Πώς να επιλέξετε έναν δρομολογητή για τις ανάγκες του οικιακού σας δικτύου

Όταν λαμβάνετε μια ευρυζωνική σύνδεση, ο ISP σας παρέχει συνήθως έναν δρομολογητή για να τη χρησιμοποιήσετε. Συνήθως πρέπει να πληρώνετε μια μηνιαία χρέωση για αυτό και ο δρομολογητής είναι συνήθως αρκετά καλός για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του σπιτιού, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν το δικό τους δρομολογητή. Για ένα, προσθέτει λίγη επιπλέον ασφάλεια, αλλά αν έχετε καλό δρομολογητή, μπορείτε να έχετε καλύτερη, πιο σταθερή ταχύτητα Διαδικτύου και καλύτερη κάλυψη στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας. Εδώ είναι τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε έναν δρομολογητή για τις ανάγκες του οικιακού σας δικτύου.

Ταχύτητα

Η ταχύτητα του δρομολογητή είναι ένα από τα κύρια πράγματα που διαφημίζονται στο κουτί οποιουδήποτε δρομολογητή κι αν αγοράζετε. Εφόσον πρόκειται για διαφήμιση, είναι ένας συνδυασμός αληθειών και μισών αληθειών. Ως χρήστης, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε όποιο δρομολογητή διαφημίζει τη μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά όχι μόνο θα είναι ακριβό, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο από αυτό που χρειάζεστε.

Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την ταχύτητα ενός δρομολογητή. πρώτον, η ταχύτητα που διαφημίζεται δεν είναι πραγματική. Είναι μια θεωρητική ταχύτητα που μπορεί να είναι το άθροισμα των ταχυτήτων που μπορεί να προσφέρει ο δρομολογητής στις ζώνες 2,4 Ghz και 5 Ghz.

  Συγχρονισμός σημειώσεων συγκεκριμένων ιστότοπων σε υπολογιστές

Ο δρομολογητής σας δεν μπορεί να σας προσφέρει ταχύτερο ίντερνετ εάν ο ISP σας δεν το προσφέρει. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο δρομολογητής σας υπόσχεται ταχύτητα 1 Gb, αλλά ο ISP σας παρέχει μόνο 20 Mbps, τότε ο δρομολογητής δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά.

Για να προσδιορίσετε την ταχύτητα που μπορείτε πραγματικά να περιμένετε από έναν δρομολογητή, αναζητήστε ετικέτες που γράφουν AC1200, AC1750, AC3200 κ.λπ. Google ποιες ταχύτητες προσφέρουν συνήθως οι δρομολογητές σε αυτό το πρότυπο προτού αγοράσετε ένα δρομολογητή. Για οικιακή χρήση, αποκτήστε έναν δρομολογητή διπλής ζώνης που υποστηρίζει 802.11ac.

Κεραίες

Δεν έχουν όλοι οι δρομολογητές κεραίες και αν σκοπεύετε να καλύψετε μια μεγάλη περιοχή, θα πρέπει να ψάξετε σε έναν που έχει μια ή δύο κεραίες. Με τους δρομολογητές, θέλετε μια ισχυρή κεραία. Ένας δρομολογητής μπορεί να συνοδεύεται από εσωτερική κεραία που δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή μπορεί να συνοδεύεται από μία, δύο ή τέσσερις κεραίες που μπορείτε να αντικαταστήσετε με πιο ισχυρές. Εάν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις WiFi στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι ο δρομολογητής σας διαθέτει καλή, ισχυρή κεραία.

Beamforming

Η διαμόρφωση δέσμης είναι μια δυνατότητα του δρομολογητή που μπορεί να συγκεντρώνει ή να εστιάζει το σήμα από το δρομολογητή προς μια συγκεκριμένη συσκευή. Εάν η διάταξη του σπιτιού σας είναι τέτοια που το σήμα δεν μπορεί να διανεμηθεί ομοιόμορφα, ίσως θελήσετε να αγοράσετε έναν δρομολογητή που προσφέρει Beamforming. Αυτή είναι μια δυνατότητα που βρίσκετε κυρίως σε περισσότερους δρομολογητές προηγμένης τεχνολογίας, γι’ αυτό προσπαθήστε να βελτιστοποιήσετε την τοποθεσία του δρομολογητή σας, εάν μπορείτε ή ίσως χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα για μια πιο ικανή συσκευή.

  Οι 18 καλύτερες μικροεφαρμογές IFTTT για αυτοματοποίηση της ζωής σας

Θύρες USB

Οι θύρες USB μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη σύνδεση συσκευών όπως εκτυπωτές με δυνατότητα δικτύου στο δίκτυό σας WiFi. Αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που χρειάζεται ο καθένας, ωστόσο εάν έχετε συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο μόνο μέσω θύρας USB σε δρομολογητή, βεβαιωθείτε ότι αγοράσατε τη σωστή. Οι δρομολογητές έχουν γενικά μερικές θύρες LAN, αλλά δεν διαθέτουν όλες θύρες USB.

Υποστήριξη WPS

Εάν έχετε πολλές συσκευές IoT, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν δρομολογητή που να υποστηρίζει WPS. Το WPS, δηλαδή, το Wireless Protected Setup επιτρέπει σε συσκευές που δεν έχουν οθόνη και πίνακα εισόδου να συνδέονται στο δρομολογητή.

Υποστήριξη εφαρμογής

Μπορείτε να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας αποκτώντας πρόσβαση σε αυτό από ένα πρόγραμμα περιήγησης επιτραπέζιου υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε από tablet ή smartphone. Εάν πρέπει συχνά να αλλάζετε τις ρυθμίσεις του δρομολογητή σας ή θέλετε να μπορείτε να το κάνετε από μια κινητή συσκευή, ελέγξτε αν ο δρομολογητής σας διαθέτει εφαρμογή για το smartphone σας.

  Πώς να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη του Spotify

Εύρος

Ελέγξτε την εμβέλεια του δρομολογητή σας και αντιστοιχίστε την με την περιοχή που θέλετε να καλύψετε. Εάν θέλετε να καλύψετε μια ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή, ένας δρομολογητής από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε ποια είναι η εμβέλεια ενός δρομολογητή και αν χρειάζεστε ή όχι επεκτάσεις. Αυτό μπορεί να μην φαίνεται μεγάλο θέμα, αλλά είναι είτε αυτό είτε η έλλειψη κάλυψης σε συγκεκριμένους τομείς που δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό.

Μάρκα

Η επωνυμία του δρομολογητή WiFi έχει σημασία, αλλά αν είστε διχασμένοι μεταξύ ενός δρομολογητή Linksys ή ενός δρομολογητή Netgear, θα πρέπει να ψάξετε βαθιά στις δυνατότητές του για να καταλάβετε ποιο είναι καλύτερο. Για οικιακή χρήση, ένα από τα δύο είναι καλό. Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε επώνυμους δρομολογητές της Google, αν και δεν είναι διαθέσιμοι παντού. Το θέμα είναι ότι για οικιακή χρήση, δεν χρειάζεται να πας να ξεφτιλίζεσαι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αγοράζεις από κάποια παλιά μάρκα. Βεβαιωθείτε ότι η επωνυμία είναι αξιόπιστη, προσφέρει κάποια ηλεκτρονική υποστήριξη και έχει πολιτική εγγύησης και επιστροφής χρημάτων.