Όλες οι άχρηστες δυνατότητες των Windows 10 που πρέπει να καταργήσει η Microsoft

Είναι 2019 και τα Windows 10 έχουν πάρα πολλές άχρηστες και ενοχλητικές λειτουργίες. Μην με παρεξηγείτε: τα Windows 10 έχουν βελτιωθεί και, συνολικά, τα λατρεύω σε σύγκριση με τα Windows 8. Αλλά μερικά πράγματα πρέπει απλώς να τελειώσουν.

Το εικονίδιο “Άνθρωποι χωρίς κανέναν κόσμο”.

Η δυνατότητα My People ζει στη γραμμή εργασιών των Windows 10 από προεπιλογή. Κάντε κλικ σε αυτό και μπορείτε να συνομιλήσετε με άτομα σε μια ποικιλία διαφορετικών υπηρεσιών. Μπορείτε ακόμη και να καρφιτσώσετε τις αγαπημένες σας επαφές στη γραμμή εργασιών και να έχετε πρόσβαση με ένα κλικ στα αγαπημένα σας άτομα!

Έτσι πρέπει να λειτουργεί. Στην πραγματικότητα, το My People έχει ενσωματωθεί με πολύ λίγες υπηρεσίες: Στην προεπιλεγμένη εγκατάσταση των Windows, λειτουργεί μόνο με Mail και Skype. Μπορεί να περιμένετε ότι το People θα ενσωματωθεί με άλλες εφαρμογές της Microsoft όπως το Microsoft Teams, το LinkedIn, το Yammer και το Xbox Live Chat, αλλά θα κάνετε λάθος. Δεν λειτουργεί καν με τις λειτουργίες SMS που είναι ενσωματωμένες στην εφαρμογή Your Phone. Η εφαρμογή Windows 10 του Facebook ενσωματώνεται σε αυτήν; Φυσικά και όχι.

Η Microsoft δεν έχει καν υιοθετήσει το My People για τις υπηρεσίες της, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μόνο λίγες εφαρμογές έχουν ενσωματωθεί σε αυτήν. Η λίστα των διαθέσιμων εφαρμογών για το My People στο Κατάστημα είναι μικρή και εξαιρετικά θλιβερή. Η Microsoft πρέπει να απαλλαγεί από αυτήν τη δυνατότητα. Ευτυχώς, οι χρήστες των Windows 10 μπορούν να απενεργοποιήσουν το εικονίδιο Άτομα μέχρι τότε.

Ο φάκελος 3D Objects No One Uses

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά έχω βαρεθεί να βλέπω το φάκελο “3D Objects” κάτω από Αυτός ο υπολογιστής στην Εξερεύνηση αρχείων. Πόσοι χρήστες των Windows 10 χρησιμοποιούν πραγματικά αυτόν τον φάκελο; Είναι πραγματικά τόσο σημαντικό;

Ο φάκελος 3D Objects προστέθηκε στα Windows 10 ως μέρος της 3D εμμονής της Microsoft στις ημέρες του Creators Update, όταν τα Windows 10 έλαβαν επίσης λειτουργίες όπως Paint 3D, Mixed Reality (στην πραγματικότητα απλώς εικονική πραγματικότητα) και υποστήριξη εκτυπωτών 3D. Η Microsoft μίλησε για την ιδέα της μετατροπής των κόσμων του Minecraft σε τρισδιάστατα μοντέλα και στη συνέχεια της εκτύπωσής τους.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ωραία, υποθέτω, αλλά δεν είναι σημαντικά για τους περισσότερους χρήστες υπολογιστών. Τουλάχιστον μπορείτε εύκολα να απεγκαταστήσετε εφαρμογές όπως το Paint 3D. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα hack μητρώου για να αποκρύψετε το φάκελο 3D Objects.

Χάρη στην τηλεμετρία, η Microsoft πρέπει να γνωρίζει πόσα άτομα χρησιμοποιούν αυτήν τη δυνατότητα—και δεν μπορεί να είναι πολλά. Η Microsoft είπε ότι αφαίρεσε το κουμπί Έναρξη από τα Windows 8 λόγω χαμηλής χρήσης, αλλά ο φάκελος 3D Objects παραμένει;

  Πώς να ρυθμίσετε έναν διακομιστή FTP στο Ubuntu με το Webmin

Η φρικτή ροή ειδήσεων του Microsoft Edge

Η νέα καρτέλα του Microsoft Edge είναι ένα χάος. Από προεπιλογή, εμφανίζει μια ροή ειδήσεων γεμάτη άρθρα σχετικά με τις πλουσιότερες διασημότητες του κόσμου, προσφορές πιστωτικών καρτών, διαφημίσεις αγορών και πληροφορίες για οδοντικά εμφυτεύματα.

Μπορείτε να αποκρύψετε τη ροή ειδήσεων, αλλά είναι γεμάτη σκουπίδια και εύχομαι η Microsoft να την αφαιρέσει εντελώς. Καμία τέτοια τύχη, όμως: Η ροή ειδήσεων είναι ήδη μέρος της σελίδας Νέα καρτέλα στη νέα έκδοση του Microsoft Edge που βασίζεται στο Chromium. Ωχ.

Όλες οι διαφημίσεις. Λοιπόν, τόσες πολλές διαφημίσεις

Ενώ τα Windows 10 έχουν γίνει καλύτερα από πολλές απόψεις, οι διαφημίσεις συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Κάθε ενημέρωση φαίνεται να προσθέτει μια νέα μορφή διαφήμισης στους χρήστες των Windows. Η Microsoft μπορεί να επικρίνει την Google επειδή είναι μια εταιρεία με επίκεντρο τη διαφήμιση με την καμπάνια Scroogled, αλλά τα Windows 10 έχουν περισσότερες ενσωματωμένες διαφημίσεις από το Android και το Chrome OS της Google.

Υπάρχουν διαφημίσεις στην οθόνη κλειδώματος, στη γραμμή εργασιών και στις ειδοποιήσεις σας. Οι διαφημίσεις εμφανίζονται από τη γραμμή εργασιών σε φυσαλίδες και η Cortana αναπηδά για την προσοχή σας. Οι διαφημίσεις banner εμφανίζονται στον File Explorer και τα προεπιλεγμένα ζωντανά πλακίδια διαφημίζουν εφαρμογές και παιχνίδια που θέλει να σας πουλήσει η Microsoft. Είναι πάρα πολλά, και η απενεργοποίηση αυτών των διαφημίσεων περιλαμβάνει ένα κυνήγι οδοκαθαριστών.

Είναι πιο ενοχλητικό το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις διαφημίσεις φτιάχνονται σε χρήσιμες λειτουργίες. Δεν θέλετε να βλέπετε διαφημίσεις για βιντεοπαιχνίδια στην οθόνη κλειδώματος; Θα πρέπει να απενεργοποιήσετε αυτές τις όμορφες εικόνες φόντου που παρέχονται από το Windows Spotlight. Όταν το κάνει η Huawei, είναι ένα σκάνδαλο για το οποίο οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι. Όταν το κάνει η Microsoft, είναι κανονικά.

Τουλάχιστον η Microsoft έκανε πίσω τις διαφημίσεις στην εφαρμογή Mail.

Αναζήτηση Bing που παρεμποδίζει

Η επίθεση στην Cortana θα ήταν εύκολη. Η Microsoft κάνει ήδη πίσω από την Cortana και διευκολύνει την ενσωμάτωση των Windows 10 με άλλους βοηθούς φωνής όπως η Alexa. Είναι εντάξει.

Να τι εμποδίζει πραγματικά: Αναζήτηση Bing στο μενού Έναρξη. Θέλετε να βλέπετε προτεινόμενες αναζητήσεις και ακόμη και ενσωματωμένες ιστοσελίδες Bing όταν κάνετε αναζήτηση στο σύστημά σας μέσω του μενού Έναρξη; Χρειάζεται το μενού Έναρξη μια επιλογή Ασφαλούς Αναζήτησης που επιτρέπει την προβολή “εικόνων για ενήλικες” από τον Ιστό στο μενού Έναρξη;

Το Bing συχνά παρεμποδίζει. Μερικές φορές, θα κάνετε αναζήτηση στο σύστημά σας και τα Windows θα επιστρέφουν μόνο αποτελέσματα που βασίζονται στον ιστό και όχι εφαρμογές, ρυθμίσεις και αρχεία στο σύστημά σας.

Οι αρχικές εκδόσεις των Windows 10 σάς επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε αυτήν την ενσωματωμένη αναζήτηση Bing, αλλά η Microsoft αφαίρεσε αυτήν την επιλογή. Το τμήμα Bing πρέπει να χρειαζόταν περισσότερους χρήστες.

  Πώς να αποκλείσετε τις λήψεις στο Chrome στα Windows 10

Είναι ακόμα δυνατό να απενεργοποιήσετε το Bing στο μενού Έναρξη, αλλά πρέπει να κάνετε κάποιο hacking στο μητρώο. Θα πρέπει να χρειαστούν μερικά μόνο κλικ.

Το ακατάστατο χρονοδιάγραμμα

Το Timeline των Windows 10 ζει στη διεπαφή της Προβολής εργασιών, κάνοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι μια απλή προβολή των ανοιχτών παραθύρων και των πολλαπλών επιτραπέζιων υπολογιστών σας πιο συγκεχυμένη και πολύπλοκη.

Το Timeline έχει σχεδιαστεί για να δείχνει τις πρόσφατες “δραστηριότητές” σας, δείχνοντάς σας ποια αρχεία, εφαρμογές και ιστότοπους χρησιμοποιήσατε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες. Μπορείτε να επιστρέψετε στις εργασίες που εκτελούσατε προηγουμένως. Συγχρονίζεται ακόμη και μεταξύ των συσκευών σας με τον λογαριασμό σας Microsoft, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τις εργασίες που εκτελούσατε στους υπολογιστές τους. Η Microsoft έχει επεκτείνει ακόμη και το Timeline σε τηλέφωνα.

Αν όλα αυτά ακούγονται αρκετά περίπλοκα, είναι. Δεν έχει ενσωματωθεί όλες οι εφαρμογές με αυτό, και αυτό το κάνει ακόμα πιο περίπλοκο. Το Chrome δεν εμφανίζει ιστοσελίδες που έχετε επισκεφτεί στο Χρονολόγιο. Πολλές άλλες εφαρμογές δεν εμφανίζουν ούτε τις δραστηριότητες που έχετε πραγματοποιήσει ούτε τα αρχεία που έχετε ανοίξει στο Χρονολόγιο. Γιατί να ανοίξετε μια ακατάστατη διεπαφή που μπορεί να μην έχει καν αυτό που ψάχνετε;

Ακόμα κι αν το Timeline ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, δεν υπάρχει τρόπος να κρύψετε ορισμένες εφαρμογές από το Timeline, επομένως μπορεί να γεμίσει με πράγματα που δεν σας ενδιαφέρουν. Περισσότερος έλεγχος θα ήταν καλό αν αυτό ήταν ένα σοβαρό χαρακτηριστικό.

Σίγουρα, ίσως μερικοί άνθρωποι αγαπούν το Timeline. Αλλά φαίνεται σαν μια ακόμη μισοψημένη δυνατότητα των Windows με την οποία δεν ενσωματώνονται αρκετές εφαρμογές—όπως ακριβώς το My People. Ευτυχώς, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη Γραμμή χρόνου και να καθαρίσετε τη διεπαφή της Προβολής εργασιών.

Λειτουργία S, που θα σας κόστιζε 50 $ για να αποδράσετε

Μπορεί η Microsoft να εγκαταλείψει ήδη τη λειτουργία S; Το S Mode είναι ο διάδοχος των Windows 10 S, το οποίο ήταν ο διάδοχος του Windows RT τις ημέρες των Windows 8. Όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Κανείς δεν τους ήθελε. Ποιος θέλει έναν υπολογιστή με Windows που δεν μπορεί να τρέξει τυπικές εφαρμογές των Windows;

Όπως και οι διάδοχοί του, ένας υπολογιστής σε S Mode θα σας επιτρέψει να εγκαταστήσετε μόνο λογισμικό από το Store. Ορισμένοι υπολογιστές διατίθενται σε λειτουργία S: για παράδειγμα, το αρχικό Surface Laptop της Microsoft και το Surface Go.

Η λειτουργία S έχει μερικούς άλλους γελοίους περιορισμούς: Ένας υπολογιστής σε λειτουργία S δεν σας επιτρέπει να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησής σας από Bing σε Google ή σε οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης. Ακόμη και το Safari της Apple σε ένα iPad σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό! Ακόμη και το “Windows 8.1 With Bing” δεν σας ανάγκασε να χρησιμοποιήσετε το Bing.

Ευτυχώς, μπορείτε να φύγετε από τη λειτουργία S. Αρχικά, η Microsoft σχεδίαζε να χρεώσει 50 $ για την ευκολία της εγκατάλειψης των Windows 10 S, προσθέτοντας ουσιαστικά 50 $ στο κόστος αυτών των υπολογιστών για όποιον χρειάζεται να εγκαταστήσει το δικό του λογισμικό. Ευτυχώς, η Microsoft έκανε πίσω. Τώρα μπορείτε να αφήσετε το S Mode δωρεάν, αν και μερικές φορές τα σφάλματα εμποδίζουν.

  Αποκτήστε μια παρακολούθηση εύρους ζώνης και ταχύτητας δικτύου στο δίσκο συστήματος των Windows

Candy Crush Saga (Ξέρατε ότι ερχόταν)

Καμία λίστα με άχρηστα σκουπίδια στα Windows 10 δεν θα μπορούσε να είναι πλήρης χωρίς το Candy Crush Saga, το FarmVille 2 και οποιαδήποτε άλλα παιχνίδια εγκαθιστά η Microsoft από προεπιλογή αυτές τις μέρες.

Μπορώ να ακούσω την απάντηση από τον Ρέντμοντ αυτή τη στιγμή: «Αχα!», λένε. «Σε έχουμε! Αυτά δεν αποτελούν μέρος των Windows 10—στην πραγματικότητα γίνεται λήψη τους αφού ρυθμίσετε τα Windows 10. Και πολλά από αυτά είναι απλώς πλακίδια που κατεβάζουν τις εφαρμογές αφού κάνετε κλικ σε αυτές. Δεν περιλαμβάνονται τεχνικά στα Windows 10!».

Το εάν αυτά περιλαμβάνονται ή όχι στα Windows 10 ή γίνονται αυτόματα λήψη μετά τη ρύθμιση των Windows 10 δεν έχει σημασία για τους περισσότερους ανθρώπους. Η λήψη τους γίνεται αυτόματα ακόμη και στα Windows 10 Professional, οπότε πρέπει να τα περιμένεις ακόμα κι αν ξοδέψεις 200 $ για το λειτουργικό σου σύστημα. Αποτελούν μέρος του “Microsoft Consumer Experience”, το οποίο μόνο οι χρήστες των Windows 10 Enterprise and Education μπορούν να απενεργοποιήσουν.

Πέρα από τα παιχνίδια, το Microsoft Consumer Experience έχει χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη προώθηση εφαρμογών όπως το Keeper password manager, κατασκευασμένο από μια εταιρεία που μήνυσε έναν δημοσιογράφο ο οποίος έγραψε για τις ευπάθειες ασφαλείας του, στους υπολογιστές των χρηστών Windows 10. Ίσως θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι αν το Candy Crush είναι το χειρότερο.

Μπορείτε, παρακαλώ, να σταματήσετε την εγκατάσταση εφαρμογών στους υπολογιστές μας χωρίς να ρωτήσετε, Microsoft;

Technically Gone: That Full Ad-Filled Solitaire Game

Θυμάστε όταν η Microsoft αφαίρεσε το αγαπημένο παιχνίδι Πασιέντζας από τα Windows και το αντικατέστησε με ένα νέο παιχνίδι Πασιέντζας γεμάτο διαφημίσεις βίντεο 30 δευτερολέπτων και μια συνδρομή για την απενεργοποίησή τους;

Θα ήθελα η Microsoft να καταργούσε τη συλλογή πασιέντζας της Microsoft από τα Windows, αλλά κάπως έτσι το έκανε. Είναι πλέον μια προαιρετική λήψη από το Store, βοηθώντας τη Microsoft να αποφύγει την κριτική σχετικά με την αποστολή ενός ενσωματωμένου παιχνιδιού καρτών με συνδρομή.

Η τιμή μάλιστα έχει ανέβει με την πάροδο του χρόνου! Κατά την κυκλοφορία, η Microsoft χρεώνει 1,49 $ ανά μήνα ή 9,99 $ ανά έτος. Τώρα, η Microsoft χρεώνει 1,99 $ το μήνα ή 14,99 $ ανά έτος. Αλήθεια, Microsoft;

Το Microsoft Minesweeper έχει επίσης ξεχωριστή συνδρομή. Και, όπως σημειώνει τόσο εξυπηρετικά η εφαρμογή, η πληρωμή για μια συνδρομή Πασιέντζα δεν θα σας προσφέρει μια Premium συνδρομή στις εφαρμογές Microsoft Solitaire για Android, iPhone και iPad. Ακαθάριστο.

Εξακολουθώ να εύχομαι η Microsoft να αντικαταστήσει το Πασιέντζα με μια πιο κλασική εμπειρία που δεν είναι γεμάτη διαφημίσεις και συνδρομές. Κάθε μικρό μέρος των Windows χρειάζεται επιθετική δημιουργία εσόδων;

Προς το παρόν φιλοξενούμε τους δικούς μας πασιέντζα χωρίς διαφημίσεις και ναρκοσυλλέκτης παιχνίδια στον Ιστό. Η How-To Geek δεν είναι μια εταιρεία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων όπως η Microsoft, αλλά κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά να τις χαρίσουμε δωρεάν. Απολαμβάνω!