Μπορείτε να εκτελέσετε λογισμικό Windows σε M1 Mac;

Ο πρώτος Mac με Apple Silicon είναι πολύ εντυπωσιακά μηχανήματα. Αλλά, στη μετάβαση από τα τσιπ της Intel στους επεξεργαστές ARM της Apple, τι συμβαίνει με το λογισμικό Windows σε Mac; Το Boot Camp εξακολουθεί να λειτουργεί; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί το τσιπ M1 είναι πρόβλημα για το λογισμικό των Windows

Το τσιπ M1 της Apple είναι το πρώτο τσιπ Apple Silicon που χρησιμοποιείται σε Mac. Αυτό είναι ένα προσαρμοσμένο τσιπ ARM ​​που έχει περισσότερα κοινά με τα τσιπ που είναι ενσωματωμένα σε iPhone και iPad από ό,τι οι επεξεργαστές Intel που βρίσκονται σε υπάρχοντες Mac.

Η Apple ενσωμάτωσε ένα μεταφραστικό σύστημα που ονομάζεται Rosetta 2 και επιτρέπει σε αυτούς τους νέους Mac να εκτελούν εφαρμογές Mac που έχουν σχεδιαστεί για Intel Mac. Οι υπάρχουσες εφαρμογές Mac σας θα εκτελούνται μια χαρά ακόμα κι αν δεν έχουν αναβαθμιστεί για να υποστηρίζουν το Apple Silicon. Υπάρχει μια μικρή επιβράδυνση λόγω της μετάφρασης, αλλά το τσιπ M1 είναι τόσο γρήγορο που φαίνεται να αποδίδουν εξίσου καλά με τα Intel Mac. Αυτές οι εφαρμογές θα εκτελούνται ακόμη πιο γρήγορα αφού ενημερωθούν για να υποστηρίζουν το Apple Silicon.

Τι γίνεται όμως με τις εφαρμογές που δεν είναι εφαρμογές Mac;

Οι M1 Mac υποστηρίζουν το Boot Camp;

Οι υπολογιστές Intel Mac της Apple περιλαμβάνουν μια δυνατότητα που ονομάζεται “Boot Camp” που σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε τα Windows απευθείας στο Mac σας. Για εναλλαγή μεταξύ Windows και macOS, πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση. Τα Windows εκτελούνται στο Mac ακριβώς όπως θα εκτελούνταν σε έναν υπολογιστή. Εξάλλου, τόσο οι Mac όσο και οι υπολογιστές Intel έχουν την ίδια αρχιτεκτονική υλικού.

  Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τις κάρτες πληροφοριών στην Cortana στα Windows 10

Ωστόσο, το Boot Camp δεν υποστηρίζεται σε M1 Mac με Apple Silicon. Το Boot Camp λειτουργεί μόνο σε Mac που βασίζονται σε Intel. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Boot Camp για να εγκαταστήσετε τα Windows σε M1 MacBook ή Mac Mini.

Ακόμα κι αν η Apple υποστήριζε το Boot Camp σε M1 Mac, θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε μόνο την έκδοση ARM των Windows 10. Από τον Νοέμβριο του 2020, αυτή η έκδοση των Windows δεν είναι πραγματικά έτοιμη για την πρώτη στιγμή. Έχει ένα επίπεδο εξομοίωσης ώστε να μπορεί να εκτελεί λογισμικό Windows γραμμένο για τσιπ της Intel, αλλά είναι πολύ πιο αργό και πιο μπερδεμένο από το επίπεδο μετάφρασης του Mac. Επίσης, δεν μπορεί ακόμη να τρέξει εφαρμογές Intel Windows 64-bit—μόνο προγράμματα 32-bit. Η Microsoft είναι εργάζονται σε αυτό.

Ακόμα κι αν ήσασταν εντάξει με τους περιορισμούς των Windows 10 στο ARM, η Microsoft δεν καθιστά διαθέσιμη την έκδοση ARM των Windows 10 για λήψη και εγκατάσταση στις δικές σας συσκευές. Τα Windows 10 στο ARM είναι διαθέσιμα μόνο σε κατασκευαστές συσκευών που θέλουν να το προεγκαταστήσουν.

Μπορείτε να εκτελέσετε εικονικές μηχανές Windows σε M1 Mac;

Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε λογισμικό Windows σε Intel Mac μέσω εικονικών μηχανών. Τα δημοφιλή προγράμματα εικονικής μηχανής περιλαμβάνουν Parallels Desktop και VMWare Fusion. Αυτά λειτουργούν σε M1 Mac;

Θα είναι – τελικά. Από την κυκλοφορία των M1 MacBook της Apple τον Νοέμβριο του 2020, αυτά τα προγράμματα εικονικών μηχανών δεν ήταν ακόμη έτοιμα να υποστηρίξουν MacBook.

  Ο απλός μετατροπέας νομισμάτων παρακολουθεί τις τιμές Forex και μετατρέπει το νόμισμα

Οι υπάρχουσες εκδόσεις του Parallels Desktop και του VMware Fusion δεν εκτελούνται σωστά σε MacBook με Apple Silicon. Αυτές οι εφαρμογές εξαρτώνται από τις δυνατότητες εικονικοποίησης υλικού σε τρέχοντες υπολογιστές Intel Mac. Τόσο η Parallels όσο και η VMware υπόσχονται ότι οι μελλοντικές εκδόσεις θα το κάνουν. Το VMware δεν είναι έτοιμο να δεσμευτείτε για ένα χρονοδιάγραμμα για την υποστήριξη αυτών των νέων Mac ακόμα. Αυτά τα εργαλεία πρέπει να τροποποιηθούν για να υποστηρίζουν τα νέα τσιπ της Apple.

Ωστόσο, η αρχιτεκτονική θα είναι και πάλι πρόβλημα. Στο WWDC 2020, η Apple έδειξε το Parallels να τρέχει άψογα μια εικονική μηχανή — μια εικονική μηχανή Linux. Αυτή ήταν πιθανώς μια έκδοση ARM του Linux.

Ακόμη και όταν αυτά τα νέα εργαλεία εικονικής μηχανής είναι έτοιμα, φαίνεται ότι θα τρέχουν μόνο λειτουργικά συστήματα ARM. Παράλληλες λέει «είναι έκπληκτη από τα νέα της Microsoft σχετικά με την προσθήκη υποστήριξης [for] Εφαρμογές x64 στα Windows στο ARM.” Η Microsoft θα πρέπει να καταστήσει τα Windows 10 σε ARM διαθέσιμα στους χρήστες Mac για εγκατάσταση σε εικονικές μηχανές για να επωφεληθούν από αυτό. Φαίνεται ότι το Parallels δεν λειτουργεί στην εκτέλεση εκδόσεων Intel των Windows στο Apple Silicon. Αυτό μπορεί να είναι πολύ αργό ακόμα κι αν ήταν δυνατό.

Λειτουργεί το CodeWeavers CrossOver;

Ακολουθεί ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να εκτελέσετε ορισμένες εφαρμογές Windows σε M1 Mac: Με τη χρήση CodeWeavers Crossover για Mac. Αυτή η εφαρμογή βασίζεται στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα Wine που έγινε διάσημο επειδή επέτρεψε στους χρήστες Linux να εκτελούν ορισμένες εφαρμογές Windows χωρίς τα ίδια τα Windows.

  Εγγράψτε βίντεο χωρισμένης οθόνης σε προσαρμοσμένη διάταξη και συνδυάστε τα [Paid]

Το CodeWeavers είναι ουσιαστικά ένα επίπεδο συμβατότητας με αντίστροφη μηχανική σχεδιασμένο για την εκτέλεση εφαρμογών των Windows σε λειτουργικά συστήματα που δεν είναι Windows. Δεν είναι τέλειο, δεν υποστηρίζει κάθε εφαρμογή και θα αντιμετωπίσετε κάποια σφάλματα. Το CodeWeavers διατηρεί μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει εφαρμογές που λειτουργούν καλά.

CrossOver λειτουργεί σε MacBook με Apple Silicon. Εάν μπορεί να εκτελέσει μια εφαρμογή Windows σε Mac, μπορεί να εκτελέσει την ίδια εφαρμογή σε Mac με Apple Silicon.

Πρέπει να αγοράσετε ένα M1 Mac εάν χρειάζεστε Windows;

Τα M1 MacBook AIr, MacBook Pro και Mac Mini της Apple είναι προϊόντα πρώτης γενιάς. Θέτουν τις βάσεις για ένα μέλλον Mac χωρίς επεξεργαστές Intel.

Υπάρχει λόγος που η Apple εξακολουθεί να πουλά Mac με επεξεργαστές Intel. Τα Apple Silicon Mac δεν είναι ακόμα έτοιμα για όλους.

Εάν χρειάζεστε ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα Windows στο Boot Camp ή μια εικονική μηχανή, αυτά τα M1 MacBook δεν είναι οι υπολογιστές για εσάς. Εάν χρειάζεστε ένα νέο Mac, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα Intel Mac.

Αλλά, αν σας αρέσουν πραγματικά αυτά τα M1 MacBook, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν συμβιβασμό. Για παράδειγμα, εάν είστε ευχαριστημένοι με δύο μηχανήματα, θα μπορούσατε να έχετε ένα MacBook και έναν ξεχωριστό φορητό υπολογιστή ή επιτραπέζιο υπολογιστή για το λογισμικό των Windows. Ακούγεται τρελό, αλλά μπορεί να είναι μια πιο ωραία εμπειρία από την επανεκκίνηση εμπρός και πίσω για να χρησιμοποιήσετε το Boot Camp.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να εκτελέσετε εφαρμογές των Windows σε έναν απομακρυσμένο υπολογιστή με Windows και να έχετε πρόσβαση σε αυτές από απόσταση. Στην πραγματικότητα, αυτή μπορεί να είναι η μελλοντική λύση για πολλούς ανθρώπους. Η Microsoft φέρεται να εργάζεται σε ένα προϊόν “Cloud PC”. που θα επιτρέψει στους οργανισμούς να εκτελούν τις εφαρμογές τους στους διακομιστές της Microsoft και να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την επιφάνεια εργασίας από οποιαδήποτε συσκευή.