10 καλύτεροι σαρωτές θυρών και πούλια που είναι δωρεάν

Μπορεί να μην το γνωρίζετε ακόμα, αλλά οι ανοιχτές θύρες –σε αντίθεση με τα περισσότερα ανοιχτά λογισμικά– δεν είναι καλές. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να τα αποφύγετε με κάθε κόστος. Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι αμέσως. Όταν μιλάμε για ανοιχτές θύρες, μιλάμε για πιθανές ανοιχτές πόρτες στον εξοπλισμό σας. Και όταν κακόβουλοι άνθρωποι βρίσκουν αυτές τις πόρτες, μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εφευρέθηκαν οι σαρωτές θυρών και πρόκειται να σας παρουσιάσουμε τους δέκα καλύτερους δωρεάν σαρωτές θυρών που μπορούσαμε να βρούμε.

Θα ξεκινήσουμε το σημερινό άρθρο δίνοντάς σας ένα μάθημα σφάλματος για τις θύρες δικτύου. Θα σας πούμε τι είναι και τι δεν είναι. Θα εξηγήσουμε επίσης τη διαφορά μεταξύ γνωστών λιμένων και άλλων θυρών. Στη συνέχεια θα παρεκκλίνουμε λίγο και θα μιλήσουμε για την ασφάλεια. Θα σας ενημερώσουμε γιατί πρέπει να κρατάτε κλειστές τις αχρησιμοποίητες θύρες και να ασφαλίζετε αυτές που χρησιμοποιείτε. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με τη λίστα των κορυφαίων 10 με τους καλύτερους δωρεάν σαρωτές θυρών. Για κάθε καταχώριση στη λίστα μας, θα σας κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση του προϊόντος και ορισμένων από τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Τι είναι ένα λιμάνι τέλος πάντων;

Με μια φράση, οι θύρες είναι οι πύλες δικτύου στον εξοπλισμό. Ας εξηγήσουμε. Οι υπολογιστές μπορούν να κάνουν πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Και πολλά από αυτά τα πράγματα ενδέχεται να απαιτούν πρόσβαση στο δίκτυο. Αλλά συνήθως, οι υπολογιστές έχουν μόνο μία διεπαφή δικτύου. Οι θύρες επινοήθηκαν για να επιτρέπουν σε διαφορετικές διεργασίες να μοιράζονται μια κοινή διεπαφή δικτύου.

Για παράδειγμα, σκέφτεται έναν διακομιστή που εκτελεί και διακομιστή web και διακομιστή FTP, ένας πολύ συνηθισμένος συνδυασμός. Όταν έρχεται ένα αίτημα, πώς γνωρίζει το λειτουργικό σύστημα εάν πρέπει να το στείλει στον ιστό ή στους διακομιστές FTP; Χρήση θυρών. Ένα αίτημα για τον διακομιστή Ιστού θα χρησιμοποιεί τη θύρα 80 ενώ ένα αίτημα για διακομιστή FTP θα χρησιμοποιεί τη θύρα 22.

Οι θύρες δεν είναι φυσικό πράγμα, είναι απλώς αριθμοί από το 0 έως το 65535 που προστίθενται στην κεφαλίδα των πακέτων δεδομένων που μεταδίδονται σε ένα δίκτυο. Και δεν είναι ούτε τυχαία. Λοιπόν, στην πραγματικότητα είναι μερικές φορές. Περισσότερα για το δικό του αργότερα.

Αυτό που είναι σημαντικό για να λειτουργήσει όλο αυτό είναι ότι όλοι συμφωνούν σχετικά με το ποια θύρα θα χρησιμοποιήσουν για τι. Για παράδειγμα, ο διακομιστής web που αναφέρθηκε προηγουμένως αναμένει αιτήματα για χρήση της θύρας 80. Το πρόγραμμα περιήγησής σας πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τη θύρα 80 για να στείλει το αίτημα στον διακομιστή ιστού.

Γνωστά λιμάνια

Η ανάγκη συμφωνίας για το ποιο λιμάνι επιλύθηκε νωρίς με την τυποποίηση των λιμένων. Το Internet Assigned Numbers Authority (IANA, ο ίδιος οργανισμός που εκχωρεί επίσης διευθύνσεις IP) είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των επίσημων εκχωρήσεων αριθμών θυρών για συγκεκριμένες χρήσεις.

Υπό τον έλεγχο του IANA, τα πρώτα 1024 λιμάνια ανατέθηκαν επίσημα σε διαφορετικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια. Ορισμένες εκχωρήσεις λιμένων δεν εγκρίνονται επίσημα από το IANA. Ήταν διαθέσιμα και κάποιος οργανισμός άρχισε να τα χρησιμοποιεί για το σκοπό του –συχνά προτού το IANA αρχίσει να ελέγχει την ανάθεσή τους– και, λόγω της χρήσης, η χρήση τους κόλλησε.

Σήμερα, πολλοί από εμάς γνωρίζουμε αρκετά από αυτά τα λιμάνια. Υπάρχει η θύρα 80 για web και 21 για FTP, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Γνωρίζουμε επίσης τη θύρα 22 για SSH ή 53 για DNS. Δεν έχουν εκχωρηθεί όλες οι πρώτες 1024 θύρες και ορισμένες είναι ακόμα διαθέσιμες, αλλά ο αριθμός τους συρρικνώνεται.

Άλλα λιμάνια

Τα γνωστά λιμάνια αντιπροσωπεύουν τα πρώτα 1024, οπότε τι γίνεται με τα άλλα 64512; Λοιπόν, οι θύρες 1024 έως 49151 είναι αυτό που ονομάζουμε καταχωρημένες θύρες. Αυτά ελέγχονται και ανατίθενται επίσης από το IANA. Οποιοσδήποτε οργανισμός μπορεί να τα ζητήσει για τον συγκεκριμένο σκοπό τους. Έτσι, για παράδειγμα, η θύρα 1433 έγινε η θύρα για τον διακομιστή Microsoft SQL ή η θύρα 47001 έγινε η θύρα για την υπηρεσία απομακρυσμένης διαχείρισης των Windows. Ωστόσο, όπως είναι το Διαδίκτυο, πολλές θύρες σε αυτό το εύρος χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς χωρίς να έχουν καταχωρηθεί στο IANA.

  Πώς να διαγράψετε αντίγραφα ασφαλείας iPhone και iPad σε Mac

Όσον αφορά τις θύρες που κυμαίνονται από 49152 έως 65535, αναφέρονται ως εφήμερες θύρες. Χρησιμοποιούνται προσωρινά από εφαρμογές για τη διαφοροποίηση των ροών. Σκεφτείτε έναν διακομιστή ιστού. Πολλοί πελάτες μπορούν να συνδεθούν σε αυτό ταυτόχρονα. Εάν όλοι χρησιμοποιούσαν τη θύρα 80, θα ήταν δύσκολο για τον διακομιστή να βεβαιωθεί ότι στέλνει απαντήσεις στον σωστό αιτούντα. Έτσι, η αρχική σύνδεση γίνεται στη θύρα 80 και μετά ο διακομιστής και ο πελάτης «συμφωνούν» σε έναν εφήμερο αριθμό θύρας που θα χρησιμοποιηθεί για το υπόλοιπο της ανταλλαγής τους.

Θα πρέπει να κρατάτε κλειστές τις αχρησιμοποίητες θύρες

Σε έναν υπολογιστή, η κατάσταση των θυρών μπορεί να είναι ανοιχτή, κλειστή ή μυστική. Μια ανοιχτή θύρα σημαίνει ότι ο υπολογιστής «ακούει» ενεργά αιτήματα σύνδεσης σε αυτήν τη θύρα. Είναι μια ενεργή θύρα. Μια κλειστή θύρα, όπως υποδηλώνει το όνομά της, δεν δέχεται εισερχόμενες συνδέσεις. Αντίθετα, θα ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα να κλείσει το λιμάνι. Οι θύρες Stealth είναι κάπως διαφορετικές. μια συσκευή που προσπαθεί να συνδεθεί σε αυτές τις θύρες δεν θα λάβει καν απάντηση.

Οποιαδήποτε θύρα είναι ανοιχτή είναι μια ανοιχτή πόρτα στον υπολογιστή. Και οι κακόβουλοι χρήστες σίγουρα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις ανοιχτές πόρτες για να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε ανοιχτή τη θύρα FTP 21, αν και δεν χρησιμοποιείτε πραγματικά FTP. Στη συνέχεια, ένας χάκερ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτήν την ανοιχτή θύρα για να εκμεταλλευτεί μια ευπάθεια του λογισμικού FTP που εκτελείται στον υπολογιστή για να εισάγει κακόβουλο λογισμικό.

Και αν δεν χρησιμοποιείτε καν FTP, είναι πιθανό να μην έχετε ενημερώσει τον διακομιστή FTP και θα μπορούσε κάλλιστα να περιέχει εκμεταλλεύσιμα τρωτά σημεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να διασφαλίσετε ότι οι αχρησιμοποίητες θύρες είναι είτε κλειστές είτε stealth.

Και θα πρέπει επίσης να προστατεύετε αυτές τις θύρες που χρησιμοποιείτε

Όσο για τη δημοσίευση που χρησιμοποιείτε στην πραγματικότητα, είναι ακόμα ανοιχτές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλη δραστηριότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προστατεύσετε τις ανοιχτές θύρες. Μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ο πιο βασικός από τους οποίους είναι να διατηρείτε ενημερωμένο το λειτουργικό σας σύστημα και άλλο λογισμικό. Οι περισσότεροι εκδότες λογισμικού εκδίδουν συχνές ενημερώσεις κώδικα για την αντιμετώπιση ευπαθειών που έχουν εντοπιστεί. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να προστατευτείτε είναι χρησιμοποιώντας τείχη προστασίας και συστήματα ανίχνευσης εισβολής ή/και πρόληψης.

Οι κορυφαίοι 10 καλύτεροι δωρεάν σαρωτές θυρών

Οι σαρωτές θυρών είναι η πρώτη σας γραμμή άμυνας. Θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε ποιες θύρες είναι ανοιχτές, κλειστές και stealth στον εξοπλισμό σας. Η σάρωση μιας συσκευής για ανοιχτές θύρες συχνά αποκαλύπτει εκπλήξεις. Θα υπάρχουν θύρες που δεν ήξερες καν ότι ήταν ανοιχτές. Ο σαρωτής θυρών –ή ο ελεγκτής θυρών– θα σας πει τι πρέπει να κάνετε σε κάθε συσκευή. Και να έχετε κατά νου ότι οι χάκερ θα χρησιμοποιήσουν επίσης σαρωτές θυρών για να βρουν ανοιχτές πόρτες στα συστήματα στα οποία θέλουν να έχουν πρόσβαση.

Οι σαρωτές θυρών έρχονται σε δύο κύριες μορφές. Το πρώτο είναι ένα λογισμικό που εγκαθιστάτε σε έναν υπολογιστή και εκτελείτε από εκεί. Εναλλακτικά, ορισμένοι σαρωτές εκτελούνται από μια ιστοσελίδα. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στα δύο.

Για παράδειγμα, οι σαρωτές που βασίζονται στο web είναι υπέροχοι επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οπουδήποτε χωρίς να εγκαταστήσετε τίποτα. Θα αναφέρουν ποιες θύρες είναι ανοιχτές στο εξωτερικό του δικτύου σας. Υπάρχει ένα μειονέκτημα σε αυτό. Μια θύρα θα μπορούσε να είναι ανοιχτή σε μια συσκευή, αλλά να φαίνεται κλειστή ή μυστική εκτός του δικτύου σας, επειδή ένα τείχος προστασίας την εμποδίζει. Σε μια τέτοια κατάσταση, θα εξακολουθείτε να είστε ευάλωτοι σε μια εσωτερική επίθεση. Και να είστε σίγουροι ότι αυτά δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα.

Το καλύτερο στοίχημά σας είναι πιθανό να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό σαρωτών λογισμικού που βασίζονται στο διαδίκτυο και εγκατεστημένους. Σε συνδυασμό, θα σας δώσουν πλήρη ορατότητα σε ό,τι είναι ανοιχτό από έξω και μέσα από το δίκτυό σας.

Αρκετά ειπώθηκαν; Ακολουθεί η κορυφαία λίστα 10 με τους καλύτερους δωρεάν σαρωτές θυρών:

SolarWinds Free Port Scanner
Zenmap
PortChecker Port Scanner
Ανοίξτε το Port Scanner
Δακτυλικά αποτυπώματα IP Έλεγχος θυρών δικτύου
Δωρεάν Port Scanner
Έλεγχος λιμένων
WhatIsMyIP Port Scanner
TCPView
Σαρωτής IP Spiceworks

1. SolarWinds Free Port Scanner (ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ)

Η SolarWinds είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στον τομέα των εργαλείων δικτύωσης. Είναι επίσης γνωστό για τη δημοσίευση πολλών πολύ χρήσιμων δωρεάν εργαλείων. Το SolarWinds δωρεάν Port Scanner είναι ένα από αυτά. Το λογισμικό είναι διαθέσιμο μόνο για Windows και θα εκτελείται μέσω GUI ή ως εργαλείο γραμμής εντολών.

  6 καλύτερα εργαλεία παρακολούθησης και αντιμετώπισης προβλημάτων διακομιστή DNS

Από προεπιλογή, ο σαρωτής θα σαρώσει το δίκτυό σας για να εντοπίσει όλη τη διεύθυνση IP. Στη συνέχεια, επιλέγετε να σαρώσετε σε όλες τις συσκευές ή να αλλάξετε τη ρύθμιση εύρους σάρωση ενός υποσυνόλου των συσκευών σας. Μπορείτε επίσης να καθορίσετε τις θύρες προς δοκιμή. Από προεπιλογή, θα δοκιμάσει μόνο γνωστές θύρες, αλλά μπορείτε να το παρακάμψετε και να καθορίσετε τη δική σας περιοχή ή λίστα αριθμών θυρών. Οι πιο προηγμένες ρυθμίσεις θα σας επιτρέψουν να σαρώσετε μόνο θύρες TCP ή UDP, να κάνετε έλεγχο ping, ανάλυση DNS ή δοκιμή αναγνώρισης λειτουργικού συστήματος.

Ως αποτέλεσμα, το λογισμικό θα επιστρέψει μια λίστα με την κατάσταση όλων των ελεγμένων συσκευών. Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια μακρά λίστα. Ευτυχώς, το σύστημα θα σας επιτρέψει να εφαρμόσετε φίλτρα και, για παράδειγμα, να απαριθμήσετε μόνο συσκευές με ανοιχτές θύρες. Κάνοντας κλικ σε μια συσκευή εμφανίζεται το πλαίσιο λεπτομερειών θύρας. Και πάλι, θα εμφανίσει όλες τις θύρες στην περιοχή σάρωσης και πάλι, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα φίλτρο και να εμφανίσετε μόνο τις θύρες που είναι ανοιχτές.

Επίσημος σύνδεσμος λήψης: https://www.solarwinds.com/free-tools/port-scanner

2. Zenmap

Zenmap είναι μια διεπαφή GUI ανοιχτού κώδικα για το Nmap, ένα δωρεάν βοηθητικό πρόγραμμα δοκιμών δικτύου που είναι εξαιρετικά δημοφιλές για περισσότερα από 20 χρόνια. Το λογισμικό, το οποίο τρέχει σε Windows, Linux, BSD και Mac OS θα δοκιμάσει πολλά περισσότερα από τις θύρες.

Αν και το περιβάλλον χρήστη του δεν είναι πολύ εξελιγμένο, κάνει καλά τη δουλειά του. Θα σαρώσει όλες τις θύρες σε όλους τους υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυό σας. Στη συνέχεια, θα εκτελέσει δοκιμές παρακολούθησης στις ανοιχτές θύρες που έχει ανακαλύψει. Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε πλήρη σάρωση, να σαρώσετε όλες τις θύρες TCP ή να σαρώσετε όλες τις θύρες UDP. Υπάρχει επίσης μια έντονη σάρωση που χρησιμοποιεί μια μεθοδολογία stealth όπου οι δοκιμές δεν θα καταγράφονται από τις δοκιμασμένες συσκευές ως σύνδεση. Αυτά μπορεί να διαρκέσουν πολύ, όμως. Αναμένετε ότι θα διαρκέσει πάνω από 90 λεπτά για μία συσκευή.

3. PortChecker Port Scanner

ο PortChecker Port Scanner είναι ένας web-based scanner. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αν και δεν ελέγχονται όλες οι θύρες. Η υπηρεσία θα δοκιμάσει 36 από τις πιο σημαντικές –και ευάλωτες– γνωστές θύρες για προσβασιμότητα από το διαδίκτυο. Θα ελέγξει επίσης εάν μια υπηρεσία εκτελείται σε κάθε ανοιχτή θύρα. Υπάρχει επίσης μια επιλογή να εκτελέσετε μια πιο σύντομη σάρωση που θα δοκιμάσει μόνο 13 θύρες.

Οι δοκιμασμένες θύρες περιλαμβάνουν δεδομένα και έλεγχο FTP, TFTP, SFTP, SNMP, DHCP, DNS, HTTPS, HTTP, SMTP, POP3, POP3 SSL, IMAP SSL, SSH και Telnet, για να αναφέρουμε μόνο τις κύριες. Τα αποτελέσματα σάρωσης εμφανίζονται ως πίνακας στην ιστοσελίδα. Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη και βρώμικη δοκιμή των πιο κοινών θυρών, το δωρεάν PortChecker Port Scanner μπορεί να είναι ακριβώς το κατάλληλο εργαλείο για εσάς.

4. Ανοίξτε το Port Scanner

ο Ανοίξτε το Port Scanner από το WebToolHub είναι ένα άλλο δωρεάν online έλεγχος λιμένων. Το σύστημα απαιτεί να εισαγάγετε μια διεύθυνση IP και μια λίστα θυρών για έλεγχο. Μπορείτε να εισαγάγετε μόνο 10 αριθμούς θύρας κάθε φορά, επομένως θα χρειαστεί να το εκτελέσετε πολλές φορές για να δοκιμάσετε περισσότερες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να εισάγετε μεμονωμένους αριθμούς θύρας. Το σύστημα θα υποστηρίζει ένα εύρος –όπως 21-29– εφόσον δεν είναι μεγαλύτερο από 10. Φαίνεται ότι είναι καλύτερο εργαλείο για έναν γρήγορο έλεγχο συγκεκριμένων θυρών ως πλήρες εργαλείο αξιολόγησης ευπάθειας.

Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, η οποία είναι σχετικά γρήγορη, τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε μορφή πίνακα με την κατάσταση κάθε θύρας καθώς και την υπηρεσία που έχει καταχωρηθεί σε αυτήν τη θύρα. Ο πίνακας αποτελεσμάτων μπορεί να εξαχθεί σε αρχείο CSV. Και ενώ βρίσκεστε στον ιστότοπο WebToolHub, μπορεί να θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε μερικά από τα άλλα δωρεάν εργαλεία, όπως ένας έλεγχος τοποθεσίας IP, ένας έλεγχος backlinks, μια εγκατάσταση αναζήτησης WHOIS και μια δοκιμή Ping.

5. Δακτυλικά αποτυπώματα IP Έλεγχος θυρών δικτύου

Το IP Fingerprints είναι ένας άλλος ιστότοπος όπου θα βρείτε έναν ορισμένο αριθμό δωρεάν και χρήσιμων εργαλείων, ανάμεσά τους Έλεγχος θυρών δικτύου. Για να το χρησιμοποιήσετε, απλά εισάγετε μια διεύθυνση IP και μια σειρά από θύρες για έλεγχο. Αν και ο αριθμός των σαρωμένων θυρών δεν είναι περιορισμένος, λαμβάνετε προειδοποίηση ότι ένας αριθμός θυρών που υπερβαίνει τις 500 ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος για τη σάρωση και ότι ένα μεγάλο εύρος θα ξεκινήσει μια σάρωση που μπορεί να μην τελειώσει ποτέ.

Αυτό το εργαλείο ισχυρίζεται ότι μπορεί να εργαστεί γύρω από τείχη προστασίας. Γίνεται με τη χρήση αιτημάτων SYN. Επομένως, μια πραγματική σύνδεση δεν ανοίγει ποτέ και πολλά τείχη προστασίας θα αφήσουν το αίτημα SYN να περάσει. Το αν περνάει από το τείχος προστασίας ή όχι δεν είναι απολύτως σχετικό. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα πολύ καλό τεστ, ανεξάρτητα από το τι, καθώς είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι χάκερ.

  Πώς να μεταδώσετε το "Sherlock" του BBC χωρίς καλώδιο

6. Δωρεάν Port Scanner

ο Δωρεάν Port Scanner είναι ένα δωρεάν λογισμικό των Windows που μπορεί να ληφθεί από τον ιστότοπο Major Geeks. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για να σαρώσετε περιοχές θυρών. Ο αριθμός των σαρωμένων θυρών δεν είναι περιορισμένος, επομένως θα μπορούσατε να αποφασίσετε να σαρώσετε όλες τις θύρες εάν έχετε χρόνο να σκοτώσετε.

Από προεπιλογή, το εργαλείο θα θέλει να σαρώσει τη δική σας διεύθυνση IP για ανοιχτές θύρες από τη δική του προεπιλεγμένη λίστα θυρών. Όπως θα περίμενε κανείς, η διάρκεια της σάρωσης είναι ανάλογη με τον αριθμό των θυρών που σαρώθηκαν. Και είναι πιο αργό όταν δοκιμάζετε θύρες σε διαφορετική συσκευή. Για παράδειγμα, η δοκιμή για όλες τις θύρες του δρομολογητή σας θα μπορούσε κάλλιστα να διαρκέσει όλη την ημέρα. Τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανίζουν ανοιχτές ή κλειστές θύρες ή και τις δύο. Το εργαλείο δεν έχει τεκμηρίωση και δεν είναι σαφές ποια μέθοδος δοκιμής χρησιμοποιείται. Επίσης, φαίνεται ότι δοκιμάζει μόνο θύρες TCP, όχι UDP.

7. Έλεγχος λιμένων

Έλεγχος λιμένων είναι ένα εργαλείο των Windows που λαμβάνεται καλύτερα από το Softpedia. Το λογισμικό δεν έχει πρόγραμμα εγκατάστασης. απλά κατεβάζετε το αρχείο zip του, εξάγετε το εκτελέσιμο αρχείο και το τρέχετε. Το εκτελέσιμο αρχείο είναι μικρό και δεν απαιτεί εγκατάσταση σημαίνει ότι μπορείτε να το εκτελέσετε από ένα USB stick.

Η διεπαφή χρήστη του εργαλείου είναι απλή και αρκετά εύκολη στη χρήση. Απλώς εισάγετε μια διεύθυνση IP και επιλέγετε έναν αριθμό θύρας από μια αναπτυσσόμενη λίστα. Οι δύο κύριοι περιορισμοί αυτού του εργαλείου είναι ότι δεν μπορείτε να σαρώσετε καμία θύρα, μόνο αυτές από τη λίστα και ότι θα σαρώσει μόνο μία θύρα ανά εκτέλεση. Παρά τους περιορισμούς του, το Port Checker είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο όταν χρειάζεται απλώς να ελέγξετε εάν μια συγκεκριμένη θύρα είναι ανοιχτή ή όχι.

8. WhatIsMyIP Port Scanner

Κάθε διαχειριστής δικτύου γνωρίζει το WhatIsMyIP.com. Ο ιστότοπος χρησιμοποιείται συνήθως για τον έλεγχο της δημόσιας διεύθυνσης IP ενός κεντρικού υπολογιστή. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο ιστότοπος διαθέτει και άλλα εργαλεία. Και ένα από αυτά είναι το δικό του Port Scanner. Το κύριο πλεονέκτημα του WhatIsMyIP Port Scanner είναι η ταχύτητά του. Ακόμη και μια σάρωση πολλαπλών θυρών θα ολοκληρωθεί μέσα σε δευτερόλεπτα.

Το εργαλείο που βασίζεται στο web είναι επίσης ένα αρκετά μοναδικό χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με όλα τα άλλα παρόμοια εργαλεία: η δυνατότητα σάρωσης ανά “θέμα” Στην πραγματικότητα ονομάζονται πακέτα και όχι θέματα και το καθένα περιλαμβάνει έναν ορισμένο αριθμό σχετικών θυρών. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα πακέτο Παιχνιδιών που θα σαρώνει τις θύρες που χρησιμοποιούνται συνήθως για διαδικτυακά παιχνίδια ή ένα πακέτο Ιστού που περιλαμβάνει τις θύρες FTP (20 και 21), HTTP (80) και HTTPS (8080). Υπάρχει ακόμη και ένα κακόβουλο πακέτο που περιλαμβάνει θύρες που χρησιμοποιούνται συνήθως από κακόβουλο λογισμικό και χάκερ.

9. TCPView

TCPView–το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε απευθείας από τη Microsoft–είναι πολύ διαφορετικό από τους άλλους σαρωτές της λίστας μας. Αντί να ελέγχει τις θύρες, ελέγχει κάθε διαδικασία που εκτελείται σε έναν υπολογιστή και αναφέρει ποια θύρα σχετίζεται με ποια διαδικασία. Για κάθε διεργασία, παραθέτει επίσης τον αριθμό των byte και των πακέτων μέσα και έξω. Η προσέγγιση είναι πιο ενδελεχής από τη σάρωση θυρών και θα καταγράφει πραγματικά κάθε ανοιχτή θύρα σε έναν υπολογιστή.

Το TCPView θα εμφανίζει διεργασίες και τις αντίστοιχες θύρες και θα ανανεώνει κάθε δευτερόλεπτο, κάθε δεύτερο δευτερόλεπτο ή κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Οι νέες διεργασίες κωδικοποιούνται με πράσινο χρώμα, ενώ οι διεργασίες που μόλις σταμάτησαν παραμένουν στη λίστα χρώμα=κωδικοποιημένες με κόκκινο για μερικά δευτερόλεπτα. Οι διεργασίες των οποίων οι καταστάσεις έχουν αλλάξει είναι κωδικοποιημένες με κίτρινο χρώμα.

10. Σαρωτής IP Spiceworks

ο Σαρωτής IP Spiceworks είναι ένα σύστημα δύο συστατικών. Υπάρχει ο πίνακας εργαλείων που είναι online και ένας μικρός παράγοντας παρακολούθησης που πρέπει να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Ο πράκτορας στέλνει τα δεδομένα που συλλέγει στον πίνακα ελέγχου που βασίζεται σε σύννεφο, όπου μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα σάρωσης. Οι πράκτορες είναι διαθέσιμοι για Linux, Windows και Mac OS. Το εργαλείο είναι δωρεάν, αλλά υποστηρίζεται από διαφημίσεις.

Ο σαρωτής IP θα ανακαλύψει αυτόματα όλες τις συνδεδεμένες συσκευές και θα αναφέρει τη διεύθυνση MAC της συσκευής, τη διεύθυνση IP και το όνομα κεντρικού υπολογιστή, το όνομα του κατασκευαστή, το λειτουργικό σύστημα και –και αυτό είναι το σημαντικό μέρος για εμάς αυτή τη στιγμή– μια λίστα με ανοιχτές θύρες.

Τυλίγοντας

Δεν υπάρχει πραγματικά σαφής νικητής όταν πρόκειται για σαρωτές θυρών. Σας δείξαμε δέκα πολύ διαφορετικά εργαλεία. Το καθένα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αλλά με όλα αυτά τα εργαλεία που διατίθενται δωρεάν, τίποτα δεν σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό εργαλείων, ανάλογα με τις ακριβείς ανάγκες σας ανά πάσα στιγμή. Προσωπικά, τα έχω χρησιμοποιήσει όλα και διαπίστωσα ότι το καθένα έχει κάποια αξία και θα είναι το τέλειο εργαλείο σε ορισμένες περιπτώσεις.