Πώς να διορθώσετε προβλήματα εκκίνησης και προγράμματος οδήγησης PCIe NVMe SSD

Ο αγώνας για αστρονομικούς αποθηκευτικούς χώρους έχει επιβραδυνθεί. Η κοινωνία, φαίνεται, έχει αρκετή αποθήκευση σε λίγα TeraByte και επιμένει στη χρήση περισσότερων μονάδων δίσκου όπως/όποτε χρειάζεται. Αυτό ώθησε την τεχνολογία αποθήκευσης σε διαφορετική κατεύθυνση. δηλαδή ταχύτητα. Οι παραδοσιακοί μηχανικοί σκληροί δίσκοι μετρούν την ταχύτητα σε RPM και αποθήκευση προσωρινής μνήμης, και τώρα έχουμε Μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης. Αυτοί οι δίσκοι αφαιρούν τη μηχανική από την εξίσωση και ως αποτέλεσμα είναι εκθετικά ταχύτεροι. Αυτήν τη στιγμή, η σύνδεση του καλωδίου SATA για τη σύνδεση μονάδων δίσκου σε μητρικές πλακέτες έχει γίνει πρόβλημα. Έτσι, στραφήκαμε σε συσκευές αποθήκευσης που βασίζονται στο PCI Express. Αυτοί οι δίσκοι συνδέονται απευθείας σε μια μητρική πλακέτα και η ταχύτητα είναι εκτός γραφημάτων (όσο και η ταχύτητα ανάγνωσης 3,5 GB/s σε ορισμένες περιπτώσεις). Ωστόσο, με τη νέα τεχνολογία έρχονται νέα προβλήματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Για παράδειγμα, προγράμματα οδήγησης που λείπουν, μονάδες δίσκου που δεν ανταποκρίνονται/αργούν ή/και μονάδες δίσκου που απλώς δεν εμφανίζονται μετά τη σύνδεση. Δείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε κοινά προβλήματα εκκίνησης και προγραμμάτων οδήγησης PCIe NVMe SSD.

1- Ο δίσκος δεν εμφανίζεται

Εάν η μονάδα δίσκου σας δεν εμφανιστεί εντελώς, τότε το πρώτο μας βήμα είναι να επαληθεύσουμε εάν είναι καν συνδεδεμένη. Στην αναζήτηση των Windows, πληκτρολογήστε Διαχείριση δίσκων και επιλέξτε «Δημιουργία και μορφοποίηση διαμερισμάτων σκληρού δίσκου». Αυτό θα ανοίξει το παράθυρο Διαχείριση δίσκων. Μετρήστε τον αριθμό των δίσκων που αναφέρονται. Ταιριάζει με τον αριθμό των εγκατεστημένων συσκευών αποθήκευσης; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για πρόβλημα με το λάθος πρόγραμμα οδήγησης. Εάν δεν το κάνει, αυτό σημαίνει ότι η μονάδα δίσκου δεν εγκαταστάθηκε σωστά.

  Πώς να κάνετε το χειριστήριό σας να μιμείται έναν ελεγκτή Xbox

Απενεργοποιήστε και αποσυνδέστε τον υπολογιστή/φορητό υπολογιστή σας και αφαιρέστε τη μονάδα δίσκου και τοποθετήστε την ξανά (σε ξεχωριστή υποδοχή, εάν υπάρχει).

2- Εντοπίστηκε μονάδα δίσκου αλλά δεν εμφανίζεται

Εάν η μονάδα δίσκου σας εντοπιστεί (η ίδια δοκιμή με την παραπάνω), αλλά δεν εμφανίζεται στην Εξερεύνηση αρχείων, μεταβείτε στη Διαχείριση δίσκων και βρείτε το δίσκο σας. Κάντε δεξί κλικ στην έγχρωμη περιοχή μπροστά από αυτόν τον δίσκο και επιλέξτε «Μορφοποίηση».

Δώστε του ένα όνομα (προαιρετικό), αφήστε το στο NTFS (αν δεν ξέρετε ποιο σύστημα αρχείων θέλετε) και τσεκάρετε «Εκτέλεση γρήγορης μορφής», με έναν SSD, θα πρέπει να μορφοποιηθεί και να εμφανίζεται σε μηδενικό χρόνο.

3- Εμφάνιση δίσκου αλλά έχει λάθος προγράμματα οδήγησης

Εάν δοκιμάσατε να εγκαταστήσετε αυτήν τη μονάδα δίσκου, αλλά είτε δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε τα επίσημα προγράμματα οδήγησης (αντ’ αυτού χρησιμοποιήστε τις προεπιλογές των Windows), είτε δεν λαμβάνετε τις διαφημιζόμενες ταχύτητες, τότε μπορεί να έχετε πρόβλημα με το πρόγραμμα οδήγησης.

Αυτοί οι δίσκοι είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία που προσφέρεται. Τα περισσότερα BIOS/UEFI έχουν ρυθμιστεί ώστε να δέχονται παλαιότερους δίσκους SSD που βασίζονται σε HDD ή SATA, οι μονάδες που βασίζονται στο PCI Express απαιτούν μια μικρή τροποποίηση στο BIOS και εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία.

1- Κατεβάστε τα προγράμματα οδήγησης

Μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή και πραγματοποιήστε λήψη όλων των προγραμμάτων οδήγησης, εργαλείων και ενημερώσεων υλικολογισμικού που θα χρειαστείτε για την πλήρη λειτουργία του δίσκου σας.

2- Διαμόρφωση BIOS/UEFI

Κάθε φορά που εκκινείτε τον υπολογιστή σας, εμφανίζεται μια οδηγία για το πώς μπορείτε να εισαγάγετε το BIOS σας. Αυτό διαφέρει από σύστημα σε σύστημα, αλλά είναι συνήθως το πλήκτρο F2. Σε περίπτωση που δεν βλέπετε ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης στο BIOS σας, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας σας για να μάθετε ακριβώς πώς (πιθανότατα στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις). Στο BIOS, θα χρειαστεί να βρείτε το ‘SATA Operation’ (συνήθως στο ‘Advanced’) και να το αλλάξετε από RAID σε AHCI. Αυτό θα πρέπει να παραλάβει τον οδηγό σας και να ενεργοποιήσει την πλήρη ταχύτητα. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης, δοκιμάστε την επόμενη λύση.

  Πώς να βρείτε γρήγορα συγκεκριμένες προτιμήσεις συστήματος σε Mac

3- Εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία

Στην αναζήτηση των Windows, γράψτε: ‘msconfig’. Θα δείτε “Διαμόρφωση συστήματος”, ανοίξτε το. Στις διαθέσιμες καρτέλες, θα δείτε πέντε καρτέλες. Κάντε κλικ στην καρτέλα «Εκκίνηση». Σε αυτήν την καρτέλα, κοιτάξτε κάτω αριστερά και θα δείτε “Ασφαλής εκκίνηση”. Κάντε κλικ σε αυτό και πατήστε Εντάξει. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας όταν σας ζητηθεί.

Θα επανεκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία (μετά από λίγη αναμονή). Τώρα θα πρέπει να μπορείτε να εγκαταστήσετε τα προγράμματα οδήγησης και τα εργαλεία σας μια χαρά.

4- Εγκατάσταση Windows

Σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη νέα σας, εξαιρετικά γρήγορη μονάδα δίσκου για να τρέξετε το Λειτουργικό σας σύστημα και ξεκινήσετε από την αρχή (δηλαδή δεν υπάρχει προηγούμενη εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος). Θα χρειαστείτε τα εξής.

1- Μονάδα USB (ελάχιστο 16 GB)

2- Γνήσια Microsoft Windows

Υποτίθεται ότι έχετε πρόσβαση σε άλλον υπολογιστή στον οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε τα παραπάνω στοιχεία. Τα γνήσια Microsoft Windows είναι εύκολο να τα βρείτε, απλώς αγοράστε ένα αντίγραφο από το Microsoft Store και είστε έτοιμοι. Εάν εκτελείτε αυτήν τη λειτουργία από επώνυμο κατασκευαστή (σε αντίθεση με τη συναρμολόγηση ενός μόνοι σας), τότε πιθανότατα μπορείτε να ζητήσετε από τον κατασκευαστή ένα αντίγραφο του λειτουργικού σας συστήματος (οι περισσότεροι κατασκευαστές σάς επιτρέπουν να κάνετε λήψη ενός αντιγράφου).

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ HTTP και HTTPS;

Πρώτα θα δημιουργήσουμε ένα bootable USB που διευκολύνει το UEFI (αυτό είναι σημαντικό για μονάδες PCIe). Επομένως, βασικά θα διαμορφώσουμε το USB σας σε ένα bootable, με το σύστημα αρχείων FAT32 (το NTFS θα ενεργοποιήσει μόνο το BIOS, όχι το UEFI).

Diskpart

Ανοίξτε μια γραμμή εντολών σε λειτουργία διαχειριστή κάνοντας δεξί κλικ στο «Μενού Έναρξη» και επιλέγοντας Windows PowerShell (Διαχειριστής), εκτελέστε το DISKPART και, στη συνέχεια, κάθε επόμενη γραμμή όπως υποδεικνύεται παρακάτω.

DISKPART
LIST DISK

Θα δείτε μια λίστα με όλες τις μονάδες δίσκου σας. Αναζητήστε τον αριθμό του δίσκου που αντιπροσωπεύει τη μονάδα USB

type SELECT DISK #

Το # είναι ο αριθμός του USB σας, εάν επιλέξετε οποιονδήποτε άλλο αριθμό, θα σκουπίσετε τη λάθος μονάδα δίσκου.

CLEAN

CREATE PARTITION PRIMARY

SELECT PARTITION 1

ACTIVE

FORMAT fs=fat32

assign

Η μονάδα δίσκου θα πρέπει τώρα να διαμορφωθεί και να επισημανθεί ως ενεργή και ως Fat32. Τώρα θα χρειαστεί να αντιγράψετε τα περιεχόμενα του dvd εγκατάστασης των Microsoft Windows στο USB με μια κανονική αντιγραφή επικόλλησης από τον Windows Explorer.

Μόλις γίνει αυτό, θα χρειαστεί να λάβετε ένα αντίγραφο του αρχείου υλικολογισμικού του διαχειριστή εκκίνησης EFI από έναν υπολογιστή που έχει εγκατεστημένα Windows 64 bit σε σύστημα UEFI. Στο USB σας (υποθέτοντας ότι είναι μονάδα δίσκου E:) κοιτάξτε στο E:efimicrosoftboot και αντιγράψτε αυτόν τον φάκελο εκκίνησης ένα επίπεδο προς τα πάνω (στην κύρια μονάδα δίσκου) ώστε να βρίσκεται στο E:efiboot

Τώρα, μεταβείτε στο αρχείο C:WindowsBootEFIbootmgfw.efi και αντιγράψτε το στο φάκελο E:efiboot και μετονομάστε το αρχείο σε bootx64.efi. Τοποθετήστε το USB στο μηχάνημα και ενεργοποιήστε το και εκκινήστε στο φορτωτή UEFI/BIOS και ελέγξτε για επιλογές εκκίνησης. Τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows στο PCIe SSD σας χωρίς να υποστείτε απώλειες απόδοσης.