Εάν εκτελείτε αυτές τις 6 διαδικτυακές δραστηριότητες, ένα VPN είναι απαραίτητο για εσάς

Ένα VPN είναι ένα ισχυρό εργαλείο, αλλά δυστυχώς, οι κύριοι χρήστες το βρίσκουν χρήσιμο μόνο για δύο πράγματα. είτε καταργώντας τον αποκλεισμό περιεχομένου με γεωγραφικούς περιορισμούς είτε αποτρέποντας την παρακολούθηση.

Πολλοί άνθρωποι δεν εξαρτώνται από υπηρεσίες με γεωγραφικούς περιορισμούς και ειλικρινά, το να ανακαλύψει η Google ότι σας αρέσουν τα γατάκια και όχι τα κουτάβια δεν ενοχλεί τους περισσότερους. Τόσοι πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το VPN περιττό. Είναι όμως πραγματικά άχρηστο εκτός από αυτές τις συνθήκες;

Στον πυρήνα του, ένα VPN απλώς θα ανακατευθύνει τη σύνδεσή σας για να κρύψει τη διεύθυνση IP σας και να κρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας. Ωστόσο, αυτή η απλή αλλαγή μπορεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τον διαδικτυακό κόσμο.

Μπορεί να εμπλακείτε σε πολλές διαδικτυακές δραστηριότητες ακόμη και τώρα που είτε απαιτούν VPN είτε τουλάχιστον μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά χρησιμοποιώντας ένα VPN.

Σε αυτήν την ανάρτηση, παραθέτω ορισμένες κοινές διαδικτυακές δραστηριότητες που απαιτούν VPN, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τις εκτελούν χωρίς VPN.

Παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια 🕹️

Κάθε διαδικτυακό παιχνίδι εξαρτάται από κεντρικούς διακομιστές για τη σύνδεση ατόμων από όλο τον κόσμο. Ανάλογα με την τρέχουσα τοποθεσία σας και την τοποθεσία του διακομιστή, η εισαγωγή σας καθυστερεί λόγω της απόστασης που απαιτείται για να διανύσει το πακέτο. Αυτή η καθυστέρηση ονομάζεται ping και υπολογίζεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms).

Εάν παίζετε οποιοδήποτε αντιδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι όπως FPS, MOBA ή MMORPG, το ping είναι ένας σημαντικός παράγοντας για ομαλό παιχνίδι. Συνήθως, εάν ο διακομιστής βρίσκεται στην ίδια χώρα με εσάς, θα έχετε οπουδήποτε μεταξύ 15-60ms (εξαρτάται και από την ποιότητα της σύνδεσης).

Το ping μεταξύ 50-100 ms θεωρείται καλό για τα περισσότερα παιχνίδια και ακόμη και το ping έως και 150 ms θεωρείται ότι μπορεί να παίξει. Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσετε να πάρετε ένα ping κάτω από 150 ms όταν παίζετε διαδικτυακά παιχνίδια.

Τώρα πώς σας βοηθά ένα VPN με την εμπειρία σας στο διαδικτυακό παιχνίδι; Ένα VPN μπορεί να μειώσει και να σταθεροποιήσει το ping σας βελτιστοποιώντας τη σύνδεσή σας μέσω των δικών του διακομιστών.

Ο ISP (παροχέας υπηρεσιών Διαδικτύου) ενδέχεται να μην δημιουργεί πάντα απευθείας σύνδεση με τον διακομιστή παιχνιδιών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ζείτε μακριά από τον διακομιστή του παιχνιδιού, επομένως ο ISP σας μπορεί να μεταπηδήσει τη σύνδεση μέσω πολλαπλών δικτύων.

Ένα VPN δημιουργεί μια απευθείας σύνδεση από τον ISP σας στον δικό του διακομιστή, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στον διακομιστή παιχνιδιού στον οποίο θέλετε να παίξετε. Αυτό όχι μόνο ελαχιστοποιεί την καθυστέρηση λόγω πολλαπλών αναπηδήσεων, αλλά και σταθεροποιεί το ping καθώς ο διακομιστής VPN είναι συνήθως εξαιρετικά βελτιστοποιημένος για να χειρίζεται πακέτα και έχει λιγότερους συνδέσμους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αρχικού ping οπουδήποτε από 20-150 ms.

Για παράδειγμα, όταν πρέπει να παίξω παιχνίδια με διακομιστές στην Ευρώπη, παίρνω γύρω στα 200-250 ping. Ωστόσο, η χρήση ενός VPN μειώνει το ping στα 140-180ms, καθιστώντας τα παιχνίδια τουλάχιστον με δυνατότητα αναπαραγωγής. Στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, μπορείτε να δείτε το ping μου με και χωρίς VPN για να πάρετε μια ιδέα.

Η βελτίωση στο ping δεν περιορίζεται στις συνδέσεις μεγάλων αποστάσεων. Εάν ο πάροχος υπηρεσιών Internet που διαθέτετε δεν χειρίζεται σωστά τα πακέτα ή επιταχύνει τη σύνδεσή σας, ένα VPN θα μειώσει περαιτέρω το ping (ακόμα κι αν πρόκειται για μια μικρή βελτίωση) και θα ελαχιστοποιήσει/εξαλείψει τις αιχμές του ping.

  Το καλύτερο VPN για Chromebook

Πολλές δημοφιλείς υπηρεσίες VPN προσφέρουν μια υπηρεσία VPN βελτιστοποιημένης για παιχνίδια, όπως το ExpressVPN. Ωστόσο, σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε ένα αποκλειστικό VPN gaming όπως π.χ ExitLag εάν χρειάζεστε μόνο το VPN για παιχνίδια. Ένα αποκλειστικό VPN παιχνιδιών είναι καλύτερα βελτιστοποιημένο για παιχνίδια (από την εμπειρία μου) και συνήθως και φθηνότερο.

Torrenting

Το torrenting θεωρείται συχνά ως παράνομη δραστηριότητα κοινής χρήσης λογισμικού και πολυμέσων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Ωστόσο, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ομοτίμους (P2P) σύστημα κοινής χρήσης αρχείων όπου οι άνθρωποι συνδέονται με το Δίκτυο BitTorrent για κοινή χρήση δεδομένων.

Ο τύπος των δεδομένων που μοιράζονται οι άνθρωποι αποφασίζει εάν το torrent είναι νόμιμο ή παράνομο. Φυσικά, η μεταφόρτωση/λήψη λογισμικού ή μέσων που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα είναι σίγουρα παράνομη και μπορεί να οδηγήσει σε νομικές ενέργειες.

Ένα VPN είναι απαραίτητο για torrenting είτε μοιράζεστε νόμιμο είτε παράνομο περιεχόμενο. Εάν μοιράζεστε παράνομο/προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα περιεχόμενο (δεν υποστηρίζουμε αυτήν την πράξη), τότε προφανώς, χρειάζεστε ένα VPN για να γίνετε ανώνυμοι. Η κυβέρνηση, ο ISP σας και οι εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων παρακολουθούν το δίκτυο BitTorrent για παράνομες δραστηριότητες. Εάν καταλήξετε κάτω από τα ραντάρ, μπορεί να σας απειλήσουν με γράμματα ή ακόμα και να σας κάνουν μήνυση.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να δείτε τη διεύθυνση IP των ομοτίμων. μπορείτε απλώς να επισκεφτείτε έναν ιστότοπο όπως το I Know What You Download, και μπορείτε να δείτε torrents μαζί με τον αριθμό των συνομηλίκων και τη χώρα και την πόλη τους. Οποιοσδήποτε έχει αρκετή επιρροή μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας χρησιμοποιώντας τον ISP σας, όχι μόνο εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων.

Ακόμα κι αν δεν μοιράζεστε παράνομα δεδομένα, ένα VPN εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για πολλούς λόγους. Το πιο σημαντικό είναι να μην καταλήξετε στη «Λίστα». Πολλές υπηρεσίες και κυβερνητικές αρχές, όπως η NSA, η MPAA, η GCHQ, κ.λπ., διατηρούν μια λίστα παρακολούθησης ατόμων για να παρακολουθούν για παράνομη δραστηριότητα.

Οι άνθρωποι που κατεβάζουν/ανεβάζουν συνεχώς torrents είναι ο κύριος στόχος τέτοιων λιστών καθώς συνήθως καταλήγουν να κάνουν κάτι παράνομο. Έτσι, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να αναγνωριστείτε και να ακολουθηθείτε από κυβερνητικούς φορείς.

Οι περισσότεροι ISP είναι επίσης γνωστό ότι περιορίζουν τη σύνδεση ατόμων που κάνουν συχνά torrent. Μπορεί ακόμη και να τερματίσουν την υπηρεσία. Εάν θέλετε τις καλύτερες ταχύτητες λήψης, τότε ένα VPN μπορεί να αποκρύψει τη δραστηριότητά σας από τον ISP σας, ώστε να μην γνωρίζει αν κάνετε torrent ή απλώς μεταδίδετε βίντεο.

Αν και σε μικρότερο βαθμό, οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μια άλλη ανησυχία, επειδή όταν συνδέεστε σε ένα δίκτυο BitTorrent, τα δεδομένα σας είναι ανοιχτά σε όλους. Ένα VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας έτσι ώστε να μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες κυβερνοεπίθεσης.

Παρόλο που οποιοδήποτε δημοφιλές VPN θα πρέπει να λειτουργεί καλά για torrenting, συνιστάται η επιλογή αυτού που λειτουργεί σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους περί απορρήτου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μια εταιρεία VPN αναγκάζεται να ακολουθεί τους κυβερνητικούς νόμους, οπότε αν μια κυβέρνηση μπορεί να την αναγκάσει να εγκαταλείψει τα δεδομένα σας, μπορεί να καταλήξετε σε μπελάδες ακόμα και όταν τα δεδομένα σας ήταν κρυπτογραφημένα.

Προσωπικά προτείνω το ProtonVPN για torrenting καθώς εδρεύει στην Ελβετία, η οποία είναι γνωστό ότι έχει τους πιο αυστηρούς νόμους περί απορρήτου. Ακόμα κι αν καταλήξετε σε προβλήματα/παρακολούθηση, η εταιρεία VPN δεν θα παραβιάσει τις κυβερνητικές απαιτήσεις.

  NordVPN πώς να αποκτήσετε δωρεάν (δοκιμασμένο Απρίλιος 2024)

Λήψη/μεταφόρτωση μεγάλων αρχείων

Αυτό το ζήτημα συνήθως ταλανίζει τους χρήστες που κάνουν torrent συχνά, αλλά δεν περιορίζεται σε torrenting. Οι ISP περιορίζουν τη σύνδεση των ατόμων που κατεβάζουν/ανεβάζουν μεγάλα αρχεία, είτε ως torrents είτε ως κανονικές λήψεις από το Διαδίκτυο. Παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης χρησιμοποιεί τα δεδομένα και στη συνέχεια περιορίζουν την ταχύτητα δεδομένων όταν κάνετε κάποια δραστηριότητα στη μαύρη λίστα.

Οι δραστηριότητες συνήθως περιλαμβάνουν torrenting, ροή/λήψη πολυμέσων και λήψη μεγάλων αρχείων από ιστότοπους δωρεάν/πληρωμένου λογισμικού. Μόλις επισημανθείτε ως κάποιος που πραγματοποιεί λήψη μεγάλων δεδομένων, η σύνδεσή σας θα επιβραδυνθεί αυτόματα όταν προσπαθείτε να κάνετε λήψη ενός μεγάλου αρχείου.

Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών Internet περιορίζουν ακόμη και την ταχύτητα σύνδεσης για τέτοιες βαριές δραστηριότητες κατά τις ώρες αιχμής της ημέρας για όλους τους χρήστες.

Ένα VPN θα κρυπτογραφήσει και θα αποκρύψει τη δραστηριότητά σας από τον ISP σας, έτσι δεν θα γνωρίζουν ποτέ για ποιο σκοπό χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο. Καθώς η διαδικασία στραγγαλισμού είναι αυτόματη και οι κανόνες που τοποθετούνται αυτόματα δεν μπορούν να δουν τη δραστηριότητά σας, ο ISP αναγκάζεται να συνεχίσει να σας παρέχει κανονική ταχύτητα λήψης.

Τώρα, εκτός και αν ο ISP σας αποφασίσει ότι πρέπει να διακόψει εντελώς τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο (αυτό είναι πολύ σπάνιο), ένα VPN θα είναι πάντα σε θέση να αποτρέψει τον στοχευμένο στραγγαλισμό.

Σας συνιστούμε να αποκτήσετε ένα VPN με επιλογή διακόπτη kill για να βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητά σας δεν θα διαρρεύσει εάν το VPN αποσυνδεθεί για κάποιο λόγο. Δημοφιλή VPN όπως το ExpressVPN, το Hotspot Shield και το PureVPN – όλα έχουν ενσωματωμένο διακόπτη kill.

Χρήση δημόσιου WiFi

Πιθανότατα θα έχετε ήδη ακούσει για αυτό, καθώς οι περισσότερες διαφημίσεις VPN τονίζουν αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, θα ήθελα να μιλήσω για αυτό λεπτομερώς καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω του πόσο εύκολο είναι να το εκμεταλλευτείς.

Όταν συνδέεστε σε ένα ανοιχτό WiFi ή σε μια σύνδεση WiFi όπου ο κωδικός πρόσβασης κοινοποιείται σε οποιονδήποτε το ζητήσει, τα δεδομένα σας δεν είναι ποτέ ασφαλή. Όλα τα άτομα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο μπορούν να δουν ο ένας τη δραστηριότητα του άλλου χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία.

Μιλώντας για το πόσο εύκολο είναι να το εκμεταλλευτείς, ακόμα κι αν κάποιο ημιγράμματο άτομο πάει στο ooga booga «hw me see womenfi trafik», η Google θα ανοίξει πολλούς πόρους με ακριβή βήματα για να παρακολουθήσει την κίνηση WiFi. Δεν με πιστεύεις; Απλώς αντιγράψτε/επικολλήστε τις γραμμές που αναφέρθηκαν προηγουμένως στην αναζήτηση Google και οι πόροι θα ανοίξουν.

Η κατασκοπεία WiFi δεν περιορίζεται στους χάκερ. Σε όποιον έχει τα σωστά εργαλεία αρέσει NetSpot ή Wiανασαρκ μπορεί να δει τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα. Εκτός από την παρακολούθηση της δραστηριότητάς σας, μπορούν ακόμη και να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης και τα οικονομικά στοιχεία σας.

Εάν συνδεθείτε σε ένα δημόσιο WiFi και η δραστηριότητά σας περιλαμβάνει τη σύνδεση σε έναν ιστότοπο, είναι σημαντικός κίνδυνος. Ένα VPN θα κρυπτογραφήσει τα δεδομένα σας πριν τα στείλει μέσω του δρομολογητή WiFi, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να δει τα δεδομένα.

Εφόσον δεν χρησιμοποιείτε δωρεάν υπηρεσία VPN, η κρυπτογράφηση είναι βασική λειτουργία όλων των υπηρεσιών VPN. Επομένως, η χρήση οποιουδήποτε VPN επί πληρωμή θα πρέπει να είναι αρκετή για να διατηρείτε τα δεδομένα σας ασφαλή ενώ χρησιμοποιείτε δημόσιο WiFi.

  Κωδικός έκπτωσης NordVPN, κωδικός κουπονιού |60-80%| 2024 (Απρίλιος)

Πρόσβαση σε περιεχόμενο ενώ ταξιδεύετε 🧳

Παρόλο που μπορεί να έχετε πρόσβαση σε όλους τους αγαπημένους σας ιστότοπους και υπηρεσίες στην πόλη σας, μπορεί να έχετε πρόβλημα πρόσβασης σε αυτούς όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό λόγω γεωγραφικών περιορισμών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μετακομίζετε σε διαφορετική ήπειρο.

Θα εκπλαγείτε πόσοι από τους αγαπημένους σας ιστότοπους/υπηρεσίες όπως το YouTube, το Facebook, το Netflix, το Skype, το WhatsApp κ.λπ., έχουν αποκλειστεί σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα, οι περισσότερες υπηρεσίες VoIP είναι εντελώς αποκλεισμένες στα ΗΑΕ και η Κίνα δεν επιτρέπει καμία από τις υπηρεσίες Google και πολλούς ιστότοπους/υπηρεσίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Εάν ταξιδεύετε συχνά ή θέλετε να ταξιδέψετε σε διαφορετική χώρα, μπορεί να χρειαστείτε ένα VPN για να αποκτήσετε πρόσβαση στους αγαπημένους σας ιστότοπους και υπηρεσίες. Καθώς το VPN κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας και εμφανίζει την τοποθεσία σας σε διαφορετική χώρα, σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε ιστότοπους/υπηρεσίες σαν να βρίσκεστε σε διαφορετική χώρα.

Ένα VPN με πολλούς διακομιστές συνιστάται στους ταξιδιώτες για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη σύνδεση με τον ιστότοπο/υπηρεσία που προτιμούν, ανεξάρτητα από το πού ταξιδεύουν. Μερικά από τα VPN υψηλής κάλυψης περιλαμβάνουν CyberGhost (7600+ διακομιστές σε 90 χώρες), ExpressVPN (3000+ διακομιστές σε 94 χώρες) και NordVPN (5400+ διακομιστές σε 60 χώρες).

Προειδοποίηση: Ορισμένες χώρες με επιθετική λογοκρισία αποκλείουν επίσης την πρόσβαση στο VPN και μπορούν να κινηθούν νομικά κατά της χρήσης VPN. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τη στάση της χώρας έναντι των VPN πριν χρησιμοποιήσετε ένα.

Σίγουρα, ένα VPN μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα και τις πληροφορίες σας κατά τις αγορές σας στο διαδίκτυο, αλλά δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για αυτό. Ένα VPN μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να λάβετε μεγάλες εκπτώσεις κατά τις αγορές σας στο διαδίκτυο. Πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα αλλάζουν τις τιμές με βάση την τοποθεσία του πελάτη.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες. Λόγω της χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης, πολλές υπηρεσίες πωλούν φθηνότερες υπηρεσίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα VPN για να εμφανιστείτε σε μια χώρα όπου η τιμή είναι χαμηλή και να αγοράσετε από εκεί φθηνότερα.

Για παράδειγμα, πολλές από τις εφαρμογές στο Google Play Store έχουν διαφορετικές τιμές για διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, δεν θα σας συστήσω να χρησιμοποιήσετε αυτό το τέχνασμα για να εξοικονομήσετε μόνο λίγα δολάρια, καθώς μπορεί να είναι τρομακτικό να μάθετε ποια χώρα προσφέρει την καλύτερη έκπτωση, αν υπάρχει καθόλου.

Αν και αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μεγάλες εταιρείες υλικού όπως η Microsoft ή η Apple μπορούν να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις εκατοντάδων δολαρίων με βάση την τοποθεσία σας. Αν πρόκειται να αγοράσετε κάτι τέτοιο ακριβό, αξίζει να ελέγξετε την τιμή του σε διάφορες χώρες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαγράψει τα cookie του προγράμματος περιήγησης πριν κάνετε αναζήτηση ή χρησιμοποιείτε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης για να διασφαλίσετε ότι το κατάστημα δεν σας αναγνωρίζει από την προηγούμενη δραστηριότητά σας.

Σκέψεις που τελειώνουν

Πρέπει να αναφέρω ότι τα VPN έχουν μια βασική απαίτηση ταχύτητας και σταθερότητας internet για να λειτουργούν σωστά. Εάν δεν έχετε καλή σύνδεση, τότε ένα VPN θα επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες που ανέφερα παραπάνω. Καθώς τα VPN λειτουργούν ως μεσαία υπηρεσία, καταναλώνουν κάποιο εύρος ζώνης για να προσφέρουν την υπηρεσία τους. Οι περισσότερες υπηρεσίες VPN απαιτούν ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps για να λειτουργήσουν σωστά, επομένως βεβαιωθείτε ότι η σύνδεσή σας είναι γρήγορη τουλάχιστον 10 Mbps.