Πριν από το Mac OS X: Τι ήταν το NeXTSTEP και γιατί το αγάπησαν οι άνθρωποι;

Ξεκινώντας με τον υπολογιστή NeXT του Steve Jobs το 1988, το λειτουργικό σύστημα NeXTSTEP αντιπροσώπευε την αιχμή του σχεδιασμού λογισμικού επιτραπέζιου υπολογιστή. Έγινε το τεχνολογικό θεμέλιο για το macOS, το iOS και άλλα της Apple. Ας δούμε τι ήταν τόσο ιδιαίτερο για το NeXTSTEP.

NeXTSTEP: Ευέλικτο και κομψό, με σταθερή βάση

Εν μέσω βαρέων βαρών ανταγωνισμού από τα Windows, Mac OS, OS/2 και BeOS τη δεκαετία του 1990, το λειτουργικό σύστημα NeXTSTEP ξεχώρισε. Αυτό οφειλόταν στην κομψή χρήση λεπτομερών εικονιδίων και τυπογραφίας, την ενσωματωμένη υποστήριξη δικτύωσης, το εύκολο στον προγραμματισμό αντικειμενοστραφή σύστημα παραθύρων και τις συμπαγείς ρίζες του UNIX.

Η επιφάνεια εργασίας NeXTSTEP 3.3.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά (και πολλά άλλα) κέρδισαν το NeXTSTEP μια βασική ομάδα σκληροπυρηνικών θαυμαστών. Κέρδισε επίσης θαυμαστές στην Apple, οι οποίοι καθοδήγησαν το NeXTSTEP στο μέλλον της εταιρείας. Σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν απόγονους του λογισμικού NeXT σε Mac, iPhone, iPad και Apple Watches. Πώς όμως έγινε αυτό;

Η προέλευση του NeXTSTEP

Τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν δύσκολα για τον Steve Jobs. Μετά από έναν αγώνα εξουσίας στην Apple, άφησε την εταιρεία που συνίδρυσε το 1985. Την ίδια χρονιά, ίδρυσε τη NeXT, Inc., μαζί με αρκετούς άλλους βετεράνους της Apple.

Το πλήρωμα άρχισε γρήγορα να εργάζεται δημιουργώντας μια εντελώς νέα πλατφόρμα υπολογιστή, με Avie Tevanian υπεύθυνος για το λογισμικό και τον βετεράνο της Apple Rich Page χειρισμού υλικού. Για να αποφύγει μη ανταγωνιστικά προβλήματα με την Apple, η NeXT αποφάσισε να στοχεύσει στην αγορά των σταθμών εργασίας υψηλής τεχνολογίας.

Ο υπολογιστής NeXT με οθόνη megapixel.

Μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης, η εταιρεία κυκλοφόρησε το Υπολογιστής NeXT τον Οκτώβριο του 1988. Κατέπληξε τον Τύπο ξεπερνώντας τις δυνατότητες των επιτραπέζιων υπολογιστών της εποχής.

Τα χαρακτηριστικά του περιελάμβαναν:

CPU Motorola 68030 25 MHz
8 MB RAM
Ένα αφιερωμένο Τσιπ Motorola DSP για ψηφιακό ήχο
Ενσωματωμένο Ethernet
ΕΝΑ μαγνητο-οπτική μονάδα δίσκου που μπορούσε να διαβάσει και να γράψει δίσκους 250 MB
Υποστήριξη για οθόνη υψηλής ανάλυσης 1120 επί 832 με βάθος χρώματος 2 bit (4 αποχρώσεις του γκρι)

Όλα αυτά συσκευάστηκαν σε έναν κύβο μαγνησίου 12 ιντσών. Φυσικά, αυτού του είδους η τεχνολογία δεν ήταν φθηνή: ένα βασικό μοντέλο πωλήθηκε στα 6.500 $ (περίπου 14.000 $ σήμερα), ξεπερνώντας δραματικά τον αρχικό στόχο των 3.000 $ του Jobs.

Αλλά το υλικό είναι μόνο το ήμισυ της ιστορίας. Η NeXT έδωσε ζωή στη νέα της μηχανή με ένα λειτουργικό σύστημα αιχμής που ονομάζεται NeXTSTEP. Συνδύασε έναν πυρήνα που βασίζεται σε UNIX/BSD (Tevanian’s Mach) με ένα εξελιγμένο, αντικειμενοστρεφές περιβάλλον επιφάνειας εργασίας. Χρησιμοποιούσε την Adobe Εμφάνιση PostScript τεχνολογία για την ομαλή απόδοση γραφικών και γραμματοσειρών σε υψηλή ανάλυση.

  Πώς να μεγεθύνετε ένα μέρος μιας φωτογραφίας σε iPhone και iPad

Το NeXTSTEP λειτούργησε όμορφα ως λειτουργικό σύστημα με γραφικό ποντίκι με διεπαφή σε στυλ 3D και μεγάλα, λεπτομερή εικονίδια. Ωστόσο, κάτω από το φανταχτερό εξωτερικό του κρύβεται η καρδιά ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος UNIX. Μια γραμμή εντολών UNIX φιλική προς τους χάκερ απείχε επίσης μόνο ένα κλικ ανά πάσα στιγμή, χάρη σε μια ενσωματωμένη εφαρμογή Terminal.

Πολλά εικονίδια εφαρμογών OPENSTEP 4.2 στο Dock.

Η ομάδα του Jobs συνέλαβε επίσης το NeXTSTEP ως λειτουργικό σύστημα δικτύωσης από την αρχή. Η έκδοση εκκίνησης v0.8 περιλάμβανε δικτύωση TCP/IP και προηγμένο πρόγραμμα-πελάτη αλληλογραφίας που μπορούσε να στείλει email με συνημμένα ήχου και ψηφιακής εικόνας. Αυτά τα φιλικά προς το δίκτυο υποστρώματα, σε συνδυασμό με την ενσωματωμένη θύρα Ethernet και τα εξαιρετικά εργαλεία δημιουργίας εφαρμογών, διευκόλυναν τον Tim Berners-Lee ανάπτυξη του πρώτου προγράμματος περιήγησης World Wide Web στην πλατφόρμα NeXT το 1990.

Στην πραγματικότητα, κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι το πραγματικό αστέρι του σόου NeXTSTEP ήταν το δικό του αντικειμενοστραφής αναπτυξιακό περιβάλλον. Επέτρεψε στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν γρήγορα εξελιγμένες εφαρμογές γραφικών Στόχος-Γ βασίζεται σε αρθρωτό κώδικα. Αυτή η ευκολία ανάπτυξης προσέλκυσε πολλούς πελάτες στο NeXTSTEP στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Ορισμένοι προγραμματιστές χρησιμοποίησαν το NeXTSTEP ως προηγμένη πλατφόρμα για την ανάπτυξη προγραμμάτων για άλλους υπολογιστές. Ένα παράδειγμα υψηλού προφίλ είναι το Doom, το blockbuster shooter πρώτου προσώπου που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε υπολογιστές MS-DOS.

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, οι John Carmack και John Romero της id Software διαπίστωσαν ότι το περιβάλλον NeXT τους έδωσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα ανάπτυξης. Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για την Επεξεργαστής επιπέδου DoomEd δημιούργησαν για την κατασκευή των χαρτών του παιχνιδιού.

Επεξεργαστής επιπέδου DoomEd της id Software για Doom που εκτελείται στο NeXTSTEP.

«Η διεπαφή χρήστη και η ευκολία ανάπτυξης εφαρμογών GUI ήταν μοναδικά για το NeXT εκείνη την εποχή», δήλωσε ο Carmack. «Είχαμε αναπτύξει τους δικούς μας επεξεργαστές στο DOS για προηγούμενα παιχνίδια, αλλά το DoomEd ήταν πολύ πιο περίπλοκο και έπρεπε να εξελιχθεί με ευελιξία κατά τη διαδικασία ανάπτυξης. Το NeXT ήταν τέλειο για αυτό.”

Ο Romero πρόσθεσε ότι το περιβάλλον NeXT ήταν 15 χρόνια μπροστά από οτιδήποτε άλλο εκείνη την εποχή. Απολάμβανε την υψηλή ανάλυση του συστήματος, η οποία τους επέτρεψε να διορθώσουν το παιχνίδι ενώ το εκτελούσαν ταυτόχρονα σε ένα παράθυρο—κάτι που ήταν αδύνατο στο DOS.

«Θα είχαμε κάνει το Doom χωρίς το NeXTSTEP», είπε ο Romero. «Αλλά δεν ξέρω πώς θα έμοιαζε ή πόσο καιρό θα χρειαζόταν».

  Λάβετε καθοδηγούμενες οδηγίες επί της οθόνης για να συνθέσετε μια καλύτερη φωτογραφία

Σε σύγκριση με τα μηχανήματα Mac και DOS ενός χρήστη που μαστίζονταν από αστάθεια και τους ισχυρούς αλλά δυσκίνητους και εχθρικούς σταθμούς εργασίας UNIX, το NeXTSTEP ήταν μια γεύση του μέλλοντος.

Ένας ανώμαλος επιχειρηματικός δρόμος

Παρά την προηγμένη ναυτιλία σκληρού και λογισμικού αιχμής, η NeXT αγωνίστηκε να κερδίσει μια αξιόπιστη ροή εσόδων καθ’ όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της. Η αγορά ακαδημαϊκών σταθμών εργασίας που είχε αρχικά στοχεύσει η NeXT αποδείχθηκε πολύ μικρή και υποχρηματοδοτούμενη για να υποστηρίξει το είδος των περιθωρίων που απαιτούνται για την πώληση τέτοιου προηγμένου υλικού.

Ως αποτέλεσμα, η NeXT προσπάθησε να περιστρέψει το επιχειρηματικό της σχέδιο αρκετές φορές.

Το email από τον Steve Jobs που εστάλη με το NeXTSTEP 2.0.

Ένα μηχάνημα με χαμηλότερη τιμή, το Επόμενος σταθμός, κυκλοφόρησε το 1990 και ακολούθησαν αρκετοί ταχύτεροι σταθμοί εργασίας με προηγμένες δυνατότητες χρωμάτων. Οι αριθμοί πωλήσεων εταιρειών είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά το NeXT σύμφωνα με πληροφορίες πούλησε μόνο περίπου 50.000 υπολογιστές πριν αποσύρει τις πωλήσεις υλικού το 1993.

Μετά από αυτό, η NeXT αποφάσισε να επικεντρωθεί στο λογισμικό, μεταφέροντας το NeXTSTEP σε άλλες αρχιτεκτονικές, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργαστών x86 της Intel, του PA-RISC και των μηχανών SPARC της Sun. Για κάποιο χρονικό διάστημα, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα αντίγραφο του NeXT σε κουτί και να το εκτελέσετε στον υπολογιστή 486 του σπιτιού σας (αρκεί να πληρούσε τις απαιτήσεις του συστήματος).

Στον τελευταίο σημαντικό άξονα της ως ανεξάρτητης εταιρείας, η NeXT αποφάσισε να επικεντρωθεί κυρίως στη μυστική σάλτσα της: ένα παγκόσμιας κλάσης, αντικειμενοστρεφής ανάπτυξη API που αναπτύχθηκε κωδικοποιημένα με τη Sun που ονομάζεται OpenStep.

Το 1996, το NeXTSTEP έγινε OPENSTEP για Mach (προκαλώντας σύγχυση, η επωνυμία all caps ήταν μια προσπάθεια διαφοροποίησης του προϊόντος OPENSTEP OS από το προϊόν OpenStep API). Το NeXT κυκλοφόρησε επίσης το OpenStep API για άλλες πλατφόρμες, όπως τα Windows.

Αξιοσημείωτες εκδόσεις NeXTSTEP

Η NeXT απέστειλε τουλάχιστον δώδεκα κύριες εκδόσεις των NeXTSTEP και OPENSTEP για διάφορες πλατφόρμες μεταξύ 1988-97. παρακάτω είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα:

NeXTSTEP 0.8 (1988): Η πρώτη έκδοση που διατίθεται με υλικό NeXT, που περιλαμβάνεται στον υπολογιστή NeXT.
NeXTSTEP 2.0 (1990): Αυτή η έκδοση εισήγαγε υποστήριξη για έγχρωμα γραφικά, δισκέτες, CD-ROM, την πρώτη εμφάνιση του Terminal.app και πολλά άλλα.
NeXTSTEP 3.1 (1993): Η πρώτη έκδοση που υποστηρίζει επεξεργαστές x86, που επιτρέπει την εγκατάσταση του NeXTSTEP σε γενικό υλικό συμβατό με υπολογιστή IBM.
NeXTSTEP 3.3 (1995): Η τελευταία έκδοση πριν από τη μετονομασία OPENSTEP. Υποστήριξε τις πλατφόρμες Motorola 68K, Intel i386, PA-RISC και SPARC.
OPENSTEP 4.2 (1996): Η τελική έκδοση σε εξέλιξη πριν η Apple αγοράσει το NeXT.

  Πώς να αλλάξετε τις πληροφορίες στη γραμμή κατάστασης του Outlook

Η κληρονομιά του NeXTSTEP

Το 1995, η Apple άρχισε να εντείνει τις προσπάθειές της για την απόκτηση τεχνολογίας από μια εξωτερική εταιρεία για να τη χρησιμοποιήσει ως βάση για ένα λειτουργικό σύστημα Macintosh επόμενης γενιάς. Τα στελέχη της εταιρείας προσπάθησαν να αποκτήσουν τον προγραμματιστή του BeOS, αλλά ο Steve Jobs αντιλήφθηκε το σχέδιο και έλαβε υπόψη του το NeXT.

Η Apple εξαγόρασε τη NeXT (συμπεριλαμβανομένων των NeXTSTEP, OpenStep και Web Objects) για 400 εκατομμύρια δολάρια το 1996. Με αυτό, ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας της Apple άρχισε να ξετυλίγεται.

Το πρωτότυπο Rhapsody του 1997 της Apple δείχνει τη μετάβαση μεταξύ OPENSTEP και Mac OS.

Μετά την εξαγορά, η Apple έκανε μεταμόσχευση εγκεφάλου στην ανώτερη διοίκηση. Jobs και αρκετοί βετεράνοι NeXT, συμπεριλαμβανομένων των Tevanian και Τζον Ρουμπινστάιν, εγκαταστάθηκαν ως στελέχη της Apple. Μερικοί μάλιστα αστειεύονται ότι η NeXT εξαγόρασε την Apple, και όχι το αντίστροφο.

Άρχισαν γρήγορα οι εργασίες για τη μετατροπή του NeXTSTEP στην επόμενη κύρια έκδοση του Mac OS. Μετά από πολλά πρωτότυπα που ονομάζονται Rhapsody (και ένα προϊόν που βασίζεται στο Rhapsody αποστολής που ονομάζεται Mac OS X Sever 1.0), η Apple προσγειώθηκε στο Mac OS X το 2000. Έγινε η βασική κατεύθυνση των μελλοντικών προϊόντων λογισμικού της εταιρείας—σήμερα, το Mac OS X είναι γνωστό ως macOS.

Το σημερινό macOS είναι άμεσος απόγονος του NeXTSTEP.

Έκτοτε, οι απόγονοι των βασικών τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν για το NeXTSTEP στη δεκαετία του ’80 εξακολουθούν να υπάρχουν σε macOS, iOS, iPadOS, watchOS και tvOS. Με την πάροδο του χρόνου, το OpenStep εξελίχθηκε στο Cocoa API στην καρδιά των εφαρμογών Mac OS X.

Αρκετές εφαρμογές που εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο macOS (συμπεριλαμβανομένων των Dictionary, Chess, TextEdit και Mail.app) προέρχονται απευθείας από προηγούμενες εκδόσεις του NeXTSTEP. Το macOS περιστρεφόμενος τροχός του θανάτου ξεκίνησε επίσης στο NeXTSTEP και το NeXTSTEP’s Dock ήταν ο πρόγονος του macOS.

Βασικά, το macOS εξακολουθεί να είναι το NeXTSTEP στον πυρήνα του, αν και με πολλές σημαντικές αλλαγές.

NeXTSTEP Trivia

Εάν σας άρεσε αυτό το ταξίδι στη λωρίδα μνήμης, θα σας αφήσουμε με τις ακόλουθες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του NeXTSTEP:

Μέχρι το NeXTSTEP 2.0 το 1990, μια «μαύρη τρύπα» ήταν το ισοδύναμο του Κάδου απορριμμάτων στο Mac ή του Κάδου Ανακύκλωσης στα Windows: Στο 2.0, άλλαξε σε «Ανακυκλωτή».
Το NeXTSTEP 2.0 περιελάμβανε προεγκατεστημένο email από τον Steve Jobs: Ήταν το πρώτο μήνυμα που εμφανίστηκε στο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου NeXT Mail.
Το NeXTSTEP αποστέλλεται με μονόχρωμα εικονίδια και εφαρμογές: Το λειτουργικό σύστημα δεν εμφανιζόταν έγχρωμο μέχρι το 1992 με το NeXTSTEP 3.0.
Μία από τις πρώτες απόπειρες σε ένα ψηφιακό «App Store» για εφαρμογές υπολογιστών έκανε το ντεμπούτο του στο NeXTSTEP το 1991: Ηλεκτρονικό AppWrapper πωλούσε εμπορικά πακέτα ως λήψεις ψηφιακού δικτύου που διαχειρίζονται κρυπτογράφηση και διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων.