Όλες οι θύρες του υπολογιστή/υπολογιστή σας έχουν επεξηγηθεί

Κοιτάξτε την CPU ή τον φορητό υπολογιστή σας και μετρήστε πόσες θύρες υπάρχουν. Τώρα, μετρήστε πόσες θύρες είστε εξοικειωμένοι και χρησιμοποιείτε;

Οι πιθανότητες είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα γνωρίζουν τον σκοπό οποιασδήποτε άλλης θύρας εκτός από το USB ή το HDMI. Αλλά αν θέλετε να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του υπολογιστή σας, πρέπει να εξοικειωθείτε με ολόκληρη την ανατομία της συσκευής.

Οι θύρες είναι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ των υπολογιστών μας και των εξωτερικών συσκευών μας. Για να κατανοήσετε τον υπολογιστή σας, πρέπει να κατανοήσετε όλες τις εξόδους του.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα μιλήσουμε για διάφορους τύπους θυρών υπολογιστή και πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για καλύτερη επικοινωνία με τον υπολογιστή σας. Ναι, είναι ακόμα ωραίο να γνωρίζεις για τους υπολογιστές😉. Ας μπούμε σε αυτό!

Τι είναι μια θύρα υπολογιστή;

Μια θύρα υπολογιστή είναι ένα φυσικό σημείο σύνδεσης που συνδέει έναν υπολογιστή με μια εξωτερική συσκευή για να μεταδώσει δεδομένα και να μας δώσει την επιθυμητή έξοδο. Είναι ουσιαστικά η διεπαφή (σημείο επικοινωνίας) μεταξύ μιας εξωτερικής συσκευής και της μητρικής πλακέτας του υπολογιστή.

Υπάρχουν δύο άκρα στους συνδέσμους: το θηλυκό άκρο (η θύρα), που βρίσκεται στη μητρική πλακέτα, και το αρσενικό άκρο, το οποίο αποτελείται από ένα βύσμα. Όταν αυτά τα δύο συνδέονται, δημιουργείται σύνδεση και επικοινωνία.

Οι υπολογιστές έχουν πολλές διαφορετικές θύρες για διαφορετικές εισόδους και εξόδους. Αυτό που γνωρίζουμε περισσότερο είναι η σειριακή θύρα. Συνδέεται με εξωτερικές συσκευές όπως ποντίκι και πληκτρολόγιο. Αυτή η διεπαφή χρησιμοποιεί ένα σειριακό πρωτόκολλο, το οποίο μεταδίδει τα δεδομένα μέσω μιας γραμμής επικοινωνίας, ένα bit τη φορά.

Εκτός από μια σειριακή θύρα, πολλές θύρες είναι διαθέσιμες σε υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, καινούριες και παλιές, ανάλογα με το έτος κατασκευής. Η γνώση όλων αυτών των θυρών μπορεί να σας προσφέρει ένα πλεονέκτημα, καθώς θα μπορούσατε να απελευθερώσετε πλήρως τις δυνατότητες της συσκευής σας και να κάνετε τη μετάδοση δεδομένων ευκολότερη.

Δεν είναι απαραίτητο ο υπολογιστής σας να έχει όλες τις θύρες που υπάρχουν εκεί έξω. Ο αριθμός και οι τύποι θυρών στην ανατομία του υπολογιστή διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο, το έτος και τον σκοπό κατασκευής μιας συγκεκριμένης συσκευής.

Για παράδειγμα, η θύρα PS/2, που εφευρέθηκε από την εταιρεία υπολογιστών IBM, χρησιμοποιήθηκε στους παλιούς υπολογιστές. Τώρα έχουν αντικατασταθεί από USB.

Ας συζητήσουμε όλους τους κοινούς τύπους θυρών υπολογιστή που υπάρχουν ή έχουν υπάρξει κάποια στιγμή. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο το καλύτερο.

Σειριακή θύρα

Η σειριακή θύρα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες θύρες σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές. Η ασύγχρονη θύρα χρησιμοποιείται για τη σύνδεση περιφερειακών συσκευών σε έναν υπολογιστή, μετά την οποία οι πληροφορίες μπορούν να σταλούν ή να ληφθούν διαδοχικά, ένα bit τη φορά.

Πηγή: Wikipedia

Μια σειριακή θύρα υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και έχει χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση πολλών τύπων εξωτερικών συσκευών, όπως ποντίκι, πληκτρολόγιο, ελεγκτές παιχνιδιών, ακόμη και μόντεμ.

Αναφέρεται επίσης ως θύρα COM ή θύρα RS-232 και έχει πιο αργό ρυθμό μεταφοράς δεδομένων από τη θύρα Parallel (την οποία θα εξηγήσω στη συνέχεια).

Οι σειριακές θύρες είναι δύο τύπων – η DB25 και η DB9. Το DB25 έρχεται με 25 ακίδες (είναι στο όνομα), ενώ το DB9 έρχεται με 9 ακίδες.

Παράλληλη θύρα

Αναπτύχθηκε από την Epson, η επόμενη πιο κοινή θύρα που συναντάμε στους υπολογιστές είναι η παράλληλη θύρα. Μπορεί να στείλει και να λάβει πολλά bit δεδομένων ταυτόχρονα, καθιστώντας το πιο ισχυρό από μια σειριακή θύρα, με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πηγή: Wikipedia

Η θύρα χρησιμοποιείται κυρίως για τη σύνδεση εκτυπωτών και σαρωτών στον υπολογιστή. Έρχεται με 25 καρφίτσες. Όπως και με τις σειριακές θύρες, οι θύρες USB αντικαθιστούν τις παράλληλες θύρες, επομένως δεν θα βρείτε αυτή τη θύρα στους περισσότερους σύγχρονους υπολογιστές.

Το USB δείχνει μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων με μικρότερη σύνδεση. Οι παράλληλες θύρες ονομάζονται επίσης διεπαφή Centronics, θύρα Centronics, θύρα εκτυπωτή, θύρα εκτυπωτή γραμμής και υποδοχή Centronics.

Θύρα παιχνιδιού

Η θύρα παιχνιδιού είναι μια άλλη θύρα που βρίσκεται σε παλιούς υπολογιστές της IBM, η οποία τώρα έχει αντικατασταθεί από USB. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η υποδοχή I/O χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη σύνδεση εξωτερικού υλικού παιχνιδιών, όπως χειριστήρια παιχνιδιών, χειριστήρια και άλλες εξωτερικές συσκευές που σας επιτρέπουν να παίζετε παιχνίδια στον υπολογιστή.

Πηγή: Wikipedia

Είναι μια υποδοχή 15 ακίδων και αργότερα ενσωματώθηκε στις κάρτες ήχου. Δεν θα βρείτε αυτήν τη θύρα σε σύγχρονες συσκευές, καθώς το USB την αντικατέστησε.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες μητρικές κάρτες Intel για Gaming

VGA

Το VGA (ή Video Graphics Array) είναι η θύρα που χρησιμοποιεί η οθόνη για να συνδεθεί στην κάρτα γραφικών ενός υπολογιστή. Η υποδοχή μεταδίδει σήματα βίντεο σε έναν υπολογιστή μέσω μιας περιφερειακής συσκευής.

  Ένας οδηγός εισαγωγής στο AWS DocumentDB

Πηγή: Wikipedia

Όταν το HDMI δεν ήταν στην τάση, χρησιμοποιούσαν VGA. Αυτή η υποδοχή ενίσχυε τις έγχρωμες οθόνες, αλλά η ποιότητα της οθόνης δεν ήταν τόσο καλή. Έρχονταν με 15 καρφίτσες, με πολλές επιλογές τύπου για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών μεγεθών, που κυμαίνονται από 0,75 πόδια έως περισσότερα από 30 πόδια. Αυτή η θύρα είναι ακόμα διαθέσιμη σε επιλεγμένα μοντέλα υπολογιστή, προβολείς, τηλεοράσεις HD και κάρτες γραφικών.

Εάν ελέγξετε την οθόνη σας, μπορεί να βρείτε αυτήν τη θύρα, η οποία σας επιτρέπει να κάνετε ροή βίντεο στην τηλεόρασή σας μέσω μιας εξωτερικής συσκευής, αν και θα μπορούσε να δυσκολευτεί με την καλή ποιότητα εικόνας.

S-Video

Οι υποδοχές S-video σάς επιτρέπουν να στέλνετε και να λαμβάνετε σήματα βίντεο τυπικής ευκρίνειας μεταξύ 480 και 576 pixel. Χρησιμοποιείται για τη μετάδοση του αρχικού βίντεο στην έξοδο, είτε στον υπολογιστή σας, στη βιντεοκάμερα, στη συσκευή αναπαραγωγής DVD ή στην τηλεόραση.

Πηγή: Wikipedia

Τα σήματα S-video είναι ισχυρά επειδή μπορούν να μεταδώσουν όλα τα δεδομένα βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών χρώματος και της φωτεινότητας, δίνοντάς σας υψηλή ποιότητα εικόνας στην οθόνη.

Η φωτεινότητα και οι πληροφορίες χρώματος μεταφέρονται στην έξοδο χρησιμοποιώντας δύο ξεχωριστά καλώδια. Οι θύρες S-video, από την άλλη πλευρά, μπορούν να συνοδεύονται από διαφορετικούς αριθμούς ακίδων, μεταξύ 4, 7 και 9 ακίδων.

HDMI

Το HDMI εξακολουθεί να είναι γνωστό, επειδή οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές και τηλεοράσεις διαθέτουν θύρα HDMI. Η διασύνδεση πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας ή HDMI, στέλνει και λαμβάνει ψηφιακά σήματα βίντεο υψηλής ανάλυσης με ήχους θεατρικής ποιότητας και εντολές συσκευής. Χρησιμοποιείται πιο συχνά κατά τη ρύθμιση δύο οθονών ή τη σύνδεση σε άλλη εξωτερική οθόνη.

Πηγή: Wikipedia

Σε αντίθεση με ορισμένες από τις άλλες θύρες βίντεο, αυτή μεταδίδει όχι μόνο σήματα βίντεο αλλά και ήχο χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα καμίας. Έρχεται με 19 καρφίτσες. Η πιο πρόσφατη έκδοση θύρας – HDMI 2.1, είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να μεταδίδει σήματα βίντεο με ανάλυση έως και 10K, ενώ οι δυναμικές μορφές HDR υποστηρίζουν δυνατότητα εύρους ζώνης έως και 48 Gbps.

Δεν είναι περίεργο ότι πολλές σύγχρονες κάρτες γραφικών, όπως η Nvidia RTX 3090, διαθέτουν θύρες HDMI 2.1 που σας επιτρέπουν να τις συνδέσετε σε οθόνες ή τηλεοράσεις για καλύτερη εμπειρία. Εάν θέλετε να μεταδώσετε βίντεο σε μια έξοδο, θα έχει σίγουρα μια θύρα HDMI.

DVI

Η ψηφιακή οπτική διασύνδεση ή DVI είναι μια άλλη θύρα προβολής βίντεο που σας επιτρέπει να μεταδίδετε σήματα βίντεο σε συσκευές προβολής σε αναλύσεις έως 2560 x 1600. Οι θύρες DVI χρησιμοποιούνται σε οθόνες υπολογιστή, προβολείς και ορισμένες τηλεοράσεις.

Πηγή: Wikipedia

Παρόλο που το DVI εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, οι θύρες HDMI είναι πιο κοινές γιατί ενώ όλες οι διεπαφές HDMI μπορούν να μεταδώσουν σήματα ήχου, μόνο ορισμένες διεπαφές DVI μπορούν να το κάνουν αυτό. Είναι επίσης καλύτερο από το VGA επειδή η ποιότητα εικόνας του DVI είναι πολύ καλύτερη.

RJ45

Η θύρα Ethernet ή η θύρα RJ45, γνωστή και με πολλά άλλα ονόματα, όπως προσαρμογέας δικτύου και υποδοχή δικτύου, είναι μια διεπαφή όπου μια συσκευή με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο συνδέεται με μια άλλη συσκευή δικτύου.

Η θύρα συνδέει τον φορητό υπολογιστή ή τον υπολογιστή σας με ένα δρομολογητή ή ένα μόντεμ χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο ethernet. Συνήθως συνοδεύεται από 8 ακίδες και συνδέει τα καλώδια ethernet με σειριακό μόντεμ δεδομένων.

Πηγή: Wikipedia

Η θύρα χρησιμοποιείται για δικτύωση ethernet συνδέοντας μια συσκευή σε τοπικά δίκτυα (LAN) και δίκτυα ευρείας περιοχής (WAN) και παρέχοντας συνδέσεις στο Διαδίκτυο σε σπίτια, γραφεία, σχολεία, κολέγια και κέντρα δεδομένων.

Χρησιμοποιείται επίσης για μεταφορά δεδομένων, καθώς οι θύρες RJ45 επιτρέπουν τη μεταφορά δεδομένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ οποιωνδήποτε συσκευών εντός του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων αρχείων, περιεχομένου πολυμέσων, εγγράφων και άλλων μορφών δεδομένων.

Επιπλέον, ορισμένοι το χρησιμοποιούν για να συνδέσουν κάμερες IP και συστήματα ασφαλείας στο δίκτυο για να επιτρέψουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση και διαχείριση του συστήματος ασφαλείας.

RJ11

Το RJ11 είναι μια τηλεφωνική διεπαφή που διαθέτει 6 ακίδες και επιτρέπει συνδέσεις μεταξύ των τηλεφωνικών οργάνων και των γραμμών.

Πηγή: Amazon

Οι RJ45 και RJ11 είναι θύρες επικοινωνίας με παρόμοια εμφάνιση (αν και ο αριθμός των ακίδων είναι διαφορετικός). Το πρώτο χρησιμοποιείται για σύνδεση ethernet και το δεύτερο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τηλεφωνικές συνδέσεις.

USB A, B, C, 3.0

Ενώ μια φορά κι έναν καιρό, οι υπολογιστές ήταν γεμάτοι με διαφορετικές θύρες, όπως σειριακές, παράλληλες, gaming και άλλες, ήρθε το USB και τις κατανάλωσε όλες σε μια ενιαία θύρα.

Το USB ή το Universal Serial Bus είναι μια τυπική διεπαφή σύνδεσης που δημιουργεί τη σύνδεση του υπολογιστή σας με διάφορα είδη εξωτερικών συσκευών, συνήθως για ψηφιακές επικοινωνίες δεδομένων μικρής απόστασης. Χρησιμοποιώντας τη θύρα USB, τα ψηφιακά δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν απρόσκοπτα και γρήγορα μέσω καλωδίων USB.

  Πώς να προσαρμόσετε τη σελίδα νέας καρτέλας του Microsoft Edge

Πηγή: Wikipedia

Επιπλέον, μεταφέρουν επίσης ηλεκτρική ενέργεια μέσω των καλωδίων στις συσκευές που το χρειάζονται. Μπορείτε να συνδέσετε μια μεγάλη γκάμα καλωδίων στη θύρα USB, συμπεριλαμβανομένων προσαρμογέων δικτύου USB, ευρυζωνικής σύνδεσης USB, μόντεμ κινητής τηλεφωνίας για το Διαδίκτυο, ακόμη και εκτυπωτών USB. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και ένα πληκτρολόγιο με δύο υπολογιστές, με την προϋπόθεση ότι έχετε το σωστό USB!

Οι μονάδες USB χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για κοινή χρήση αρχείων από έναν υπολογιστή σε άλλο χωρίς δίκτυο. Οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές στις μέρες μας διαθέτουν θύρες USB, όπως τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, υπολογιστές, tablet, ηχεία Bluetooth, ρολόγια, ακόμη και μερικούς λαμπτήρες υψηλής τεχνολογίας.

Όλες αυτές οι συσκευές υποστηρίζουν διαφορετικούς τύπους USB. Τα USB μπορούν να ταξινομηθούν με βάση δύο κατηγορίες: τη φυσική τους σχεδίαση και την ταχύτητά τους.

Ακολουθεί μια σύνοψη των κοινών τύπων USB με βάση τη φυσική τους σχεδίαση:

  • USB Type A – Η πιο κοινή θύρα USB, με σχεδόν κάθε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή να διαθέτει μία.
  • USB Type B – Ελαφρώς μικρότερο από τον Τύπο Α και είναι τετράγωνο. Είναι ενσωματωμένο σε εξωτερικές συσκευές όπως σαρωτές, εκτυπωτές και σκληρούς δίσκους.
  • USB Type C – Μικρό σε μέγεθος και χρησιμοποιείται στις περισσότερες κοινές συσκευές, όπως smartphone και ηχεία Bluetooth. Είναι τόσο κομψό που μπορεί να συνδεθεί χωρίς προβλήματα. Ο λόγος για τον οποίο είναι δημοφιλές και έχει αντικαταστήσει τις παραδοσιακές θύρες Τύπου Α είναι επειδή υποστηρίζει αμφίδρομη παροχή ρεύματος, που σημαίνει ότι αν μπορεί να φορτίσει το τηλέφωνό σας χρησιμοποιώντας φορητό υπολογιστή, ο φορητός υπολογιστής σας μπορεί επίσης να φορτιστεί χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο.
  • USB Mini – Πρόκειται για μινιατούρες εκδόσεις των υποδοχών USB τύπου Α και τύπου Β που χρησιμοποιούνται σε φορητές κάμερες, παλιά κινητά τηλέφωνα και ορισμένα χειριστήρια παιχνιδιών. Το USB Mini διατίθεται σε δύο παραλλαγές, Mini USB A και Mini USB B.
  • USB Micro – Χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους όπου πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα μεγάλοι όγκοι δεδομένων.
  • Καλώδιο Lightning – Η Apple παρουσίασε μια άλλη υποδοχή USB, το καλώδιο lightning, το οποίο διαθέτει υποδοχή Type C στο ένα άκρο και ορθογώνιο βύσμα στο άλλο, με δυνατότητα ανάποδης. Ενώ το καλώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συσκευές Apple (δυστυχώς), επιτρέπει γρήγορη φόρτιση για συσκευές Apple.

Οι θύρες USB διαφοροποιούνται επίσης ανάλογα με την έκδοση και την ταχύτητα. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα μπορούν να μεταφέρουν τα δεδομένα, το USB μπορεί να ταξινομηθεί σε 4 κατηγορίες:

  • USB 1.0 – Μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων – 12 Mbps
  • USB 2.0 – Μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων – 480 Mbps
  • USB 3.0 – Μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων – 5 Gbps
  • USB 4.0 – Μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων – 40 Gbps

Βάσει του σχεδιασμού και της λειτουργικότητας, οι θύρες USB ενσωματώνονται σε διαφορετικές συσκευές, λαμβάνοντας υπόψη την εγγενή ανάγκη της συσκευής. Ενώ το USB συνήθιζε να εισάγει κάποια ομοιότητα τυποποίησης στις θύρες, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του USB τώρα – η πιο πρόσφατη είναι το καλώδιο lightning που εισήγαγε η Apple και το οποίο συζητήσαμε προηγουμένως.

Σε κάθε περίπτωση, οι θύρες USB Type A και Type C είναι πλέον οι πιο συνηθισμένες σε συσκευές.

Αναγνώστης καρτών SD/Κάρτα Micro SD

Οι κάρτες SD (Secure Digital) είναι μικροσκοπικές κάρτες μνήμης που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ή τη μεταφορά ψηφιακών δεδομένων, όπως φωτογραφίες και βίντεο, σε φορητές συσκευές. Τηλέφωνα, κάμερες, ηλεκτρονικά βιβλία, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, συστήματα πλοήγησης αυτοκινήτου, ψηφιακές βιντεοκάμερες και παρόμοιες φορητές συσκευές συνήθως συνοδεύονται από κάρτα SD.

Πηγή: Wikipedia

Εναλλακτικά, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές και υπολογιστές διαθέτουν συσκευή ανάγνωσης καρτών SD, μια μικροσκοπική υποδοχή για την εισαγωγή της κάρτας SD. Τοποθετώντας την κάρτα στην υποδοχή, επιτρέπετε στον φορητό υπολογιστή ή τον υπολογιστή σας να διαβάσει το περιεχόμενο της κάρτας SD και να μεταφέρει τα δεδομένα μέσα και έξω από την κάρτα μνήμης flash.

Οι υποτύποι της κάρτας SD περιλαμβάνουν κάρτες Micro και Mini SD, οι οποίες διέπονται όλες από την Secure Digital Association.

Μικρόφωνο 3,5 mm Ήχος

Μια άλλη υποδοχή που θα βρείτε στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές και υπολογιστές είναι ο ήχος μικροφώνου 3,5 mm ή η υποδοχή ακουστικών. Είναι το βιομηχανικό βύσμα ήχου (χρησιμοποιείται για μικρόφωνο και ακουστικά) και ανεξάρτητα από τη μάρκα και το μοντέλο, οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν την τυπική υποδοχή ήχου.

Πηγή: Wikipedia

Εκτός από τα πιο πρόσφατα μοντέλα iPhone που δεν έχουν υποδοχή ακουστικών. Αντίθετα, η ίδια θύρα χρησιμοποιείται για φόρτιση και ακουστικά. Η θύρα συνδέει επίσης το AUX για τη ροή της μουσικής του τηλεφώνου στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου σας.

Στερεοφωνική Γραμμή

Η μητρική πλακέτα ενός υπολογιστή παρουσιάζει πολλές θύρες ήχου με διαφορετικές λειτουργίες και κριτήρια συμβατότητας. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του υπολογιστή σας με εξωτερικό υλικό ήχου, όπως μικρόφωνο, ακουστικά, ηχεία και άλλα. Ωστόσο, τώρα, χάρη στα ακουστικά Bluetooth, μπορείτε να μεταβείτε ασύρματα!

Πηγή: Wikipedia

Τα τρία κύρια μέρη των θυρών ήχου της μητρικής πλακέτας είναι η γραμμή εισόδου, η έξοδος γραμμής και το μικρόφωνο. Το line-in χρησιμοποιείται για τη σύνδεση MP3 player και CD player και έχει μπλε χρώμα. Η θύρα εξόδου γραμμής είναι πράσινου χρώματος και χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενισχυτών και στερεοφωνικών ηχείων.

  Πώς να στείλετε σημειώσεις στον εαυτό σας στο Slack

Το μικρόφωνο σε ένα, με ροζ χρώμα, χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του μικροφώνου. Οι τρεις θύρες είναι συνήθως mini-jacks 3,5 mm (1/8″).

C/Sub, Πλαϊνή θύρα και Πίσω Θύρα

Εκτός από τις κύριες θύρες ήχου που αναφέρθηκαν παραπάνω, ορισμένες άλλες θύρες ήχου διευκολύνουν τα ηχητικά συστήματα και στις συσκευές σας. Η θύρα C/Sub (πορτοκαλί χρώμα) συνδέει το κεντρικό ηχείο/υπογούφερ.

Πηγή: Wikipedia

Οι άλλες δύο είναι η πλαϊνή και η πίσω θύρα. Η πλαϊνή θύρα (γκρι χρώμα) συνδέεται με τα πλαϊνά ηχεία και η πίσω θύρα (μαύρο χρώμα) συνδέεται με το πίσω ηχείο. Υπάρχει επίσης η υποδοχή ήχου 6,3 χιλιοστών, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως σε μητρικές πλακέτες υψηλής τεχνολογίας και δεν συναντάται τόσο συχνά όσο οι 3,5 χιλιοστά.

Μια κοινή θύρα ήχου που πρέπει να αναφέρω είναι η θύρα S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface). Συνδέεται με εξωτερικές συσκευές ήχου όπως συσκευές αναπαραγωγής DVD, συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray, CD ή συστήματα οικιακού κινηματογράφου. Παρέχει βελτιωμένη ποιότητα ήχου σε σύγκριση με τις αναλογικές θύρες. Ως εκ τούτου, βρίσκονται κυρίως σε μητρικές πλακέτες προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε μητρικές πλακέτες χαμηλής έως μεσαίας κατηγορίας.

FireWire

Ναι, υπάρχει μια άλλη θύρα που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση περιφερειακών συσκευών στον υπολογιστή, και αυτή είναι το FireWire. Γνωστή και ως IEEE 1394, η θύρα συνδέει συσκευές όπως κάμερες, σαρωτές, εκτυπωτές, σκληρούς δίσκους και άλλα περιφερειακά για αποστολή και λήψη δεδομένων.

Πηγή: Wikipedia

Ενώ το USB έχει σχεδόν την ίδια δουλειά, υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των δύο. Αρχικά, το FireWire μπορεί να χειριστεί περισσότερα δεδομένα από το USB για δεδομένα ήχου και εικόνας. Το 2.0 USB, για παράδειγμα, μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ρυθμό 480 Mbps. Εν τω μεταξύ, το 800 FireWire μπορεί να χειριστεί 800 Mbps. Αν και το 2.0 USB μπορεί να χειριστεί 127 συσκευές, το 800 FireWire μπορεί να χειριστεί μόνο έως και 63 συσκευές.

Ένα άλλο πράγμα που ξεχωρίζει τα δύο είναι ότι το USB βασίζεται στη δικτύωση του κεντρικού υπολογιστή, ενώ το FireWire βασίζεται στο peer-to-peer. Για να επικοινωνήσει το USB με άλλη συσκευή, απαιτείται υπολογιστής για το δίκτυο.

Μια σύνδεση FireWire μπορεί να δημιουργηθεί απευθείας μεταξύ δύο συσκευών χωρίς ο υπολογιστής να είναι διαμεσολαβητής. Αλλά στο τέλος της ημέρας, ο σκοπός και των δύο παραμένει ο ίδιος – η σύνδεση άλλων περιφερειακών συσκευών και η μεταφορά δεδομένων.

Σύνδεσμος IEC

Το IEC Connectors είναι μια ομάδα συνδετήρων που πληροί τα πρότυπα της Διεθνούς Ηλεκτροτεχνικής Επιτροπής (IEC).

Πηγή: Wikipedia

Μία από τις πιο δημοφιλείς υποδοχές είναι η IEC 320 C13/14, όπου 32 είναι ο αριθμός των προδιαγραφών που έχουν οι υποδοχές τροφοδοσίας και η C1 είναι η υποδοχή σύνδεσης που χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες AC και AV. Είναι η συντομευμένη έκδοση του IEC 60320.

Η πρίζα C13 μπαίνει στο βύσμα C14, το οποίο βρίσκεται κυρίως σε χωνευτά πάνελ ή σασί σε τροφοδοτικά υπολογιστή.

eSATA

Τα πρότυπα Serial ATA (SATA) είναι μια νέα μορφή εξωτερικής αποθήκευσης που συνδέει τον υπολογιστή με διάφορες εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης.

Πηγή: Wikipedia

Ο σκοπός του είναι παρόμοιος με αυτόν του Firewire και του USB, αλλά η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων του eSATA (Εξωτερικό σειριακό προσάρτημα προηγμένης τεχνολογίας) είναι πολύ πιο γρήγορη από οτιδήποτε άλλο. Επιδεικνύει ταχύτητα 3 φορές μεγαλύτερη από τους ανταγωνιστές του.

DisplayPort

Το DisplayPort, όπως υποδηλώνει το όνομα, συνδέει μια συσκευή προβολής και μια πηγή βίντεο για τη ροή ενός βίντεο σε έναν υπολογιστή. Μεταδίδει τα σήματα ήχου και βίντεο ταυτόχρονα και ανεξάρτητα, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πηγή: Wikipedia

Το εύρος των διαδρομών σήματος βίντεο κυμαίνεται από 6 έως 16 bit ανά έγχρωμο κανάλι, ενώ η διαδρομή ήχου έχει έως και 8 κανάλια των 24 bit. Η Ένωση Προτύπων ηλεκτρονικών βίντεο (VESA) ανέπτυξε το DisplayPort ως αντικατάσταση υψηλής απόδοσης για άλλες σημαντικές επιλογές οθόνης, όπως το DVI και το VGA.

Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως, καθώς το DisplayPort υποστηρίζει εικόνες υψηλής ανάλυσης με αρκετό αριθμό ακίδων σύνδεσης. Ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων είναι επίσης έως και 17,28 Gbps, καθιστώντας το μια γρήγορη επιλογή.

Cardbus

Το Cardbus είναι μία από τις δύο επεκτάσεις του προτύπου PCMCIA που μπορεί να επεκτείνει το εύρος ζώνης του διαύλου στα 32 bit στα 33 MHz.

Πηγή: Wikipedia

Η κάρτα PC χρησιμοποιείται για την προσθήκη περιφερειακών δυνατοτήτων και πρόσθετου υλικού σε υπολογιστή ή φορητό υπολογιστή.

Κλείσιμο Σκέψεων

Ο υπολογιστής ή ο φορητός σας υπολογιστής φιλοξενεί αμέτρητες θύρες, καθεμία από τις οποίες χρησιμοποιείται για τη δημιουργία δύο συσκευών (ο υπολογιστής και η περιφερειακή σας συσκευή επικοινωνούν και μεταφέρουν δεδομένα μεταξύ τους).

Ενώ η έλευση ορισμένων νέων θυρών έχει κάνει τις παλιές ξεπερασμένες, όπως αυτό που έκανε το USB με τις θύρες παιχνιδιών και πολλές άλλες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ανατομία των παλιών και νέων υπολογιστών για να κατανοήσετε καλύτερα τις συσκευές που χρησιμοποιείτε. Αυτή η ανάρτηση περιελάμβανε σχεδόν κάθε θύρα που πρέπει να γνωρίζετε.

Στη συνέχεια, μάθετε για όλες τις γενιές υπολογιστών λεπτομερώς για να βελτιώσετε περαιτέρω τις γνώσεις σας.