Χρειάζεστε μια αποκλειστική κάρτα ήχου για τον υπολογιστή σας;

Δημιουργικός

Για χρόνια, η απόκτηση μιας αποκλειστικής κάρτας ήχου για τον υπολογιστή σας ήταν δεδομένη, επειδή ήταν ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε ποιοτικό ήχο. Ωστόσο, οι σύγχρονοι υπολογιστές έχουν καλό υλικό ήχου ενσωματωμένο στις μητρικές τους κάρτες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλειστικές κάρτες ήχου.

Ποιο είναι το νόημα μιας αποκλειστικής κάρτας ήχου;

Εταιρείες όπως ο μακροχρόνιος κατασκευαστής καρτών ήχου, Δημιουργικόςκαι κατασκευαστές υλικού υπολογιστών, Asus και ΕΒΓΑ, εξακολουθεί να δημιουργεί αποκλειστικό υλικό κάρτας ήχου.

Αλλά ποιος τα αγοράζει; Αξίζουν την επένδυση; Χρειάζεστε ακόμα κάρτα ήχου στον υπολογιστή σας, παρά τον ενσωματωμένο ήχο; Η απάντηση εξαρτάται από το τι σημαίνει για εσάς «ανάγκη».

Το θέμα με το υλικό ήχου που είναι ενσωματωμένο στις σύγχρονες μητρικές πλακέτες είναι ότι είναι καλό. Λειτουργεί πολύ καλά, και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλά με αυτό. Ωστόσο, δεν μπορεί να προσφέρει την ίδια σαφήνεια, λεπτομέρεια και εφέ που προσφέρει το αποκλειστικό υλικό ήχου για έναν πολύ απλό λόγο.

Παρεμβολή ήχου

MSI

Το κύριο ζήτημα που σκοτώνει την απόδοση ήχου σε υπολογιστές είναι οι ηλεκτρικές παρεμβολές. Η μητρική πλακέτα είναι μια εστία δραστηριότητας με ηλεκτρικούς παλμούς που πετούν μέσω των λωρίδων PCIe μεταξύ της GPU και της CPU, για να μην αναφέρουμε τη δουλειά που κάνει το chipset. Στη συνέχεια, υπάρχει η μνήμη RAM, οι συνδέσεις USB και όλος αυτός ο όμορφος φωτισμός RGB.

  Πώς να διορθώσετε προβλήματα εκκίνησης και προγράμματος οδήγησης PCIe NVMe SSD

Όλη αυτή η ενέργεια δημιουργεί ένα σφύριγμα φόντου που μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική απόδοση ήχου. Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι πιθανές παρεμβολές, πολλές μητρικές πλακέτες περιλαμβάνουν απομόνωση και θωράκιση για τα στοιχεία ήχου. Αυτό σίγουρα βελτιώνει την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να αφαιρέσει εντελώς τις ηλεκτρικές παρεμβολές.

Δεν θα ακούτε αυτή την παρέμβαση τόσο συχνά. Είναι πιο αισθητό όταν ο υπολογιστής σας δουλεύει σκληρά. Εάν συνδέσετε ένα ζευγάρι ακουστικά, ανεβάζετε τον ήχο σας μέχρι το τέλος και μετά αρχίσετε να μεταφέρετε ένα μεγάλο αρχείο, ίσως μπορείτε να το ακούσετε. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να το ακούσετε όταν ένα παιχνίδι βρίσκεται σε μια αθόρυβη οθόνη φόρτωσης ή όταν περιμένετε να επεξεργαστεί ο υπολογιστής σας κάποιο άλλο μεγάλο φόρτο εργασίας χωρίς ενεργό ήχο.

Για παράδειγμα, έχω καταγράψει εκατοντάδες ώρες στο παιχνίδι The Division 2. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, χρησιμοποιούσα τον ενσωματωμένο ήχο της μητρικής μου πλακέτας. Κάθε φορά που το παιχνίδι έμπαινε στην πρώτη οθόνη φόρτωσης, ακουγόταν πάντα ένα σφύριγμα στον ήχο λόγω ηλεκτρικών παρεμβολών από τη μητρική πλακέτα. Ποτέ δεν το σκέφτηκα πολύ και, τελικά, απλώς έπεσε στο παρασκήνιο.

Μετά, πήρα μια κάρτα ήχου. Ξαφνικά, όχι μόνο εξαφανίστηκε το σφύριγμα, αλλά υπήρξαν υποκείμενοι ήχοι που δεν είχα ξανακούσει ποτέ. Αυτό ήταν ένα ωραίο όφελος, αλλά ποιος νοιάζεται για τους ήχους στην οθόνη φόρτωσης;

Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν μέσα στο παιχνίδι. Υπήρχαν περισσότερες ηχητικές λεπτομέρειες και όλοι οι ήχοι είχαν γενικά περισσότερη ποπ. Η κατεύθυνση των πεζών του εχθρού ήταν επίσης πιο ακριβής, επομένως βελτίωσε το παιχνίδι μου.

  Πώς να κολυμπήσετε και να βουτήξετε στο «Animal Crossing: New Horizons»

Παρατήρησα όλες αυτές τις βελτιώσεις σε ένα γενικό ζευγάρι στερεοφωνικών ακουστικών. Ένα καλύτερο ζευγάρι, αναμφίβολα, θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση.

Είναι τα καλά ακουστικά καλύτερη επένδυση;

sezer66/Shutterstock

Μια από τις πιο συνηθισμένες απαντήσεις όταν οι άνθρωποι ρωτούν εάν πρέπει να λάβουν μια κάρτα ήχου είναι, “Θα ήταν καλύτερα να ξοδεύετε αυτά τα χρήματα σε ένα ζευγάρι ακουστικά υψηλής ποιότητας”. Οι κάρτες ήχου μπορούν να λειτουργούν από 40$ έως σχεδόν 400$, κάτι που είναι αρκετό ένα συμπαγές ζευγάρι κουτάκια.

Τα καλά ακουστικά σίγουρα βελτιώνουν την ηχητική εμπειρία σας, αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα ηλεκτρικών παρεμβολών που είναι εγγενή στον ενσωματωμένο ήχο της μητρικής πλακέτας. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να κάνουν οποιονδήποτε θόρυβο παρεμβολής πιο έντονο.

Μια κάρτα ήχου, όμως, φροντίζει για όλη την επεξεργασία ήχου πάνω από τον «θόρυβο» της μητρικής πλακέτας. Εξακολουθεί να είναι κοντά στην πηγή της παρεμβολής, αλλά, μερικές φορές, είναι απλώς μια τόσο απλή «επάνοδος» από τη μητρική πλακέτα σε ένα αυτόνομο εξάρτημα σε μια υποδοχή PCIe που κάνει τη διαφορά.

Αλλά οι κάρτες ήχου δεν είναι η μόνη λύση για προβλήματα ήχου υπολογιστή. Μια άλλη εναλλακτική είναι ένας εξωτερικός μετατροπέας ψηφιακού σε ήχο (DAC). Ένα DAC μετατρέπει τα ψηφιακά σήματα ήχου σε αναλογικό ήχο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ακουστικά ή τα ηχεία σας.

Τα κουτιά DAC απλώς τοποθετούνται στο γραφείο σας και τα μοντέλα καταναλωτικής ποιότητας έχουν συνήθως επίσης ενσωματωμένο ενισχυτή. Οι άνθρωποι που προτιμούν τα DAC υποστηρίζουν ότι διαχωρίζει περαιτέρω τον ήχο από οποιαδήποτε πιθανή ηλεκτρική παρεμβολή από τη μητρική πλακέτα.

  Πώς η «Ενοποιημένη μνήμη» επιταχύνει τους M1 ARM Mac της Apple

Τα DAC μπορούν επίσης να λειτουργούν με πολλές συσκευές, επομένως δεν είναι συνδεδεμένα με την επιφάνεια εργασίας σας όπως μια εσωτερική κάρτα ήχου.

Πρέπει να αγοράσετε μια αποκλειστική κάρτα ήχου;

Η εφαρμογή FiiO K3 DAC και ακουστικών. FiiO

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια κάρτα ήχου θα βελτιώσει την εμπειρία ήχου σας σε έναν υπολογιστή. Ωστόσο, το αν αξίζει το κόστος εξαρτάται από την προσωπική εμπειρία και τις προτιμήσεις σας. Τα ηχητικά αποτελέσματα δεν είναι όπως τα σημεία αναφοράς γραφικών που καθορίζουν εάν η GPU σας έχει χτυπήσει, ξεπεράσει ή υπολείπεται της ελάχιστης γραμμής των 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Όσον αφορά τον ήχο, βλέπετε και ακούτε όρους όπως ζεστασιά, ποπ, μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, βαθύτερο μπάσο και καθαρότητα ήχου. Όλα αυτά είναι εντελώς υποκειμενικά και καταλήγουν σε αυτό που θέλετε από την εμπειρία ήχου σας.

Εάν θέλετε τον καλύτερο δυνατό ήχο για τον υπολογιστή σας, μια κάρτα ήχου ή DAC θα λύσει τυχόν προβλήματα που δεν μπορούν τα καλύτερα ακουστικά. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε ηχεία πιο συχνά από ακουστικά, θα έχετε μεγάλα οφέλη από το αποκλειστικό υλικό ήχου υπολογιστή.

Εάν δεν έχετε παρατηρήσει προβλήματα παρεμβολών, πιθανότατα θα είναι καλύτερα να επενδύσετε σε μερικά καλά ακουστικά. Αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορείτε να έχετε και τα δύο; Στην πραγματικότητα, εάν σηκώσετε μια κάρτα ήχου ή DAC και απαλλαγείτε από τυχόν προβλήματα παρεμβολών, πιθανότατα θα καταλήξετε να εξοικονομήσετε χρήματα για ένα καλύτερο ζευγάρι ακουστικών ούτως ή άλλως.

body #primary .entry-content ul#nextuplist {list-style-type: none;margin-left:0px;padding-left:0px;}
body #primary .entry-content ul#nextuplist li a {text-decoration:none;color:#1d55a9;}