Το ExtShield βοηθά στην προστασία του Chrome από επεκτάσεις κακόβουλου λογισμικού και διαφημίσεων

Σε μια πρόσφατη αναφορά, η Google αφαίρεσε δύο επεκτάσεις με το όνομα “Προσθήκη στο Feedly” και “Tweet this Page” από το Chrome Web Store της, αφού διαπίστωσε ότι παρέδιδαν κακόβουλο λογισμικό στους χρήστες τους. Οι εν λόγω επεκτάσεις, οι οποίες αρχικά ήταν ασφαλείς για χρήση από οποιονδήποτε πριν αγοραστούν από ανώνυμους τρίτους από τους αρχικούς δημιουργούς τους για αναμφισβήτητα ένα προσοδοφόρο χρηματικό ποσό, άρχισαν να εμφανίζουν διαφημίσεις και συνδέσμους συνεργατών σε όλες τις ιστοσελίδες που θα επισκεπτόταν ένας χρήστης. Το ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι αυτές οι διαφημίσεις ήταν opt-out (ενεργοποιημένες από προεπιλογή) αντί για opt-in. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία επίσημη λειτουργία που θα προστατεύει τους χρήστες από τη διανομή τέτοιων επεκτάσεων στο μέλλον. Ωστόσο, μια νέα επέκταση με το όνομα ExtShield δημιουργήθηκε ως απάντηση σε αυτήν την αναφορά, προκειμένου να προστατεύσει το πρόγραμμα περιήγησής σας από κακόβουλες επεκτάσεις.

  Γιατί το Chrome λέει ότι "Διαχειρίζεται ο οργανισμός σας;"

Η είδηση ​​ότι οι κατασκευαστές adware αναζητούν ευκαιρίες για να αγοράσουν δημοφιλείς επεκτάσεις και, ως εκ τούτου, θέλουν να κερδίσουν χρήματα σε αντάλλαγμα, εισάγοντας ενημερωμένο κώδικα adware μετά τη νέα ιδιοκτησία, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Amit Agarwal της Digital Inspiration. Σύμφωνα με την ανάρτηση ιστολογίου του Amit, αρχικά ανέπτυξε το «Προσθήκη στο Feedly» αφού άλλαξε στην υπηρεσία RSS του Feedly όταν διαπίστωσε ότι η υπηρεσία δεν είχε επίσημη επέκταση Chrome για το σκοπό αυτό. Αφού δημιούργησε το Προσθήκη στο Feedly για δική του χρήση, αργότερα το έκανε διαθέσιμο στο Chrome Web Store, όπου κέρδισε γρήγορα μια μεγάλη βάση χρηστών.

  Πώς να δημιουργήσετε έναν κώδικα URL QR στο Google Chrome στο Android

Σύμφωνα με τον Amit, οι αγοραστές ώθησαν τον νέο κώδικα στους χρήστες μέσω μιας ενημέρωσης χωρίς πρόσθετη δυνατότητα εκτός από τον κώδικα adware, ο οποίος εμφυτεύτηκε για την εξυπηρέτηση διαδικτυακών συνδέσμων συνεργατών και διαφημίσεων σε ιστοσελίδες. Και δεδομένου ότι το Chrome ενημερώνει αυτόματα την επέκτασή του στο παρασκήνιο χωρίς παρέμβαση χρήστη, πολλοί χρήστες δεν γνώριζαν καν ότι το πρόγραμμα περιήγησής τους είχε πλέον μολυνθεί με adware.

Δεν είμαι σίγουρος πώς το ExtShield θα προστατεύει τους χρήστες από τέτοιου είδους κακόβουλο λογισμικό, αλλά η επέκταση έχει σχεδιαστεί για να παρακολουθεί τακτικά τις ενημερωμένες και πρόσφατα εγκατεστημένες επεκτάσεις στο Chrome, επιτρέποντάς του να σας ειδοποιεί αμέσως εάν βρεθεί μια κακόβουλη επέκταση.

  Πώς να απενεργοποιήσετε τη γραμμή λήψεων στο Chrome

Δεν θα βρείτε σύνθετες ρυθμίσεις ή προσαρμόσιμες παραμέτρους στο ExtShield. είναι μάλλον “set-it-and-forget-it” τύπος επέκτασης προς το παρόν. Όταν κάνετε κλικ στο εικονίδιό του από το Omnibar του Chrome, εμφανίζεται απλώς μια μάλλον απλή οθόνη με τίτλο Protector, συνοδευόμενη από ένα απόσπασμα κειμένου που δηλώνει ότι παρακολουθούνται τυχόν επεκτάσεις κακόβουλου λογισμικού, spyware και adware.

Ωστόσο, είναι καλό να δούμε ότι επεκτάσεις όπως το ExtShield έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο Chrome Web Store ως ένα βήμα για τη μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης του προγράμματος περιήγησής σας από κακόβουλο κώδικα. Μπορείτε να πάρετε τη δωρεάν επέκταση μέσω του συνδέσμου που παρέχεται παρακάτω.

Εγκαταστήστε το ExtShield από το Chrome Web Store