Γιατί το Chrome λέει ότι “Διαχειρίζεται ο οργανισμός σας;”

Το Google Chrome λέει ότι “διαχειρίζεται ο οργανισμός σας” εάν οι πολιτικές συστήματος ελέγχουν ορισμένες ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης Chrome. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν χρησιμοποιείτε Chromebook, PC ή Mac που ελέγχει ο οργανισμός σας—αλλά και άλλες εφαρμογές στον υπολογιστή σας μπορούν επίσης να ορίσουν πολιτικές.

Τι είναι η διαχείριση στο Chrome;

Η διαχείριση είναι μια δυνατότητα που επιτρέπει στους διαχειριστές να ελέγχουν τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης Chrome. Εάν χρησιμοποιείτε ένα Chromebook ή απλώς το πρόγραμμα περιήγησης Chrome σε έναν υπολογιστή στο χώρο εργασίας, ο εργοδότης σας μπορεί να ορίσει εκατοντάδες πολιτικές που ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας του Chrome.

Για παράδειγμα, ένας οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει πολιτικές για να ορίσει μια αρχική σελίδα που δεν μπορείτε να αλλάξετε, να ελέγξει αν μπορείτε να εκτυπώσετε ή ακόμα και να προσθέσετε σε μαύρη λίστα συγκεκριμένες διευθύνσεις ιστού. Σε ένα Chromebook, οι πολιτικές μπορούν να ελέγχουν τα πάντα, από την καθυστέρηση κλειδώματος οθόνης έως την οποία είναι δυνατή η πρόσβαση σε συσκευές USB από εφαρμογές ιστού. Οι οργανισμοί μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν αναγκαστικά επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης Chrome μέσω πολιτικής.

  Η απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας Chrome για Android παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας

Το Chrome δεν είναι η μόνη εφαρμογή που μπορεί να διαχειριστεί με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές μπορούν να διαχειρίζονται τα ίδια τα Windows χρησιμοποιώντας πολιτική ομάδας και ακόμη και iPhone χρησιμοποιώντας λογισμικό διαχείρισης φορητών συσκευών (MDM).

Αλλά δεν έχω οργάνωση!

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δείτε αυτό το μήνυμα ακόμη και όταν το Chrome δεν διαχειρίζεται κάποιος οργανισμός. Αυτό οφείλεται σε α αλλαγή στο Chrome 73. Εάν ένα πρόγραμμα λογισμικού στο σύστημά σας έχει ορίσει εταιρικές πολιτικές που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του Chrome, θα δείτε αυτό το μήνυμα—ακόμα και αν δεν διαχειρίζεται πλήρως ένας οργανισμός.

Αυτό το μήνυμα μπορεί να προκληθεί από νόμιμο λογισμικό. Από τις 3 Απριλίου 2019, φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν το μήνυμα λόγω λογισμικού στα συστήματά τους. Φυσικά, είναι επίσης πιθανό κακόβουλο λογισμικό στο σύστημά σας να τροποποιεί τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης του Chrome. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε, αλλά η Google σας δείχνει αυτό το μήνυμα, ώστε να γνωρίζετε ότι κάτι συμβαίνει και να μπορείτε να το εξετάσετε.

  Το Hush είναι ένας διαχειριστής σελιδοδεικτών που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης για ιδιωτική περιήγηση [Chrome]

Πώς να ελέγξετε εάν το Chrome διαχειρίζεται

Μπορείτε να ελέγξετε εάν η διαχείριση του Chrome γίνεται σε πολλά σημεία. Εάν ανοίξετε απλώς το μενού του Chrome, θα δείτε ένα μήνυμα “Το Chrome διαχειρίζεται από τον οργανισμό σας” στο κάτω μέρος του μενού—κάτω από την επιλογή «Έξοδος»—αν γίνεται διαχείριση.

Αυτό το μήνυμα εμφανίζεται επίσης στη σελίδα σχετικά με το Chrome, η οποία είναι προσβάσιμη στο μενού > Βοήθεια > Σχετικά με το Google Chrome. Θα δείτε ένα μήνυμα “Η διαχείριση του προγράμματος περιήγησής σας γίνεται από τον οργανισμό σας”, εάν είναι.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση chrome://management — απλώς πληκτρολογήστε αυτήν τη διεύθυνση στη γραμμή τοποθεσίας του Chrome.

Εάν αυτή η σελίδα λέει ότι η διαχείριση του Chrome δεν γίνεται από διαχειριστή σε αυτήν τη σελίδα, ακόμη και ενώ το Chrome λέει ότι η διαχείριση γίνεται σε άλλο σημείο της διεπαφής του Chrome, αυτό υποδηλώνει ότι έχετε λογισμικό που διαχειρίζεται μία ή περισσότερες από τις ρυθμίσεις του Chrome μέσω πολιτικής.

Πώς να δείτε ποιες ρυθμίσεις διαχειρίζονται

Για να ελέγξετε ποιες πολιτικές εφαρμόζονται στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, μεταβείτε στη σελίδα chrome://policy—απλώς πληκτρολογήστε ή αντιγράψτε και επικολλήστε αυτήν τη διεύθυνση στο πλαίσιο τοποθεσίας του Chrome.

  Πώς να αποτρέψετε τη μετακίνηση ιστοσελίδων κατά τη φόρτωση στο Chrome [Android]

Αυτό θα σας δείξει τόσο τις πολιτικές που ορίζονται από το λογισμικό στο σύστημά σας όσο και τις πολιτικές που ορίζονται από τον οργανισμό σας. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο όνομα κάθε πολιτικής για να προβάλετε τεχνικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν στον ιστότοπο της Google. Εάν δείτε το μήνυμα “Δεν έχουν οριστεί πολιτικές” εδώ, αυτό σημαίνει ότι καμία πολιτική δεν διαχειρίζεται το Chrome στο σύστημά σας.

Στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, μπορούμε να δούμε ότι η πολιτική “ExtensionInstallSources” έχει οριστεί, αλλά χωρίς ορατή τιμή πολιτικής—αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι δεν κάνει τίποτα, επομένως είναι περίεργο το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ. Μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούμε για αυτό, αλλά το μήνυμα είναι μάλλον ενοχλητικό.

Ας ελπίσουμε ότι η Google θα κάνει αυτό το μήνυμα πιο ενημερωτικό και θα παρέχει έναν εύκολο τρόπο κατάργησης πολιτικών που εφαρμόζονται σε λογισμικό στο Chrome.

Οι “ειδικοί προϊόντα” στην κοινότητα υποστήριξης του Chrome φαίνονται συχνά συνιστώ λήψη ενός “Κατάργησης πολιτικών Chrome” για την εξάλειψη αυτών των πολιτικών, αλλά δεν μπορούμε να προτείνουμε τη λήψη και την εκτέλεση παράξενων αρχείων από τυχαίους λογαριασμούς Google Drive. Ορισμένοι χρήστες του Chrome ανέφεραν ότι δεν επιλύθηκε το πρόβλημά τους, ούτως ή άλλως.