Το υποσύστημα Windows για Linux βοήθησε το Linux να αποκτήσει μερίδιο αγοράς για επιτραπέζιους υπολογιστές;

Από τότε που υπάρχει το επιτραπέζιο Linux, τόσο οι θαυμαστές όσο και οι επικριτές είτε ήλπιζαν είτε γελούσαν για τη «χρονιά του επιτραπέζιου υπολογιστή Linux». Τώρα φαίνεται ότι το desktop Linux αρχίζει να κερδίζει σιγά σιγά μερίδιο αγοράς, αλλά γιατί;

Έχουμε τη Microsoft και το Υποσύστημα Windows για Linux να ευχαριστήσουμε που εισήγαγαν το Linux σε περισσότερους ανθρώπους και τους έκαναν να ενδιαφερθούν γι’ αυτό; Η Microsoft δημιουργεί τον δικό της ανταγωνισμό;

Το Desktop Linux κερδίζει (επιτέλους) μερίδιο αγοράς

Ενώ πολλοί άνθρωποι υπέθεσαν ότι το έτος της επιφάνειας εργασίας του Linux είναι πολύ μακριά και μπορεί να μην έρθει ποτέ, το μικρό λειτουργικό σύστημα που θα μπορούσε να έχει πλησιάσει πιο κοντά από ποτέ.

  Πώς να εκτυπώσετε φωτογραφίες στα Windows 10

Ενώ έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του, το Linux έφτασε σε μερίδιο αγοράς επιτραπέζιων υπολογιστών 4% στα τέλη Φεβρουαρίου 2024. Αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας που είχε ποτέ το λειτουργικό σύστημα.

Φυσικά, ενώ αυτό ωχριά σε σύγκριση με τα Windows, εγείρει το ερώτημα γιατί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Linux θα μπορούσε να φτάσει τα Windows, τουλάχιστον θεωρητικά, αλλά αυτοί οι νέοι χρήστες πρέπει να προέρχονται από κάπου.

Είναι απίθανο οι άνθρωποι που είναι εντελώς νέοι στους υπολογιστές να επιλέγουν μια εγκατάσταση Linux ως την πρώτη τους επίθεση στους υπολογιστές, και το άλμα μεταξύ διαφορετικών διανομών Linux δεν θα μετρούσε. Άρα η απάντηση πρέπει να βρίσκεται αλλού.

Πρέπει να ευχαριστήσουμε τη Microsoft για αυτήν την ενίσχυση Linux;

Το 2016 ήταν όταν η Microsoft κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το υποσύστημα Windows για Linux. Αλλά κατά την κυκλοφορία, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση και είχε κάποια προβλήματα χρηστικότητας. Ενώ μερικοί άνθρωποι (όπως εγώ) μπήκαν στο περιστέρι αμέσως, η χρήση του Linux στα Windows έγινε δημοφιλής μόλις στην κυκλοφορία του WSL 2. Αυτό διευκόλυνε την εκτέλεση εντολών Linux στα Windows.

  Πώς να οργανώσετε φωτογραφίες στο Linux με το Digikam

Τα Windows 10 και 11 καθιστούν απίστευτα εύκολο να ξεκινήσετε τη χρήση του Linux στον υπολογιστή σας με Windows. Σίγουρα, χρειάζεται λίγη δουλειά για να ξεκινήσετε με το WSL—αλλά μόλις ολοκληρώσετε την εργασία στο παρασκήνιο, είναι εύκολο.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να εγκαταστήσετε μια νέα διανομή Linux είναι να την αναζητήσετε στο Windows Store. Εάν η διανομή που αναζητάτε δεν μπορεί να βρεθεί εκεί, το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε οδηγίες για το πώς να την εγκαταστήσετε στο διαδίκτυο. Παρόλο που υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αποκτήσετε παρόμοιες δυνατότητες Linux στα Windows, είναι πολύ πιο περίεργοι.

  Πώς να προσθέσετε και να αλλάξετε χρήστες στο υποσύστημα Windows για Linux

Με αυτή την ευκολία δειγματοληψίας διαφορετικών ποικιλιών Linux, είναι εύκολο να δούμε πώς όσοι τελικά τους αρέσει το Linux θα μπορούσαν να θέλουν να πάνε στο επόμενο βήμα και να το εγκαταστήσουν στον υπολογιστή τους με την παραδοσιακή έννοια.

Είναι το WSL στην πραγματικότητα η επιφάνεια εργασίας Linux που χρειαζόμαστε;

Το τελευταίο ερώτημα είναι, εάν κάποιοι από αυτούς τους νέους χρήστες Linux προέρχονται από τα Windows, πόσοι θα παραμείνουν; Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το Linux ήταν πάντα η συμβατότητα λογισμικού, και αυτό εξακολουθεί να είναι ένα ζήτημα. Παρόλο που περισσότερα παιχνίδια από ποτέ τρέχουν σε Linux, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που τρέχουν μόνο σε Windows.

Για πολλούς ανθρώπους, το υποσύστημα Windows για Linux είναι η τελική εξέλιξη του Linux στην επιφάνεια εργασίας. Όχι χωρίς ειρωνεία, αλλά εξακολουθεί να είναι η πολύ πιο εύκολη επιλογή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.