Οι 4 καλύτεροι επεξεργαστές κειμένου για προγραμματιστές στο Linux

Λίγα θέματα στην κοινότητα του Linux κάνουν τους χρήστες τόσο παθιασμένους όσο το θέμα των επεξεργαστών κειμένου. Ο καθένας έχει το αγαπημένο του, και αμέτρητους λόγους για τους οποίους το προτιμά έναντι των άλλων. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί επεξεργαστές κειμένου στο Linux, το καθένα κατασκευασμένο με μια συγκεκριμένη χρήση στο μυαλό. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι χρήστες που αναζητούν ένα καλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μπορεί να κατακλύζονται από όλες τις διαφορετικές επιλογές. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικούς από τους καλύτερους επεξεργαστές κειμένου για προγραμματιστές στο Linux.

Λάβετε υπόψη σας ότι αν και αυτή είναι μια λίστα κατάταξης, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένα “απόλυτο” πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Κάθε πρόγραμμα έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με το ποιος το χρησιμοποιεί και για τι.

Πίνακας περιεχομένων

1. VIM

Το VIM είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που υπάρχει για βελτίωση του επεξεργαστή κειμένου Vi. Οι προγραμματιστές είδαν μια καλή βάση για να ξεκινήσουν, αλλά σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη. ο ΔΥΝΑΜΗ Το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου είναι ένα βασικό στοιχείο για ανάπτυξη στο Linux.

Ο λόγος που πολλοί στρέφονται στο VIM οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου προσφέρει διαφορετικούς τύπους λειτουργιών επεξεργασίας κειμένου (συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής λειτουργίας γραμμής εντολών), επισήμανση σύνταξης, χαμηλό αποτύπωμα μνήμης και πολλά άλλα. Πολλοί χρήστες Linux λένε ότι το VIM δεν είναι πολύ φιλικό προς το χρήστη, κάτι που είναι αλήθεια. Το γεγονός είναι ότι δεν μοιάζει πραγματικά με κανένα άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου εκεί έξω. Κάνει τα πράγματα ριζικά διαφορετικά, και ως αποτέλεσμα, οι νέοι χρήστες θα αισθάνονται ανεπιθύμητοι. Πολλοί λένε ότι αυτό είναι μια αδυναμία στο VIM. Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί θαυμαστές υποστηρίζουν ότι αν και τα χαρακτηριστικά χρειάζονται λίγο χρόνο για να μάθουν, τελικά αξίζει τον κόπο.

  Πώς να εγκαταστήσετε τον ισοσταθμιστή ήχου PulseEffects στο Linux

Εάν είστε προγραμματιστής στο Linux και αναζητάτε ένα συμπαγές πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, δοκιμάστε το VIM. Μπορεί να υπάρχει λίγη καμπύλη μάθησης, αλλά αν μπορείτε να την κατακτήσετε, δεν θα θέλετε ποτέ να γυρίσετε πίσω.

2. Emacs

Emacs είναι ένας εξαιρετικά διαμορφώσιμος και προσαρμόσιμος επεξεργαστής κειμένου που σας δόθηκε από το έργο GNU. Επικεντρώνεται γύρω από την ανάπτυξη και ως αποτέλεσμα έχει πολλά, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου προσφέρει πράγματα όπως επισήμανση σύνταξης για πολλές διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, αριθμούς γραμμών και πολλούς άλλους τύπους λειτουργιών που οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν και να αφαιρέσουν με επεκτάσεις.

Αν ψάχνετε για ένα συμπαγές πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου που να έχει υψηλή δυνατότητα διαμόρφωσης, το Emacs είναι μια καλή επιλογή. Μερικοί χρήστες στο Linux που δεν είναι λάτρεις του Emacs λένε ότι είναι πολύ βαρύ και πολύ φραγμένο με πράγματα που δεν χρειάζονται όλοι (πράγματα όπως επεκτάσεις). Το βλέπουν αυτό ως λόγο για να μην χρησιμοποιούν αυτό το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και λένε ότι κάνει το Emacs αδύναμο.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Pipes στο Linux

Αν και μπορεί να είναι αλήθεια ότι η υπερβολική αφθονία χαρακτηριστικών μπορεί να εμποδίσει την βασική λειτουργικότητα, σίγουρα δεν είναι αδυναμία. Το υπέροχο με αυτό το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου είναι ότι ο καθένας μπορεί να το πάρει και να το κάνει δικό του. Οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν τη λίστα επέκτασης και επιλέξτε πώς θέλουν να λειτουργεί ο επεξεργαστής κειμένου τους!

3. Geany

Όταν πρόκειται για προγράμματα επεξεργασίας κειμένου για προγραμματιστές στο Linux, Geany είναι ο περίεργος άνθρωπος έξω. Βλέπετε, δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου. Αντίθετα, ο Geany είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Είναι ένα ισχυρό και πολύπλοκο περιβάλλον ανάπτυξης IDE με πολλές δυνατότητες. Το καλύτερο από όλα, σε αντίθεση με άλλα περιβάλλοντα IDE στο Linux, το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου προσπαθεί να παραμείνει ανεξάρτητο από όλα τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, ώστε να φαίνεται σαν το σπίτι ανεξάρτητα από την επιφάνεια εργασίας που χρησιμοποιείτε στο Linux.

Το Geany IDE έχει χαρακτηριστικά που θα περίμεναν οι περισσότεροι χρήστες, όπως επισήμανση σύνταξης, αυτόματη συμπλήρωση κώδικα, αυτόματο κλείσιμο ετικετών HTML και XML, πλοήγηση κώδικα, συμβουλές κώδικα, ένα API πρόσθετων και ένα ενσωματωμένο σύστημα δημιουργίας/εκτέλεσης που επιτρέπει στους χρήστες να τρέξτε τον κωδικό τους. Αν ψάχνετε για ένα εξαιρετικό περιβάλλον ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα για Linux, δώστε μια ευκαιρία σε αυτό το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.

  Πώς να απλοποιήσετε το DD με το GdiskDump σε Linux

4. Υψηλό Κείμενο

Υπέροχο κείμενο είναι ένα όμορφο, πολύπλοκο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου με επίκεντρο προγραμματιστές για Linux, Mac OS και Windows. Χειρίζεται τα πάντα, από “html έως πρόζα” και έχει μια πληθώρα χαρακτηριστικών. Σε αντίθεση με τα άλλα προγράμματα επεξεργασίας κειμένου σε αυτήν τη λίστα, το Sublime Text δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Αντίθετα, η άδεια χρήσης λογισμικού είναι “freemium” και οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν για μια άδεια χρήσης για να τη χρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, παρόλο που δεν είναι ένα δωρεάν εργαλείο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να το ελέγξετε. Έχει πολλά εξαιρετικά χαρακτηριστικά, κυρίως: Goto Anywhere (μια δυνατότητα που επιτρέπει στον χρήστη να μεταβεί αμέσως σε οποιαδήποτε γραμμή κώδικα σε μια στιγμή), λειτουργία χωρίς περισπασμούς, λειτουργία πολλαπλών επιλογών και ένα ισχυρό API πρόσθετων που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέστε λειτουργικότητα σε αυτό. Αν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου για να αναπτύξετε στο Linux και δεν είστε ευχαριστημένοι με τους άλλους σε αυτήν τη λίστα, δώστε μια ευκαιρία στο Sublime Text. Δεν θα το μετανιώσεις.

συμπέρασμα

Το Linux έχει πολλούς εξαιρετικούς επεξεργαστές κειμένου για κάθε δυνατή χρήση. Κάθε εργαλείο έχει κάτι ξεχωριστό να φέρει στο τραπέζι. Είτε είστε προγραμματιστής που αναζητά χαρακτηριστικά με επίκεντρο τους προγραμματιστές είτε απλώς ένα απλό πρόγραμμα που μπορεί να κρατά σημειώσεις, υπάρχει κάτι για όλους.