Γιατί οι ιοί δεν αποτελούν πρόβλημα στο Chrome OS;

Το Chrome OS έχει τη φήμη ότι είναι ανθεκτικό στους ιούς. Η Google αρέσκεται να καυχιέται για το πόσο ασφαλές είναι το λειτουργικό της σύστημα σε σύγκριση με άλλα. Ωστόσο, τα Chromebook είναι πραγματικά απρόσβλητα στους ιούς; Και, αν ναι, πώς το πετυχαίνουν αυτό; Επιτρέψτε μας να εξηγήσουμε.

Τι είναι ένας ιός υπολογιστή;

Αρχικά, ας εξετάσουμε τι είναι στην πραγματικότητα ένας ιός υπολογιστή. Οι ιοί εμπίπτουν στην ομπρέλα του «κακόβουλου λογισμικού». Είναι καταστροφικά επειδή εισάγουν έναν κώδικα σε ένα αρχείο (συνήθως, ένα που είναι εκτελέσιμο) και όταν εκτελείται αυτό το αρχείο, ο κακόβουλος κώδικας απελευθερώνεται.

Μόλις ο κώδικας απελευθερωθεί στο σύστημά σας, μπορεί να κάνει πολλά κακόβουλα πράγματα, όπως να καταστρέψει δεδομένα, να αντικαταστήσει αρχεία ή ακόμα και να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί σε άλλα συστήματα.

  Πώς να εγγράψετε ένα βίντεο του προγράμματος περιήγησής σας Chrome

Συνήθως, όμως, αυτοί οι ιοί στοχεύουν συγκεκριμένα συστήματα. Έτσι, ένας ιός που μολύνει ένα αρχείο EXE των Windows δεν πρόκειται να κάνει πολλά σε ένα Chromebook επειδή δεν μπορεί να εκτελέσει αρχεία EXE.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειοψηφία των ιών στοχεύει στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως τα Windows.

Τι κάνει το Chrome OS ασφαλές;

Υπάρχουν μερικές λειτουργίες που κάνουν το Chrome OS πιο ασφαλές από άλλα λειτουργικά συστήματα. Το πιο σημαντικό, ίσως, είναι πόσο εύκολο είναι να ενημερώσετε το σύστημα. Το Chrome OS ελέγχει πάντα για ενημερώσεις και μπορούν να εγκατασταθούν μέσα σε λίγα λεπτά. Η χρήση της πιο πρόσφατης έκδοσης διασφαλίζει ότι έχετε ενημερωμένη ασφάλεια και προστασία.

Επιπλέον, τα Chromebook εκτελούν ένα είδος αυτοελέγχου κάθε φορά που κάνετε επανεκκίνηση. Το σύστημα ελέγχει για τροποποιήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια. Εάν εντοπιστούν τέτοιες τροποποιήσεις, το σύστημα επισκευάζεται μόνο του.

  Πώς να διαγράψετε συγχρονισμένες πληροφορίες στο Chrome

Η πραγματική μυστική σάλτσα στην ασφάλεια του Chrome OS είναι το sandboxing. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παράθυρο προγράμματος περιήγησης, επέκταση ή εφαρμογή Android εκτελείται στο δικό της απομονωμένο περιβάλλον και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύστημα. Έτσι, εάν ένας ιός μολύνει ένα sandbox, όλα τα άλλα θα είναι ακόμα ασφαλή.

Είναι το Chrome OS ευάλωτο σε οτιδήποτε;

Ωστόσο, οι ιοί είναι μόνο ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού. Το Chrome OS είναι ευάλωτο σε άλλους, όπως κακόβουλες επεκτάσεις, κακές εφαρμογές Android και ιστότοπους phishing. Μπορείτε επίσης να θέσετε το σύστημά σας σε κίνδυνο εάν επιλέξετε να εκτελέσετε μια επέκταση “unsandboxed”.

Ωστόσο, αυτοί οι άλλοι τύποι κακόβουλου λογισμικού δεν είναι μοναδικοί για το Chrome OS – οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ή μια συσκευή Android είναι ευάλωτα σε αυτά. Εάν εγκαταστήσετε εφαρμογές Android ή Linux στο Chromebook σας, δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο ασφάλειας, αν και μικρό.

  Πώς να διορθώσετε την τιμή που δεν είναι διαθέσιμη για επεκτάσεις στο Chrome Web Store

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο Chrome OS

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να διατηρήσετε το Chromebook σας ασφαλές:

Προσέξτε το ηλεκτρονικό ψάρεμα και άλλες απάτες: Το Chrome OS είναι ουσιαστικά απλώς ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, επομένως δεν σας προστατεύει από κακόβουλα κόλπα στον Ιστό. Για παράδειγμα, μπορείτε ακόμα να εξαπατηθείτε ώστε να παρέχετε προσωπικές πληροφορίες σε έναν ιστότοπο απάτης.
Μην κάνετε λήψη επεκτάσεων Chrome από τρίτα μέρη: Η Google κάνει πολύ καλή δουλειά για να διατηρεί το Chrome Web Store ασφαλές, επομένως κάνετε λήψη επεκτάσεων μόνο από εκεί.
Αποφύγετε τη λειτουργία προγραμματιστή: Αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ειδικά για την εκτέλεση εφαρμογών Linux. Ωστόσο, κάνει το Chrome OS πιο ευάλωτο και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το χρειάζονται.
Διατηρήστε το Chromebook σας ενημερωμένο: Όταν δείτε ότι μια ενημέρωση του Chrome OS είναι διαθέσιμη, μην την αναβάλλετε—εγκαταστήστε την το συντομότερο δυνατό για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις πιο πρόσφατες προστασίες. Τα Chromebook πραγματοποιούν αυτόματη λήψη και εγκατάσταση ενημερώσεων, αλλά συχνά πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία. Μην το αναβάλλεις!