Τι να κάνετε όταν το Mac σας δεν τερματίζεται

Τα Mac είναι όπως κάθε άλλος υπολογιστής. Μερικές φορές δεν θα ξεκινήσουν και μερικές φορές δεν θα κλείσουν. Εάν το Mac σας αρνείται να απενεργοποιηθεί, δείτε πώς να το τερματίσετε ούτως ή άλλως—και, ελπίζουμε, να διορθώσετε οριστικά το πρόβλημα.

Πώς να τερματίσετε τη λειτουργία του Mac σας

Ο τερματισμός του Mac σας είναι τόσο απλός όσο το να κάνετε κλικ στο λογότυπο της Apple στη γραμμή μενού στο επάνω μέρος της οθόνης σας και, στη συνέχεια, να επιλέξετε «Τερματισμός…» και στη συνέχεια «Τερματισμός» στο πλαίσιο που εμφανίζεται. Εάν αισθάνεστε ιδιαίτερα ανυπόμονοι, μπορείτε να κρατήσετε πατημένο το κουμπί Επιλογή στο πληκτρολόγιό σας ενώ κάνετε κλικ στην επιλογή μενού για να μην εμφανιστεί καθόλου αυτό το πλαίσιο επιβεβαίωσης.

Μόλις ξεκινήσετε τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας, πρέπει να περιμένετε. Ακόμα κι αν αφήσετε επιλεγμένο το πλαίσιο “Επανάνοιγμα των παραθύρων όταν συνδέεστε ξανά”, θα πρέπει να περιμένετε να κλείσουν οι εφαρμογές και τα παράθυρα που είναι ανοιχτά αυτήν τη στιγμή πριν τερματιστεί η λειτουργία του Mac σας.

Υποθέτοντας ότι το Mac σας δεν θα κλείσει, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μερικά ακόμη πράγματα.

Το λογισμικό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τερματισμού λειτουργίας

Μερικές φορές το λογισμικό μπορεί να εμποδίσει το Mac σας να τερματιστεί σωστά. Περιστασιακά το Mac σας θα σας ειδοποιεί ότι η εφαρμογή “Αποκλείστηκε η λειτουργία τερματισμού” και μερικές φορές δεν θα δείτε καθόλου σφάλματα. Πρώτα, δοκιμάστε να κλείσετε όλες τις εφαρμογές σας κάνοντας δεξί κλικ (ή κάνοντας κλικ με δύο δάχτυλα) στα εικονίδια τους στο dock και επιλέγοντας «Τερματισμός».

Μπορείτε να κλείσετε αναγκαστικά όλες τις εφαρμογές που δεν ανταποκρίνονται ή δεν θα κλείσουν. Κάντε δεξί κλικ (ή κάντε κλικ με δύο δάχτυλα) στο εικονίδιο της εφαρμογής, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Επιλογές στο πληκτρολόγιό σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Αναγκαστική έξοδος» και η εφαρμογή θα κλείσει. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσπαθήσετε να τερματίσετε ξανά.

Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, είναι πιθανό μια διεργασία παρασκηνίου να έχει διακοπεί και να προκαλεί το πρόβλημα. Ανοίξτε το Activity Monitor (πατήστε Command + Spacebar και μετά αναζητήστε το) και κάντε κλικ στην καρτέλα CPU. Μπορείτε να παραγγείλετε τη στήλη “% CPU” με φθίνουσα σειρά για να δείτε εάν κάποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα ισχύος CPU. Εάν είναι, κάντε κλικ σε αυτά για να τα επισημάνετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “X” επάνω αριστερά για να τερματίσετε τη διαδικασία.

  Ανοίξτε το Google Keep ή το Evernote από το κουμπί Σημείωση στο Κέντρο δράσης [Windows 10]

Άλλες εφαρμογές που ενδέχεται να έχουν διακοπεί θα επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα, ακολουθούμενες από μια ετικέτα που λέει “(Δεν ανταποκρίνεται).” Θα χρειαστεί να κάνετε κλικ σε αυτά και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στο “X” για να τα σκοτώσετε επίσης. Αν υποθέσουμε ότι έχετε απαλλαγεί από τυχόν εσφαλμένες διαδικασίες, ήρθε η ώρα να προσπαθήσετε να τερματίσετε ξανά.

Αποσυνδέστε τυχόν περιφερειακά

Τα περιφερειακά ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν προβλήματα όταν προσπαθείτε να τερματίσετε τη λειτουργία του Mac σας. Για καλύτερα αποτελέσματα αποσυνδέστε τυχόν συνδεδεμένα περιφερειακά και δοκιμάστε ξανά. Εάν χρησιμοποιείτε iMac, μπορείτε να δοκιμάσετε να αποσυνδέσετε τα πάντα εκτός από το ποντίκι ή το Magic Trackpad (αν και τα πληκτρολόγια δεν πρέπει να προκαλούν πρόβλημα).

Αφαιρέστε με ασφάλεια τυχόν εξωτερικές μονάδες δίσκου κάνοντας δεξί κλικ πάνω τους και επιλέγοντας «Εξαγωγή [DISK]» ή κάνοντας κλικ και σύροντας τον τόμο στον κάδο απορριμμάτων. Εάν δεν μπορείτε να λάβετε μια μονάδα δίσκου για εξαγωγή, τότε μπορεί να έχετε βρει το πρόβλημά σας. Ενδέχεται να εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με την επιλογή “Force Eject…” που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Διαφορετικά, μπορείτε να εξαναγκάσετε την εξαγωγή μέσω του τερματικού με την ακόλουθη εντολή (αντικαταστήστε το “DISK” με ό,τι ονομάζεται η μονάδα δίσκου σας):

diskutil unmountDisk force /Volumes/DISK

Για να λάβετε μια λίστα με συνδεδεμένες μονάδες δίσκου, εκτελέστε πρώτα αυτήν την εντολή:

diskutil list

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν: Αναγκαστική επανεκκίνηση του Mac σας

Εάν το Mac σας εξακολουθεί να μην κλείνει, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να «βγάλετε την πρίζα» μεταφορικά και να αναγκάσετε να τερματίσετε τη λειτουργία. Αυτό λειτουργεί τόσο σε επιτραπέζιους Mac όσο και σε MacBook. Για να το κάνετε αυτό, πρώτα πατήστε παρατεταμένα τα πλήκτρα Control και Command και μετά κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας του Mac.

Εάν δεν έχετε κουμπί λειτουργίας, τότε θα χρειαστεί να κρατήσετε πατημένο το Control and Command συν το κουμπί εξαγωγής ή το κουμπί Touch ID. Κρατήστε πατημένο το κουμπί για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μετά τα οποία η οθόνη του Mac σας θα μαυρίσει. Περιμένετε περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσετε ξανά το μηχάνημά σας.

  Πώς να βρείτε το UUID του Mac, του iPhone και του iPad σας

Σημείωση: Αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Η διαδικασία τερματισμού λειτουργίας έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των βασικών αρχείων συστήματος που θα πρέπει πάντα να είναι σωστά κλειστά πριν απενεργοποιηθεί το μηχάνημα. Το Mac σας πιθανότατα θα λειτουργεί μια χαρά μετά από μια αναγκαστική επανεκκίνηση, αλλά υπάρχει πάντα κίνδυνος να το κάνετε αυτό. Εάν κάτι πήγε στραβά και το Mac σας δεν θα ξεκινήσει πλέον, μάθετε πώς να διορθώσετε ένα Mac που δεν εκκινεί.

Μια επανεκκίνηση θα διορθώσει τη συντριπτική πλειονότητα των προβλημάτων που εμποδίζουν το Mac σας να τερματιστεί σωστά. Εάν αυτό το πρόβλημα γίνει πιο συχνό, θα πρέπει να μεταβείτε στην πηγή του προβλήματος με τα παρακάτω βήματα.

Πρόληψη προβλημάτων τερματισμού λειτουργίας στο μέλλον

Εάν το πρόβλημα προκαλείται από λογισμικό, μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να το διορθώσετε. Εάν μια εφαρμογή σταματούσε τη διαδικασία τερματισμού λειτουργίας, δοκιμάστε να ελέγξετε για ενημερώσεις λογισμικού που ενδέχεται να επιλύσουν το πρόβλημα. Ίσως θελήσετε να εγκαταλείψετε την εφαρμογή υπέρ μιας εναλλακτικής εάν υπάρχει μια τέτοια επιλογή. Δοκιμάστε να επανεκκινήσετε το Mac σας χωρίς να εκτελέσετε πρώτα το προβληματικό λογισμικό.

Το macOS πρέπει επίσης να ενημερώνεται τακτικά για να παρακολουθεί τα προβλήματα. Μπορείτε να ελέγξετε για ενημερώσεις λογισμικού στην ενότητα Προτιμήσεις συστήματος > Ενημέρωση λογισμικού. Όσο βρίσκεστε εκεί, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις κάνοντας κλικ στο “Για προχωρημένους…” και, στη συνέχεια, τσεκάροντας τα σχετικά πλαίσια.

Εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία

Η επανεκκίνηση του Mac σας σε ασφαλή λειτουργία μπορεί επίσης να βοηθήσει να αποτραπεί η επανεμφάνιση του προβλήματος στο μέλλον. Όταν ξεκινάτε το Mac σας σε ασφαλή λειτουργία, ο δίσκος εκκίνησης σαρώνεται για προβλήματα και το macOS θα προσπαθήσει να διορθώσει τυχόν προβλήματα που εντοπίστηκαν. Η ασφαλής λειτουργία διαγράφει επίσης τις κρυφές μνήμες γραμματοσειράς, πυρήνα και συστήματος, μαζί με μερικά άλλα πράγματα.

Για να εκκινήσετε το Mac σας σε ασφαλή λειτουργία:

Απενεργοποιήστε το Mac σας (ίσως χρειαστεί να κλείσετε αναγκαστικά).
Πατήστε το κουμπί λειτουργίας και, στη συνέχεια, πατήστε αμέσως και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift (οποιοδήποτε).
Αφήστε το πλήκτρο Shift όταν δείτε το παράθυρο σύνδεσης και συνδεθείτε ως συνήθως.

Όταν κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, θα επανεκκινηθεί σε κανονική λειτουργία. Η ασφαλής λειτουργία δεν είναι η μόνη εναλλακτική λειτουργία εκκίνησης για το Mac σας, ρίξτε μια ματιά στην πλήρη λίστα των λειτουργιών εκκίνησης του macOS και σε τι χρησιμοποιούνται.

  Τρόπος προβολής και εκκαθάρισης της ουράς του εκτυπωτή στα Windows 10

Επαναφέρετε το SMC και το PRAM/NVRAM

Ο ελεγκτής διαχείρισης συστήματος (SMC) είναι υπεύθυνος για λειτουργίες χαμηλού επιπέδου στο Mac σας, όπως διαχείριση ενέργειας, φόρτιση μπαταρίας και οπίσθιο φωτισμό πληκτρολογίου. Μερικές φορές προβλήματα τροφοδοσίας μπορεί να προκληθούν από το SMC, επομένως είναι λογικό να δοκιμάσετε να επαναφέρετε το SMC εάν αντιμετωπίζετε χρόνια προβλήματα τερματισμού λειτουργίας.

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά διαφέρει ανάλογα με το αν έχετε MacBook με εσωτερική μπαταρία, MacBook με αφαιρούμενη μπαταρία ή επιτραπέζιο υπολογιστή όπως το iMac. Μάθετε πώς να επαναφέρετε το SMC στο συγκεκριμένο Mac σας.

Η μη πτητική RAM (NVRAM) ή η παράμετρος RAM (PRAM) χρησιμοποιείται από το Mac σας για την αποθήκευση ρυθμίσεων όπως η προτίμηση του δίσκου εκκίνησης, η ανάλυση οθόνης και οι πληροφορίες ζώνης ώρας. Είναι απίθανο το NVRAM/PRAM να επηρεάσει τον τρόπο τερματισμού λειτουργίας του Mac σας, αλλά αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα σε αυτό το στάδιο, μάλλον αξίζει να το δοκιμάσετε.

Η διαδικασία για την επαναφορά αυτής της μνήμης είναι η ίδια σε όλη την πλακέτα:

Βεβαιωθείτε ότι το Mac σας είναι απενεργοποιημένο.
Πατήστε και αφήστε το κουμπί λειτουργίας (ή το κουμπί Touch ID σε ορισμένα MacBook) και, στη συνέχεια, πατήστε αμέσως και κρατήστε πατημένο το Option + Command + P + R στο πληκτρολόγιό σας.
Μετά από περίπου 20 δευτερόλεπτα, μπορείτε να απελευθερώσετε αυτά τα πλήκτρα και το Mac σας θα πρέπει να ξεκινήσει ως συνήθως.

Μετά την επαναφορά του NVRAM/PRAM, ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε ρυθμίσεις όπως η ανάλυση οθόνης, ο δίσκος εκκίνησης και η ζώνη ώρας. Τώρα δοκιμάστε να επανεκκινήσετε ή να κλείσετε το Mac σας κανονικά για να δείτε αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα.

Έχετε ακόμα προβλήματα; Δοκιμάστε την Πυρηνική Επιλογή

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, μπορείτε πάντα να διαμορφώσετε τη μονάδα δίσκου σας και να εγκαταστήσετε ξανά το macOS. Θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του Mac σας με το Time Machine για να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας. Αποφύγετε τη χρήση οποιουδήποτε λογισμικού κλωνοποίησης δίσκων τρίτων για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (εξάλλου πρόκειται για καθαρή εγκατάσταση).

Στη συνέχεια, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες για να διαγράψετε το macOS και να εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα από την αρχή. Θυμηθείτε ότι θα χρειαστεί να επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας του Time Machine και να εγκαταστήσετε ξανά οποιοδήποτε λογισμικό θέλετε μόλις το κάνετε. Αυτή δεν είναι μια γρήγορη διαδικασία, οπότε αφήστε στην άκρη μια ή δύο ώρες πριν ξεκινήσετε.

Μια νέα εγκατάσταση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά το πρόβλημα. Μπορεί επίσης να λύσει άλλα προβλήματα που προκαλούνται από υπολειπόμενες επεκτάσεις πυρήνα και μερικώς απεγκατεστημένο λογισμικό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το Mac σας είναι πιο γρήγορο και θα έχετε επίσης άφθονο ελεύθερο χώρο.