Το Chrome τώρα αποκρύπτει τα WWW και HTTPS:// στις διευθύνσεις. Σε νοιάζει?

Το Google Chrome 76, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, έχει μια εκπληκτική αλλαγή: Κρύβει το www. και https:// για διευθύνσεις ιστότοπου στο κύριο πλαίσιο ή στη γραμμή διευθύνσεων. Αυτό έρχεται μετά από μια κατακραυγή όταν η Google το δοκίμασε ξανά στο Chrome 69.

Όπως εντόπισε Υπολογιστής Bleeping, η πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση του Chrome κρύβει πλέον αυτά τα τμήματα των διευθύνσεων URL. Έτσι, εάν μεταβείτε στη διεύθυνση “https://www.wdzwdz.com”, η γραμμή διευθύνσεων του Chrome θα λέει απλώς “wdzwdz.com”.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να δείτε την πλήρη διεύθυνση URL, μπορείτε. Απλώς κάντε διπλό κλικ στην omnibar (πλαίσιο διεύθυνσης) του Chrome για να το αποκαλύψετε. Αν έχετε Google Ρεπόρτερ ύποπτου ιστότοπου εγκατεστημένη επέκταση, το Chrome θα εμφανίζει πάντα την πλήρη διεύθυνση. Υπάρχει επίσης μια σημαία Chrome που μπορείτε να απενεργοποιήσετε—απλώς μεταβείτε στο chrome://flags/#omnibox-ui-hide-steady-state-url-scheme-and-subdomains

  Οι καλύτερες σημαίες Chrome για ενεργοποίηση για καλύτερη περιήγηση

Ενημέρωση: Από το Chrome 83, υπάρχει μια νέα επισήμανση για την εμφάνιση της πλήρους διεύθυνσης URL.

Το Chrome κρύβει πλέον το WWW. και HTTPS:// στη γραμμή διευθύνσεών του. Σε νοιάζει? https://t.co/JkRZzJYNYp

— How-To Geek (@wdzwdz) 1 Αυγούστου 2019

Η Google πιστεύει ότι αυτές οι λεπτομέρειες δεν είναι σημαντικές. Μπορείτε ακόμα να καταλάβετε εάν χρησιμοποιείτε μια κρυπτογραφημένη διεύθυνση https:// αναζητώντας την κλειδαριά δίπλα στο όνομα του ιστότοπου—ή, ακριβέστερα, την απουσία της ένδειξης «Μη ασφαλής» που βλέπετε σε μη κρυπτογραφημένες διευθύνσεις http:// . Η Google απέκρυψε ήδη το “http://” από μη κρυπτογραφημένους ιστότοπους.

Και, ενώ διευθύνσεις όπως “www.wdzwdz.com” και “wdzwdz.com” μπορούν τεχνικά να παραπέμπουν σε διαφορετικές ιστοσελίδες, σχεδόν ποτέ δεν το κάνουν.

  Τρόπος μετάδοσης και ουράς αναρτήσεων Reddit στο Chromecast από το τηλέφωνό σας Android

Υπάρχει μια διαφορά αυτή τη φορά – για τομείς κινητών που ξεκινούν με “m”. αντί για “www.”, το Google Chrome δεν θα κρύψει το “m”. Πίσω στο Chrome 69, η Google προσπάθησε να το κρύψει επίσης.

Δημοσιεύτηκε η Emily Schechter της Google Εξήγηση της Google στο πρόγραμμα παρακολούθησης σφαλμάτων Chromium:

Η ομάδα του Chrome εκτιμά την απλότητα, τη χρηστικότητα και την ασφάλεια των επιφανειών διεπαφής χρήστη. Για να κάνουμε τις διευθύνσεις URL πιο ευανάγνωστες και κατανοητές και για να αφαιρέσουμε περισπασμούς από τον καταχωρήσιμο τομέα, θα αποκρύψουμε στοιχεία URL που δεν είναι σχετικά με τους περισσότερους χρήστες του Chrome. Σκοπεύουμε να αποκρύψουμε το σχήμα “https” και τον υποτομέα ειδικής περίπτωσης “www” στο κύριο πλαίσιο του Chrome σε επιτραπέζιους υπολογιστές και το Android στο M76.

  Πώς να μεταφράσετε υπότιτλους στο Netflix [Chrome]

Αυτό είναι λίγο ατυχές γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να αναζητούν το “https://”. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ένδειξη ασφαλούς κλειδώματος. Το Chrome σας προειδοποιεί τώρα πολύ έντονα όταν επισκέπτεστε και παραδοσιακούς ιστότοπους http://. Όπως επισημαίνει ο Schechter, οι προγραμματιστές του Chrome «συνεργάστηκαν με άλλους εκπροσώπους του προγράμματος περιήγησης για να ενσωματώσουν καθοδήγηση εμφάνισης URL στο πρότυπο URL ιστού