και νιώθετε ότι η θέση του Slack είναι απολύτως λογική, πιθανότατα δεν έχετε υποστεί ποτέ την ανεπιθύμητη προσοχή κάποιου που απλά δεν θα σας αφήσει ήσυχους. Από το ίδιο άρθρο:

«Η φίλη μου είχε άβολες αλληλεπιδράσεις με μια συνάδελφο μέσω του Slack—την πλατφόρμα που πρέπει να χρησιμοποιεί πολλές ώρες την ημέρα για να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορούσε, λοιπόν, να το αγνοήσει κάθε φορά που της έκανε ping με μηνύματα, παρόλο που συχνά ήταν από τον παρενοχλητικό της. Καθώς δεν μπορεί να κάνει σίγαση ενός ατόμου, θα αναγκαζόταν να βλέπει τα ακατάλληλα μηνύματά του κάθε φορά που εμφανιζόταν αυτή η μικρή κόκκινη ειδοποίηση».

Ανεξάρτητα από τα συναισθήματά σας για το πώς μια εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους που ταλαιπωρούν άλλους υπαλλήλους, δεν είναι εντάξει οι άνθρωποι να αισθάνονται άβολα χρησιμοποιώντας το Slack επειδή δεν έχει αυτή τη βασική λειτουργικότητα.

Προτείνουμε το Slack;

Μας αρέσει πολύ το Slack εδώ στο How-To Geek—το χρησιμοποιούμε μόνοι μας! Δεν είναι τέλειο και υπάρχουν πράγματα που θα αλλάζαμε, αλλά, γενικά, είναι καλά σχεδιασμένο και φιλικό προς το χρήστη. Επίσης—αν δεν σας ενδιαφέρει να κρατάτε όλα τα μηνύματά σας ή να έχετε κάποια εταιρικά παιχνίδια— είναι δωρεάν!

Σας προτείνουμε δημιουργήστε έναν χώρο εργασίας και πειραματιστείτε με το Slack για να δείτε αν ταιριάζει στις ανάγκες σας.