Γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν τηλέφωνα με δυνατότητες το 2020

Το smartphone στην τσέπη σας μπορεί να εκτελέσει εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, να παίξει εντυπωσιακά παιχνίδια 3D, να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παγκοσμίως και ίσως ακόμη και να τραβήξει φωτογραφίες ποιότητας DSLR. Είναι εύκολο να το θεωρήσεις αυτό δεδομένο—ιδίως αν αναλογιστείς το ταπεινό ξεκίνημα του κινητού τηλεφώνου.

Τηλέφωνα όπως τα ταπεινά τουβλάκια Nokia του παρελθόντος εξακολουθούν να κατασκευάζονται. Αλλά ποιος τα αγοράζει και γιατί;

Το χαρακτηριστικό τηλέφωνο: Μια συνοπτική ιστορία

Για μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990 και του 2000, ο κόσμος της κινητής τηλεφωνίας έπεσε σε δύο στρατόπεδα: τηλέφωνα και άλλα. Οι πρώτοι ήταν αρεστοί της μαζικής αγοράς, αλλά δεν ήταν επιτηδευμένοι. Έκαναν τηλεφωνήματα και έστελναν μηνύματα. Σκεφτείτε συσκευές όπως το εμβληματικό Nokia 3310 και το Motorola StarTAC.

Καθώς περνούσε ο χρόνος, εισχώρησαν και άλλες λειτουργίες, όπως η ανταλλαγή μηνυμάτων βίντεο και φωτογραφιών, καθώς και η βασική περιήγηση στον Ιστό μέσω τεχνολογιών όπως το Πρωτόκολλο Ασύρματης Εφαρμογής (WAP). Ωστόσο, το υψηλό κόστος δεδομένων και η σχετικά κακή ποιότητα περιόρισαν δραστικά την ελκυστικότητα αυτών των χαρακτηριστικών. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα αυστηρά για επικοινωνία.

Εκ των υστέρων, η κατηγορία «άλλο» είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Αποτελούνταν από συσκευές τύπου laptop τσέπης, όπως το Psion Series 5, το Nokia Communicator και το αξιοσέβαστο BlackBerry. Αργότερα, εμφανίστηκαν εργαλεία με οθόνη αφής παρόμοια με τα σύγχρονα smartphone, συμπεριλαμβανομένων των PDA με δυνατότητα κινητής τηλεφωνίας από την HP (πωλούνται στη σειρά iPaq) και την Palm.

Καθώς η δεκαετία του ’00 συνεχίστηκε, η αγορά των δυνατοτήτων τηλεφώνων άρχισε να προσεγγίζει κάτι που έμοιαζε με ισοτιμία με τους πιο εξελιγμένους (και ακριβούς) αδελφούς της.

  Δημιουργήστε προσαρμοσμένα κλειδιά για εισαγωγή email, αριθμού τηλεφώνου και ονομάτων [Paid]

Συσκευές όπως το LG Renoir του 2008 εγκατέλειψαν το πληκτρολόγιο T9 για μια πλήρη (αν και ελαφρώς βαρετή και ανθεκτική) οθόνη αφής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τοπικό δίκτυο Three (που πήρε το όνομά του από την υπηρεσία 3G με την οποία έκανε το ντεμπούτο του) πρόσφερε ένα τηλέφωνο με ενσωματωμένη κλήση Skype. Εν τω μεταξύ, το Motorola Rokr προσέφερε αναπαραγωγή MP3, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα ενός κινητού τηλεφώνου με αυτή ενός iPod.

Υπήρχαν επίσης περίεργα ακραία στοιχεία, όπως το Nokia N-Gage και το LG enV. Ήταν μια συναρπαστική στιγμή με πολλές διαφορετικές συσκευές. Αλλά σύντομα φάνηκε ότι το πάρτι δεν επρόκειτο να διαρκέσει.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η αγορά των smartphone είχε αναπτυχθεί. Αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό επειδή ήταν φθηνότερα και οι εταιρείες είχαν καταφέρει να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού ότι ήταν μόνο για επαγγελματικούς λόγους.

Το BlackBerry είναι, αναμφισβήτητα, το καλύτερο παράδειγμα αυτού. Τα τηλέφωνά του με επένδυση QWERTY μετακινήθηκαν από το γραφείο στο δρόμο χάρη σε γραμμές προϋπολογισμού, όπως το BlackBerry Curve. Εν τω μεταξύ, το iPhone κυκλοφόρησε το 2007, με το πρώτο τηλέφωνο Android (το HTC Dream) να βγαίνει στα ράφια την επόμενη χρονιά.

Οι τιμές δεδομένων μειώθηκαν επίσης, με τους παρόχους να προσφέρουν συνήθως γενναιόδωρες ποσότητες megabyte. Ήταν σε εκείνο το σημείο που οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να πηδούν από το πλοίο. Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013, οι πωλήσεις smartphone ξεπέρασε επίσημα αυτά των βασικών χαρακτηριστικών τηλεφώνων.

Χαρακτηριστικά τηλέφωνα το 2020

Δεν θα ήταν ακριβές (ή δίκαιο) να πούμε ότι τα τηλέφωνα λειτουργιών έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά συνεχίζουν επίσης να εξελίσσονται. Παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς σε περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική, όπου ακόμη και οι φθηνότερες συσκευές Android είναι απαγορευτικά ακριβές για πολλούς.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τη ζωντανή ενημέρωση κώδικα στο Ubuntu 18.04

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019, τα τηλέφωνα με δυνατότητες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 58,3 τοις εκατό της αγοράς, αλλά αυτό είναι ένα ποσοστό που μειώνεται άμεσα. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεγάλη ψηφιακή οικονομία που επικεντρώνεται γύρω από αυτές τις βασικές συσκευές.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι Μ-Πέσα, που θα μπορούσε καλύτερα να περιγραφεί ως η απάντηση της Αφρικής στον Venmo. Ιδρύθηκε από τη Vodafone και τη Safaricom το 2005, η υπηρεσία επιτρέπει στους πελάτες σε πολλά αφρικανικά έθνη—συμπεριλαμβανομένης της Κένυας και της Τανζανίας—να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα μέσω SMS.

Στη Δύση, τα τηλέφωνα με δυνατότητα έχουν μια κάπως διαφορετική θέση στην αγορά. Είναι συχνά μια δημοφιλής επιλογή για ηλικιωμένους, λιγότερο γνώστες της τεχνολογίας. Ένας πωλητής, ο Doro, εξυπηρετεί αυτήν την αγορά με μια σειρά βασικών τηλεφώνων που διαφημίζουν πιο ογκώδη κουμπιά και πιο δυνατά ακουστικά. Το Alcatel Go Flip 3 εκτελεί παρόμοιο ρόλο, αν και λιγότερο ρητά.

Υπάρχει και το στοιχείο της νοσταλγίας. Πολλά σύγχρονα τηλέφωνα με δυνατότητες είναι απλώς ανανεωμένες εκδόσεις προηγούμενων συσκευών. Η Nokia είναι επαναλαμβανόμενος εδώ, καθώς εισήγαγε τις εκσυγχρονισμένες εκδόσεις των 3310, 8110 και 5310. Είναι όλες βασικές συσκευές, αλλά διαθέτουν έγχρωμες οθόνες, αναπαραγωγή μουσικής και απλή κάμερα.

Είναι πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι απλώς αγοράζουν αυτά επειδή είναι ρετρό. Ωστόσο, είναι επίσης εύλογο ότι χρησιμοποιούνται ως εφεδρικά τηλέφωνα ή σε περιβάλλοντα όπου ένα smartphone μπορεί να καταστραφεί, όπως ένα μουσικό φεστιβάλ.

Ούτε Smart, ούτε Feature

Συγχωρέστε το λογοπαίγνιο, αλλά ο τομέας των κινητών δεν είναι δυαδικός. Υπάρχει μια μέση λύση, που καταλαμβάνεται από συσκευές που λειτουργούν KaiOS.

Αυτά τα τηλέφωνα μοιάζουν συχνά με τις συσκευές της προ-έξυπνης εποχής και περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως τετράγωνες οθόνες και φυσικά πληκτρολόγια T9. Ωστόσο, έχουν επίσης το υλικό που θα περιμένατε από μια σύγχρονη συσκευή, όπως ένα κατάστημα εφαρμογών, βοηθούς φωνής, προγράμματα περιήγησης ιστού, ενημερώσεις μέσω του αέρα και ροή βίντεο.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τις ιδιωτικές διευθύνσεις MAC Wi-Fi σε iPhone και iPad

Το σημαντικότερο είναι ότι μπορούν επίσης να λειτουργούν άνετα με το πιο αυστηρό υλικό, με το KaiOS να εμφανίζεται σε τηλέφωνα $20, όπως το MTN Smart.

Το KaiOS ξεκίνησε ως Firefox OS, η προσπάθεια της Mozilla να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα smartphone για να ανταγωνιστεί το Android και το iOS. Το βασικό διαφοροποιητικό του ήταν ότι θα λειτουργούσε ακόμη και στις πιο περιορισμένες συσκευές. Ωστόσο, ήταν ένα σχετικά βραχύβιο έργο. Η Mozilla το αποχώρησε στις αρχές του 2017, αναφέροντας δυσκολίες στην οικοδόμηση πρόσφυσης.

Δεν ήταν αυτό το τέλος της ιστορίας, όμως. Η κοινότητα γρήγορα άνοιξε τη χαλαρότητα, διοχετεύοντας τον πηγαίο κώδικα σε ένα νέο έργο που ονομάζεται B2G OS (Boot 2 Gecko), το οποίο αργότερα αποτέλεσε τη βάση του KaiOS.

Τον Μάιο του 2019, η KaiOS ανακοίνωσε ότι είχε φτάσει στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων συσκευών. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει βελτιωθεί σε αυτόν τον αριθμό τώρα, ιδιαίτερα καθώς το κόστος πρόσβασης σε κινητά έχει πέσει κατακόρυφα σε μέρη όπως η Ινδία. Κατά συνέπεια, το KaiOS κερδίζει ραγδαία έλξη με προγραμματιστές, συμπεριλαμβανομένης της Google και του Facebook.

Ποιο είναι το μέλλον των χαρακτηριστικών τηλεφώνων;

Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την αγορά χαρακτηριστικών τηλεφώνων δεν είναι καλή. Οι προσπάθειες μεσαίου εδάφους, όπως το KaiOS, θα συνεχίσουν να απομακρύνουν το ήδη μειωμένο μερίδιο αγοράς του.

Στη συνέχεια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως το Android Go—η προσπάθεια της Google να φέρει το Android σε φθηνότερες, λιγότερο ικανές συσκευές.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι κατασκευαστές τηλεφώνων θα συνεχίσουν να διατηρούν αναμμένη τη λυχνία του τηλεφώνου χαρακτηριστικών. Μακάρι να λάμπει!