Proxy εναντίον VPN: Ποιες είναι οι διαφορές;

Το Proxy vs VPN είναι μια μεγάλη συζήτηση τόσο για επιχειρήσεις όσο και για μεμονωμένους χρήστες.

Παρόλο που και οι δύο εξυπηρετούν παρόμοιους σκοπούς για να παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση σε ιστότοπους διασφαλίζοντας παράλληλα το απόρρητο, υπάρχουν ορισμένες υποκείμενες πτυχές στις οποίες διαφέρουν μεταξύ τους.

Τα Proxies και τα VPN προσφέρουν πολλές ενδιαφέρουσες λειτουργίες, ανοίγοντας ολόκληρο τον κόσμο του Διαδικτύου για εσάς. Αλλά καθένα από αυτά έχει το δικό του σύνολο πλεονεκτημάτων και περιορισμών.

Μερικές φορές η χρήση διακομιστών μεσολάβησης φαίνεται σαν καλύτερη συμφωνία, ενώ μερικές φορές είναι VPN. Μπορεί επίσης να ισχύει με βάση τις προτιμήσεις, τις ανάγκες και τον προϋπολογισμό ενός χρήστη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν ποιο από αυτά θα είναι κατάλληλο για ποιον.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα είδος συζήτησης για το ποιο είναι καλύτερο. Και αν προσπαθείτε επίσης να καταλάβετε ποιο είναι καλύτερο για εσάς, διαβάστε παρακάτω.

Σε αυτό το άρθρο, θα συγκρίνω το διακομιστή μεσολάβησης με το VPN για διάφορους λόγους.

Ας αρχίσει λοιπόν η μάχη!

Proxy vs VPN: Τι είναι;

Τι είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης;

Ένας διακομιστής μεσολάβησης ή διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί ως γέφυρα ή πύλη μεταξύ εσάς και του Διαδικτύου. Ενώ περιηγείστε στο Διαδίκτυο για συγκεκριμένους ιστότοπους, οι πληρεξούσιοι επικοινωνούν εκ μέρους σας στον ιστότοπο για να ενεργοποιήσουν την πρόσβαση.

Ένας διακομιστής μεσολάβησης δέχεται εισερχόμενα αιτήματα από πελάτες και τα προωθεί στον διακομιστή προορισμού. Είναι σε θέση να το κάνει διαχωρίζοντας τον διακομιστή web και το σύστημα πελάτη από το δίκτυο. Παρέχει διάφορα επίπεδα ασφάλειας, απορρήτου και λειτουργικότητας ανάλογα με τις ανάγκες, την πολιτική της εταιρείας ή τις περιπτώσεις χρήσης.

Επιπλέον, ένας διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί σαν φίλτρο ιστού και τείχος προστασίας που παρέχει δεδομένα κρυφής μνήμης και κοινόχρηστες συνδέσεις δικτύου για να επιταχύνει πολλά αιτήματα. Έχει δύο βασικούς σκοπούς – να σας κρατά ανώνυμους και να επιταχύνει την πρόσβασή σας σε οποιονδήποτε πόρο μέσω προσωρινής αποθήκευσης.

Παραδείγματα:

Τι είναι ένα VPN;

Το Virtual Private Network (VPN) παρέχει μια προστατευμένη σύνδεση δικτύου μεταξύ των χρηστών και του Διαδικτύου. Κρυπτογραφεί την κυκλοφορία στον ιστό σας και αποκρύπτει την ηλεκτρονική σας ταυτότητα ή τη διεύθυνση IP και την τοποθεσία σας. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται δύσκολο για τους ιστότοπους και τα τρίτα μέρη να σας αναγνωρίσουν, να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο ή να κλέψουν τα δεδομένα σας.

Επειδή σε κανέναν δεν αρέσει να τον παρακολουθούν, ακόμα κι αν δεν υπάρχει τίποτα να κρύψει. Τα VPN είναι ένα βήμα μπροστά στο παιχνίδι απορρήτου. Χρησιμοποιώντας ένα VPN, μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδιωτικό σας δίκτυο ενώ χρησιμοποιείτε δημόσια σύνδεση στο Διαδίκτυο και να διατηρείτε την ανωνυμία και το απόρρητο στο διαδίκτυο.

Ένα VPN δημιουργεί μια σήραγγα μεταξύ του τοπικού δικτύου και του κόμβου εξόδου σε διαφορετικές τοποθεσίες που μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά. Λόγω αυτού, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο ανεξάρτητα από την τοποθεσία σας.

Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε σε μια χώρα που περιορίζει ορισμένους από τους ιστότοπους, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους από άλλη τοποθεσία στην πόλη σας χρησιμοποιώντας ένα VPN.

Είτε χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi, είτε θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιεχόμενο, θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς και ανώνυμοι είτε είστε κανονικός παίκτης, το VPN είναι για εσάς. Επιτρέπει μια ασφαλή και σταθερή σύνδεση με μια σήραγγα VPN με εύκολη πρόσβαση. Όχι μόνο σας αποκρύπτει από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), αλλά επίσης ασφαλίζει ολόκληρη τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και σας βοηθά να προστατεύσετε από κυβερνοεπιθέσεις.

Παράδειγμα:

VyprVPN για επιχειρήσεις

PureVPN για προσωπική χρήση

Διακομιστής μεσολάβησης έναντι VPN: Τύποι

Τύποι διακομιστών μεσολάβησης

Προώθηση μεσολάβησης: Ένας προωθημένος διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί καλύτερα σε δίκτυα Διαδικτύου που επιτρέπουν μόνο ένα μόνο σημείο εισόδου. Θα λάβετε την ασφάλεια της διεύθυνσης IP μέσα στο δίκτυο και πρόσβαση στον διαχειριστικό έλεγχο. Όταν λαμβάνει ένα αίτημα, αξιολογεί εάν είναι νόμιμο ή όχι χρησιμοποιώντας την τέλεια ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης: Εγκαθίσταται στο πλάι του διακομιστή ιστού για την επικύρωση και την επεξεργασία του αιτήματος έτσι ώστε κανένας πελάτης να μην χρειάζεται να επικοινωνεί απευθείας. Όταν ένας πελάτης στέλνει ένα αίτημα στο Διαδίκτυο, αυτό περνά από ένα τείχος προστασίας και φτάνει στον διακομιστή μεσολάβησης. Ο διακομιστής μεσολάβησης αλλάζει τη διαδρομή των αιτημάτων και δίνει πρόσβαση στους πελάτες.

Διαφανής διακομιστής μεσολάβησης: Σας προσδιορίζει ως πελάτη του διακομιστή ιστού και ο διακομιστής ιστού έχει τη διεύθυνση IP σας. Τα σχολεία, οι δημόσιες βιβλιοθήκες και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν διαφανή διακομιστή μεσολάβησης για καλύτερο φιλτράρισμα περιεχομένου.

Ανώνυμος διακομιστής μεσολάβησης: Ενεργεί ένα βήμα πριν από έναν διαφανή διακομιστή μεσολάβησης. Ενημερώνει τον ιστότοπο ότι ένας διακομιστής μεσολάβησης έχει πρόσβαση στον ιστότοπο, αλλά ποτέ δεν μοιράζεται τη διεύθυνση IP σας. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύει την ταυτότητά σας και διατηρεί το στυλ περιήγησής σας ιδιωτικό. Αποτρέπει επίσης έναν ιστότοπο από το να σας στοχεύσει για το περιεχόμενο μάρκετινγκ του.

  Σε ποιον ανήκει το ExpressVPN;

Για παράδειγμα, εάν ένα ειδησεογραφικό κανάλι γνωρίζει ότι έχετε πρόσβαση στον ιστότοπό του, αρχίζει να σας δείχνει τις νέες ιστορίες που πιστεύει ότι είναι σχετικές με εσάς.

Παραμόρφωση διακομιστή μεσολάβησης: Λέει στον ιστότοπο ότι έχει πρόσβαση σε δεδομένα, αλλά μοιράζεται μια ψευδή διεύθυνση IP για εσάς. Οι ανώνυμοι διακομιστές μεσολάβησης και οι παραμορφωτικοί μεσολαβητές είναι οι ίδιοι, αλλά η μόνη διαφορά είναι ότι μοιράζεται μια ψευδή διεύθυνση IP. Σημαίνει ότι φαίνεται να βρίσκεστε σε διαφορετική τοποθεσία.

Διακομιστής μεσολάβησης υψηλής ανωνυμίας:

Λειτουργεί ως κορυφαίος διακομιστής μεσολάβησης καθώς λειτουργεί έξυπνα αλλάζοντας περιοδικά τη διεύθυνση IP, γεγονός που προκαλεί σύγχυση για τους διακομιστές ιστού να παρακολουθούν την τοποθεσία κυκλοφορίας. Είναι ο πιο ασφαλής και ιδιωτικός διακομιστής μεσολάβησης για πρόσβαση σε ιστότοπους.

Residential Proxy: Ένας οικιακός διακομιστής μεσολάβησης παρέχει μια διεύθυνση IP που αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη φυσική συσκευή, επιτρέποντάς σας να υποβάλετε αιτήματα εύκολα. Είναι κατάλληλο για χρήστες που θέλουν να παρακολουθούν τακτικά τις διαφημίσεις στους ιστότοπους των ανταγωνιστών τους χωρίς να τους πιάνουν. Μπορεί να είναι δαπανηρή αλλά εξαιρετικά ασφαλής.

Ex – IPRoyal ή Bright Data

Datacenter Proxy: Προσφέρει ιδιωτικές IP από τρίτο μέρος που δεν σχετίζεται με κανέναν ISP. Είναι εύκολο να αποκτηθούν και μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τοποθεσίες.

Δημόσιος διακομιστής μεσολάβησης: Είναι ένας απλός διακομιστής μεσολάβησης που δίνει σε όλους δωρεάν πρόσβαση στους ιστότοπους και τις εφαρμογές. Εάν το κόστος είναι μια σημαντική ανησυχία από την ταχύτητα και την ασφάλεια, είναι για εσάς.

Άλλοι διακομιστής μεσολάβησης είναι κοινόχρηστος διακομιστής μεσολάβησης, διακομιστής μεσολάβησης SSL, περιστρεφόμενος διακομιστής μεσολάβησης, αντίστροφος διακομιστής μεσολάβησης, διακομιστής μεσολάβησης προσωρινής αποθήκευσης, διακομιστής μεσολάβησης SOCKS, αναγκαστικός διακομιστής μεσολάβησης, εχθρικός διακομιστής μεσολάβησης, διακομιστής μεσολάβησης HTTP κ.λπ.

Τύποι VPN

Απομακρυσμένη πρόσβαση VPN: Επιτρέπει στους επιχειρηματίες και τους οικιακούς χρήστες να συνδέονται σε ένα ιδιωτικό δίκτυο για απομακρυσμένη πρόσβαση σε πόρους Ιστού. Η σύνδεση μεταξύ του ιδιωτικού δικτύου και του χρήστη είναι κρυπτογραφημένη για να προσφέρει απόρρητο και ασφάλεια.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος μπορεί να χρησιμοποιήσει το VPN απομακρυσμένης πρόσβασης για να συνδεθεί με το ιδιωτικό δίκτυο της εταιρείας για να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση σε πόρους από οπουδήποτε.

Site to Site VPN: Γνωστό και ως Router to Router VPN, είναι δημοφιλές μεταξύ μεγάλων εταιρειών ή οργανισμών με υποκαταστήματα σε διάφορες τοποθεσίες. Το χρησιμοποιούν για να συνδέσουν το δίκτυο ενός γραφείου σε μια άλλη τοποθεσία γραφείου.

Proxy vs VPN: Πώς λειτουργούν;

Πώς λειτουργούν οι διακομιστές μεσολάβησης;

Οι διακομιστές μεσολάβησης σάς βοηθούν να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο ή ιστοσελίδα μέσω του Διαδικτύου για να λάβετε πληροφορίες και να τις προωθήσετε στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής μεταξύ εσάς και του ιστότοπου που θέλετε να επισκεφτείτε, ένας διακομιστής μεσολάβησης ζητά δεδομένα από τον στοχευμένο διακομιστή ενώ προστατεύει την ταυτότητά σας ή τη διεύθυνση IP σας.

Έτσι, κάθε αίτημα που κάνετε περνάει πρώτα από έναν διακομιστή μεσολάβησης και μετά στον διακομιστή αντί να μεταβεί απευθείας. Και ο διακομιστής προορισμού θα αναγνωρίσει όχι εσάς αλλά τον διακομιστή μεσολάβησής σας και θα του παρέχει τις πληροφορίες αιτήματος.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο θέλετε από οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμη και από ιστότοπους με γεωγραφικούς περιορισμούς, χωρίς να αποκαλύπτετε τη διεύθυνση IP ή την τοποθεσία σας.

Πώς λειτουργεί ένα VPN;

Παρόμοια με τους διακομιστές μεσολάβησης, τα VPN σάς βοηθούν επίσης να έχετε πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο θέλετε ενώ είστε ανώνυμοι. Επίσης, αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σας καλύπτοντάς την με άλλη διεύθυνση IP, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην εφαρμογή ή τον ιστότοπο πέρα ​​από περιορισμούς ασφαλείας.

Έτσι, όταν δεν χρησιμοποιείτε VPN, το αίτημά σας περνά από τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και φτάνει απευθείας στον ιστότοπο στον οποίο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση.

Αλλά όταν χρησιμοποιείτε VPN ή VPN πελάτη, το αίτημά σας περνά μέσω του VPN και στη συνέχεια στον πάροχο ISP. Από εκεί, πηγαίνει στον διακομιστή VPN και, στη συνέχεια, φτάνει στον στοχευμένο ιστότοπο στον οποίο προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση.

Ενώ επικοινωνεί με τον διακομιστή VPN, ένα VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα που αποστέλλονται/λαμβάνονται προς ή από το Διαδίκτυο. Ο διακομιστής VPN έχει απομακρυσμένη πρόσβαση στον στοχευμένο ιστότοπο ή δεδομένα. Υπάρχουν δύο μεσάζοντες στη συνολική διαδικασία, ένας σε κάθε πλευρά του παρόχου ISP.

Ο πελάτης VPN βρίσκεται μεταξύ της συσκευής χρήστη και του ISP, ενώ ένας διακομιστής VPN βρίσκεται μεταξύ του ISP και του Διαδικτύου. Ο πελάτης VPN μπορεί να αποκρύψει το αίτημα από τον δρομολογητή και τον ISP και ο διακομιστής VPN κρύβει την ταυτότητα ή τη διεύθυνση IP σας από τον ιστότοπο στον οποίο προσπαθείτε να προσεγγίσετε.

Έτσι, δύο επίπεδα προσφέρουν ιδιωτικότητα και ασφάλεια δεδομένων. Είναι επωφελές κατά τη χρήση του δημόσιου Wi-Fi για τραπεζικές συναλλαγές, την αποστολή σημαντικών εγγράφων μέσω email, τις ηλεκτρονικές αγορές κ.λπ.

Η κρυπτογράφηση δεδομένων βοηθά στην ασφάλεια της σύνδεσής σας και αποτρέπει την διείσδυση χάκερ στο σύστημά σας, ενώ προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα όπως κωδικούς πρόσβασης, πληροφορίες πιστωτικών καρτών, αριθμούς τηλεφώνου, email κ.λπ. Επιπλέον, το VPN βοηθά στην αποτροπή των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου από την κατασκοπεία της κυκλοφορίας του δικτύου σας και την παρακολούθηση διαδικτυακών αποτυπωμάτων.

Ομοιότητες μεταξύ Proxy και VPN

  • Τόσο τα VPN όσο και οι διακομιστής μεσολάβησης κρύβουν τη διεύθυνση IP σας με μια άλλη για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ανώνυμοι ενώ περιηγείστε σε ιστότοπους και εφαρμογές.
  • Τα δύο από αυτά θα σας βοηθήσουν να παρακάμψετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς, ώστε να έχετε πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο ή δεδομένα από όλο τον κόσμο.
  • Ο διακομιστής μεσολάβησης και το VPN λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ της συσκευής σας και του υπόλοιπου ιστού.
  • Είναι συμβατά με κονσόλες παιχνιδιών και υπηρεσίες ροής. Για πληρεξούσιους, χρειάζεστε SOCKS5.
  • Και τα δύο μπορούν να μειώσουν λίγο την ταχύτητα του διαδικτύου σας καθώς το αίτημά σας ταξιδεύει μέσω διαμεσολαβητών.
  Λειτουργεί το NordVPN με το Netflix; 2024 (Απρίλιος)

Διαφορές μεταξύ Proxies και VPN

Ας συγκρίνουμε το διακομιστή μεσολάβησης με το VPN σε διάφορες παραμέτρους.

#1. Διακομιστής μεσολάβησης έναντι VPN: Ασφάλεια και ασφάλεια

Το Διαδίκτυο έχει γίνει ένα επικίνδυνο μέρος παρ’ όλη την καλοσύνη που μπορεί να προσφέρει. Αλλά πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από το διαδίκτυο για το εισόδημά τους. Επομένως, εάν θέλετε να το παίξετε με ασφάλεια, πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε δημόσιες συνδέσεις στο Διαδίκτυο.

Οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης, ειδικά οι δωρεάν, δεν κρυπτογραφούν την επισκεψιμότητά σας στον ιστό. Αποκρύπτουν την πραγματική σας ταυτότητα από τον ιστότοπο που προσπαθείτε να επισκεφτείτε, αλλά δεν ασφαλίζουν τη σύνδεση με καμία κρυπτογράφηση. Η χρήση δημόσιου, δωρεάν ή χαμηλής ποιότητας διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια μη ασφαλή ή λιγότερο ασφαλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, καθώς συνδέει τον διακομιστή-στόχο απευθείας μέσω του προγράμματος περιήγησής σας.

Πολλοί διακομιστές μεσολάβησης δεν είναι ασφαλείς και δεν διαθέτουν κίνηση HTTPS. Μπορεί επίσης να είναι επιβλαβείς με κακόβουλο κώδικα. Ως αποτέλεσμα, είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους διακομιστές μεσολάβησης εάν αντιμετωπίζετε ευαίσθητα δεδομένα.

Ωστόσο, οι πληρωμένοι διακομιστές μεσολάβησης, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας με κωδικό πρόσβασης και των συνδέσεων HTTP, είναι γενικά ασφαλείς, αλλά εξακολουθούν να έχουν ορισμένους περιορισμούς σε σύγκριση με αυτά που λαμβάνετε από VPN επαγγελματικής ποιότητας.

Συγκριτικά, πολλά εμπορικά VPN είναι πιο ασφαλή στη χρήση. Φορτώνουν τις ζητούμενες πληροφορίες στον διακομιστή και στη συνέχεια τις κρυπτογραφούν πριν τις μεταφέρουν στη συσκευή σας. Μόλις σταλούν τα δεδομένα, μόνο τότε τα αποκρυπτογραφεί για άλλες εφαρμογές ή προγράμματα.

Με αυτόν τον τρόπο, τα VPN βοηθούν στην προστασία της ταυτότητάς σας από τον ιστότοπο που επισκέπτεστε, τον ISP και το δίκτυό σας, χωρίς να αφήνουν καμία ένδειξη για τα δεδομένα στα οποία έχετε πρόσβαση. Ως αποτέλεσμα, προστατεύει την ταυτότητά σας και προστατεύει τα δεδομένα από εισβολείς που κάνουν περιαγωγή σε ανοιχτό δίκτυο, εργοδότες που παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας ή την κυβέρνηση.

Επομένως, εάν εξακολουθείτε να θέλετε να αγοράσετε έναν διακομιστή μεσολάβησης, βεβαιωθείτε ότι τον λαμβάνετε από έναν αξιόπιστο και φημισμένο πάροχο που χρησιμοποιεί τεχνολογίες και πρακτικές ασφαλείας υψηλής ποιότητας.

#2. Διακομιστής μεσολάβησης έναντι VPN: Απόρρητο

Οι ανησυχίες για το απόρρητο των δεδομένων κλιμακώνονται. Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου και κυβερνήσεις κατασκοπεύουν επίσης τα δεδομένα σας και οι απατεώνες πωλούν πληροφορίες πελατών για οικονομικά οφέλη.

Ως εκ τούτου, πρέπει να βρείτε τρόπους για να προστατεύσετε το απόρρητο των δεδομένων σας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρχές όπως το GDPR και το HIPAA προσπαθούν να απαιτήσουν από τις εταιρείες να υποβάλουν καταγγελία. Απαιτούν επίσης από τις εταιρείες να ζητούν πάντα την άδεια των πελατών για να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους με cookies.

Οι διακομιστής μεσολάβησης λειτουργούν μόνο ως διαμεσολαβητές μεταξύ εσάς και του υπόλοιπου ιστού. Μπορεί να κρύψει τη διεύθυνση IP της συσκευής σας μόνο από τον ιστότοπο που θέλετε να επισκεφτείτε, αλλά δεν έχει κρυπτογράφηση. Ως εκ τούτου, οι παραβιάσεις δεδομένων και οι ανησυχίες για το απόρρητο αυξάνονται εάν χρησιμοποιείτε διακομιστές μεσολάβησης, ειδικά τους δωρεάν. Όσον αφορά τα cookies, οι διακομιστές μεσολάβησης μπορούν να εξαπατήσουν έναν ιστότοπο για να αποθηκεύσει cookies με διεύθυνση IP διαφορετική από την πραγματική σας IP για να προστατεύσουν το απόρρητο σε κάποιο επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, τα VPN μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των δεδομένων σας από τον δρομολογητή, τον εργοδότη, την κυβέρνηση ή τον ISP σας μέσω κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Αποκρύπτει επίσης τη διεύθυνση IP σας μαζί με την τοποθεσία της. Ως εκ τούτου, ο ιστότοπος που επισκέπτεστε δεν μπορεί να σας αναγνωρίσει εύκολα. Παρόμοια με τους διακομιστές μεσολάβησης, εάν χρησιμοποιείτε VPN, οι ιστότοποι θα μπερδέψουν την IP του VPN με την IP της συσκευής σας και θα αποθηκεύσουν τα cookies εκεί αντί για τη συσκευή σας. Αυτό αυξάνει το απόρρητό σας.

Αλλά κάθε φορά που χρησιμοποιείτε VPN ή διακομιστή μεσολάβησης, φροντίστε να διαγράψετε τα cookies που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας. Διαφορετικά, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το απόρρητό σας και μπορούν να συμβάλουν στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων της συσκευής για την εμφάνιση διαφημίσεων παρακολουθώντας την τοποθεσία και τη διεύθυνση IP σας.

#3. Διακομιστής μεσολάβησης έναντι VPN: Ταχύτητα

Τόσο ο διακομιστής μεσολάβησης όσο και το VPN μπορούν να μειώσουν λίγο την ταχύτητα της σύνδεσής σας, επειδή οι μεσάζοντες βρίσκονται ανάμεσα σε εσάς και τον ιστότοπο στον οποίο έχετε πρόσβαση. Αν και αυτή η διαδικασία επικοινωνίας μπορεί να φαίνεται μακρά, συμβαίνει γρήγορα σε μικροδευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα αντιμετωπίσετε πολύ πρόβλημα κατά την περιήγηση. Μπορείτε να κάνετε ροή ταινιών HD και να παίξετε παιχνίδια στο διαδίκτυο χωρίς καθυστέρηση ή καθυστέρηση.

Ας μάθουμε πώς παίζει το proxy έναντι του VPN όσον αφορά την ταχύτητα.

Η χρήση ενός δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να σας κάνει να αντιμετωπίσετε την ταχύτητα. Είναι ένας μόνο διακομιστής που χρησιμοποιείται από πολλά άτομα ταυτόχρονα, γεγονός που καθυστερεί την ταχύτητα. Αλλά αν έχετε καλής ποιότητας διακομιστές μεσολάβησης, μπορείτε να δείτε αυξημένη απόδοση λόγω της προσωρινής αποθήκευσης ιστού.

  Ενεργοποιήστε τις δυνατότητες του δρομολογητή Netgear VPN για το σπίτι ή το γραφείο σας

Από την άλλη πλευρά, πολλά VPN προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες όπως 50 Mbps ή περισσότερες. Η κρυπτογράφηση του μπορεί να προσθέσει κάποιο λανθάνοντα χρόνο, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλη για να θέσει σε κίνδυνο την εμπειρία σας. Πολλοί πάροχοι VPN διαθέτουν παγκόσμια κέντρα δεδομένων. Ως εκ τούτου, μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης σε όλο τον κόσμο.

#4. Διακομιστής μεσολάβησης έναντι VPN: Κάλυψη

Το πόση κάλυψη μπορείτε να περιμένετε από ένα VPN ή ένα διακομιστή μεσολάβησης είναι ένα άλλο κριτήριο που διαφοροποιεί αυτές τις δύο τεχνολογίες.

Οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης αναδρομολογούν την κυκλοφορία ιστού ενός συγκεκριμένου παραθύρου. Ως εκ τούτου, προσφέρει λιγότερη κάλυψη και όλες οι άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στο παρασκήνιο δεν θα καλύπτονται σε αυτό.

Ωστόσο, η εγκατάσταση VPN στο σύστημά σας θα επαναδρομολογήσει όλη την κίνηση προς και από το σύστημά σας. Θα περιλαμβάνει επίσης τις εφαρμογές παρασκηνίου που ενδέχεται να έχουν αποθηκευμένα ευαίσθητα δεδομένα. Ως εκ τούτου, τα VPN προσφέρουν καλύτερη κάλυψη για την προστασία των συστημάτων σας από τα proxies καλύπτοντας όλα αυτά.

#5. Διακομιστής μεσολάβησης έναντι VPN: Κόστους-αποτελεσματικότητας

Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας είναι ένα άλλο σημαντικό κριτήριο που πρέπει να αναζητήσετε. Ας συγκρίνουμε το διακομιστή μεσολάβησης με το VPN με βάση το πόσο αποδοτικά είναι.

Οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης είναι δωρεάν και διαθέσιμοι στο κοινό. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικό για μεμονωμένους χρήστες και μικρές επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται πολλή χρήση διακομιστή μεσολάβησης ή VPN. Αλλά αν θέλετε να προσθέσετε ένα επίπεδο ασφάλειας και απορρήτου σε αυτό, μπορείτε να αναζητήσετε έναν πληρωμένο διακομιστή μεσολάβησης που μπορεί να κοστίζει από 5 $ το μήνα έως υψηλότερο.

Από την άλλη πλευρά, τα VPN είναι πιο δαπανηρά από τα proxies γενικά. Μπορούν συνήθως να κοστίζουν περίπου $5 ή $10 το μήνα. Αλλά αυτό θα σας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα, ειδικά εάν είστε επιχείρηση που ασχολείται με πολλές ευαίσθητες πληροφορίες. Αν και μπορείτε επίσης να βρείτε δωρεάν VPN, μπορεί να είναι πιο αργά και να έχουν όρια.

Έτσι, τα proxies, γενικά, είναι πιο οικονομικά από τα VPN.

#6. Proxy vs VPN: Οφέλη από το καθένα

Οφέλη των Proxies

  • Εύκολη ρύθμιση: Οι περισσότεροι διακομιστές μεσολάβησης χρειάζονται λίγη διαμόρφωση. Απλώς πρέπει να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL του ιστότοπου που προσπαθείτε να επισκεφτείτε και ο διακομιστής μεσολάβησης θα σας προσγειώσει εκεί μέσα στο ίδιο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης, χωρίς λογισμικό για εγκατάσταση.
  • Απόρρητο: Οι διακομιστής μεσολάβησης αποκρύπτουν τη διεύθυνση IP σας, έτσι ώστε ο ιστότοπος που επισκέπτεστε να μην αναγνωρίζει την πραγματική σας IP. Ως εκ τούτου, μπορείτε να παραμείνετε ανώνυμοι και να επισκεφτείτε οποιονδήποτε ιστότοπο θέλετε.
  • Παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών: Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους και περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς χρησιμοποιώντας διακομιστές μεσολάβησης ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε.
  • Οικονομικά: Πολλοί διακομιστής μεσολάβησης είναι δωρεάν και μπορείτε να βρείτε πληρωμένους για περίπου 5 $ το μήνα. ως εκ τούτου, είναι οικονομικά αποδοτικό.
  • Έλεγχος: Μπορείτε να διαμορφώσετε τον διακομιστή μεσολάβησής σας ώστε να απαγορεύεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους για τον έλεγχο της χρήσης ιστού των υπαλλήλων σας.

Πλεονεκτήματα των VPN

  • Μεγαλύτερη ασφάλεια: Προσφέροντας κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, τα VPN κάνουν τη σύνδεσή σας ασφαλή. Αυτό σας βοηθά να παραμένετε ασφαλείς από επιθέσεις, κακόβουλο λογισμικό κ.λπ.
  • Απόρρητο: Τα VPN προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο απορρήτου κρύβοντας την IP σας, διατηρώντας σας ανώνυμο. Ως εκ τούτου, οι ιστότοποι δεν θα αναγνωρίζουν την πραγματική σας διεύθυνση IP. Ακόμη και η κυβέρνηση, ο δρομολογητής και ο ISP σας δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιον ιστότοπο επισκέπτεστε.
  • Προηγμένες λειτουργίες: Μπορείτε να λάβετε πολλές προηγμένες λειτουργίες από παρόχους VPN, όπως διακόπτες kill, προγράμματα αποκλεισμού διαφημίσεων κ.λπ., για την περαιτέρω προστασία της ασφάλειας και του απορρήτου σας.
  • Περισσότερη κάλυψη: Εφόσον έχει αναπτυχθεί στη συσκευή σας, το VPN προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη, ακόμη και για εφαρμογές που εκτελούνται στη συσκευή σας στο παρασκήνιο.
  • Ταχύτητα: Μπορείτε να επιτύχετε μεγάλες ταχύτητες με VPN που πληρώνονται και προέρχονται από φημισμένους παρόχους που χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνολογίες.
  • Παράκαμψη γεωγραφικών περιορισμών: Μπορείτε να επισκεφτείτε οποιονδήποτε ιστότοπο από όλο τον κόσμο, παρακάμπτοντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Ως εκ τούτου, ακόμα κι αν ένας ιστότοπος είναι απαγορευμένος στη χώρα σας, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε μέσω VPN.
  • Υποστήριξη: Δεδομένου ότι τα VPN προσφέρονται κυρίως από μεγάλες εταιρείες, μπορούν να προσφέρουν αποκλειστική υποστήριξη σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα.

Διακομιστής μεσολάβησης έναντι VPN: Πότε να τα χρησιμοποιήσετε

Χρησιμοποιήστε έναν διακομιστή μεσολάβησης:

  • Εάν θέλετε απλώς να μεταδώσετε περιεχόμενο σε ροή που περιορίζεται στη χώρα ή την περιοχή σας
  • Παίξτε διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια ενώ είστε ανώνυμοι
  • Δεν έχετε πολύ προϋπολογισμό για να επενδύσετε
  • Κατά τη χρήση ενός παλαιού λειτουργικού συστήματος

Χρησιμοποιήστε ένα VPN:

  • Εάν ανησυχείτε πολύ για την ασφάλεια των δεδομένων και το απόρρητο κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο
  • Χρησιμοποιείτε δημόσιο Wi-Fi για να πραγματοποιήσετε τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες.
  • Θέλετε να παρακάμψετε τους γεωγραφικούς περιορισμούς και να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους, να κάνετε ροή βίντεο και να παίξετε παιχνίδια χωρίς να αποκαλύψετε την πραγματική σας διεύθυνση IP.
  • Έχετε αρκετό προϋπολογισμό στη διάθεσή σας για να ξοδέψετε για την αγορά ενός VPN

Proxy εναντίον VPN: Ποιο είναι καλύτερο; 🤔

Αν και το poxy και το VPN παρέχουν παρόμοιες δυνατότητες, διαφέρουν από πολλές απόψεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακομιστές μεσολάβησης για πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο ή περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς οπουδήποτε, ενώ είστε ανώνυμοι. υπάρχουν κρυφοί κίνδυνοι. Είναι ως επί το πλείστον αναξιόπιστα, καθώς δεν κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας, δεν διαθέτουν προηγμένες λειτουργίες και αποτελούν απειλές για το απόρρητο μέσω της διαρροής προσωπικών πληροφοριών, ειδικά με έναν δωρεάν διακομιστή μεσολάβησης.

Ως εκ τούτου, τα VPN είναι μια καλύτερη επιλογή εάν θέλετε να επισκεφτείτε οποιονδήποτε ιστότοπο, να παίξετε οποιοδήποτε παιχνίδι ή να παρακολουθήσετε οποιαδήποτε εκπομπή στο διαδίκτυο με ασφάλεια, ασφάλεια και απόρρητο. Παρέχουν κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για την ασφάλεια της σύνδεσης και των δεδομένων του δικτύου σας, ενώ παράλληλα προστατεύονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Αν και απαιτούν από εσάς να πληρώσετε κάποια δολάρια, αξίζει κάθε δεκάρα.

Μπορείτε τώρα να διαβάσετε τη λεπτομερή κριτική μας για το PureVPN.