Ακολουθούν ορισμένες βελτιώσεις ασφαλείας στο Android 5.0 Lollipop

Το Android Lollipop φημολογήθηκε ότι θα κυκλοφορήσει στις 3 Νοεμβρίου 2014. Οι νέες συσκευές Nexus είναι πλέον διαθέσιμες και όσοι το αποκτήσουν θα είναι από τους πρώτους που θα χρησιμοποιήσουν το σταθερό λειτουργικό σύστημα Lollipop. Οι ενημερώσεις Android δεν είναι όπως οι ενημερώσεις iOS. κυκλοφορούν σε εκτεταμένες χρονικές περιόδους που διαρκούν μήνες και δεν διατίθενται καθολικά σε όλες τις συσκευές με Android. Πολλοί κάτοχοι συσκευών θα περιμένουν πολύ καιρό για να γίνει διαθέσιμη μια ενημέρωση. Αυτό είναι δεδομένο όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε το Android, αλλά με το Lollipop, υπάρχει περισσότερος ενθουσιασμός και προσμονή γύρω από αυτήν την έκδοση και ίσως αναρωτιέστε γιατί αυτή η ενημέρωση, από όλες τις άλλες, είναι τόσο μεγάλη. Η πιο σύντομη απάντηση που μπορούμε να σας δώσουμε είναι η Ασφάλεια. Το Android Lollipop είναι μεγάλο σε αυτό και περιγράφουμε λεπτομερώς ποιες είναι οι νέες δυνατότητες ασφαλείας.

Κακόβουλο λογισμικό, ανεπιθύμητη αλληλογραφία, κλοπή πληροφοριών, κερκόπορτες στις πληροφορίες μας και διαφημίσεις στο κέντρο ειδοποιήσεών μας είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που οι άνθρωποι αποφεύγουν το Android. Το τυπικό επιχείρημα είναι ότι το Android δεν είναι ασφαλές και ποτέ δεν ξέρεις πότε μια εφαρμογή μπορεί να αρχίσει να κλέβει τις πληροφορίες σου. Στους χρήστες iOS αρέσει να αναφέρουν το sandbox για να εξηγήσουν γιατί οι εφαρμογές iOS μπορούν να κλέψουν πληροφορίες συχνά χωρίς να γνωρίζουν ότι το Android κάνει όντως εφαρμογές sandbox. Με το Android Lollipop, η ασφάλεια είναι πλέον μια κύρια ανησυχία και έχουν δανειστεί κάτι από το iOS από αυτή την άποψη. Η ασφάλεια είναι πολύ πιο απλή και ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

  Πώς να σταματήσετε την απενεργοποίηση της οθόνης του τηλεφώνου σας Android

Το Linux Enhanced Security (SELinux) είναι μια λειτουργική μονάδα πυρήνα που περιορίζει τις πληροφορίες που μπορεί να έχει πρόσβαση μια εφαρμογή, περιορίζοντας έτσι τα τρωτά σημεία σε μια εφαρμογή. Αυτή η ενότητα υπήρχε σε προηγούμενες εκδόσεις του Android αλλά με το Lollipop έχει εφαρμοστεί σε βαθύτερο επίπεδο πυρήνα καθιστώντας το σημαντικά πιο αποτελεσματικό. Όλες οι εφαρμογές θα πρέπει να επιβάλλουν το SELinux, ώστε τα νέα μέτρα ασφαλείας να μην αφορούν μόνο το λειτουργικό σύστημα, αλλά οι προγραμματιστές θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με αυτό.

Η κρυπτογράφηση συσκευής ήταν δυνατή στο Android εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε από προεπιλογή, ούτε οι χρήστες ενημερώθηκαν ενεργά για την ύπαρξη της επιλογής. Μπορείτε να το αναφέρετε στους χρήστες που απλώς επιλέγουν να είναι τεμπέληδες ή αδαείς, αλλά τελικά, πρόκειται για παραβιασμένα δεδομένα και κανείς δεν πρέπει να ψάξει πολύ σκληρά για έναν τρόπο να ασφαλίσει τη συσκευή του. Με το Android Lollipop, όταν οι χρήστες ενεργοποιούν συσκευές για πρώτη φορά, θα τους ζητηθεί να ενεργοποιήσουν την κρυπτογράφηση. Πριν. έπρεπε να εντοπιστεί και να ενεργοποιηθεί από την εφαρμογή Ρυθμίσεις

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Color Pop στο Google Photos στο Android

Οι οθόνες Smart Lock που ξεκλειδώνουν παρουσία ζευγαρωμένων συσκευών θα σας επιτρέψουν να παραλείψετε την εισαγωγή ενός κωδικού πρόσβασης. Πολλοί χρήστες δεν ορίζουν κανέναν κωδικό πρόσβασης, επειδή το ξεκλείδωμα μιας συσκευής είναι ενοχλητικό όταν ελέγχετε τη συσκευή σας πολύ συχνά. Αυτή η δυνατότητα έχει δημιουργηθεί για να απομακρύνει την ταλαιπωρία. Το τηλέφωνό σας θα μπορεί να αναγνωρίσει ότι είστε εσείς με βάση άλλες γνωστές συσκευές που έχετε κοντά σας. Η δυνατότητα θα λειτουργήσει πιθανώς καλύτερα εάν αντιστοιχίσετε τη συσκευή με ένα φορητό Android.

Το Kill Switch είναι ταυτόχρονα μια εξαιρετική νέα προσθήκη και μια νομική απαίτηση από το 2014. Πρέπει να ενεργοποιηθεί με μη αυτόματο τρόπο στη συσκευή, αλλά μόλις ολοκληρωθεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη Διαχείριση Συσκευών Google και να σκουπίσετε τη συσκευή σας εξ αποστάσεως.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα οθόνης για να αντισταθμίσετε την αχρωματοψία στο Android

Το Android Lollipop είναι ότι η Google είναι πιο προληπτική όσον αφορά την προστασία της απώλειας ή/και της κλοπής δεδομένων. Αναγνώρισε ότι οι κλεμμένες συσκευές είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία κλοπής δεδομένων και μπορείτε να δείτε ότι εκτός από τη νέα μονάδα ασφαλείας, οι άλλες τρεις λειτουργίες είναι προσανατολισμένες περισσότερο στην αποτροπή κλοπής αυτού του είδους.