Χρειάζονται πραγματικά 60 δευτερόλεπτα για να παρακολουθήσετε μια τηλεφωνική κλήση;

Πώς παρακολουθείτε ένα τηλεφώνημα; Σύμφωνα με τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, απλά πρέπει να κρατήσετε κάποιον να μιλάει αρκετά, ώστε ένας ντετέκτιβ να εντοπίσει την τοποθεσία του. Αν και αυτό το υπερβολικά χρησιμοποιημένο τροπάριο μπορεί να προσθέσει κάποια ένταση όταν συνδυάζεται με έναν χρονοδιακόπτη που χτυπά όλο και τόσο αργά, δεν ταιριάζει στην πραγματικότητα.

Πριν από τους υπολογιστές, υπήρχαν πίνακες διανομής

Ένας τηλεφωνικός πίνακας στη δεκαετία του 1930.

Πριν το παγκόσμιο τηλεφωνικό σύστημα γίνει υπολογιστής, οι κλήσεις δρομολογούνταν μέσω ενός δικτύου φυσικών διακοπτών από μια στρατιά ανθρώπινων χειριστών. Παραδοσιακά, αυτοί οι χειριστές ήταν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες (αν και οι παλαιότεροι ήταν έφηβα αγόρια που φημίζονταν για τη χονδροειδή γλώσσα και την αντιεπαγγελματική τους συμπεριφορά).

Όταν ερχόταν μια κλήση, ο χειριστής τη δρομολογούσε στον προορισμό της συνδέοντάς την φυσικά σε μια ξεχωριστή θύρα σε ένα βύσμα. Αργότερα, όμως, ο αυτοματισμός άρχισε σταδιακά να ασκεί την επιρροή του.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο νεκροθάφτης Almon Strowger εφηύρε το πρώτο εμπορικά βιώσιμο ηλεκτρομηχανικό στον κόσμο βηματοδιακόπτης. Κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1891, αυτή η συσκευή επέτρεπε στους ανθρώπους να καλούν άλλους απευθείας. Ενώ χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να επιτύχει εμπορική επιτυχία αυτή η εφεύρεση, τελικά μετέτρεψε μια εργασία που κάποτε τροφοδοτούσε τον άνθρωπο σε μια εργασία που εκτελούνταν με την εξαιρετική ακρίβεια μιας μηχανής. Αυτό έδωσε τον τόνο για τον επόμενο αιώνα.

  Ποιο είναι το εύρος του μέσου δικτύου Wi-Fi;

Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αυτόματη πραγματοποίηση κλήσεων σταδιακά έγινε πιο εξελιγμένη. Τελικά, καθώς τα τηλέφωνα μετακινούνταν από το γραφείο και το καρτοτηλέφωνο στο σπίτι, μπορούσε να χειριστεί μεγαλύτερους όγκους. Οι άνθρωποι μπορούσαν να πραγματοποιούν κλήσεις σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Αλλά οι βασικές αρχές παρέμειναν οι ίδιες.

Σε αυτές τις προηγούμενες εποχές, η παρακολούθηση κλήσεων ήταν μια εμπλεκόμενη διαδικασία. Χωρίς μεταδεδομένα που δημιουργούνται από υπολογιστή, το βάρος βαρύνει την τηλεφωνική εταιρεία. Έπρεπε να παρακολουθεί τη διαδρομή περιέλιξης μιας σύνδεσης μεταξύ διακοπτών και ανταλλακτικών για να ανακαλύψει την προέλευσή της. Στη συνέχεια, η τηλεφωνική εταιρεία το παρέδωσε στις αρχές επιβολής του νόμου.

Αυτή ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτούσε από έναν διαπραγματευτή ή έναν αστυνομικό να διατηρήσει την κλήση ενεργή για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν ο ύποπτος έκλεινε το τηλέφωνο, είχε τελειώσει το παιχνίδι για τους αστυνομικούς. Έπρεπε είτε να προσπαθήσουν ξανά είτε να βρουν άλλον τρόπο να πιάσουν το πέσιμο.

  Γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν τηλέφωνα με δυνατότητες το 2020

Από εδώ εμπνέεται μάλλον το Χόλιγουντ. Φυσικά, παίρνουν λίγη ποιητική άδεια. Η παρακολούθηση κλήσεων χρειάστηκε αναπόφευκτα περισσότερο από ένα ή δύο λεπτά για να ολοκληρωθεί. Όμως η τεχνική ακρίβεια θυσιάζεται συχνά στο βωμό της αγωνίας.

Τα αρχεία κλήσεων αποθηκεύονται πλέον ψηφιακά

Τελικά, η μηχανογράφηση επικράτησε στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Σταδιακά, ανέλαβε καθήκοντα, όπως η δρομολόγηση κλήσεων, που προηγουμένως εκτελούνταν από ανθρώπινους ή μηχανικούς χειριστές.

Αυτή η τάση ήταν μια στιγμή ορόσημο. Από την πλευρά του καταναλωτή, επέτρεψε νέες ανέσεις, όπως αναγνώριση κλήσης και αναμονή κλήσεων.

Από την άποψη της επιβολής του νόμου, απλοποίησε τις έρευνες. Δεν χρειαζόταν πλέον η μη αυτόματη ανίχνευση των κλήσεων στους διακόπτες. Ούτε οι αρχές επιβολής του νόμου έπρεπε να παρακολουθούν τις κλήσεις σε πραγματικό χρόνο—θα μπορούσαν απλώς να εξετάσουν τα μεταδεδομένα που δημιουργούνται από τις κλήσεις.

Η λέξη μεταδεδομένα σημαίνει «δεδομένα για δεδομένα». Στις τηλεπικοινωνίες, τα μεταδεδομένα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η προέλευση μιας κλήσης και ο προορισμός της, καθώς και ο τύπος τηλεφώνου (κινητό, σταθερό ή καρτοτηλέφωνο) που χρησιμοποιήθηκε.

Επειδή αυτές οι εγγραφές είναι ουσιαστικά μικρά τμήματα κειμένου που μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν σε μια βάση δεδομένων, οι εταιρείες τηλεφωνίας μπορούν να τα διατηρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να λάβουν πληροφορίες σχετικά με μια κλήση μήνες ή και χρόνια μετά την πραγματοποίησή της.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τον ασφαλή φάκελο σε τηλέφωνα Samsung

Η ακριβής διάρκεια ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των τηλεφωνικών εταιρειών και η καθεμία έχει τα δικά της πρότυπα. Υπάρχουν επίσης διαφορές ανάλογα με τον τύπο τηλεφώνου και το πρόγραμμα τηλεφώνου που χρησιμοποιείται.

Το 2011, διέρρευσαν έγγραφα του FBI αποκάλυψε ότι ορισμένες εταιρείες τηλεφωνίας διατηρούν αρχεία σχετικά με τις συνδρομές μετά την πληρωμή πολύ περισσότερο από εκείνα που γίνονται από προπληρωμένα τηλέφωνα ή «καυστικά» τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από εγκληματίες.

Επειδή τα αρχεία κλήσεων αποθηκεύονται πλέον ψηφιακά, οι ερευνητές μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στα αρχεία με ένα επίπεδο αμεσότητας που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό. Αφού υπάρχουν όλα τα νομικά έγγραφα, είναι απλώς θέμα αναζήτησης ενός αρχείου σε μια βάση δεδομένων.

Η επιβολή του νόμου δεν χρειάζεται να περιμένει

Είναι πιο εύκολο από ποτέ για τις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίσουν συνηθισμένες τηλεφωνικές κλήσεις. Μπορείτε να ευχαριστήσετε τη μηχανογράφηση του τηλεφωνικού συστήματος για αυτό.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους οι εγκληματίες μπορούν να επικοινωνήσουν και να αποφύγουν τη λεπτή μπλε γραμμή, όπως με VPN και κρυπτογραφημένες εφαρμογές φωνής. Αυτές οι περιπτώσεις δεν θα λυθούν τόσο εύκολα — ούτε καν περιμένοντας μερικά λεπτά για να εντοπίσετε την κλήση.