Ένας οδηγός εισαγωγής στο AWS DocumentDB

Σε απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό πελατών που δεν μπορούν να τρέξουν το MongoDB σε κλίμακα, η Amazon έχει εφαρμόσει τη λύση DocumentDB.

Μπορείτε εύκολα να κάνετε κλίμακα από 10 GB σε 64 TB με τη βοήθεια της αυτοματοποιημένης κλίμακας δεδομένων στο DocumentDB. Ας δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Τι είναι το DocumentDB;

Το AWS DocumentDB είναι μια κλιμακούμενη έκδοση της προηγούμενης έκδοσης 3.6 MongoDB. Η Amazon ένιωσε την ανάγκη να σχεδιάσει τη λύση της για μεγάλους όγκους δεδομένων και κρίσιμους φόρτους εργασίας. Το DocumentDB δεν χρησιμοποιεί κανέναν πηγαίο κώδικα MongoDB. Επομένως, είναι μια ιδιόκτητη εφαρμογή της Amazon.

Το DocumentDB, όπως και το MongoDB, είναι μια μηχανή αποθήκευσης εγγράφων. Το AWS DocumentDB είναι μια βάση δεδομένων NoSQL. Η μηχανή αποθήκευσης εγγράφων έχει τυπικά μορφή JSON. Δηλαδή, ευρετηριάζει δομές δεδομένων JSON. Το Amazon DocumentDB είναι μια λύση πτώσης MongoDB από την AWS αλλά διαφορετική.

Πριν κάνουμε μια βαθιά βουτιά στο Amazon DocumentDB, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το NoSQL και γιατί είναι επί του παρόντος το επόμενο μεγάλο πράγμα.

Τι είναι μια βάση δεδομένων NoSQL;

Οι βάσεις δεδομένων NoSQL δεν έχουν πίνακες που σχετίζονται μεταξύ τους (γνωστός και ως “όχι μόνο SQL”). Τις περισσότερες φορές, τα έγγραφα και τα γραφήματα είναι οι δύο κύριοι τύποι πραγμάτων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Μπορούν να χειριστούν πολλά δεδομένα και πολλά φορτία χρηστών.

Η χρήση των βάσεων δεδομένων NoSQL από τους προγραμματιστές έγινε για απόδοση, όχι για αποθήκευση. Τα δεδομένα NoSQL είναι ημι-δομημένα και πολυμορφικά και συγκρατούν εύκολα τεράστιες ποσότητες μη δομημένων δεδομένων.

Εκτός από το ότι οι βάσεις δεδομένων NoSQL είναι πιο συνεπείς από τις σχεσιακές βάσεις δεδομένων, είναι επίσης πιο εύκολο να κλιμακωθούν και χρειάζονται λιγότερους πόρους. Σε αντίθεση με τις βάσεις δεδομένων SQL, οι βάσεις δεδομένων NoSQL μπορούν να στοιβάζονται. Οι βάσεις δεδομένων NoSQL χωρίς σχήματα επιτρέπουν διάφορες δομές στοιχείων βάσης δεδομένων.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το grtechpc.org DNS Lookup API σε JavaScript (NodeJS)

Περισσότεροι προγραμματιστές αρχίζουν να φιλοξενούν προγράμματα και δεδομένα σε δημόσια cloud. Η επέκταση αντί για την αύξηση και ο έξυπνος γεωγραφικός εντοπισμός δεδομένων ήταν βασικές απαιτήσεις. Αυτά είναι χαρακτηριστικά του MongoDB.

Οι εταιρείες παντού χρησιμοποιούν NoSQL. Τα οικονομικά δεδομένα και τα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα, είναι σημαντικές περιπτώσεις χρήσης (π.χ. αποθήκευση ενδείξεων IoT από ένα έξυπνο κουτί απορριμμάτων γατούλας).

Τι οδήγησε στο DocumentDB;

Η Amazon σκέφτηκε την ιδέα επειδή πολλοί άνθρωποι αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη λειτουργία MongoDB σε μεγάλη κλίμακα. Η Amazon σκέφτηκε ότι καμία από τις τρέχουσες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του MongoDB Atlas, δεν θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα των πελατών της, γι’ αυτό έβγαλαν τις δικές τους.

Για παράδειγμα, το DocumentDB σάς επιτρέπει να αυξήσετε τη βάση δεδομένων σας από 10 GB σε 64 TB αυτόματα, ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε τίποτα. Πριν από το DocumentDB, ήταν δύσκολο να αναπτυχθούν τέτοιου είδους δεδομένα.

Η λύση της Amazon έχει επίσης ενσωματωμένη ανοχή σφαλμάτων. Χωρίζει αυτόματα τον αποθηκευτικό σας χώρο σε κομμάτια 10 GB κατανεμημένα σε πολλούς δίσκους. Κάθε κομμάτι 10 GB του όγκου αποθήκευσης αναπαράγεται έξι φορές σε τρεις ζώνες διαθεσιμότητας για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Μέχρι και δύο αντίγραφα δεδομένων μπορούν να χαθούν χωρίς να επηρεαστεί η διαθεσιμότητα εγγραφής και τρία έγγραφα μπορούν να χαθούν χωρίς να επηρεαστεί και η διαθεσιμότητα ανάγνωσης. Διαθέτει επίσης αυτο-θεραπευόμενη ικανότητα αποθήκευσης. Τα μπλοκ δεδομένων και οι δίσκοι ελέγχονται για σφάλματα και διορθώνονται αυτόματα.

Επειδή η Amazon φιλοξενεί την υπηρεσία, καλύπτονται οι περισσότεροι κανόνες. Πληροί πολλά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των PCI DSS και ISO 9001. Πληροί επίσης τα SOC 1, SOC 2, SOC 3 και HIPAA.

Πλεονεκτήματα του DocumentDB

#1. Συμβατό με MongoDB

Το Amazon DocumentDB λειτουργεί με προγράμματα οδήγησης MongoDB 3.6 και 4.0. Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιούν πολλές από τις ίδιες εφαρμογές, προγράμματα οδήγησης και εργαλεία με το Amazon DocumentDB.

Το Amazon DocumentDB χρησιμοποιεί τα Apache 2.0 ανοιχτού κώδικα MongoDB 3.6 και 4.0 για την προσομοίωση ενός διακομιστή MongoDB. Η απόδοση, η επεκτασιμότητα και η διαθεσιμότητα που απαιτούνται από τις κρίσιμες για την αποστολή εφαρμογές MongoDB είναι πλέον διαθέσιμες.

#2. Παρακολούθηση

Το Amazon DocumentDB παρέχει αναλυτικά στοιχεία Amazon CloudWatch για διακομιστές βάσεων δεδομένων cloud. Χρησιμοποιώντας την Κονσόλα διαχείρισης AWS, μπορείτε να παρακολουθείτε την απόδοση του συμπλέγματος σας σε τομείς όπως οι υπολογισμοί και η μνήμη. Περιλαμβάνονται η διεκπεραίωση ερωτημάτων, οι μετρήσεις λειτουργιών MongoDB και οι ενεργές συνδέσεις.

  Πώς να μάθετε ψηφιακό μάρκετινγκ στο Διαδίκτυο;

#3. Αφάνεια

Το Amazon DocumentDB υποστηρίζει έγγραφα JSON, διάφορους τύπους δεδομένων και γρήγορη δημιουργία ευρετηρίου. Μια αρχιτεκτονική στη μνήμη επιτρέπει στην υπηρεσία να αξιολογεί γρήγορα ερωτήματα σε μεγάλα έγγραφα.

#4. Έλεγχος πρόσβασης

Το Amazon DocumentDB υποστηρίζει RBAC με ενσωματωμένους και καθορισμένους ρόλους. Το RBAC σάς επιτρέπει να εφαρμόσετε το λιγότερο προνόμιο περιορίζοντας το τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες.

Ως μέρος του AWS Identity and Access Management (IAM), μπορείτε να διαχειριστείτε τι μπορούν να κάνουν οι χρήστες και οι ομάδες AWS IAM με τους πόρους του DocumentDB του Amazon, συμπεριλαμβανομένων συμπλεγμάτων, παρουσιών, στιγμιότυπων και ομάδων παραμέτρων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ετικέτες στους πόρους σας στο Amazon DocumentDB και να ρυθμίσετε τους χρήστες και τις ομάδες IAM σας.

#5. Κρυπτογράφηση

Χρησιμοποιώντας την Υπηρεσία Διαχείρισης Κλειδιών AWS, μπορείτε να κρυπτογραφήσετε τις βάσεις δεδομένων Amazon DocumentDB (KMS).

Τα δεδομένα στον υποκείμενο χώρο αποθήκευσης προστατεύονται, όπως και τα αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας, τα στιγμιότυπα και τα αντίγραφα σε ένα σύμπλεγμα που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση Amazon DocumentDB. Οι συνδέσεις Client-to-Amazon DocumentDB κρυπτογραφούνται αυτόματα με TLS.

#6. Πιστοποιήσεις Συμμόρφωσης

Το Amazon DocumentDB κατασκευάστηκε με τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας για να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε τις δικές σας ρυθμιστικές ανάγκες και ανάγκες συμμόρφωσης. Το Amazon DocumentDB είναι συμβατό με PCI DSS, ISO 9001, 27001, 27017 και 27018, συμβατό με SOC 1, 2 και 3 και συμβατό με HIPAA.

#7. Παγκόσμια συμπλέγματα με υψηλή διαθεσιμότητα

Το Amazon DocumentDB Global Cluster επιτρέπει την παγκόσμια ανάγνωση και ανάκτηση καταστροφών. Αντιγράφει τα δεδομένα σας σε έως και πέντε ιστότοπους AWS με ελάχιστο αντίκτυπο στην απόδοση.

#8. Αναπτύξεις πολλαπλών AZ με αντίγραφα

Με έως και 15 αντίγραφα σε τρεις ζώνες διαθεσιμότητας, το Amazon DocumentDB αλλάζει αυτόματα τις περιπτώσεις όταν κάποια αποτυγχάνει. Σε περίπτωση αποτυχίας, το Amazon DocumentDB θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα για ένα.

#9. Αποθήκευση ανθεκτική σε σφάλματα και αυτοθεραπεύεται

Ο όγκος αποθήκευσης αντιγράφεται έξι φορές σε τρία AZ (AZ). Το Amazon DocumentDB προσφέρει αποθηκευτικό χώρο ανεκτικό σε σφάλματα για τη διαχείριση της απώλειας δεδομένων έως και δύο αντιγράφων χωρίς να επηρεάζεται η διαθεσιμότητα εγγραφής. Ο χώρος αποθήκευσης του Amazon DocumentDB είναι επίσης αυτο-θεραπευόμενος, αντικαθιστώντας αποτυχημένα μπλοκ δεδομένων και δίσκους.

  Πώς να κάνετε Pool Mine Ethereum: Ο Πλήρης Οδηγός [2022]

AWS DocumentDB FAQ

Είναι το AWS DocumentDB ίδιο με το MongoDB;

Εκτός από το ότι είναι γρήγορο, επεκτάσιμο και πλήρως διαχειριζόμενο, το Amazon DocumentDB (με συμβατότητα MongoDB) είναι μια πλήρως διαχειριζόμενη υπηρεσία βάσης δεδομένων εγγράφων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φόρτους εργασίας MongoDB.

Τα δεδομένα JSON μπορούν να αποθηκευτούν στο Amazon DocumentDB ως βάση δεδομένων εγγράφων. Μπορείτε να αποθηκεύσετε, να αναζητήσετε και να καταχωρήσετε τα δεδομένα με ευκολία.

Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Υπηρεσία Μετανάστευσης Βάσης Δεδομένων AWS (DMS) δωρεάν για έξι μήνες για να μετακινήσουν γρήγορα και εύκολα τις εγκαταστάσεις τους ή τις μη σχεσιακές βάσεις δεδομένων MongoDB του Amazon Elastic Cloud (EC2) στην Υπηρεσία Μετανάστευσης Βάσης Δεδομένων AWS (DMS) χωρίς σχεδόν κανένα χρόνο διακοπής λειτουργίας .

Πώς λειτουργεί το Amazon DocumentDB;

Το Amazon DocumentDB αλληλεπιδρά με τα API ανοιχτού κώδικα MongoDB 3.6 και 4.0 Apache 2.0 ως βάση δεδομένων εγγράφων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τα ίδια προγράμματα οδήγησης MongoDB, εφαρμογές και εργαλεία με το Amazon DDocumentDB με ελάχιστες ή καθόλου αλλαγές.

Πώς κλιμακώνεται το Amazon DocumentDB;

Το Amazon DocumentDB είναι μια βάση δεδομένων κλίμακας ιστού που μπορεί να κλιμακωθεί από 10 GB έως 64 TB σε προσαυξήσεις των 10 GB. Η χωρητικότητα αποθήκευσης και υπολογισμού του Amazon DocumentDB μπορεί να κλιμακωθεί κατακόρυφα και οριζόντια (για μεγαλύτερη απόδοση ανάγνωσης) προσθέτοντας επιπλέον στιγμιότυπα ρεπλίκα (έως 15) στο σύμπλεγμα.

Από άποψη σχεδίασης, ποια είναι τα κύρια πράγματα για το Amazon DocumentDB;

Μια αρχιτεκτονική με πρώτο σύννεφο έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του Amazon DocumentDB από την αρχή. Σημαίνει ότι οι φόρτοι εργασίας JSON μπορούν εύκολα να κλιμακωθούν.

Ένα σημαντικό μέρος του σχεδιασμού του DocumentDB είναι ο διαχωρισμός της αποθήκευσης και της επεξεργασίας, ώστε το καθένα να μπορεί να αναπτυχθεί με τον δικό του ρυθμό. Το DocumentDB διαθέτει ένα σύστημα αποθήκευσης που είναι κατανεμημένο, ανεκτικό σε σφάλματα και αυτοθεραπεύεται. Κάθε σύμπλεγμα βάσεων δεδομένων μπορεί να αποθηκεύσει έως και 64 TB δεδομένων χωρίς να τα χωρίσει.

συμπέρασμα

Το DocumentDB είναι η μόνη διαχειριζόμενη συμβατή υπηρεσία MongoDB της Amazon. Η Amazon λέει ότι το DocumentDB έχει διπλάσια απόδοση από τις διαθέσιμες επί του παρόντος λύσεις MongoDB. Η εναλλακτική λύση θα ήταν η διαχείριση βάσεων δεδομένων για EC2/EBS, κάτι που είναι δύσκολο.

Εάν χρειάζεστε αυτές τις εγγυήσεις, επιλέξτε DocumentDB ή μείνετε με το MongoDB. Ένας άλλος λόγος για να επιλέξετε το DocumentDB είναι να διατηρείτε τα πάντα στο AWS.